Βασιλιάς της Ιορδανίας: Η Τουρκία στέλνει τρομοκράτες στην ΕΕ – Ειδικές Δυνάμεις Βρετανίας και Ιορδανίας επιχειρούν στην Λιβύη

Φωτογραφία που αποδεσμεύθηκε την 2α Μαρτίου από το Παλάτι της Ιορδανίας και δείχνει τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ II (AFP)

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Guardian και το Ρωσικό δίκτυο Russia Today, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah είπε στους Αμερικανούς, πως η ροή τρομοκρατών προς την Ευρώπη είναι δουλειά της Τουρκίας, ενώ ο Βρετανικές ειδικές δυνάμεις (SAS) επιχειρούν στη Λιβύη.

Σημαντικές αποκαλύψεις έκανε στους Αμερικανούς ο Ιορδανός μονάρχης. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, η Μεγάλη Βρετανία έχει αναπτύξει μυστικά ειδικές στρατιωτικές μονάδες (SAS) στην Λιβύη, το Ισραήλ κάνει τα στραβά μάτια στην Al-Nusra και η Τουρκία επιθυμεί οι ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές να επικρατήσουν στην Μέση Ανατολή και να πάνε στην Ευρώπη.

Ο ηγέτης της Ιορδανίας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και η χώρα του αποτελεί τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή από το 1950, έδωσε ακριβείς πληροφορίες στους επικεφαλείς του Αμερικανικού Κογκρέσου, όπως τον John McCain, τον Bob Corker και τον Paul Ryan, πίσω από κλειστές πόρτες, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Πληροφορίες από την ενημέρωση αυτή, έφτασαν στην Βρετανική εφημερίδα Guardian, που τις δημοσιοποίησε.

Ο Βασιλιάς είπε στους Αμερικανούς πως ζητήθηκε η βοήθεια των Ιορδανικών ειδικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Λιβύη από τις Βρετανικές ειδικές δυνάμεις, στο να ξεπεράσουν πολιτιστικά προβλήματα, όπως της κατανόησης της Ιορδανικής αργκό, που είναι παρόμοια με την αργκό της Λιβύης.

Τα Αμερικανικό κέντρο στρατηγικών ερευνών Stratfor, έχει ήδη κάνει γνωστή την εμπλοκή των SAS στην Λιβύη, καθώς συνοδεύουν τις ομάδες της MI6 που συναντιούνται με Λίβυους αξιωματούχους για παροχή όπλων και εκπαίδευσης στον Συριακό στρατό και τους παραστρατιωτικούς που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Επίσης, στις Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο φρουρούνται αεροσκάφη παρατήρησης για αποστολές στην Σύρτη της Λιβύης που βρίσκεται στα χέρια του ISIS.

Ο Βασιλιάς αποκάλυψε πως Βρετανικές δυνάμεις συγκρότησαν ένα μηχανοκίνητο τάγμα ντόπιων στη Συρία που ήταν έτοιμο να πολεμήσει τις δυνάμεις του Άσαντ. Επίσης, οι στρατιώτες του ήταν έτοιμοι να μεταβούν στην Σομαλία και να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές της Al-Shabaab, μαζί με Βρετανούς και Κενυάτες.

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας φέρεται να είπε στους Αμερικανούς πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από το ισλαμικό Κράτος. Είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, στον οποίο οι Χριστιανοί, οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι πολεμούν τους παράνομους.

Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ως πάγια τακτική, δεν σχολίασε το που επιχειρούν οι Βρετανικές ειδικές δυνάμεις. Το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και οι Αμερικανοί πολιτικοί που φέρονται να ενημερώθηκαν από τον Βασιλιά Αμπντάλα.

Στην συνάντηση με τους Αμερικανούς ο Βασιλιάς της Ιορδανίας επίσης είπε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει σε μία ριζοσπαστική ισλαμική λύση στο πρόβλημα της περιοχής και πως είναι γεγονός πως οι τρομοκράτες πηγαίνουν στην Ευρώπη ως μέρος της Τουρκικής πολιτικής, ενώ η Τουρκία μένει ατιμώρητη για τις πράξεις της.

Η αποκάλυψη για την Τουρκία έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες που θα της αποφέρει δισεκατομμύρια.

Επίσης αποκάλυψε πως οι μυστικές υπηρεσίες επιθυμούν να παραμείνουν ανοιχτές οι τρομοκρατικές ιστοσελίδες, ώστε να μπορέσουν να βρουν τους εξτρεμιστές, ενώ η Google είπε στον Ιορδανό μονάρχη πως έχει βάλει 500 ανθρώπους να εργάζονται για το θέμα.

Σύμφωνα με τον Βασιλιά, το Ισραήλ κάνει τα στραβά μάτια στο παρακλάδι της Al-Qaida την Jabhat al-Nusra στα σύνορα με την Συρία, επειδή την θεωρεί αντίπαλο στην Hezbollah, που χρηματοδοτείται από το Ιράν και μάχεται στο πλευρό του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Τέλος, ο Ιορδανός Βασιλιάς έθεσε τον προβληματισμό του για την Ισλαμικό γκρουπ Al-Shabaab της Σομαλίας που έχει δεσμούς με την Al-Qaida και το ISIS.

Η Ιορδανία εξετάζει σοβαρά την Al-Shabaab επειδή κανένας άλλος δεν το κάνει και πιστεύει πως δεν αποτελεί ξεχωριστό θέμα στην Ισλαμική τρομοκρατία. Η Ιορδανία έχει δυνάμεις ταχείας ανάπτυξες που μαζί με τις Βρετανικές και τις Κενυατικές είναι έτοιμες να επιχειρήσουν στην Σομαλία.

Οι πρεσβείες της Ιορδανίας στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις, αλλά είπαν στον Guardian πως η συνάντηση μεταξύ του Βασιλιά Αμπτάλα και των Αμερικανών πράγματι συνέβη.

Πηγή: cosmostatus

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Ἄν ὅντως τα εἴπε ὁ Ἀμπντουλλάχ Β΄,εἶναι ἑνδιαφέρον,γιατί θεωρείται σοβαρός.
  Το ὅτι βγαίνει ὅμως και προς τα ἔξω ὅτι τα εἴπε,πρέπει να ζυγισθεί πρώτα πολύ καλά πρίν χαροῦμε.
  Τέτοια «μαχαιριά» στην Τουρκία,εἰλικρινά δέν την περίμενα.
  Εἶναι πολύ δύσκολο για την ὥρα να κάνουμε ὑποθέσεις σχετικά με την σκοπιμότητα και των δηλώσεων καθ᾿εαὐτῶν,ἄν ἔγιναν ὅπως παρουσιάζεται,ὅσο και την διαρροή.
  Δέν θα με ἐξέπληττε,ἄν ὑπάρχει και κάποια σύνδεση με το Ἰσραήλ,το ὁποίο ἀνοικτά πλέον στηρίζει την Ἰορδανία,δλδ το καθεστώς της,και στρατιωτικῶς,ὅπως με την δωρεάν παραχώρηση ἐλικοπτέρων Κόμπρα,για την καταπολέμηση του ΙΚ,ἀλλά ἑνδεχομένως και την ἀντιμετώπιση ἐσωτερικῶν ἀμφισβητήσεων,ὅπως τον Μαύρο Σεπτέμβρη του 1970.

   1. Χα! Ας τολμήσουν οι Ισλαμιστές! Αποτελεί την μακράν πιο αξιόμαχη αραβική στρατιωτική δύναμη που την υπολογίζουν σοβαρά ακόμα και οι Ισραηλινοί (και με χαρά την προσεταιρίζονται). Εδώ, δε θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρατάνε άρματα και πυροβόλα τα πληρώματα και να τρέπονται σε φυγή πανικόβλητα με το που δουν τη μαύρη φορεσιά του ισλαμιστή ή ακούσουν το “Αλλάχ ακμπάρ” ή τον ήχο της σφαίρας. Σε αναπεπταμένο πεδίο οι Ιορδανοί θα τους ισοπεδώσουν.

   2. Ὑπάρχει πάντα μία ἐπισφάλεια για την Ἰορδανία,με διττή,ἀλλά ὅχι ἀλληλοαποκλειόμενη διάσταση.
    Ἀφ᾿ἑνός,οἱ Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που δέν βλέπουν με καλό μάτι την προσέγγιση με το Ἰσραήλ,και οἱ γνωστές δυνάμεις του σαλαφισμοῦ.
    Ὑπενθυμίζω ὅτι ὁ «ἀρχικαπετάνιος» της ἰρακινῆς ἀντιστάσεως Αλ Ζαρκάουϊ ἦταν Ἰορδανός ἀπό την πόλη Ζάρκα,ἐξ οὖ και το ψευδώνυμο.
    Ἡ διαφορά με την Συρία και το Ἰράκ εἶναι ὅτι το Χασεμιτικό Βασίλειο εἶναι -μέχρι ὥρας τουλάχιστον- ἀπό τα «προστατευόμενα» μέλη της Νέας Μέσης Ἀνατολῆς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.