Βιβλίο: Λήψη Απόφασης

Έκδοση διαταγής πεδίου μάχης με τη βοήθεια αμμοδόχου κατά τηνΤακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων ΤΑΜΣ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 13». (ΓΕΣ)

«H διαδικασία λήψης στρατιωτικής απόφασης, είναι μια μεθοδολογία σχεδιασμού, η οποία ενσωματώνει τις δραστηριότητες του Διοικητή, του Επιτελείου, των υφιστάμενων διοικήσεων και άλλων συμμετεχόντων, προκειμένου να γίνει κατανοητή η κατάσταση και η αποστολή, να αναπτυχθούν και να συγκριθούν τρόποι ενεργείας, να αποφασιστεί ένας τρόπος δράσης που ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή και να παραχθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και οι διαταγές εκτέλεσης του.»

Η διαδικασία λήψης στρατιωτικής απόφασης (ΔΛΣΑ χάριν συντομίας..), είναι μια τέχνη.

Βοηθά τους ηγέτες, εν προκειμένω τους στρατιωτικούς, να σχεδιάσουν με σχολαστικότητα, σαφήνεια, αξιόπιστη κρίση, λογική και επαγγελματική επιμέλεια, μια στρατιωτική επιχείρηση. Επιτρέπει την βαθύτερη κατανόηση της τακτικής κατάστασης, επιλύει αμέτρητα και πολλές φορές, απαρατήρητα, προβλήματα και επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία, παραμένει για κάποιο ανεξήγητο λόγο, κάτι το μυστηριώδες για τον ΕΣ. Πλην μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων και Επιτελείων Σχηματισμών, κανείς άλλος δεν δείχνει να τη λαμβάνει υπόψιν.

Τι είναι η Λήψη Αποφάσεων (ΛΗΑΠ).
Τι είναι η Λήψη Αποφάσεων (ΛΗΑΠ).

Είχα τη τύχη να ασκηθώ σε Ελλάδα και εξωτερικό, πάνω στη ΔΛΣΑ και στο παρακλάδι της που ονομάζεται TLP – Troop Leading Procedures. Ανεκτίμητη αποδείχθηκε η βοήθεια που προσέφερε με τις γνώσεις του, ένας άλλος συνάδελφος, ο Ανθλγος (ΠΖ – ΚΔ) Δημητρόπουλος Γεώργιος.

Ο συνάδελφος αυτός, αντιλαμβανόμενος το κενό που υπήρχε στην Ελληνική βιβλιογραφία, και κατανοώντας το ειδικό βάρος αυτής της διαδικασίας στο σχεδιασμό επιχειρήσεων, προχώρησε με δικά του έξοδα στην έκδοση ενός βιβλίου για τη ΔΛΣΑ. Όσοι ασχολείστε με τον ειδικό τύπο, θα διαβάσετε παρουσιάσεις του έργου του στα περιοδικά Καταδρομή & Ασφάλεια και ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. Το βιβλίο μπορείτε να το αποκτήσετε μέσω επικοινωνίας με το συγγραφέα.

Επισκεφθείτε το μπλογκ του, και τη σελίδα του στο Facebook, υπάρχει πλήθος δημοσιεύσεων που δίνουν τροφή για σκέψη.

Ο Ανθλγος (ΥΠ) Βασίλης Κ. υπηρέτησε στο Αφγανιστάν ως μέλος της OMLT/111 Division.

Φωτογραφία του συγγραφέα από την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο Σύλλογο Ελλήνων Πεζοναυτών.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Σύμφωνα με την θέση του ΓΕΣ [Βλέπε ΣΚ 30-1 του 2014- “Η σχεδίαση στο ΣΞ”], η επίσημη ονομασία πλέον είναι ΣΔΙΛΑ [Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης]. Αφορά σε όλα τα επιτελεία, από το ανώτατο επίπεδο εως και Μοναδα. Για επιτελείο ή Δκση Μονάδας και κάτω, την ονομάζει “Οργάνωση Μάχης” και έχει ανάλογα ανάλογα βήματα με την ΣΔΙΛΑ. Το συγκεκριμένο βιβλίο , ωστόσο αποτελεί σημαντική συμβολή, ειδικά για τις Μονάδες ΚΔ και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.