…βασανιζόμαστε (30)

Ποιο μπορεί να είναι το εικονιζόμενο όχημα;
Ποιο μπορεί να είναι το εικονιζόμενο όχημα;

Λίγες ώρες πριν το “βασίλεμα” και την ανακοίνωση της απάντησης του εβδομαδιαίου ερωτήματος “Το quiz της εβδομάδας”, έχουμε για εσάς, φίλοι μας, ενα μοναδικό και σύντομο quiz.
Όσοι είστε τακτικοί επισκέπτες της Προέλασης σίγουρα θα έχετε καταλάβει πως τα άρματα μάχης και γενικά τα ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα οχήματα μάχης έχουν εξέχουσα θέση στη θεματολογία του εν λόγω ιστοχώρου.
Εδω αρχίζει το μαρτύριο μας, παρότι ασχολούμαστε εκτενώς με τα άρματα μάχης, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να μαρτυρήσουμε πως με την παραπάνω φωτογραφία έχουμε “χτυπήσει” σε σκόπελο.
Όπως πολύ καλά φαίνεται, στην παραπάνω φωτογραφία, εικονίζεται ενα τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής με το διακριτικό Σταυρό, που διαθέτουν τα άρματα και όχημα μάχης του Ελληνικού Στρατού, στην πλευρά του.

Σ’ αυτό το σημείο φίλοι μας, ζητάμε την απλόχερη βοήθεια σας, και ζητάμε να συνδράμετε ώστε να βγούμε απο αυτή τη “δοκιμασία” που περνάμε!

Πείτε μας, γνωρίζετε ποιο είναι το εικονιζόμενο όχημα;

Απάντηση: Έστω καθυστερημένα, απο την πλευρά μου οφείλω να ζητήσω συγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω στο ενδιάμεσο quiz.
Η απάντηση είναι πως πράγματι προκειται  για ένα από τα 3 πρωτότυπα Μ-48ΑRV της γερμανικής εταιρίας Jugenthal με τον εξοπλισμό του Leopard-1 Bergepanzer σε σκάφος Μ-48. Eνα εξ’αυτων παραδόθηκε για δόκιμες στον Ελληνικό Στρατό και ακόμη ενα στον Τουρκικό Στρατό.

Παρά τις  πιεστικές ανάγκες και των 2 στρατών σε τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής , καμιά  παραγγελιά δεν δόθηκε στην εταιρεία. Οι μεν τουρκοι έφτιαξαν το δικό τους, ο δε ΕΣ περιορίστηκε στο κυνήγι μεταχειρισμένων Leopard-1  Bergepanzer του Γερμανικού Sτρατού. Κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’90  και τα 3 πρωτότυπα κατέληξαν στον ΕΣ, ο όποιος τα χρησιμοποίησε σε
μονάδες Leopard-1  όπου αντικατέστησαν Μ-88, τουλάχιστον έως τις αρχές της
δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με οσα γνωρίζουμε έχουν αποσυρθεί. Αν και η  διαφορά του σκάφους και του κινητήρα τους απο τα Leopard-1 δεν εξυπηρετούσε  την τεθωρακισμένη μονάδα Leopard-1 που υπηρετούσαν.

Τα M-48ARV που παρέλαβε το 1993 ο Ε.Σ. ήταν ΜΟΝΟ τα  3 πρωτότυπα. Δεν υπήρξε καμιά επιπλέον παραγγελιά στην εταιρεία Jung-Jungenthal απο ΕΣ, Τουρκικό Στρατό ή Γερμανικό Στρατό.

Φωτογραφία 2.
Φωτογραφία 2 απο τις δοκιμές του M-48 ARV

Για TΣ και Γερμανικό Στρατό τα είπαμε, ο δε ΕΣ ήθελε άρματα περισυλλογής συμβατά με Λεο-1, οχι σειράς -Μ:
Το να υπάρχουν 2-3 μόνον διαφορετικά άρματα σε μια μονάδα ΤΘ αποτελεί μεγάλη δουλεία για το προσωπικό, διότι πρέπει να υπάρχει προσωπικό εκπαιδευμένο μόνο γι’αυτα, ειδικές σειρές εργαλείων, ανταλλακτικών κλπ.

Εξάλλου παραλήφθηκαν αρκετά Μ-88A1/GE περισυλλογής  την δεκαετία του ’90 και μετα, σήμερα ο ΕΣ διαθέτει περί τα 95 τα οποία είναι πια όλα ντιζελoκινητα, ενω διατίθενται και 43 bergepanzer-2 ARV/AEV (και 12 bergepanzer-3 Buffel για τα Leo-2). Μάλιστα το bergepanzer-2 μπορεί να μεταφέρει και εναν ολόκληρο ανταλλακτικό κινητήρα Leopard, για άμεση αντικατάσταση χαλασμένου σε άρμα στο πεδίο της μάχης, διαδικασία που φαίνεται στη 2η φωτογραφία.

Το ιδιο ισχύει και για τα εν λόγω 3 Μ48ARV, για τα οποία επιμένω οτι θα έβρισκαν πολύ αποδοτικότερη χρήση σε κάποια προωθημένη μονάδα μηχανικου μάχης.

Τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής (ARV) M48T5 TAMAY του Τουρκικού Στρατού. (strategyreports.wordpress.com)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

25 Απαντήσεις

 1. Θυμάμαι ότι σε χρόνο ανύποπτο ο ΕΣ είχε παραλάβει μια παρτίδα οχημάτων περισυλλογής του δυτικογερμανικού στρατού που εφαρμόστηκαν υπερκατασκευή και υλικά ARV από Leo 1 επί πήγματος Μ-48. Δεν ξέρω τί έγιναν και που υπηρέτησαν τα οχήματα αυτά εκτός ότι έκαναν την εμφάνισή τους σε παρελάσεις.

 2. Ὅπως εἴπε ὁ eav2,εἶναι Μ-48 μετασκευασμένο σε ὅχημα περισυλλογῆς,με ἀπάρτια ἀπό το BPz-1/2 Standard,που εἶναι ἡ ἔκδοση περισυλλογῆς του Leo-1.
  Κάπου στις ἀρχές της δεκαετίας του ΄90 (ἄααχχ…),ὁ Ε.Σ ἀντιμετώπιζε ἕντονο πρόβλημα με την ἐπάρκεια,ἀριθμητική και λειτουργική των τεθωρακισμένων ὁχημάτων περισυλλογῆς,καθώς τα περισσότερα ἦσαν Μ-74 ἐπί πήγματος Sherman,και κάποια σύγχρονα Μ-88.
  Τα πρώτα,ἦσαν διασκευασμένα ἀπό πήγματα Sherman,ὅπως εἴπαμε,σε μία κλασσικά γραφειοκρατική ἀντίληψη «οἰκονομίας» του μεταπολεμικοῦ U.S.Army του 1950,και ἐξ ἀρχῆς ὑπολειπόταν των ἀπαιτήσεων ρυμουλκήσεως των Μ-47 και Μ-48.
  Τα δεύτερα,4 Μ-88 και 23 Μ-88Α1,ἀπλῶς λίγα.
  Ἔτσι,ἀνατέθηκε ἀπό τον Ε.Σ στην γερμανική ἐταιρεία Jung-Jungenthal,εἰδικευμένη στην μετασκευή μέσων/κυρίων ἀρμάτων σε ὁχήματα περισυλλογῆς,ἡ τροποποίηση 35 Μ-48Α3 σε ARV.
  Σύμφωνα και με ὅσα μου εἴπε ὁ φίλος Γ.Μ,στο «εν κρυπτώ»,παραδόθηκαν δύο πρωτότυπα,που το ἕνα τουλάχιστον συμμετείχε και σε Παρμενίωνα,ἀλλά το πρόγραμμα διεκόπη λόγω ἑν τω μεταξύ ἐξευρέσεως ἐπαρκοῦς ἀριθμοῦ συγχρόνων ὁχημάτων Μ-88 και BPz-1/2.
  Kαι ὅσο για τα MAG παίδες,μήν στενοχωριέστε,εἶναι πολύ σκληρά για να πεθάνουν.
  Πρώτον,ἄν εἶστε παρατηρητικοί,τα ΜAG ἑμφανίζονται στις παρελάσεις στα χέρια των Ἐπιλέκτων (ἀπόκαλουμένων Εἰδικῶν) Δυνάμεων:Καταδρομείς,Ἀλεξιπτωτιστές,Πεζοναύτες και Ἀερομεταφερόμενοι τα χρησιμοποιοῦν κανονικά.
  Ἐπίσης,MAG ἔφεραν παλαιότερα τα Leo-1V,και μεταγενέστερα και 1-A5,ἐπίσης τα περισσότερα VBL φέρουν MAG,και μάλιστα δείχνουν να εἶναι «του κουτιοῦ».
  Να μήν ξεχάσω και το Λιμενικό Σώμα,που τα ἀξιοποιεί στα πλωτά μέσα,και την Ἑλληνική Ἀστυνομία,που διαθέτει μερικά ἀπό τότε που εἴχε τις (Μπουένος)«Αὔρες».

 3. Φίλε Αχέροντα κάπου μπερδεύτηκαν τα λεγόμενά μου. Το πρόγραμμα των M-48ARV δεν ήταν του Ε.Σ. αλλά του Γερμανικού Στρατού. Αυτός το διέκοψε (όταν με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου βρέθηκε με πολλά περισευούμενα άρματα άρα δεν χρειαζόταν και επιπλέον ARV) και έτσι τα 3 (και όχι 2) πρωτότυπα που είχαν κατασκευαστεί έως τότε παραχωρήθηκαν στον Ε.Σ.
  Τα δε σκάφη του ήταν Μ-48A2C (βενζινοκίνητα) και όχι Μ-48Α3. Πέρασαν πρόγραμμα πετρελαιοκίνησης αρκετά χρόνια αργότερα στο 304 ΠΕΒ, μαζί με τα 4 αρχικά Μ-88 (τα οποία μετατράπηκαν έτσι σε Μ-88Α1).
  Το Μ-48ΑRV της συγκεκριμένης φωτογραφίας είναι εκείνο που υπηρετούσε στην 22ΤΘΤ όταν αυτή χρησιμοποιούσε τα πρώην ολλανδικά Leopard-1V. Εξ ου και το MAG….

  Όσο για το MAG της τελευταίας φωτογραφίας που ανήρτησε ο αγαπητός Μανώλης, είναι της έκδοσης MAG-58M (σχετικά πρόσφατες παραλαβές….) στην οποία το αναδιπλούμενο αυτό Α/Α σκοπευτικό είναι στάνταρ.

  1. Φίλτατε Γ.Μ,γράψε λάθος.
   Αὐτός που μου το εἴπε στο «εν κρυπτώ»,δέν ἤσουν ἐσύ,ἀλλά κάποιος …Μanolis.
   Ἐπίσης,σύμφωνα με μία ἀφήγηση,το πρόγραμμα δέν ἦταν του Γερμανικοῦ Στρατοῦ,ἀλλά του δικοῦ μας,που ὅντως ἀπέβλεπε στην τροποποίηση Μ-48Α3,ἀλλά παρέλαβε τα ἑν λόγω (ἔτοιμα,ἀπ΄ὅτι φαίνεται) πρωτότυπα για ἀξιολόγηση πεδίου.

 4. @ΑΧΕΡΩΝ
  Φίλτατε επιβεβαιωμένα το (αρχικό) πρόγραμμα Μ-48ARV ήταν του Γερμανικού Στρατού και αφορούσε M-48A2C (ή, για την ακρίβεια, M-48A2GA2 όπως τα αποκαλούσαν οι Γερμανοί). Τώρα αν ο Ε.Σ. τα είδε και το …λιμπίστηκε για τα δικά του Μ-48Α3, επ’ αφορμή της παραχώρησης σε αυτόν των τριών Γερμανικών πρωτοτύπων (επαναλαμβάνω, ήταν βενζινοκίνητα όταν ήρθαν άρα δεν μιλάμε για M-48A3) δεν το γνωρίζω αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω. Επί της ουσίας πάντος, το πρόγραμμα δεν προχώρησε ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση.

  Αργότερα βέβαια το περιέλαβαν οι Τούρκοι….

  Υ.Γ.: Αχ, αυτός ο …Manolis!

  1. Βάσει της ἀφηγήσεως που ἀνέφερα,και ἦταν μοναδική και μή ἐπαναλαμβανόμενη,δηλαδή την ἄκουσα μία φορά ἀπό ἕνα ἄτομο,εἴχε ὑπάρξει προϊστορία στο πρόγραμμα,ἀπό την δεκαετία του ΄80,ὅταν οἱ σκέψεις,ἤ ἴσως προτάσεις ἀφοροῦσαν μετατροπή Μ-47,ἀλλά προτιμήθηκαν νέα Μ-88Α1,23 τεμάχια.
   Το 1991-92,και ἑν ὅψει της παραλαβῆς 245 Λέοπαρντ-1 (75 -Α5 και 170 -1V),και λόγω ἀρχικῆς ἐλλείψεως BPz-1/2,ἐξετάστηκε ἐκ νέου ἡ λύση της τροποποιήσεως ἀρμάτων Μ σειρὰς,και προφανῶς -δική μου σκέψη αὐτή- ἡ ἑταιρεία Jung-Jungenthal εἴχε το προβάδισμα,ἀφοῦ εἰδικευόταν στην μετατροπή,και εἴχε ἤδη ἔτοιμα πρωτότυπα.
   Το ἑνδιαφέρον τώρα εἶναι ὅτι το ἕνα ἀπό τα τρία πρωτότυπα που περιήλθαν στον Ε.Σ πέρασε και ἀπό τον «συμμαχικό» Τ.Σ …

   1. Aφου φυσικα επιστραφηκε πρωτα στην κατασκευαστρια , σε αντιθεση με ενα και μονον Λεο-1Α5 που πηγε για δοκιμες και λεγεται οτι εχει μεινει στην τουρκια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.