Βρέθηκε μετά από 73 χρόνια το υποβρύχιο «Κατσώνης»

Είχε βυθιστεί από γερμανικό πλοίο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Διαβάστε την ιστορία του υποβρυχίου και του κυβερνήτη του, Βασίλη Λάσκου

Εντοπίστηκε, έπειτα από 73 χρόνια, το υποβρύχιο Κατσώνης Υ1 του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού που είχε βυθιστεί στα βόρεια της Σκιάθου από γερμανικό πλοίο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ιστορικό υποβρύχιο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, εντοπίστηκε σε βάθος 170 μέτρα από το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» που εκτελούσε σχετική επιχείρηση βόρεια της Σκιάθου από τις 4 Ιουλίου.

Η ιστορία του

Το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ (Υ1) υπήρξε ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πήρε το όνομά του από τον Έλληνα αξιωματικό του τσαρικού στρατού Λάμπρο Κατσώνη και ήταν το δεύτερο σκάφος του πολεμικού ναυτικού με αυτή την ονομασία.

Παραγγέλθηκε στην Γαλλία από την ελληνική κυβέρνηση το 1925, μαζί με το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Υ2), και κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1925-1927 στο ναυπηγείο Forge et Chantiers de la Gironde, του Μπορντό.

Παραλήφθηκε στην Χάβρη της Γαλλίας στις 8 Ιουνίου 1928 από τον πρώτο του κυβερνήτη αντιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Αρβανίτη και κατέπλευσε στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 21 Ιουνίου 1928 όπου εντάχθηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό με τον διακριτικό κωδικό “Y1”.

Κατά τον Ελληνοïταλικό Πόλεμο, με κυβερνήτη τον Αθανάσιο Σπανίδη, πραγματοποίησε τέσσερις πολεμικές περιπολίες.

Στις 31 Δεκεμβρίου 1940 βύθισε με το πυροβόλο του το ιταλικό ατμόπλοιο QUINΤO πλησίον των Γιουγκοσλαβικών ακτών.

Μετά την κατάληψη της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941, κατέφυγε με τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο στην Αίγυπτο και στην συνέχεια κατέπλευσε στο Πορτ Σουδάν όπου παρέμεινε για μακρά επισκευή.

Υποβρύχιο Υ-1 Κατσώνης (http://greek-war-equipment.blogspot.gr/)

Στις 2 Ιουλίου 1942, μετά την επανάπλευση του στην Αίγυπτο, βυθίστηκε από λανθασμένο χειρισμό στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ κατά την αποπεράτωση του δεξαμενισμού του. Ανελκύστηκε, επισκευάστηκε και άρχισε περιπολίες στο Αιγαίο με κυβερνήτη τον Βασίλη Λάσκο.

Στις 2 Απριλίου 1943 βύθισε το ιταλικό βοηθητικό περιπολικό TERGESTE στο λιμάνι του Γυθείου.

Στις 5 Απριλίου 1943 βύθισε έξω από τον Μέριχα της Κύθνου το ισπανικό ατμόπλοιο SAN ISIDRO LABRADOR.

Πλήρωμα του Υποβρυχίου Κατσώνης (http://greek-war-equipment.blogspot.gr/)

Στις 29 Μαΐου 1943 βύθισε κοντά στην Σηπιάδα το ισπανικό ατμόπλοιο RIGEL, συλλαμβάνοντας αιχμάλωτο τον καπετάνιο και τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 και ενώ το ΚΑΤΣΩΝΗΣ ανέμενε την διέλευση εχθρικού πλοίου κοντά στις ακτές του νοτίου Πηλίου, εντοπίστηκε από το γερμανικό ανθυποβρυχιακό UJ-2101 (πρώην ελληνικό Β.Π. ναρκαλιευτικό-ναρκοθετικό ΣΤΡΥΜΩΝ).

Μετά την ρίψη βομβών βάθους το ΚΑΤΣΩΝΗΣ εξαναγκάσθηκε σε ανάδυση και εξόρμηση δια πυροβόλου αλλά εμβολίστηκε από το διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί βόρεια της Σκιάθου. Φονεύθηκαν ο κυβερνήτης του Βασίλης Λάσκος και 31 μέλη του πληρώματος, οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία 17, ενώ τρεις κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Λάσκος

Ο Βασίλης Λάσκος (1899-1943) αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Πήρε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία. Το 1925 ήταν υπασπιστής του Θ. Πάγκαλου και επέβαινε στο τορπιλοβόλο «Πέργαμος», με το οποίο κινήθηκε ο Πάγκαλος από τις Σπέτσες (Αύγουστος 1926).

Το 1933 έγινε πλωτάρχης. Πήρε μέρος στο Κίνημα του 1935 και κατέφυγε αρχικά στα Δωδεκάνησα και μετά στην Ιταλία. Ανακλήθηκε το 1940-41 και το 1942 έγινε πλοίαρχος. Αδερφός του ήταν ο σκηνοθέτης και ποιητής Ορέστης Λάσκος (1908-1992).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του «Κατσώνης» είχε προκαλέσει έκπληξη και θαυμασμό στο συμμαχικό στρατηγείο, που πίστευε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα…

Ο Αντιπλοίαρχος Βασίλειος Λάσκος (ΒΝ). Ο τελευταίος Κυβερνήτης του υποβρυχίου Κατσώνης.
Το θωρηκτό Αβέρωφ ρυμουλκεί το υποβρύχιο Κατσώνης.

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Το ναυάγιο εντοπίστηκε από το υδρογραφικό πλοίο Ναυτίλος με χρήση πολυδεσμικού σόναρ αλλά δεν εξακριβώθηκε αν πρόκειται για το Κατσώνης γιατί το Ναυτίλος δεν είχε 2 τεχνικά μέσα (side scan sonar και κάμερα) για να μπορέσει να δει όπως πρέπει το ναυάγιο. Πάντως βάση ιστορικών αναφορών το ναυάγιο είναι του υποβρυχίου Κατσώνης. Έμαθα από το Πολεμικό Ναυτικό το ακριβές στίγμα που βρίσκεται το Κατσώνης και έχω κάνει ενέργειες για να βιντεοσκοπηθεί. Είναι και κάτι που ο πολιτιστικός σύλλογος η Σκιάθος το επιδιώκει από το 2012 και ήδη είχε πάρει άδεια για αυτό από το υπουργείο πολιτισμού αλλά το μέλος του συλλόγου, ο κύριος Μαρίνος Πίττας που είχε προσφερθεί αφιλοκερδώς να κάνει την βιντεοσκόπηση τελικά δεν μπόρεσε να την κάνει γιατί παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στην εταιρεία του. (το αντικείμενο της είναι οι υποβρύχιες εργασίες) Ο ίδιος μάλιστα έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα φανταστικό R.O.V το οποίο είδα από κοντά πριν 3 ημέρες. Είναι το R.O.V Ippodamus που μπορεί να κατέβει σε βάθος 750 μέτρα. Είναι ένα μηχάνημα μεγάλης αξίας.
    Το δε κόστος της βιντεοσκόπησης του Κατσώνης ανέρχεται στο ποσό των 15.000 ευρώ. Ο κύριος Πίττας μου είχε πει ότι μπορούσε να γίνει καλύτερη τιμή και μέχρι πριν 3 ημέρες ήμουν διατεθειμένος να πληρώσω εγώ το μισό ποσό και το άλλο να το πληρώσουν κάποιοι από την Σκιάθο. Τελικά ο κύριος Πίττας έχει αποφασίσει να βιντεοσκοπήσει αφιλοκερδώς το Κατσώνης και αυτό πρόκειται να το κάνει όταν θα πάει στην εκεί περιοχή για να κάνει την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων. Περιμένει όπου να ΄ναι να του αναθέσουν αυτή την δουλειά με τα καλώδια.
    Το ναυάγιο του Κατσώνης θα έρθει για 1η φορά στο φως και θα δει ο κόσμος πως είναι.
    Θα αναδειχτεί ένα κομμάτι της ιστορίας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.