Βίντεο συνεκπαίδευσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την 22nd Marine Expenditionary Unit των ΗΠΑ

Τον Μάρτιο 2014 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με την 22 MEU. Στη φωτογραφία προσωπικό εκτελεί καταρρίχηση από ελικόπτερο CH-53E Super Stalion των ΗΠΑ με την μέθοδο του fast rope. (ΓΕΣ)

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που από ότι φαίνεται ξεκίνησε “εκστρατεία” εμπλουτισμού του λογαριασμού που διαθέτει στο Youtube με νέα βίντεο παλιότερων ασκήσεων και γεγονότων άλλα και δημιουργίας λογαριασμού στο Flickr, αποδέσμευσε βίντεο με σκηνές από παλιότερη συνεκπαίδευση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) με την 22nd Marine Expenditionary Unit των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε πως τον Μάρτιο του 2014 στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ 2014, προσωπικό και μέσα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με την 22nd Marine Expenditionary Unit στο πεδίο βολών Γλαφυρών κοντά στον Βόλο.

Περισσότεροι από 80 πεζοναύτες των ΗΠΑ και περίπου 70 Έλληνες πεζοναύτες εκπαιδεύτηκαν μαζί για να μάθουν ο ένας από την εμπειρία και τις τεχνικές του άλλου σε μια εκπαιδευτική περίοδο διάρκειας τεσσάρων ημερών.

Συνεκπαίδευση προσωπικού της 32 ΤΑΞΠΝ και 1ης ΤΑΞΑΣ με 22 MEU (22 MEU)

«Το πεδίο βολής αποτελούταν από μία εξαιρετικά λοφώδης περιοχή η οποία ευνοούσε την εκπαίδευση στα συνδυασμένα όπλα,» είπε ο Λοχίας Μπάκ Τσαμπερς, του 1ου Τάγματος της Ομάδας Αποβατικού Τάγματος (BLT) του 6ου Συντάγματος Πεζοναυτών, της 22 MEU. «Αφότου είδαμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ξεκινήσαμε αμέσως τον σχεδιασμό για την τελική προσπάθεια της άσκησης.»

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι ΕΕΔ ανέπτυξαν επιθετικά ελικόπτερα Apache, άρματα μάχης Leopard 1A5 και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΠ) M113 παράλληλα με το εναέριο και χερσαίο οπλοστάσιο των Αμερικάνων πεζοναυτών.

Η πρώτη μέρα περιελάμβανε εκπαίδευση πραγματικών πυρών με πολυβόλα, όλμους και ρουκέτες τα οποία (πυρά) πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για την επόμενη ημέρα, οι Αμερικάνοι Πεζοναύτες εξοικείωσαν τους Έλληνες πεζοναύτες με τις επιχειρήσεις του MV-22 και την εκτέλεση καταρριχήσεων με την μέθοδο του fast rope από ελικόπτερο CH-53E Super Stalion. Η εκπαίδευση από τη δεύτερη έως την τελευταία ημέρα αφιερώθηκε στις επαναλήψεις για την τελική προσπάθεια της άσκησης.

Συνεκπαίδευση προσωπικού της 32 ΤΑΞΠΝ και 1ης ΤΑΞΑΣ με 22 MEU (ΓΕΣ)

Για την τελική προσπάθεια, οι ΕΕΔ και οι Αμερικάνοι πεζοναύτες ολοκλήρωσαν μια μεγάλης κλίμακας, επίθεση συνδυασμένων όπλων, που περιελάμβανε πραγματικά πυρά όλμων, πολυβόλων και μικρών όπλων, όπως επίσης και προσομοιωμένη αεροπορική εγγύς υποστήριξη από ελικόπτερα.

«Μια ενισχυμένη διμοιρία επιβιβασμένη στα ελληνικά ΤΟΜΠ, τα οποία κινούταν στην περιοχή εμπλοκής υπο την κάλυψη πυρών από όλμους και πολυβόλα των Ελλήνων και Αμερικανών, τα οποία μας έδωσαν τη δυνατότητα να αποβιβαστούμε από τα ΤΟΠΜ και να προσβάλουμε ορύγματα μικρών πολυβόλων με μικρές ρουκέτες,» είπε ο Τσαμπερς. «Αυτό έδωσε στη διμοιρία τη ευκαιρία στην υπόλοιπη διμοιρία να προωθηθεί και να καταλάβει τον αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ).»

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης το αμερικάνικό τάγμα δεν διέθετε μεταφραστές με μοναδική εξαίρεση έναν πεζοναύτη του όποιου η οικογένεια καταγόταν από την πόλη του Βόλου. Παρ’ όλα αυτά η άσκηση ολοκληρώθηκε όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Αρματιστές της 32ης Ίλης Μέσων Αρμάτων (ΙΜΑ) ενημερώνουν τους Πεζοναύτες της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών των ΗΠΑ σχετικά με το άρμα μάχης Leopard 1A5. (22 MEU)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.