Βίντεο: Το τουρκικό ραντάρ AESA ÇAFRAD ολοκλήρωσε τις δοκιμαστικές βολές αληθινών πυρών

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ηλεκτρονικών Aselsan αποκάλυψε βίντεο που δείχνει τις πρώτες δοκιμαστικές βολές πραγματικών πυρών με το ραντάρ AESA επόμενης γενιάς με την ονομασία ÇAFRAD.

Το βίντεο δείχνει έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος ESSM που εκτοξεύτηκε από την φρεγάτα Göksu του τουρκικού Ναυτικού να χτυπάει έναν στόχο ντρόουν. Η δοκιμή που διεξήχθη στα μέσα Δεκεμβρίου 2018, ήταν η πρώτη δοκιμαστική βολή πραγματικών πυρών που περιελάμβανε το σύστημα ÇAFRAD του οποίου ο καταυγαστήρας “φώτιζε” τον ντρόουν στόχο για την καθοδήγηση του πυραύλου και την εν τέλει προσβολή του.

Η TCG Göksu, φρεγάτα κλάσης Pery (πρώην USS Estocin), χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα δοκιμών για το πρόγραμμα ÇAFRAD. Ενα πρωτότυπο σύστημα ÇAFRAD ειναι εγκατεστημένο πάνω στο κατάστρωμα ελικοπτέρου της φρεγάτας.

©turkishnavy.net | Η μεγάλη κατασκευή πάνω στο κατάστρωμα ελικοπτέρου στεγάζει το ραντάρ καταύγασης, το πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ και τον ερωτηματοθέτη IFF. Οι δέσμες των ραντάρ είναι στραμμένες προς την δεξιά πλευρά του πλοίου. Οι γεννήτριες ισχύος και τα συστήματα HVAC είναι επίσης εγκατεστημένα πάνω στο κατάστρωμα πτήσης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο turkishnavy.net το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας που ειναι εγκατεστημένο πάνω στην TCG Göksu διαθέτει μόνο ένα πακέτο του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών φασικά ελεγχόμενων στοιχειοκεραίων και ραντάρ καταύγασης στόχου.

Σύμφωνα με την Aselsan, το ÇAFRAD συνδυάζει εγχώρια σχεδίαση με τα τελευταία τεχνολογικά πλεονεκτήματα συμπεριλαμβανομένων πλήρως στερεάς κατάστασης στοιχειά μετάδοσης/λήψης, ψηφιακή επεξεργασία σημάτων, συμπίεση παλμού, εντοπισμός πολλαπλών στόχων, σταθεροποίηση ηλεκτρονικής δέσμης μαζί με εξελιγμένα ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Το ραντάρ ÇAFRAD εξελίσσεται για τις μελλοντικές φρεγάτες αντιαεροπορικών επιχειρήσεων TF-2000 του τουρκικού Ναυτικό. Θα παρουσιαστεί με την μορφή ενός ολοκληρωμένου ιστού που θα συνδυάζει τεσσερις κεντρικούς αισθητήρες (απο την κορυφή προς την βάση):

-Μια ενεργή, μη περιστρεφόμενη κεραία IFF

-Ενα πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ ενεργητικής κεραιοστοιχίας σε φάση δέσμης Χ (150 χλμ εμβέλεια και ικανότητα εντοπισμού που υπερβαίνει τους 1000 στόχους).

-Ραντάρ καταυγασης στόχου ενεργητικής κεραιοστοιχίας σε φάση δέσμης Χ (150 χλμ βεληνεκές).

-Ενα μεγάλης εμβέλειας ραντάρ έρευνας ενεργητικής κεραιοστοιχίας σε φάση (450 χλμ εμβέλεια και ικανότητα εντοπισμού που υπερβαίνει τους 2000 στόχους).

Σύμφωνα με την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), οι εργοστασιακές δοκιμές αποδοχής του IFF, του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών και ραντάρ καταύγασης ειναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2019.

Σε δεύτερο στάδιο, το ραντάρ μεγάλης εμβέλειας θα αναπτυχθεί και κατασκευαστεί ως ενα ολοκληρωμένο πακέτο (ολοκληρωμένος ιστός). Συνολικά θα παραδοθούν τέσσερα συστήματα ÇAFRAD. Η πρώτη παράδοση του συστήματος ÇAFRAD έχει σχεδιαστεί για το 2023.

©SSB |Καλλιτεχνική απεικόνιση του πως θα δείχνει η TF-2000 με το σύστημα ÇAFRAD

Απόδοση/Μετάφραση απο το navalnews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.