Η σουηδική εταιρεία “SAAB” πραγματοποίησε επίδειξη φορητών οπλικών συστημάτων υποστήριξης που διαθέτει -το “NLAW” (ελαφρύ αντιαρματικό όπλο επόμενης γενιάς), το “Carl-Gustaf” και το “AT-4”- στο πεδίο βολής Πάμπραντε, που βρίσκεται κοντά στην Βίλνιους, στην Λιθουανία. Η δραστηριότητα ήταν μια ευκαιρία για να παρουσιαστεί η προσαρμοστικότητα και αποτελεσματικότητα των συστημάτων της εταιρείας όταν είναι αντιμέτωπα με σειρά απειλών.

Οι βολές με πραγματικά πυρά περιελάμβαναν την συμμετοχή και των τριών συστημάτων με την εμπλοκή στόχων, οι οποίοι περιελάμβαναν ένα άρμα μάχης, πλάκες θωράκισης και ενισχυμένους τοίχους. Η περιοχή κοντά στην Βίλνιους επιλέχθηκε λόγω της διαθεσιμότητας του περιβάλλοντος καθώς ανταποκρινόταν ρεαλιστικά στις διάφορες πολεμικές συνθήκες που μπορεί να συμμετέχουν οι χειριστές των συστημάτων.

Η πρώτη βολή πραγματοποιήθηκε από το σύστημα “NLAW” εναντίον ενός άρματος μάχης “T-72” στα εξακόσια μέτρα το οποίο καταστράφηκε. Ακολούθως, το “Carl-Gustaf M4” χρησιμοποιήθηκε σε κατάσταση πολλαπλού ρόλου με τέσσερις διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών: “HEAT 551” εναντίον χαλύβδινων πλακών θωράκισης στα 500 μ., “HEDP 502” εναντίον ξύλινου τοίχου σε λειτουργία χρονοκαθυστέρησης για επενέργεια πίσω από τον τοίχο, και αργότερα εναντίον ενός τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ)/εμπορευματοκιβώτιου (“container”) σε λειτουργία πρόσκρουσης, το “HE 441” σε λειτουργία διασποράς εναντίον μιας εικονικής ομάδας στρατιωτών, και, τελευταίο το “SMOKE 469” σε ρόλο δημιουργίας προπετάσματος καπνού. Τέλος, το “AT4CS AST” χρησιμοποιήθηκε σε λειτουργία καθυστέρησης εναντίον εντός τσιμεντένιου τοίχου με ένα εμπορευματοκιβώτιο (“container”) από πίσω του. Κατόπιν, σε λειτουργία παραβίασης, εναντίον ενός τοίχου διπλής σειράς τούβλων για τη δημιουργία τρύπας παραβίασης.

Το “NLAW” είναι ο πρώτος, μη ειδικός, ατομικός αντιαρματικός πύραυλος, ο οποίος επιτρέπει στους στρατιώτες να εξοντώσουν οποιοδήποτε άρμα μάχης με μόλις μία βολή χτυπώντας το απο πάνω με την λειτουργία κατακόρυφης προσβολής “Overfly Top Attack” (OTA).

Το σύστημα “Carl-Gustaf” της “SAAB”, το οποίο πουλήθηκε σε περισσότερες από σαράντα χώρες, διαθέτει ένα μεγάλο φάσμα τύπων πυρομαχικών. Το σύστημα επιτρέπει στους πεζοπόρους στρατιώτες να εξουδετερώνουν πολλαπλές προκλήσεις- από την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων οχημάτων στην εκκαθάριση εμποδίων και την εμπλοκή εχθρών μέσα σε κτήρια.

Η οικογένεια “ΑΤ4” είναι μια συλλογή φορητών χαμηλού βάρους, επαναγεμιζόμενων όπλων που τα χαρακτηρίζει η ευκολία χειρισμού και μεταφοράς τους. Το “AT4” είναι το ίδιο αποτελεσματικό εναντίον των απειλών μέσα σε κτήρια και οχυρώσεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των στατικών υποδομών, σημείων ανεφοδιασμού και άλλων ζωτικών στοιχείων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: