Η Ιστορία της ελληνικής Γεωπολιτικής του ιστορικού Ιωάννη Ε. Κωτούλα (Δρ Ιστορίας. Δρ Γεωπολιτικής) εξετάζει την ιστορική ανάπτυξη του επιστημονικού κλάδου της Γεωπολιτικής στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία, από τον 19ο αιώνα έως την σύγχρονη περίοδο. Με αναλυτική εξέταση πολυαρίθμων κειμένων και κατάδειξη του ιστορικού γεωπολιτικού υποβάθρου των ιδεολογικών αναφορών ο συγγραφέας παρουσιάζει για πρώτη φορά την μετακένωση της Κλασικής Γεωπολιτικής -της Αγγλοσαξονικής, της Γερμανικής και της Γαλλικής Σχολής- στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των πρωτογενών θέσεων Γεωπολιτικής και συναφείς θέσεις Ανθρωπογεωγραφίας, Οικονομικής Γεωγραφίας και Στρατιωτικής Γεωγραφίας έως την εμφάνιση της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως του Ιωάννου Θ. Μάζη.

Θεμελιώδης θέση της μελέτης είναι ότι η Γεωπολιτική αποτελεί εκδήλωση της ορθολογικής απόπειρας διαχειρίσεως και αξιοποιήσεως των γεωφυσικών δεδομένων του χώρου και της γεωγραφικής θέσεως ενός κράτους και όχι ανορθολογική τάση. Βάσει της Κλασικής Γεωπολιτικής προτείνεται μία νέα τυπολογική διάκριση των πολιτικών ιδεολογιών και των γεωστρατηγικών προσανατολισμών της νεοελληνικής ιστορίας μεταξύ οπαδών των θαλασσίων δυνάμεων (Μεγάλη Βρεταννία, Γαλλία, ΗΠΑ) και οπαδών των χερσαίων δυνάμεων (Γερμανία, Ρωσία/ΕΣΣΔ). Η διάκριση αυτή επανέρχεται ως μακροϊστορικό δομικό υπόβαθρο από την εποχή του Εθνικού Διχασμού έως την περίοδο της μεταπολεμικής μετατροπής της Ελλάδος σε μεθοριακό κράτος του δυτικού, ατλαντικού στρατοπέδου, ενώ απαντά με μεταλλαγές και κατά την σύγχρονη περίοδο. Η μελέτη υπερβαίνει τις 400.000 λέξεις και βασίζεται σε διδακτορική έρευνα ετών του συγγραφέως. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

“Το ανά χείρας σύγγραμμα με τίτλο Ιστορία της ελληνικής Γεωπολιτικής αντανακλά την κοπιώδη και συστηματική έρευνα του Δρ Ιωάννη Ε. Κωτούλα, παράλληλα αποτελώντας μέγιστη συμβολή για την κατανόηση της γεωπολιτικής σκέψης στην Ελλάδα και για την Ελλάδα. Επιλαμβάνεται ρητά της ιδεατικής διάστασης, αναδεικνύοντας εναργώς τον τρόπο πρόσληψης της γεωπολιτικής και της σύνδεσής της με τη θέση και την πορεία του Ελληνισμού στο διεθνές γίγνεσθαι, κατά το διάβα των δύο αιώνων της ύπαρξης του οικείου κράτους. Μάλιστα, ο αναγνώστης έρχεται σε πλήρη επαφή με τον πλούτο ή την ποικιλία καθώς και τα διακυβεύματα της ελληνικής σκέψης ως προς μία καίρια έννοια και παράμετρο, εντός της ευρύτερης περιοχής των πολιτικών επιστημών, συγκεκριμένα την ισχύ ιδίως σε διακρατικό επίπεδο. Επίσης, βρίσκει ένα ευδιάκριτα και στιβαρά διατυπωμένο και τεκμηριωμένο επιχείρημα του συγγραφέα επί του προβληματισμού περί του βαθμού ορθολογικότητας της αναζήτησης των κρίσιμων παραγόντων σχετικά με την επιβίωση, την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας. Τέλος, κατανοεί σε βάθος το περιεχόμενο και τη δυναμική των σχετικών επιχειρημάτων, στο πλαίσιο κατατοπιστικών κατηγοριοποιήσεων. Συνολικά, το εν λόγω βιβλίο αποτελεί πολύτιμο και μάλιστα καθοριστικό οδηγό σε όποιον/α αναζητεί να εντρυφήσει και να προβληματιστεί σε θέματα γεωπολιτικής φύσης και παραγωγής σκέψης επ’ αυτών” (Κυριάκος Μικέλης, Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας και Ιστοριογραφίας Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας).

Λεπτομέρειες

•Συγγραφέας Ιωάννης Κωτούλας
•ISBN13 9786185259938
•Εκδότης ΛΕΙΜΩΝ
•Σειρά ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
•Χρονολογία Έκδοσης Σεπτέμβριος 2021
•Αριθμός σελίδων 904
• Διαστάσεις 24×17

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: