Βλήμα ΚΕ τεχνολογίας PELE – Διατρητής Αυξημένης Παράπλευρης Δράσης

Στόχος δοκιμής βλημάτων ευθυτενούς τροχιάς.

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο πυρομαχικό άρματος PELE (το οποίο προκύπτει από το Penetrator with Enhanced Lateral Effect) παρουσιάστηκε από την εταιρεία Rhinmetall κατά τη διάρκεια της έκθεσης Eurostatory 2006, και μειώνει τις παράπλευρες απώλειες που προκαλούν τα κινητικής ενέργειας (ΚΕ) πυρομαχικά αρμάτων. To PELE χρησιμοποιεί μία «εύθραυστη» κεφαλή κινητικής ενέργειας με μειωμένη δομική αντοχή με σκοπό την θραυσματοποιήση, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα της πίεσης που δημιουργείται κατά την πρόσκρουση στο στόχο διασπείροντας θραύσματα σε μια μικρή, περιορισμένη ακτίνα με σκοπό την αποφυγή περισσότερων καταστροφών και παράπλευρων απωλειών.

Το PELE μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτιστοποίηση των βολών σε κατοικημένους τόπους σε μικρή απόσταση.

Η τεχνολογία βλημάτων PELE ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και ευελιξία των εκτοξευόμενων πυρομαχικών από πυροβόλα. (άρματα μάχης και βαρέα πολυβόλα).

Η σχετικά νέα τεχνολογία, τροποποιεί τα χαρακτηριστικά απόδοσης του βλήματος, ενισχύοντας σημαντικά την ακρίβεια βολής του άρματος ή πυροβόλου, καθώς μειώνει σημαντικά το κίνδυνο παράπλευρων απωλειών.
Το βλήμα ΚΕ PELE διαθέτει πυρήνα από χαμηλής περιεκτικότητας και συμπιεστότητας υλικό. Κατά την πρόσκρουση στο στόχο, το υλικό χαμηλής πυκνότητα,  που βρίσκεται, στο εσωτερικό του πυρομαχικού συμπιέζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε το αποτέλεσμα της έκρηξης να δημιουργεί πολυάριθμα θραύσματα του εκτοξεύονται προς την κατεύθυνση της κρούσης.

Βλήματα PELE. (Φωτ: .rheinmetall-defence.com)

Μ’αυτόν τον τρόπο η θανατηφόρα επίδραση του βλήματος, περιορίζεται σε καθορισμένο χώρο (διαμέρισμα μάχης αρμάτων, χώρος προσωπικού ΤΟΜΠ , ΤΟΜΑ και διαφόρων οχημάτων), μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες.

Η τεχνολογία PELE καθιστά δυνατή την κατασκευή κεφαλών βλημάτων ΚΕ χωρίς καμία περιεκτικότητα εκρηκτικής ύλης. Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία τα υπάρχοντα  πυρομαχικά με ελάχιστο κόστος,  μπορούν να ενσωματώσουν, την τεχνολογία PELE σε κανονικά ή υπό-διαμετρήματος βλήματα και να βληθούν από τα σημερινά και μελλοντικά οπλικά συστήματα.

Τον Αύγουστο του 2006 η Rheinmetall Defence απέκτησε τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας και εμπορικού σήματος του PELE. Η εταιρεία λέει πως το πυρομαχικό διατίθεται  στην αγορά σε συνδυασμό με συμβάσεις απόκτησης και αναβάθμισης – μετατροπής πυρομαχικών, οι εργασίες μπορούν να γίνουν είτε στην έδρα της εταιρείας, είτε του αγοραστή.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΡΗΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΔΙΤΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΟ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
  ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ, ΜΟΛΙΣ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ, “ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ” ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΟΛΕΘΡΟΣ!
  ΤΟ ΔΙΑΤΡΗΤΙΚΟ, ΕΝΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΘΑ ΤΡΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΞΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ -ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ- ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ.
  ΤΟ PELE ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
  ΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ, Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΤΟΠΩΝ.

  1. Θα συμφωνήσω σε όλα όσα γράφεις και θα προσθέσω πως η τεχνολογία PELE είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, η οποία ήρθε ως συνέχεια της διαπίστωσης πως πολλα από τα διατρητικά βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Ιρακ και Αφγανιστάν, σε βολές σε μικρή απόσταση περίπου 800-500 μέτρα, παρουσίασαν το εξής φαινόμενο: Αφότου διατρυπήσουν το πρώτο τοίχωμα του θωρακισμένου στόχου, και λόγο της κατασκευής τους, και αρχικής ταχύτητας, συνέχισαν την πορεία τους, εντός του οχήματος, διαπερνώντας και το δεύτερο θωρακισμένο τοίχωμα έτσι συνέχισαν την πορεία τους έξω από το όχημα, δημιουργώντας παράπλευρες καταστροφές και προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες, πολλές εκ των όποιων άδικες.
   Έχοντας (οι αμυντικές εταιρείες μαζί με τους στρατούς που εξελίσσουν διαρκώς τα συστήματα τους) διαπιστώσει όλα τα παραπάνω, και φυσικά, βλέποντας πως υπάρχει μεγάλο απόθεμα βλημάτων ΚΕ στα οπλοστάσια πολλών χωρών, αποφάσισαν να δημιουργηθεί το βλήμα τεχνολογίας PELE για μεγαλύτερο θανατηφόρο αποτέλεσμα, το οποίο, βλήμα μπορεί, επίσης, να παραχθεί με την τροποποίηση των υπαρχόντων βλημάτων ΚΕ (πχ DM-33 και DM-63) που υπάρχουν στα οπλοστάσια διαφόρων χωρών.
   Ένα βλήμα PELE μπορεί να υστερεί σε διατρητική ικανότητα σε σχέση με το “κανονικό” διατρητικό βλήμα, άλλα, είναι πολύ πιο “φονικό’ και αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του προσωπικού που επιβαίνει στα εχθρικά οχήματα.
   Σε γενικές γραμμές είναι ένα βλήμα Κινητικής Ενέργειας, του διατηρεί ένα βαθμό διακρατικότητας και ταυτόχρονα, από την στιγμή που θα διαπεράσει την εχθρική θωράκιση, θραυσματοποιείται ο πυρήνα του και διασπείρει πλήθους θραυσμάτων στο χώρο του προσωπικού.

   1. Το ἐρώτημα που θα πρέπει να ἀπαντηθεί,ὅσον ἀφορᾶ το ἑλληνικό ἑνδιαφέρον, εἶναι πόσο ἀποτελεσματικό εἶναι το PELE ἑναντίον μέσων ἀρμάτων Μ-48/Μ-60,ἤ ἑναντίον ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ της οἰκογενείας Μ-113/AIFV(ἄν και για τα τελευταία ἀρκοῦν τα ΗΕΑΤ,ἡ δραματικά ὑψηλώτερη ταχύτητα των ΚΕ διευκολύνει την σκόπευση).
    Για την ὥρα,ἀυτό που πρωτίστως μας ἑνδιαφέρει εἶναι APFSFDS-T των 120,και ἐπ΄αὐτοῦ ἔχω σκάσει να βρώ κάτι σχετικά με το DM-63A1,ἀλλά φαίνεται ὅτι και οἱ κοπέλες του Ἑλλάδα τώρα ἔχουν την ἴδια ἀπορία
    http://elladatora.org/%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AC-leopard-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE/

    1. Είμαι στο ψάξιμο σχετικά με το DM-63A1 και έχω να πω πως είναι ένα τρομαχτικό πυρομαχικό.
     Τρυπά θωρακίσεις αρμάτων M-48 & 60 σαν …”λουκούμι”. Για LEO 2 και M1 δεν γνωρίζω!
     Η τεχνολογία PELE νομίζω ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη από ευρωπαϊκούς στρατούς με τροποποιημένα βλήματα DM-33.

 2. Δούκα,θα ἤμουν εὐγνώμων για ὁποιαδήποτε παραπομπή,ἀλλά,ὑπογραμμίζω,για Α1.
  Ἐπειδή οὔτε στην σελίδα της Rheinmetall ἀναφέρεται κάτι για DM-63A1.

   1. Δούκα,ἡ ἀπάντηση στο DM-63A1 βρέθηκε ἐπιτέλους,με κάποια χρόνια διαφορά,και εἶναι το ἑμπύρευμα (καψύλλιο),ὅπως μπορείς να δείς στο σχόλιο του φίλου .+- εδὼ

    http://e-amyna.com/2014/08/16/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-12-000-%CE%B2%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CF%84/#comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.