Βολή αντιαρματικού πυραύλου από άρμα μάχης T-80 της Εθνικής Φρουράς. (ΓΕΕΦ)

Από 18-22 Ιανουαρίου 2016 εκτελέστηκαν βολές αντιαρματικών πυραύλων, από άρματα μάχης Τ-80 και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ΒΜΡ-3, κατά αμφιβίων στόχων στο πεδίο βολής Ζυγίου.

Κατά τη διάρκεια των βολών καταστράφηκαν όλοι οι στόχοι και  διαπιστώθηκε, για ακόμη μια φορά, η άρτια εκπαίδευση των Μονάδων Τεθωρακισμένων και το υψηλό ηθικό του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές.Βολές αντιαρματικών πυραύλων από άρματα Τ-80 και ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3Βολές αντιαρματικών πυραύλων από άρματα Τ-80 και ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3

17 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Ἐπιβεβαιώνεται ἐπιτέλους ἡ ὕπαρξη των 9Μ119.(ἄν και με τις γνωστῆς ποιότητος ἠγεσίες,τόσο στο αὐτοαποκαλούμενο «Ἑθνικό Κέντρο» ὅσο και στην Μεγαλόνησο,ἡ Κύπρος εἶναι καταδικασμένη,ἀκόμη και την ἀτομική βόμβα ἄν εἴχε.)
  Εἶναι ἀξιοπρόσεκτο ὅτι οἱ Σαβιέτσκι εἴχαν κοινή πρακτική την ἀνάπτυξη κατευθυνομένων ὅπλων για τα ἄρματα τους,παράλληλα με τα κλασσικά πυρομαχικά,ἤδη στα τέλη της δεκαετίας του ᾿60,ἑνῶ ἡ Δύση μόλις τώρα ἀνακαλύπτει το εἴδος (LAHAT).
  Οἱ πρότερες Δυτικές προσπάθειες ἀφοροῦσαν ἐξειδικευμένα πυροβόλα/ἐκτοξευτές μεγάλων διαμετρημάτων,κανένα ἐκτων ὁποίων δέν πρόκανε.(Shillelagh στις ΗΠΑ,ACRA στην Γαλλία)
  Ἀναρωτιέμαι ποία ἡ ἔκβαση του Δ΄Ἀραβοϊσραηλινοῦ πολέμου το 1973,ἄν οἱ Αἰγύπτιοι και Σύροι διέθεταν Κ/Β για τα Τ-54/55/62.

  Απάντηση
  • tsimuha2

   Δεν ειμαι ρατσιστης αλλα αραβικος κοσμος και αρματα(και αεροπλανα) δεν μπορουν να δουλεψουν,οπως λες ακομη και ατομικη βομβα να ειχαν τα αραβικα παλι θα εχαναν,

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Oὔτε ἐγώ εἶμαι ρατσιστής,ἐκτός ἄν οἱ ἄλλοι δέν μου ἀρέσουν.
    Πρέπει να διευκρινιστεί ὅτι ὁ Ἀραβικός κόσμος δέν εἶναι κάτι ἐνιαίο και ὁμοιογενές βιο-ἑθνολογικά,εἶναι περισσότερο γλωσσική-θρησκευτική-πολιτισμική σύμπηξη.
    Οἱ Σύροι ὑπήρξαν ἀξιόλογοι στον ἀρματικό πόλεμο,οἱ Ἰορδανοί ἐπίσης,ἑνῶ και οἱ Αἰγύπτιοι παρουσίασαν κατά περίπτωση ἐξαιρετικές ἐπιδόσεις.
    Ἀπλῶς,ἀντίθετα ἀπό τους Ἰσραηλινούς,και ὅχι πολύ διαφορετικά ἀπό τους Ἕλληνες,ἔφτασαν στην βρύση,ἀλλά νερό δεν ἤπιαν.
    Ὅταν το 1973 οἱ Αἰγύπτιοι πέτυχαν τον -ἀπαράμιλλο στα χρονικά- ἄθλο να καταστρέψουν ἑκατοντάδες ἰσραηλινά ἄρματα με πεζοπόρες ὁμάδες στοιχείων Κ/Β Malyutka,διεξάγονας ἐπί της οὐσίας ἐπιθετικό ἀγώνα,γιατί να μήν μποροῦσαν να ἀξιοποιήσουν σε ἀνάλογο βαθμό τα Bastion και τα συναφή,βάλλοντας τα ἀπό τα ἄρματά τους;
    Ἐδῶ μία καλή περίπτωση για μελέτη,που εἴχε παραθέσει τις προάλλες ὁ mcair
    http://www.acig.info/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=207&Itemid=62

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δέν πήρες θέση για τα Α/Τ Κ/Β ἀρμάτων σε ἑνδεχόμενη ἀραβική ὑπηρεσία.
    Για το Γκολάν,τώρα,ναί,δέν πέτυχαν να το ἀνακτήσουν ὁλόκληρο,δέν πέτυχαν να μποῦν στα Ἱεροσόλυμα…
    Kοίτα,μπορεί να μήν πέτυχαν την διάβαση της Φλάνδρας,ἀλλά σχεδόν ἐξόντωσαν τρείς ἰσραηλινές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.
    Αὐτό δέν συμβαδίζει με την εἰκόνα του ἄμπαλου,που δέν μπορεί να ἀξιοποιήσει το ὑλικό του.
    Και την Κουνέϊτρα την πήραν πίσω,ἅρα ἑν μέρει ξέπλυναν το 1967.
    Στους Τούρκους λές κάθε τόσο μπράβο,ἄν τον Ἰούλιο του 1974 την Κύπρο την ὑπεράσπιζαν οἱ Σύροι,ὑπό συριακή ἠγεσία ὅμως,ὅχι ὑπό το ΓΕΕΦ,τί ἐλπίδες ἔδινες στον Αττίλα;

  • Γιάννης

   Θα είχαν καταστρέψει περισσότερα ισραηλινά άρματα αλλά στο τέλος οι ισραηλινοί θα κέρδιζαν -ως συνήθως- τον πόλεμο.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Πόθεν συνάγεται αὐτό;
    Και ἄν ξέμεναν οἱ Ἰσραηλνοί ἀπό ἄρματα,πάλι θα κέρδιζαν;
    Εἶναι θέσφατο το ὅτι το Ἰσραήλ θα κέρδιζε τον κάθε πόλεμο;

   • Γιάννης

    Θα κέρδιζαν τον πόλεμο γιατί π.χ η ισραηλινή π.α ήταν 22 φορές ανώτερη της αιγυπτιακής, όπως είχε πει ο ίδιος ο Ανουάρ Σαντάτ στους σοβιετικούς όταν πριν τον πόλεμο πήγε στην Μόσχα για να τους ζητήσει να του πουλήσουν τα καλύτερα σοβιετικά όπλα. Σε ότι αφορά την αναπλήρωση απωλειών είχε γίνει μια αμερικανική επιχείρηση ανεφοδιασμού του Ισραήλ. Σε αυτή μεταφέρθηκαν 28.000 τόνοι εφοδίων και όπλων. Άνετα οι Αμερικάνοι μπορούσαν να τους αναπληρώνουν τις απώλειες. Τώρα στα άρματα δεν θυμάμαι αν και πόσα τους είχαν στείλει, πάντως στα αεροπλάνα τους έστελναν περισσότερα από αυτά που έχαναν οι ισραηλινοί.
    Αν συγκρίνεις διαχρονικά τις Ε.Δ του Ισραήλ με αυτές των αραβικών χωρών είναι εύκολο να διαπιστώσεις ποιος θα κέρδιζε τον οποιοδήποτε πόλεμο.
    Γενικά οι οι ισραηλινοί είναι πολεμικός λαός ενώ οι άραβες δεν είναι καλοί πολεμιστές, η ισραηλινή πολεμική μηχανή είναι ασυναγώνιστη, οι ισραηλινοί έχουν μεγάλη υποστήριξη από τις Η.Π.Α, πέρα τα συμβατικά όπλα έχουν και μη συμβατικά, κ.α.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Αὐτά που ἀναφέρεις εἶναι γενικεύσεις,και μάλιστα γενικεύσεις ἐκ των ὑστέρων,ἐπί ἑνός ἱστορικοῦ συμβάντος,με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
    Ἔτσι,για ἀρχή,σου λέω ὅτι ἄν τα ἄρματα που ἔστειλαν οἱ Αμερικανοί ἀργοῦσαν κάποιες μέρες,μπορεί να εἴχαν καταστεί ἀδιάφορα (irrelevant),ἄν οἱ Ἰσραηλινοί εἴχαν ἡττηθεί στο ἔδαφος,ἤ δέν μποροῦσαν ἀντιστρέψουν τις ἀρχικές ἐπιτυχίες των Αἰγυπτίων στο Σινά,ἐπειδή π.χ εἴχαν ξεμείνει ἀπό ἄρματα-κάθε πράγμα στην ὥρα του ἔχει ἀξία,και ὅχι κατόπιν ἑορτῆς.
    Στην πραγματικότητα βέβαια,ἀμερικανικά Μ60 κατέφθαναν στο Ἰσραήλ ἐπί μήνες μετά τον πόλεμο.
    Τώρα,για την ἀεροπορία που ἀνέφερες,κανείς δέν εἴπε ὅτι ἡ Heyl Ha Avir δέν ἦταν ἀνώτερη των ἀραβικῶν,ἀλλά γεγονός εἶναι ὅτι το δίκτυο SAM εἴχε κοστίσει 120 ἀπώλειες πρίν ἐξουδετερωθεί μερικῶς με ἀσύμμετρες ἐπί το πλείστον ἑνέργειες,ὅχι δηλαδή ἀπό «μαγκιά» της Heyl Ha Avir,ἀλλά ἀπό τον συνδυασμό ὅπλων και τακτικῶν.
    Το θέμα εἶναι ὅτι μετά τις ἀρχικές αἰγυπτιακές ἐπετυχίες στο Σινά,το Α/Α δίκτυο κάλυπτε τις χερσαίες δυνάμεις ἱκανοποιητικά σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων,και ἄν οἱ Αἰγύπτιοι δέν ἄφηναν αὐτήν την ἀσπίδα για να προωθηθοῦν,οἱ Ἰσραηλινοί εἴχαν την ἐπιλογή
    α)να κατατριβοῦν σε ἐπιθέσεις χωρίς τακτικό πλεονέκτημα,χωρίς ἀεροπορική ὑπεροχή ἄνωθεν του πεδίου,και χωρίς ποσοτικό πλεονέκτημα.
    β) να κάνουν ὅτι και στο Γκολάν,να συμβιβαστοῦν δηλαδή με την ἀπώλεια ἐδαφῶν,ἀλλά και να ἀρκεστοῦν σε ἐξοικονόμηση δυνάμεων που θα ἀπέτρεπαν τα χειρότερα.
    Οἱ αἰγυπτιακές πρωτοβουλίες ὅμως ἀχρήστευσαν τα πλεονεκτήματα των πρώτων ἡμερῶν,και ἐκφυλίστηκαν σε σπασμωδικές κρούσεις ἐκτός Α/Α καλύψεως,που κατέληξαν σε ἄσκοπη αἰμοραγία.
    Τέλος,το ἄν το Ἰσραήλ εἴχε μή συμβατικά ὅπλα,δέν ὑποχρέωνε τους ἀντιπάλους του να νικηθοῦν πρίν αὐτά χρησιμοποιηθοῦν,τέτοιες χάρες τις κάνουν μᾶλλον μόνο οἱ Ἕλληνες.
    Και ἡ πολεμική βιομηχανία δέν πολεμάει ἡ ἴδια.
    Ἡ τότε Τσεχοσλοβακία εἴχε ἀξιολογώτατη πολεμική βιομηχανία,το 1938,ἀλλά δέν ἔριξε οὔτε σφαίρα.
    Και τα τσεχοσλοβακικά ὅπλα τα ἀξιοποίησε ἡ Βερμαχτ…
    Και ἀπό πού προκύπτει ὅτι οἱ Ἄραβες δέν εἶναι καλοί πολεμιστές,ἑνῶ οἱ Ἰσραηλινοί πολεμικός λαός;
    Ἑν πρώτοις,ὁ σημερινός ἰσραηλινός λαός προέρχεται ἀπό ὅλες τις χώρες της ὑφηλίου,ὅπου ποτέ δέν θεωρήθηκε «πολεμικός»,ἀλλά καρτερικός,ἀπλῶς ἡ ἰσραηλινή πραγματικότητα ὑποχρέωσε τους Ἰσραηλίτες που πλέον γίνονται Ἰσραηλινοί να προσαρμοστοῦν.
    Ὡστόσο,και τα εἰρηνιστικά κινήματα ἔχουν παράδοση στο Ἰσραήλ.
    Ἐπίσης,το «οι άραβες δεν είναι καλοί πολεμιστές»,εἶναι ἰσοπέδωση.
    Το 1948,λόγω ἑνδοαραβικῶν ἀλληλοϋπονομεύσεων,ὁ τότε βασιληάς της Ἰορδανίας Ἀμπντουλλάχ ἀπέσυρε την ἐπίλεκτη Ἀραβική Λεγεώνα ἀπό τις ἐπιχειρήσεις την κρισμότερη στιγμή,και ἑνῶ ὁ ἀγώνας εἴχε σχεδόν χαθεί για τους Ἰουδαίους.
    Ἄν ἡ Ἀραβική Λεγεώνα ἀφηνόταν να ἐξασφαλίσει τις ἐπιτυχίες της,ἡ Ἰερουσαλήμ παρέμενε ἀραβική,και οἱ Ἰουδαίοι θα παρέμεναν σε διάσπαρτους θύλακες,κάπως σαν τους Τουρκοκυπρίους,στην καλύτερη περίπτωση,περιμένοντας μία ἔξωθεν παρέμβαση.
    Στον Ἀμπντουλλάχ μᾶλλον,παρά στον Μπέν Γκουριόν ὀφείλει την ὕπαρξη του το σημερινό Ἰσραήλ.

   • Γιάννης

    Οι ισραηλινοί έπαιξαν και το πυρηνικό ,,χαρτί,, τους καταφέρνοντας να ανακόψουν την προέλαση των αράβων. Σε ότι αφορά τα αιγυπτιακά άρματα αυτά είτε με Κ/Β βλήματα είτε χωρίς ήταν καταδικασμένα από την στιγμή που άρχισαν να προελαύνουν χωρίς την κάλυψη της α/α ομπρέλας. Όπως και να έχει ήταν προχωρημένο εκείνη την εποχή να υπάρχουν αραβικά άρματα με κ/β α/τ βλήματα.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Το ὅτι οἱ Ἰσραηλινοί ἔπαιξαν το πυρηνικό χαρτί ἔχει πολλες ἀναγνώσεις:ἀπό μπλόφα ἔως ἀστικός μύθος,ἤ παρ᾿ὁλίγον Ἀρμαγγεδών.
    Ἡ ἀντίδραση της τότε ΕΣΣΔ πάντως,λέγεται ὅτι ἦταν κάθετη.
    Ἑν πάση περιπτώσει,τα Κ/Β σε ἀραβικά ἄρματα την ἐποχή ἐκείνη ἦταν ἀπλῶς μία ὑπόθεση ἐργασίας.
    Ἡ παραμονή στην Α/Α ὀμπρέλα ὅμως,(θα) ἦταν ὅτι το φυσικώτερο.
    Κρατώντας το Δυτικό Σινά,οἱ Αἰγύπτιοι εἴχαν προγεφύρωμα για ἐπί πλέον ἐξόρμηση σε μέλλοντα χρόνο,ἄν εὐνοοῦσαν οἱ συνθήκες,οἱκονομικά ὑπερασπίσιμο,και με το Σουέζ στα χέρια τους,και μία πολιτική ἐπιτυχία,ἀφοῦ ἀντέστρεφαν την ροή των πραγμάτων του 1967,και θα πήγαιναν ἴσως και στο Κάμπ Ντέηβιντ,ἀλλά με ἄλλον ἀέρα.

 2. tsimuha2

  Kαμια,ιδιως αν ειχαν και τα αντιαεροπορικα τους.Το ζητημα με τους αραβες ειναι οτι δυστυχως δεν μαθαινουν απο τα παθηματα τους(η μαθαινουν παρα πολυ αργα)και δεν εχουν αυτο το κατι αλλο(οχι πως το εχουμε εμεις δηλαδη)απεναντι στο Ισραηλ.Στο οποιο πολλες φορες οπως λες δημιουργησαν μεγαλες απωλειες αλλα παντα την τελευταια στιγμη αυτο εκανε την υπερβαση και τους νικουσε.Γαι την χρηση Κ/Β αρματων απο τους αραβες τι να σου πω,αν κρατουσαν τα αρματα μεσα στην ζωνη καλυψης των Α/Α τους συστηματων (πραγμα που θα μειωνε την αποδοση της ισραηλινης αεροποριας -και των AH-1)θα προκαλουσαν ακομη μεγαλυτερες απωλειες στον αντιπαλο.

  Απάντηση
  • manolis

   Το Ισραηλ δε σταματησε ποτε να μαχεται. Παντα οι Αραβες σταματουσαν πρωτοι. Εκει ειναι η διαφορα.

   Απάντηση
 3. Γιάννης

  Πέρα από τα γνωστά οπλικά οπλικά συστήματα της Ε.Φ ,,ίσως,, να υπάρχουν και άλλα που δεν είναι γνωστά.

  Απάντηση
  • tsimuha2

   Aν ειναι ετσι ας βαλουμε ατσαλενιους στρατιωτες μεσα στα Μ48 και να τους στειλουμε απεναντι στα τουρκικα leo 2.Eπισης δεν χρειαζεται να γκρινιαζουμε και για τα μεταλλικα Μ113, αφου οσο ανωτερα και να ειναι τα τουρκικα ΤΟΜΑ τα δικα μας θα ειναι εξοπλισμενα με ατσαλενιους στρατιωτες.Δυστυχως η εποχη του ρομαντισμου εχει περασει,πρεπει να διαθετεις ισαξια αν οχι ανωτερα οπλα απο τον αντιπαλο σου.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἐπίσης,εἶναι ἄλλο να ξέρεις ὅτι ἡ πατρίδα σου αὐτά μποροῦσε να σου δώσει,Μ48 και Μ113,ἐπειδή μέχρι ἐκεί ἔφτανε ὁ πλοῦτος της,και ἄλλο να ξέρεις ὅτι πρέπει να πάς με Μ48 και Μ113 ἐπειδή λεφτά ὑπήρχαν,ἀλλά ἔγιναν Καϋένν-βίλες-πισίνες-πάρτυ στην Μύκονο-και ἀργομισθίες.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: