Η Βουλγαρία θα δημοπρατήσει γερμανικά άρματα μάχης του Β’ΠΠ που είχε ξεθάψει το 2008 στα σύνορα με την Τουρκία

Ο Ντμίτρωφ είπε ότι βρίσκονται εκεί από τότε που ήταν παιδάκι και είναι των Γερμανών. Είπε ότι η Κυβέρνηση συνήθιζε να κάνει εκπαιδευτικές βολές πάνω τους, στην περίπτωση που εισβάλουν οι Τούρκοι.
Ο Ντμίτρωφ είπε ότι βρίσκονται εκεί από τότε που ήταν παιδάκι και είναι των Γερμανών. Είπε ότι η Κυβέρνηση συνήθιζε να κάνει εκπαιδευτικές βολές πάνω τους, στην περίπτωση που εισβάλουν οι Τούρκοι.

Ήταν μια μεγάλη είδηση πίσω στο 2008 (μοιάζει σαν να ήταν χθες) – όλοι ανησυχούσαμε ότι θα κατέληγαν στην μάντρα με τα παλιοσίδερα ή θα στα στέλνανε για «κόψιμο». Πριν σας φέρουμε τα τελευταία νέα ας κάνουμε μία ανακεφαλαίωση των ειδήσεων από το 2008.

Στην Βουλγαρία, το υπουργείο Άμυνας προετοιμάζεται να δημοπρατήσει ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκή Ιστορίας, το οποίο ήταν ξεχασμένο και μισό-θαμμένο στο χώμα για δεκαετίες. Συλλέκτες παλιών στρατιωτικών οχημάτων συνωστίζονται να υποβάλλουν προσφορά για τα περισσότερα από 40 άρματα της Ναζιστικής Γερμανίας, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για την προστασία των συνόρων της Βουλγαρίας.

bulgaria-3Στα κεκλιμένα χωράφια των νοτίων συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία, ο 60χρόνος Πιοτρ Ντμιτρωφ βοσκούσε ένα κοπάδι προβάτων πίσω από μια κορυφή ενός λόφου όπου μια ντουζίνα σκουριασμένων πυροβόλα αρμάτων προέβαλαν ανάμεσα στα χόρτα. «Τα άρματα μάχης βρίσκονται εκεί από τότε που ήμουν παιδί,» είπε ο Ντμίτρωφ. «Η Κυβέρνηση τα χρησιμοποιούσε για να εκπαιδευόμαστε στην σκοποβολή, στην περίπτωση τουρκικής εισβολής.»

Τις σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου, η κομμουνιστική Βουλγαρία οχύρωσε τα σύνορα με τη Τουρκία, η οποία ήταν μέλος της αντίπαλης συμμαχία του NATO, με την ενσωμάτωση αριθμού Σοβιετικών και Ναζιστικών αρμάτων σε ένα δίκτυο τσιμεντένιων οχυρών.

Bulgarian_Tanks
Τα άρματα μάχης του Γ’ Ράιχ.

Τα οχυρά έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Το κλιμακωτά τσιμεντένια οχυρά έχουν γεμίσει με ακαθαρσίες και παλιά κλαδιά και φύλλα. Μια ακτίνα φωτός περνά μέσα από τον πύργο ενός άρματος που ήταν μισό-θαμμένο –το πυροβόλο του κοιτά προς της Τουρκία.

Το 2004, η Βουλγαρία εντάχτηκε στο NATO. Τα παλιά γερμανικά άρματα εγκαταλείφθηκαν να σκουριάζουν και ξεχάστηκαν. Πολλά από αυτά έπεσαν θύματα των κυνηγών μετάλλων, οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, άφησαν σε ελάχιστα άλλα άθικτα σκάφη των αρμάτων. Όμως στον πύργο ενός Panzer IV, μπορείς ακόμη να διακρίνεις την γερμανική πινακίδα «Leuchtpistole» ανάμεσα στη ξεφλουδισμένη βαφή και την σκουριά.

Αυτόν τον μήνα, η Βουλγαρική Κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι ξεθάβει τα οχήματα και τα πουλάει σε μια δημοπρασία. «Διαπιστώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για τα άρματα σήμερα μετά την κλοπή ενός από το πολύτιμα οχήματα. Το άρμα αυτό είχε μια επιγραφή, που αποδείκνυε ότι ήταν δώρο από τον Αδόλφο Χίτλερ στην Βασίλισσα της Βουλγαρίας,» είπε ο Μπλαγκοη Μιλένωφ, υποδιευθυντής του Εθνικού Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας της Βουλγαρίας.

Panzer IV_5
Tiger IV

Ο Μιλένωφ είπε ότι το άρμα του Χίτλερ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κάποια στιγμή το περασμένο Φθινόπωρο. Τον Δεκέμβριο, οι αρχές της Βουλγαρίας συνέλαβαν δύο Γερμανούς πολίτες και έναν αξιωματικό του Βουλγαρικού Στρατού και τους κατηγόρησαν πως έκλεψαν το άρμα,το οποίο, με κάποιο τρόπο το εξήγαγαν λαθραίως από την χώρα. «Όχι, δεν έχουν αποδείξεις, τίποτα,» λέει ο Τόμας Γκμέηνερ, ένας από τους Γερμανούς κατηγορούμενους. Διευθύνει ένα ιδιωτικό μουσείο αρμάτων στην Γερμάνια, το οποίο διαθέτει συλλογή 60 αρμάτων, τα περισσότερα του Β’ΠΠ.

Ο Γκμέηνερ αρνείται πως έκλεψε το άρμα. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικού όρους, αντιμετώπισε τις εναντίον κατηγορίες του για δύο μήνες στην Βουλγαρία. Τον Φεβρουάριο, ο Γκμέηνερ ξαφνικά εγκατέλειψε την χώρα.

Μιλώντας δια τηλεφώνου από την Γερμανία, είπε ότι είναι καταζητούμενος στην Βουλγαρία. «Ναι, είναι πολύ αστείο,» είπε, γελώντας, πριν εξηγήσει με σπαστά αγγλικά: «Δεν έβλεπα καμία ευκαιρία να επιστρέψω σύντομα πίσω στο σπίτι μου. Έχω επιχειρήσεις να διευθύνω. Έχω οικογένεια και σπίτι. Και τότε απέδρασα.»

Jagdpanzer IV_3
Jagdpanzer IV

Αυτή τη εβδομάδα, η Βουλγαρική Κυβέρνηση υποτίθεται πως θα διενεργούσε δημοπρασία για κάποια από τα εναπομείναντα ναζιστικά άρματα μάχης. Όμως το τελευταίο λεπτό, η δημοπρασία ακυρώθηκε.

Ο Μιλένωφ είπε ότι οι Βούλγαροι συνειδητοποίησαν ότι οι τιμές εκκίνησης των οχημάτων ήταν πολύ μικρές. «Οι συλλέκτες προετοιμάστηκαν να πληρώσουν αδιανόητα μεγάλα χρηματικά ποσά για αυτά τα πολύτιμα κομμάτια στρατιωτικής κληρονομιάς,» είπε ο Μιλένωφ.

Ο Μιλένωφ αποκαλεί τα άρματα ένα ιστορικό χρυσωρυχείο, αλλά για κάποιους Βουλγάρους, ήταν κάτι περισσότερο από μια παιδική χαρά. Σε ένα μαντρί προβάτων κοντά στα σύνορα, ο 25χρονος Ιβάν Ζχελιασκώφ λέει ότι μεγάλωσε παίζοντας με τα άρματα δίπλα στο πατρικό του σπίτι.

Panzer IV_3
Tiger IV

Τα άρματα αποκαταστάθηκαν μόνο εξωτερικώς: οι κινητήρες αφαιρέθηκαν την δεκαετία του 1950 και έκτοτε αγνοούνται. Μόλις ολοκληρωθεί η εργασία αποκατάστασης τα άρματα πρόκειται να εκτεθούν στο νέο Μουσείο της Μάχης Γκλόρι στη Υάμπολη της Βουλγαρίας.

To Μουσείο της Μάχης Γκλόρι, είναι ένα νέο στρατιωτικό μουσείο, το οποίο δημιουργήθηκε στους παλιούς στρατώνες στην Υάμπολη, όπου είναι αποθηκευμένα τα άρματα. Ακόμη, πριν ανοίξει το μουσείο, αρκετά από τα πιο ολοκληρωμένα και σπάνια οχήματα απεστάλησαν σε ένα στρατιωτικό εργοστάσιο επισκευής αρμάτων για εξωτερικές εργασίες.

Jagdpanzer IV
Jagdpanzer IV

Στα σκάφη πραγματοποιήθηκαν εργασίες αμμοβολής, συντήρησης και βαφής. Τα απολεσθέντα κομμάτια του εξοπλισμού αφαιρέθηκαν από τους πιο κατεστραμμένους πύργους, κάποια κομμάτια και εξαρτήματα έγιναν σαν καινούρια. Το τελικό προϊόν είναι θαυμάσιο, έχοντας κατά νου πως το κόστος του προϋπολογισμού ήταν συμβολικό, κάπου ανάμεσα στα 250 ευρώ για κάθε άρμα!

Πλέον 7 με 8, εξωτερικώς αναπαλαιωμένα, άρματα βρίσκονται στην έκθεση του μουσείου. Το μουσείο καταλαμβάνει ένα τμήμα της στρατιωτικής βάσης, τα υπόλοιπα σκάφη και πύργοι είναι αποθηκευμένα δίπλα, σε άλλο μέρος της βάσης.

Από έξω δείχνουν φανταστικά και σίγουρα αν τα οχήματα βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο τότε θα είχαν αποκατασταθεί σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.

Sturmgeschütz III
Sturmgeschütz III
Jagdpanzer IV__4
Jagdpanzer IV
Bulgaria_museum_of_battle_glory_-_tanks
Βουλγαρία- Άρματα στο Museum of battle glory
Jagdpanzer IV
Jagdpanzer IV
Jagdpanzer IV_1
Jagdpanzer IV
Jagdpanzer IV_museum_of_battle_glory
Jagdpanzer IV
Panzer IV
Panzer IV
Panzer IV_1
Panzer IV
Panzer IV_2
Museum of battle glory στην Βουλγαρία.
Panzer IV_Sturmgeschütz IV
Panzer IV και Sturmgeschütz IV

Απόδοση από το warhistoryonline.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. κατι που δεν μου αρεσει ,για να εισαι ακροατης στο TED Talks πρεπει να πληρωσεις 7500 δολαρια
  και να σε προτεινουν αλλα δυο μελη ,το εμαθα απο τον Hypponen που το ειχε βαλει στοχο να ειναι στο ακροατηριο ειχε δωσει 7000 δολαρια παλια τιμη ,και αναμονη τρια χρονια ,για να ειναι ακροατης,κλειστο κλαμπ για celebrities
  Mikko Hyppönen: Public presentations about technical topics
  http://www.timetoshinepodcast.com/mikko-hypponen-public-presentations-about-technical-topics/

 2. Eπειδη το κανονικο κουιζ της εβδομαδας ειναι (παραδοξως) μαλλον ευκολο, ενα σχετικο ενδιαμεσο:
  Α) Εχει τετοια γερμανικα αρματα του Β’ΠΠ και η Ελλαδα και αν ναι που?
  Β) Εχει/ειχε η Ελλαδα συμμαχικα τεθωρακισμενα του Β’ΠΠ συλλεκτικης αξιας?

  1. A)Ναί(μᾶλλον),στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα(τση Ρόδου).
   Β)Ναί,ἀλλά ὅχι κάτι ἰδιαίτερο.

   Και κάτι που δέν ἔχει τύχει εὐρείας δημοσιότητος,στην Καστοριά περί το 1977 ἄν θυμᾶμαι καλά,ξεθάφτηκαν δύο «Τίγρεις».(το ἀρχείο Τσιμούχα εἶναι ἑνήμερο)

 3. Σωστοι. Ολα τα αρματα κλπ τεθωρακισμενα της μεραρχιας εφοδου “Ροδος”, ολα σε αριστη κατασταση λογω ελαχιστης χρησης , ποντιστικαν απο τους Αγγλους ανοιχτα της Ροδου.
  Οσον αφορα αν ειχε η Ελλαδα συλλεκτικα συμμαχικα τεθωρακισμενα του Β’ΠΠ , αναφερω ενδεικτικα Μ-2/3 Scout car , Μαρμον – Χαριγκτον , Μ-8 Greyhound κλπ. Ότι βλέπουμε στις ταινιες και τα σοου δηλαδη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.