Βίντεο: 359 ΜΑΕΔΥ – Οι επικίνδυνες αποστολές των PZL στην καρδιά των πυρκαγιών

Η έγκαιρη καταπολέμηση και η άμεση προσβολή από αέρος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για τον περιορισμό και την καταστολή μιας δασικής πυρκαγιάς πριν ακόμη μετατραπεί σε πύρινο μέτωπο. Αυτή είναι η αποστολή της 359 Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας με τα αεροσκάφη PZL που προσφέρουν αδιάκοπα τις υπηρεσίες τους για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Η 359  ΜΑΕΔΥ έχει ως αποστολή τη διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις των δημοσίων υπηρεσιών σε αποστολές: Αεροπυρόσβεσης, Αεροψεκασμού και Αερολίπανσης.

Ιστορία

Η ιστορία της 359 Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών άρχισε τον Μάρτιο του 1968, όταν συγκροτήθηκε προκειμένου να εξυπηρετεί διάφορους φορείς του Δημοσίου για κοινωφελείς σκοπούς.

Τον πρώτο ενάμισι χρόνο λειτουργίας της αυτή διέθετε, αποκλειστικά, ψεκαστικά ελικόπτερα και συγκεκριμένα δέκα Bell 47G-3B-2 και Bell 47G-5. Τον Νοέμβριο του 1969 συγχωνεύθηκε με την 357 Μοίρα Ελικοπτέρων που έδρευε στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Ωστόσο η παραμονή της εκεί υπήρξε εξαιρετικά βραχύβια.

Τον Αύγουστο του 1970 μεταστάθμευσε στη Δεκέλεια, όπου βρίσκεται έκτοτε η έδρα της. Πολύ σύντομα ενισχύθηκε και από ειδικά διασκευασμένα αεροσκάφη C-47A/B Dakota, ως ψεκαστικά.

Τον Μάιο του 1974 ακολούθησε η αγορά και η ένταξη 10 ψεκαστικών Grumman G.164A και τον Μάρτιο του 1976 παρελήφθησαν άλλα 13 G.164A, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό τους αριθμό στα 23.

Μερικά χρόνια αργότερα ένας νέος τύπος προστέθηκε στο δυναμικό της 359 ΜΑΕΔΥ. Εντάχθηκε στη μονάδα το αεροσκάφος Μ.18 Dromader της πολωνικής PZL Mielec. Τον Μάρτιο του 1983 η Μονάδα παρέλαβε αρχικά οκτώ PZL Μ.18. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 1984 είχαν ενταχθεί στο δυναμικό της 30 αεροσκάφη του τύπου αυτού.

Τρεις μήνες αργότερα η 359 ΜΑΕΔΥ υπήχθη διοικητικά και επιχειρησιακά στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ). Τον Φεβρουάριο του 1988 η Μονάδα υπήχθη στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα.

Τον Ιούλιο του 2002 παρελήφθησαν και εντάχθηκαν στην δύναμη της Μονάδος 3 διθέσια PZL Μ.18.

Τον Φεβρουάριο του 2006 αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση τα ελικόπτερα τύπου BELL 47G και OH 13Η.

Το Μάρτιο του 2011 αποσύρθηκαν από την υπηρεσία τα αεροπλάνα Grumman G.164G.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.