Βιβλίο: "Το Ξεχασμένο Όχι – Η Γερμανική Εισβολή στην Ελλάδα"

“Το Ξεχασμένο Όχι – Η Γερμανική Εισβολή στην Ελλάδα”

Ο Ελληνογερμανικός πόλεμος είναι το λιγότερο προβεβλημένο και αναλυμένο γεγονός από την ελληνική βιβλιογραφία της, τραγικής για τον ελληνισμό, περιόδου 1941-1944.

Ακόμη και στη συλλογική εθνική μνήμη ο πόλεμος αυτός έχει σχεδόν εξοβελιστεί. Το παράδοξο είναι πως η Μάχη της Κρήτης (μέρος της ελληνογερμανικής σύρραξης) τιμάται με λαμπρές επετείους, ανάλογες εκείνων για το έπος του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Η Εθνική Αντίσταση επίσης αποτελεί καύχημα για τους Έλληνες, χωρίς όμως να θεωρείται (όπως και είναι) μια συνέχεια της ηρωικής αντίστασης των μαχητών του Ρούπελ και της δυτικής Μακεδονίας.

Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό. Να περιγράψει έναν σύντομο πόλεμο που σήμανε τόσο την απότομη διακοπή της νικηφόρας πορείας του Ελληνικού Στρατού στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, όσο και την έναρξη της ζοφερής περιόδου της κατοχής.

Αποκαλύπτεται το διπλωματικό παρασκήνιο της περιόδου και οι λόγοι που ώθησαν την χιτλερική Γερμανία να επιτεθεί στη χώρα μας. Αξιολογείται η αμυντική γραμμή οχυρών Μακεδονίας-Θράκης και περιγράφεται η απεγνωσμένη προσπάθεια Ελλήνων και Βρετανών να σταματήσουν την ναζιστική πολεμική μηχανή. Ξαναζωντανεύει η είσοδος των Γερμανών στην Αθήνα, με βάση εμπειρίες αυτοπτών μαρτύρων, η δραματική υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού και η συγκλονιστική φυγή του Ελληνικού Στόλου στη Μέση Ανατολή.

Τέλος τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις έντονες διαφωνίες Ελλήνων και Βρετανών όσον αφορά το σχέδιο άμυνας και με το αν ήμασταν σε θέση, μετά τους Ιταλούς, να σταματήσουμε και τους Γερμανούς.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

Τίτλος: Το Ξεχασμένο Όχι – Η Γερμανική Εισβολή στην Ελλάδα

Συγγραφέας: Νίκος Γιαννόπουλος

Εκδόσεις Historical Quest: Χρυσηΐδος 66, Ίλιον, Αθήνα, ΤΚ. 131 22

Τηλ: 210 26 11 832

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Υπεύθυνος Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Επιμέλεια Έκδοσης: Γιάννης Χρονόπουλος

Σελίδες: 214, χαρτί chamois 85 gr.

Ενδεικτική Τιμή: 16,00 €

Διαστάσεις: 17×24

ISBN: 978-618-5088-10-1

Έτος Έκδοσης: Αθήνα, Μάιος 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Αν ο Ελληνογερμανικος πολεμος ειναι το λιγοτερο προβεβλημενο τοτε τι να πουμε για τους Βαλκανικους πολεμους.

 2. Οι φίλοι του Ιστότοπου, είμαι βέβαιος ότι θα γνωρίζουν το βιβλίο του Στρατηγού von Mellenthin «Panzerbattles» ή το με τον Γερμανικό τίτλο του πρωτότυπου βιβλίου του Γερμανού συγγραφέα «Panzerschlachten» (Μάχες Τεθωρακισμένων) το οποίο είχε κάτω από το μαξιλάρι του όταν κοιμόταν ο Στρατηγός Schwarzkopf, ή Σούρτσκοπφ ή …… όπως αλλιώς προφέρουν οι Αμερικανοί το Γερμανικό αυτό όνομα, αρχηγός των Αμερικανικών δυνάμεων κατά την πρώτη τους επίθεση κατά του Σαντάμ το 1990.

  Όπως γνωρίζετε όλοι, θεωρείται κλασικό έργο για τις μάχες τεθωρακισμένων.

  Εκεί ο von Mellenthin αναφερόμενος στον Ελληνικό Στρατό γράφει:

  ….. die Griechen haben sich in Albanien ausgezeichnet geschlagen ….

  Ήγουν, …οι Έλληνες πολέμησαν έξοχα στην Αλβανία …διότι ausgezeichnet κατά το λεξικό Langenscheidt (σελίδα 619) σημαίνει «έξοχα, εξαίρετα»!!

  Πάρα κάτω, αναφερόμενος στον άσκοπο πλέον αγώνα των Ελλήνων εφ’ όσον είχε η ταξιαρχία «Σωματοφυλακή του Αδόλφου Χίτλερ» Leibstandarte Adolf Hitler (αργότερα η επίλεκτη 1η Μεραρχία SS LAH) είχε αποκόψει την μοναδική οδό ανεφοδιασμού των Ελλήνων που εμάχοντο στην Βόρειο Ήπειρο, γράφει ότι ….

  ….. η συνέχεια του γενναίου αγώνα τους απέβη παράλογος (χωρίς νόημα) και για αυτό υπέγραψαν στην Θεσσαλονίκη στις 23 Απριλίου 1941 την Συνθηκολόγηση …..

  Επίσης, ο Γερμανός Alex Buchner στο βιβλίο του «Der Griechenland Feldzug» (Η Εκστρατεία της Ελλάδος») είναι όλο επαίνους και αναφέρει την λυσσαλέα άμυνα στα οχυρά μας της «Γραμμής Μεταξά» (η οποία προορίζονταν για τους Βουλγάρους και όχι για επίλεκτα Ευρωπαϊκά Ηπειρωτικά Στρατεύματα και μάλιστα για την Βέρμαχτ που τότε ήταν ο καλλίτερος στρατός του κόσμου) στα οποία όταν το πλήρωμα ενός πυροβολείου εξοντώνονταν αντικαθίστατο αμέσως από ένα άλλο. Μέχρι και πέντε φορές είχαν αντικατασταθεί τα σκοτωμένα παιδιά της Ελλάδος που εμάχοντο ηρωϊκά κατά των Γερμανών εισβολέων!!!

  Αντίθετα, αναφέρει τις απροσδόκητες χωρίς προειδοποίηση, υποχωρήσεις των Βρετανών, αδιαφορώντας για τους Έλληνες «συμμάχους» τους, οι οποίοι διέθεταν αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους (και απείρως καλλίτερο οπλισμό) και έφευγαν ταχύτατα, με τις οποίες άφηναν κενά στην άμυνα με αποτέλεσμα οι μετακινούμενοι με τα πόδια Έλληνες να μένουν πίσω και να εκτίθενται στις επιθέσεις των Γερμανών.

  1. Ausgezeichnet,προκειμένου για ἄτομα,σημαίνει ἐπίσης «διακεκριμένος».
   Οἱ Γερμανοί,ἔχω παρατηρήσει,ἀναφέρονται στην Μάχη της Ἑλλάδος,ναί μεν κολακευτικά στους Ἕλληνες,ἀλλά κάπως ἀφ᾿ὑψηλοῦ.
   Σάν να ἦταν ἀναπόφευκτο ὅτι οἱ Γερμανοί θα ἐπικρατοῦσαν,ὅπως ἄλλωστε παντοῦ ἕως τότε.
   Ἀποσιωποῦν το ὅτι δἐν βρήκαν ἀπέναντι τους την Μεγάλη Στρατιά της Ἡπείρου (Νοτίου και Βορείου,ΤΣΗ),ἀλλά μόνον τα ἀποδυναμωμένα Τμήματα Στρατιᾶς Ἀνατολικῆς και Κεντρικῆς Μακεδονίας,ΤΣΑΜ,ΤΣΚΜ,ἐκ των ὁποίων το πρώτο ἐπιφορτισμένο με την ὑποστήριξη της Γραμμῆς Μεταξᾶ,ἀλλά διαταχθέν ἀπό την πρώτη ἡμέρα της γερμανικῆς εἰσβολῆς να συμπτυχθεί ἀφήνοντας τα ὁχυρά ἀκάλυπτα.
   Ἀποσιωποῦν ὅτι κατά την στιγμή της γερμανικῆς ἐπιθέσεως,ἡ Ἑλλάς ἀντιμετώπιζε στην Ἀλβανία 33 ἰταλικές μεραρχίες,μισό ἑκατομμύριο στρατιώτες,και ἡ ἀπόφαση της ἠγεσίας ἦταν να μήν περάσουν οἱ ‘Ιταλοί,οἱ Γερμανοί ἄς περνοῦσαν,το Ἔπος μόνο να μήν ἀκυρωνόταν…
   Ἀποσιωποῦν ὅτι ἄν ἡ Ἑλλάς ἐπιστρατευμένη εἴχε ἑγκαίρως ξεμπερδέψει με τους Ἰταλούς,ὅπως θα μποροῦσε να το ἐπιτύχει τις πρώτες ἑβδομάδες του πολέμου,και ἄν ἔδινε την μάχη σε εὐνοϊκό μέτωπο,ὅπως Βέρμιο-Ἀλιάκμων,εἶναι πιθανό ὅτι εἴτε ἡ ἀγέρωχη ἑως τότε Βερμαχτ θα «σκάλωνε» στην Ἑλλάδα και θα ξεκινοῦσε τον Μπαρμπαρόσσα με καθυστέρηση μεγαλύτερη ἀπό αὐτήν που κατεγράφη,εἴτε με μειωμένες δυνάμεις σε πρώτη φάση,εἴτε και τα δύο,εἴτε ὅμως και θα παρητείτο της ἑλληνικῆς περιπέτειας,προκειμένου να ἐπικεντρωθεί στο μείζον,που ἦταν ἡ ἐπιχείρηση Μπαρμπαρόσσα.
   Στην τελευταία περίπτωση,ἡ Ἑλλαδίτσα θα μποροῦσε να εἶναι,δίπλα στην Σοβιετική Ἕνωση,μία ἀπό δύο μόνο χώρες που δέν ὑποτάχθηκαν πλήρως μετά ἀπό γερμανική ἐπίθεση.(ἡ Βρεττανία θα θεωρηθεί ὅτι ὡς νησιωτική χώρα παρέμεινε ἀλώβητη,ἀσχέτως ἄν και αὐτή ἀπώλεσε προσωρινῶς τίς νήσους της Μάγχης).
   Ἀλλά αὐτή εἶναι μία ἄλλη,μεγάλη συζήτηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.