Βίντεο: Το Σχολείο Υπάρχων στη Σχολή Υποβρυχίων

Έχει επωμιστεί και εκτελεί με επιτυχία το σοβαρό έργο της εκπαίδευσης των πληρωμάτων των υποβρυχίων. Πρόκειται για την Σχολή Υποβρυχίων που εδρεύει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας από το 1930 και διεξάγει ετησίως πλήθος σχολείων και σεμιναρίων.

Ιστορικό της Σχολής Υποβρυχίων

Η ιστορία της ιδρύσεως και της λειτουργίας της ΣΥΒ αρχίζει με την παραλαβή και τον κατάπλου του 1ου Υποβρυχίου το 1912.

Από 5-10-1912 που κατέπλευσε στην Ελλάδα το Υ/Β ΔΕΛΦΙΝ μέχρι και το 1919 που παροπλίσθηκαν τα Υ/Β ΔΕΛΦΙΝ και ΞΙΦΙΑΣ, η εκπαίδευση αυτών που θα υπηρετούσαν στα Υ/Β γινόταν μέσα στα Υ/Β με μέριμνα των ιδίων των Υ/Β. Μετά το τέλος του Σχολείου οι μαθητές έδιναν, προφορικές εξετάσεις και στην συνέχεια, εάν κρίνονταν ικανοί τοποθετούνταν στα Υ/Β.

Από το 1919 μέχρι το 1927 στο Π.Ν. δεν υπήρχαν Υ/Β . Από το 1927 μέχρι το 1930 έγινε η παραλαβή και ο κατάπλους στο Ν.Σ., των 6 Υ/Β (Γαλλικής κατασκευής), τύπου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΓΛΑΥΚΟΣ», οπότε δημιουργήθηκε και η ανάγκη επαναλειτουργίας της Σχολής.

Το 1930 άρχισε να λειτουργεί η Σχολή Υποβρυχίων σε μόνιμη βάση , στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, με πρώτο Διοικητή τον Υποπλοίαρχο Κ.ΓΚΙΟΚΑ Π.Ν. Η σχολή διέκοψε την λειτουργία της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής (27/4/1941 έως 10/5/1945), αλλά λειτούργησε στην Αλεξάνδρεια, στο Συνοδό πλοίο Υ/Β ΚΟΡΙΝΘΙΑ.

Το 1945 η Σχολή εγκαταστάθηκε σε μόνιμη βάση και πάλι στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος και άρχισε η εντατική λειτουργία της, για την προετοιμασία τεσσάρων πληρωμάτων Υ/Β τύπου «ΠΙΠΙΝΟΣ», ώστε να καταστεί δυνατή η παραλαβή των Υ/Β αυτών.

Μέχρι και σήμερα που πλέον στεγάζεται στο νεοανεγερθέν κτίριο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», στη θέση του ομωνύμου παλαιού, έχει επωμιστεί και εκτελεί με επιτυχία το σοβαρό έργο της εκπαίδευσης των πληρωμάτων των Υ/Β.

Η ΣΥΒ σήμερα

Η ΣΥΒ έχει σαν σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού που θα υπηρετήσει για πρώτη φορά σε Υ/Β, αλλά επίσης και για την μετέπειτα βελτίωση/επαύξηση των γνώσεων του.

Η Σχολή λειτουργεί σύμφωνα με νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν την έκδοση των παρακάτω πτυχίων:

α. Κυβερνήτου Υποβρυχίων – Υπάρχου Υποβρυχίων
β. Αξιωματικού Μάχιμου Υποβρυχίου- Αξιωματικού Μηχανικού Υποβρυχίων – Υπαξιωματικού Υποβρυχίων
γ. Ναυτών Υποβρυχίων

Η Σχολή λειτουργεί υπό την διεύθυνση ενός πρώην Κυβερνήτη Υ/Β ο οποίος υποστηρίζεται από ανώτερο και κατώτερο προσωπικό Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.