Βομβιδοβόλο Mk19 Mod3

Όχημα Flyer της Z’MAK εξοπλισμένο με Mk19.

Στα τέλη της δεκαετία του 1990, ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύτηκε ποσότητα βομβιδοβόλων Mk19 Mod3. Τα όπλα αυτά με την επίσημη ονομασία «Πολυβόλο βομβίδων 40 χιλ MK19» χρησιμοποιούνται από τις Ειδικές Δυνάμεις.

Το 1966 η Διεύθυνση Υλικού Πολέμου της αμερικάνικής βάσης, που έδρευε στο Λουισβιλ του Κεντάκι, ξεκίνησε τις εργασίες ενός βομβιδοβόλου, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν σε περιπολίες στους ποταμούς του Βιετνάμ.

Προωθητική φωτογραφία του Mk19.

Η κατασκευή του όπλου, με την ονομασία Mk19 Mod), άρχισε το 1967 και η χρήση του στις παραπάνω επιχειρήσεις απέδειξε την αποτελεσματικότητα του. Συνολικά κατασκευάστηκαν περί τα 810 όπλα.

Το 1970-1971 κάποια από τα ήδη υπάρχοντα βομβιδοβόλα υπέστησαν τροποποιήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην παραγωγή του Mk19 Mod1, το οποίο κατασκευάστηκε κατόπιν άδειας από το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα. Το 1976 ξεκίνησε το πρόγραμμα για την περαιτέρω βελτίωση της αξιοπιστίας και ασφάλειας των υπαρχόντων όπλων, το οποίο το 1980 κατέληξε στην παραγωγή του Mk19 Mod3.

Βολή με Mk19 από τεχνίτες του Ναυτικού των ΗΠΑ. (Official U.S. Navy Page/Flickr)

Ο τελευταίος τύπος του όπλου, μεταξύ των άλλων, έχει 47 λιγότερα κομμάτια ενώ ή λύση και η αρμολόγηση του δεν απαιτούν τη χρήση εργαλείων. Έκτοτε έχουν κατασκευαστεί αρκετές χιλιάδες βομβιδοβόλα, τα όποια χρησιμοποιούνται από περισσότερες των 17 χωρών.

Λειτουργία-Αναγνώριση

Το Mk19 Mod3 είναι αυτόματο αερόψυκτο όπλο που λειτουργεί με το σύστημα της απλής οπισθοδρόμησης και εκτελεί βολή από θέση ανοιχτού κλείστρου. Ο μοχλός όπλισης βρίσκεται στο αριστερό μέρος του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το έδαφος (σε τρίποδα M3 ή ελαφρό τρίποδα), καθώς και επί οχήματος ή ελικοπτέρου. Το δραστικό βεληνεκές του ξεπερνά τα 1500 μέτρα.

Mk 19 Mod 3

  • Μήκος: 1.095 mm
  • Μήκος κάννης: 412 mm
  • Βάρος (άδειο): 35,3 kgr
  • Τροφοδοσία: Ταινία 32 ή 48 βομβίδων
  • Ραβδώσεις: 24 δεξιόστροφες
  • Βομβίδα: 40 mm
  • Αρχική ταχύτητα: 241 m/s
  • Κατασκευαστής: SACO

Πηγή: Στρατός και Ενημέρωση, Απρίλιος-Ιούνιος 2015, τεύχος 36.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.