Βολή του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στο Πεδίο Βολής Κρήτης (βίντεο & φωτ)

Μια νέα σελίδα γράφτηκε σήμερα για την Αντιαεροπορική Άμυνα της χώρας. (ΓΕΕΘΑ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση “Λευκός Αετός 2013” στο Πεδίο Βολής Κρήτης, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε βολή του αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

Την άσκηση παρακολούθησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον προσκεκλημένο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτη Φωτίου.

Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευαν Αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς.

Την ισχυρή βούληση της Ελλάδας να εγγυηθεί την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή απέδειξε η επιτυχής βολή των πυραύλων S-300 από την Κρήτη, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Αυτό είναι το νόημα της δήλωσης που έκανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα, τη σταθερότητα και τη γαλήνη.

Φωτογραφία του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά την λήξη της Άσκησης «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη με τους συμμετέχοντες στη βολή του αντιαεροπορικού συστήματος S-300. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)
Φωτογραφία του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά την λήξη της Άσκησης «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη με τους συμμετέχοντες στη βολή του αντιαεροπορικού συστήματος S-300. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αβραμόπουλος στην ιδιαίτερη συνεισφορά που έκαναν οι Κύπριοι αδελφοί μας, προσφέροντας τους S-300 στην Ελλάδα για να ενισχύσουν τους μηχανισμούς αποτροπής οποιασδήποτε απειλής.

Το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης που έκανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει ως ακολούθως:

«Σήμερα εδώ στην Κρήτη ζήσαμε ένα μεγάλο γεγονός.

Έπειτα από 14 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική βολή ενός εκ των πλέον συγχρόνων αμυντικών συστημάτων που εξασφαλίζουν αποτελεσματικά την αεράμυνα της χώρας, των S – 300.

Το αποτέλεσμα το είδατε, η βολή στέφθηκε από εντυπωσιακή επιτυχία.

Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)
Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Την παρακολούθησαν και οι Ακόλουθοι Άμυνας όλων των συμμαχικών χωρών και είχα την ευκαιρία να πω ότι όλα αυτά που έχουν αποκτηθεί από την Ελλάδα χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι συνεισφορά των Κυπρίων αδερφών μας που πριν από 15 χρόνια οραματικά ο Γλαύκος Κληρίδης θέλησε να ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου.

Είναι ωστόσο σε καλά χέρια. Το απέδειξε η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η ετοιμότητα, η καλή προετοιμασία των μονάδων που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να κρατούν αυτό το σύστημα ζωντανό, όρθιο και έτοιμο.

Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)
Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Αυτό είναι το μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία: Παρά τις δυσκολίες της εποχής ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος.

Το εθνικό αμυντικό μας σύστημα είναι πάντοτε στην υπηρεσία των ανώτερων και ευγενών σκοπών που από κοινού καλούμεθα να υπηρετήσουμε σε μια περιοχή που τον τελευταίο καιρό διέρχεται φάση αβεβαιότητας, ρευστότητας και μεγάλης ανασφάλειας.

Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)
Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Η Ελλάδα είναι εδώ με το αμυντικό της σύστημα, με το στράτευμά της, με την πολιτική της και με τις παρεμβάσεις της. Διαδραματίζει, όπως κατ΄ επανάληψη έχω πει, αυτό που της αναλογεί ως μια χώρα αξιόπιστη και σοβαρή, το ρόλο του παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Όσο και αν ηχεί παράδοξο και ενδεχομένως οξύμωρο σήμερα, αυτό που ζήσαμε εδώ με την επιτυχή βολή των S-300 αποτελεί μήνυμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

 Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)
Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την Άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"Άσκηση "ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ"https://flic.kr/p/iiG9M5https://flic.kr/p/iiG6twhttps://flic.kr/p/iiFRGqhttps://flic.kr/p/iiGspuhttps://flic.kr/p/iiGsQE

Για περισσότερες φωτογραφίες από τη βολή παρακαλώ επισκεφτείτε το εξαιρετικό flashnews.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

17 Απαντήσεις

 1. Καιρος ηταν …
  Καλιο αργα παρα ποτε. Ελπιζω να γινουν περισοτερες οι πυροβολαρχειες μας γιατι ειναι τα καλυτερα αντιεροπορικα. Χρηματα για νεα αεροσκαφη μπορει να μην εχουμε αλλα για τετοια αντιεροπορικα-αντιβαλιστικα συστηματα πρεπει να βρουμε και γρηγορα μαλιστα.

  1. Μετά την -από 14 χρόνια- πρώτη βολή και ουσιαστικά, την ενεργοποίηση των S-300, η αντιαεροπορική “ομπρέλα” προστασίας στο Αιγαίο θα είναι πίο αποτελεσματική από όσο ποτέ ξανά.

   Εύχομαι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, μεταξύ του Έλληνα ΥΕΘΑ και του Ρώσου ομολόγου του την 3η Δεκεμβρίου, να ενισχυθούν-εκσυγχρονιστούν περαιτέρω οι S-300 και να παραμείνουν επιχειρησιακοί για τα επόμενα χρόνια.

   1. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ. Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΠΟΥΝ.
    ΑΛΛΑ, ΑΣ ΜΗΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΟΤΙ ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ

   2. Αιγαίο τρόπος του λέγειν γιατί τα συστήματα βλέπουν στο κρητικό πέλαγος και το Αιγαίο δεν είναι μέσα στο βεληνεκές τους.

 2. To δεύτερο εὐχάριστο εἶναι ὅτι το προσωπικό της ΠΑ ἐμφανίζεται με παραλλαγή ἄξια του ὁνόματος,και ὅχι με ἐκείνη την φαιογάλανη θολούρα.

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ, ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΑΝΤΑΡ, ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.
   ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΕ “ΣΥΝΟΝΘΛΕΥΜΑ” ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ, ΩΣ ΑΣΤΕΙΟ.

 3. Υπήρχε συμφωνία να μην μετακινηθούν από την Κρήτη. Απ’ ότι γνωρίζω δεν έχει αλλάξει κάτι.
  Και ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθούν αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν συστήματα Πάτριοτ σε διάφορα μέρη. Αυτό που βλέπω εγώ είναι πως οι S-300 θα είναι πάντα στην Κρήτη.

 4. Η θεση τους στην Κρητη μια χαρα ειναι και δεν χρειαζεται να μετακινηθουν. Το αν θα παρουμε αλλα για αλλου ειναι μια αλλη ιστορια.

  1. Το άλλου αγαπητέ Kirillos μπορεί να είναι και προς τ’ ανατολικά της Κρήτης, δεν είναι ανάγκη να τους εγκαταστήσουμε και στην κεντρική πλατεία του Νέου Πετριτσίου Σερρών, αν κατάλαβες τι εννοώ!

   1. Εδω και καιρό μου έχει γεννηθεί ένα ερώτημα. Ενώ οι πύραυλοι που έχουμε είναι οι 48N6E στο επίσημο site της ΠΑ αναφέρει ότι έχουμε τους 9M83 και 9M82 που έχουν αυξημένες αντιβαλλιστικές ικανοτητες και χρησιμοποιούνται από το σύστημα S-300V
    http://www.haf.gr/el/mission/weapons/weapon.asp?id=32
    Αν είχαμε τέτοιο σύστημα θα το τοποθετούσαμε σίγουρα στην Κύπρο για να αντιμετωπίσουμε το εκτεταμένου τουρκικό βαλλιστικό οπλοστάσιο από τις απέναντι τουρκικές ακτές βορεια της Κύπρου.
    Αν είχαμε….

 5. @defencegreece
  Οι S-300 και όποιο άλλο αντίστοιχο σύστημα μας δεν θα πάνε ποτέ στην Κύπρο γιατί δεν το επιτρέπουν οι αμερικάνοι. Πέρα από αυτούς θίγονται στην όλη υπόθεση οι άγγλοι και οι ισραηλινοί.
  Πόσους βαλλιστικούς πυραύλους θα ρίξουν οι τούρκοι στην Κύπρο και σε ποιους στόχους ?? Αν εξαιρέσουμε το αεροδρόμιο της Πάφου που μπορεί να χτυπηθεί με αεροπορική επίθεση δεν υπάρχουν άλλοι στόχοι μεγάλης αξίας για να αποφασίσουν να τους πλήξουν οι τούρκοι ειδικά με βολές βαλλιστικών πυραύλων από τις τουρκικές ακτές.

  1. @Γιαννη
   Υπάρχουν και οι Atacms που χρησιμοποιούνται κατά συγκεντρώσεων στρατευμάτων
   Ο μικρός χώρος που θα δράσουν οι Ελληνικές Δυνάμεις στο νησί δίνει ευκαιρία στους απέναντι να εκτελέσουν μαζικά πλήγματα κανοντας χρήση βαλλιστικών πυραύλων με πολεμική κεφαλή υπο-πυρομαχικών.
   Πέραν των Atacms είναι βέβαιο ότι στους δικούς τους πυραύλους Yildirim και Toros έχουν αναπτύξει και εισαγάγει και κεφαλές υπο-πυρομαχικών.
   Ο μικρός αρματικός στόλος Ελλάδας και Κύπρου στο νησί της Αφροδίτης θα χρειαστεί ένα αυτοκινούμενο σύστημα με αντι-βληματικές δυνατότητες…

   1. Που θα είναι τα στρατεύματα μας στην Κύπρο ώστε οι τούρκοι να πρέπει να τα πλήξουν με Atacms και Yildirim ?? Εγώ πιστεύω πως θα είναι κοντά στην πράσινη γραμμή και κάποια θα είναι μερικές δεκάδες χλμ πιο πίσω ως εφεδρείες. Πιστεύεις ότι χρειάζεται αντιβαλλιστική έκδοση του S-300 για να παρέχει προστασία σε 82 άρματα Τ-80 και μερικές δεκάδες Μ-48 ΜOLF ?? Στην Κύπρο υπάρχουν αυτοκινούμενα α/α συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
    Η Κύπρος δεν έχει το απαραίτητο αμυντικό βάθος ώστε να επιχειρούν όπως πρέπει τα S-300.

    1. Σκεψου να χάσεις αυτά τα asset που αναφέρεις.
     Σκέψου επίσης ότι οι Ελληνοκυπριακές Δυνάμεις θα προελάσουν προς το Βόρειο Τμήμα όπου λόγω της πεδινής του γεωμορφίας θα είναι ευπρόσβλητα.
     Συγκεντρώσεις στρατευμάτων νοούνται και μονάδες πεζικού, πυροβολικού …
     Επίσης στις στρατηγικές υποδομές που θα πληγούν είναι πετρελαικές εγκαταστάσεις, Υδραγωγεία, λιμάνια, μνημεία κτλ…
     Καθώς οι Τούρκοι δεν θα φοβούνται πλήγμα των πυροβολαρχιών τους με Yildirim και Toros θα βρίσκονται μονίμως σε readiness.
     O πόλεμος είναι μια ρευστή κατάσταση όπου σύνορα και συγκεντρώσεις στρατευμάτων αλλάζουν ανα πάσα στιγμή.
     Εκτός αν κάνουμε μόνο αμυντικό αγώνα και το στήσουμε στυλ Tower Defence, πράγμα που είναι αναποτελεσματικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.