Όπως ανακοινώθηκε από το βελγικό υπουργείο Άμυνας σε συνέντευξη τύπου τον Δεκέμβριο του 2017, η βελγική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιχειρήσεις στο Μάλι, μετέδωσε Σεργκι Βαν Χιτρουμ. Για την ολοκλήρωση των αποστολών των τακτικών μεταφορών και των επειγουσών ιατρικών διακομιδών, δύο από τα “NH-90TTH Caiman” της 18ης μοίρας μαχητικών (RN06 και RN07) αποχώρησαν την 5η Φεβρουαρίου από τη βάση Μπούβεσαν.

Για την μεταφορά των δύο ελικοπτέρων, του αναγκαίου εξοπλισμού και μιας δωδεκάδας μηχανικών, κλήθηκε η ουκρανική εταιρεία “Βόλγας-Δνείπερος” που διαθέτει το “An-124”. Επί του παρόντος το Βέλγιο δεν μπορεί να παρέχει αυτού του τύπου την μεταφορά, το “C-130H” δεν επιτρέπει την φόρτωση ενός “NH-90” και το “A400M” δεν ειναι ακόμα επιχειρησιακό υπό τα βελγικά χρώματα.

Για την ολοκλήρωση αυτής της ασυνήθιστης μεταφοράς, τα ελικόπτερα συναρμολογήθηκαν μερικώς. Επιπλέον, οι τέσσερις έλικες και το κύριο στροφείο αφαιρέθηκαν, όπως επίσης και οι έλικες του ουραίου στροφείου. Κάποια εξωτερικά στοιχεία όπως κάποιες κεραίες αφαιρέθηκαν επίσης για να αποφευχθεί η επαφή τους με το εσωτερικό του “Antonov”.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, συνεκτιμήθηκε επίσης τα δύο ελικόπτερα να πετάξουν μόνα τους. Ωστόσο, η οργάνωση μιας τέτοιας μετάβασης θα στοίχιζε πολύ περισσότερο αν μετρηθούν οι αναγκαίες ώρες πτήσης (πολύτιμες ώρες που δεν θα πραγματοποιηθούν στις πραγματικές αποστολές των “NH-90”), οι στάσεις για τεχνικούς ελέγχους κατά τη διαδρομή, ο αναγκαίος χρόνος για το σχεδιασμό των σχεδίων πτήση και των στάσεων, αλλά επίσης και η διέλευση κοντά από ευαίσθητες περιοχές κατά μήκος της διαδρομής.

Όπως διαπιστώνεται, η λύση που επιλέχθηκε για την κάλυψη των περισσότερων από έξι χιλιάδων(6000) χιλιομέτρων ήταν η καλύτερη και ήταν υπό την αιγίδα του NATOϊκου προγράμματος “SALIS” (Ενδιάμεση Λύση Στρατηγικών Αερομεταφορών) ότι η μεταφορά για το Μάλι θα ήταν εξασφαλισμένη. Για τα μελή της βελγικής 18ης Μοίρας, αυτού του τύπου η μεταφορά δεν ήταν μια δοκιμαστική προσπάθεια: Στην πραγματικότητα “NH-90TTH” μεταφερθήκαν με τον ίδιο τρόπο στην Γκαμπόν για να συμμετέχουν στην άσκηση μεγάλης κλίμακας “Τροπική Καταιγίδα”, η οποία έλαβε χωρά απο την 15η Σεπτεμβρίου ως την 15η Οκτωβρίου 2017. Το μέγεθος της άσκησης, επέτρεψε τη βελτίωση της διοικητικής μεριμνάς και προσάρμοσε την συντήρηση των ελικοπτέρων πριν την μετάβαση τους στις πραγματικές επιχειρήσεις.

Το “An-124-100 (RA-82047)” της “Βόλγας-Δνείπερος” προσγειώθηκε στον τροχοδιάδρομο την 4η Φεβρουάριου και τοπική ώρα 09:52, και αμέσως στάθμευσε, η ευαίσθητη φόρτωση μπορουσε να ξεκινήσει. Λίγο μετά παραπάνω από τρεις ώρες, τα πάντα ήταν φορτωμένα και στοιβαγμένα, επιτρέποντας στο “Antonov” και το πολύτιμο φορτίο του να απογειωθεί από τον τροχοδιάδρομο της Μπούβεσαν στην 13:43 με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Μπαμάκο.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, τα “NH-90” θα εδρεύουν στο Γκάο, αλλά η επανασυναρμολόγηση των ελικοπτέρων πρέπει να γίνει στο Μπαμάκο πριν αναχωρήσουν προς τον τελικό προορισμό τους και πιθανόν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα στην Μοπτι.
Αφότου φτάσουν στο Μπαμάκο, οι ομάδες μηχανικών έχουν ως αποστολή την επανασυναρμολόγηση και την εκτέλεση των αναγκαίων ελέγχων πριν την πτήση μετάβασης.

Απο την 5η Φεβρουαρίου, κατά το τέλος της ημέρας, ξεκίνησε η επανασυναρμολόγηση, οι δοκιμές ολοκληρωθήκαν τρεις ημέρες αργότερα, την 8η Φεβρουαρίου. Και τα δύο ελικόπτερα ανακηρύχθηκαν επιχειρησιακά την 9η Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί οτι τα “NH-90” θα εργαστούν σε ένα πολύ πιο σκονισμένο και τεχνικά “εχθρικό” περιβάλλον. Ετσι, και τα δύο ελικόπτερα ειναι εξοπλισμένα με έλικες επεξεργασμένες με μια ειδική επίστρωση που παρέχει καλύτερη προστασία εναντίον της σκόνης και των χαλικιών που συναντούνται στα αμμώδη εδάφη της ερήμου. Αυτη η ειδική επίστρωση προφανώς τροποποιεί το βάρος των ελίκων και κατά τις δοκιμές ήταν αναγκαία η επανισορρόπηση/επαναζυγοστάθμιση τους.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: