Στην προκείμενη περίπτωση είναι εντυπωσιακή η σκόπευση για τον ΑΙΜ-9Χ, αλλά και η απότομη αλλαγή πορείας (High-Off-BoreSight / HOBS) που εκτελεί ο πυραυλος αμέσως μετά την εκτόξευση του, με κατεύθυνση το στόχο που καταδεικνύει ο πιλότος απλά κοιτώντας τον μέσω του JHMCS. (theaviationist.com)

Η Πολεμική Αεροπορία της Δανίας (RDAF), δημοσιεύει συστηματικά πολύ αξιόλογο οπτικοακουστικό υλικό από τις ασκήσεις της. Το καλοκαίρι του 2015 , F-16 της RDAF εκτέλεσαν βολές πυραύλων Α/Α AIM-9L, AIM-9X και AIM-120 πάνω από τη Βόρεια θάλασσα.
Οι Δανοί τράβηξαν εντυπωσιακά πλάνα βολών με επαγγελματικές φορητές κάμερες, αλλά και με τα ατρακτίδια σκόπευσης των αεροσκαφών τους και είμαστε τυχεροί που τα αποδέσμευσαν για δημόσια προβολή. Τις βολές αυτές των πυραύλων που εξοπλίζουν επίσης τα F-16 της τουρκικής αεροπορίας (ΤΗΚ – Türk Hava Kuvvetleri), βλέπουμε στο παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο, εναντίον ιπτάμενου στόχου Banshee-600 της Meggitt Defence Systems (ο ΑΙΜ-120) και φωτοβολίδων (τα βλήματα IR):

Οι πιλότοι φέρουν σκοπευτικό επί κράνους JHMCS (joint helmet-mounted cueing system). Στην προκειμένη περίπτωση είναι εντυπωσιακή η σκόπευση για τον ΑΙΜ-9Χ, αλλά και η απότομη αλλαγή πορείας (High-Off-BoreSight / HOBS) που εκτελεί ο πυραυλος αμέσως μετά την εκτόξευση του, με κατεύθυνση το στόχο που καταδεικνύει ο πιλότος απλά κοιτώντας τον μέσω του JHMCS. Μάλιστα από ότι καταγράφηκε στο βίντεο, ο πιλότος κάνει την κατάδειξη στιγμιαία και δεν κράτα το βλέμμα του συνεχώς προς το στόχο.

Μια χειροπιαστή απόδειξη για την επανάσταση που έφεραν τα σκοπευτικά επί κράνους στα μαχητικά , σε συνδυασμό με προηγμένους πυραύλους όπως οι AIM-9X και ΑΙΜ-2000 (IRIS-T), σε σημείο που αμφισβητείται οτι τα σύγχρονα μαχητικά θα εκτελούν κλειστή αερομαχία στο μέλλον. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι δύσκολο να δοθεί, το σίγουρο είναι όμως ότι όσα μαχητικά δεν φέρουν τα συστήματα αυτά, θα μειονεκτούν δραματικά έναντι των αντιπάλων τους που τα φέρουν.

Οι Δανοί έχουν τραβήξει παλαιότερα εξίσου εντυπωσιακά πλάνα και από βολές Αέρος – Εδάφους, εδώ:

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: