Βρετανία: Γνωρίστε τον Λοχία Σκαπανέα – Έναν από τους ελάχιστους που επιτρέπεται να έχουν γενειάδα

Η πολιτική του βρετανικού Στρατού, σύμφωνα με μία αξιωματικό, σχετικά με τον κανονισμό στολών, συμπεριλαμβανομένης της τριχοφυΐας στο πρόσωπό, επανεξετάζεται τακτικά.

Η Αντισυνταγματάρχης Ρέϊτσελ Έμερσον απαντώντας σε μια επιστολή του περιοδικού “Στρατιώτης”, δήλωσε ότι η πολιτική της υπηρεσία ίσως να αλλάξει σε κάποια σημεία.

Ειναι το πρωτόκολλο να ειναι καθαροί και ξυρισμένοι όσοι ντύνονται με στολές στον Στρατό εκτός αν λάβουν άδεια από το Διοικητή τους.

Διαφορετικά, υπάρχουν μόλις ελάχιστες εξαιρέσεις στον Στρατό οι οποίες επιτρέπουν στους στρατιώτες να διαθέτουν γένια, όπως για τις δερματικές παθήσεις ή τους θρησκευτικούς λόγους.

Κάποιες από τις μοναδικές ειδικότητες όπου τους επιτρέπεται η γενειάδα κατά την παρέλαση συμπεριλαμβάνουν τους Λοχίες Σκαπανείς, Αρχιτυμπανιστές, Αρχιγκαϊντιέρης, Αρχισαλπιγκτές και τους Επικεφαλής Μασκότ Αίγας (Goat Majors).

Ποιος ειναι ο Λοχίας Σκαπανέας;

Ο Λοχίας Σκαπανέας ειναι μια από τις λίγες ειδικότητες μέσα στον Βρετανικό Στρατού που επιτρέπεται να διαθέτει γενειάδα όταν παρελαύνει.

Οι Λοχίες Σκαπανείς υπάρχουν από το 1700. Η παράδοση ξεκίνησε όταν κάθε βρετανικός Λόχος Πεζικού διέθετε έναν “σκαπανέα” ο οποίος προχωρούσε μπροστά από την στρατιωτική μονάδα.

Φορούσε μια “ολόσωμη” ποδιά, η οποία προστάτευε την στολή του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, και μετέφερε ένα τσεκούρι για να ανοίγει το μονοπάτι για αυτούς που τον ακολουθούσαν από πίσω.

Επίσης στα καθήκοντα του Λοχία Σκαπανέα ήταν να σκοτώνει τα άλογα που είχαν τραυματιστεί στην μάχη.

Συχνά έπρεπε να κόψει ένα από τα χτυπημένα πόδια του αλόγου ώστε ο αναβάτης να μπορεί να λάβει νέο ζώο – κάθε πόδι διέθετε έναν αριθμό σημαδεμένο στην οπλή του για να αποτραπούν οι ψευδείς δηλώσεις, όπως εάν κάποιος ιππέας είχε πουλήσει το άλογο του.

Εκείνες τις εποχές οι Σκαπανείς χρησιμοποιούσαν ένα πριονωτό ξίφος, αξίνα, κοσόρες (κλαδευτήρια), φτυάρια και τσεκούρια. Παραδοσιακά ήταν τα μεγαλύτερα, δυνατότερα και πιο επιβλητικά μέλη του λόχου.

Ο Λοχίας Σκαπανέας ενεργούσε επίσης και ως ο σιδεράς της μονάδας. Ως αποτέλεσμα, του επιτρέπονταν η γενειάδα για να προστατεύσει το πρόσωπο του από την θερμότητα του χυτηρίου.

Σήμερα ο Λοχίας Σκαπανέας συνήθως ειναι υπεύθυνος για τα ξυλουργικά, τις ξυλοεπενδύσεις και παρόμοιους τύπους εργασιών.

Στις σύγχρονες παρελάσεις, οι Λοχίες Σκαπανείς φοράνε ακόμα τις τελετουργικές ποδιές του και μεταφέρουν τα παραδοσιακά τσεκουριά τους, τα οποία φέρονται στην θέση του τυφεκίου (επ’ ώμου).

Κι άλλοι στρατιώτες του Βρετανικού Στράτου μπορουν να διαθέτουν γενειάδα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Οι Στρατιώτες μπορουν να διαθέτουν γενειάδα για ιατρικούς λόγους, όπως στην περίπτωση δερματικής πάθησης ή ακόμα, πιο συχνά για θρησκευτικούς λόγους.

Απαγορεύεται, για παράδειγμα, στο πλαίσιο της θρησκείας Σιχ κάποιος να κόβει τα μαλλιά του. Ως αποτέλεσμα, το Σιχ προσωπικό που υπηρετεί στον βρετανικό Στρατό επιτρέπεται να διαθέτει γενειάδα.

Ενώ οι Αρχισαλπιγκτές δεν διαθέτουν πλήρη γενειάδα, παραδοσιακά απαιτείται το “πλήρες πακέτο” μουστάκι με μεγάλες φαβορίτες, άλλα χωρίς τρίχες στα μάγουλα.

Στην στρατιωτική καθομιλουμένη του βρετανικού Στρατού, το “Πλήρες Πακέτο” σημαίνει μουστάκι και φαβορίτες, όχι όμως μια πλήρη γενειάδα.

Εν τω μεταξύ, επιτρέπεται επίσης στους Αρχιτυμπανιστές και Αρχιγκαϊντιέριδες να διαθέτουν γενειάδα, όπως και τους Goat Majors.

Goat Major, Λοχίας Τζάκσον το 2014, διαθέτει γενειάδα.
Βρετανός Στρατιώτης, διαθέτει πλήρης γενειάδα.
Σκωτσέζοι σε εορταστική εκδήλωση.

Τα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων μπορουν επίσης να διαθέτουν γενειάδα πίσω από τις εχθρικές γραμμές ή σε μυστικές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αναφορές σχετικά με μέλη του βρετανικού Στρατού που υπηρετούν στο Αφγανιστάν που διαθέτουν γενειάδες ή αξύριστα πρόσωπα επειδή προσπαθούν να αναμιχθούν με τους άφγανούς άνδρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα γένια ως σύμβολο ανδρισμού και εξουσίας.

Ειναι ενδιαφέρον ότι άλλοι Κλάδοι των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν τελείως διαφορετικές συμπεριφορές σχετικά με τις τρίχες στο πρόσωπο.

Στο Βασιλικό Ναυτικό, οι πλήρεις γενειάδες επιτρέπονταν ανέκαθεν εφόσον ζητείτο και γινόταν αποδεκτό, απεναντίας τα μουστάκια, τα οποία επιτρέπονται στην Βασιλική Αεροπορία, στον Στρατό και τους Βασιλικούς Πεζοναύτες απαγορεύονται.

Όμως οποιοσδήποτε επιθυμεί να διαθέτει γενειάδα στο Ναυτικό πρέπει να ειναι “πλήρους πακέτου”, δηλαδή, μια πλήρη γενειάδα που καλύπτει ολόκληρο το σαγόνι, να ενώνεται με το μουστάκι.

Και οι διοικητές αξιωματικοί μπορουν να διατάξουν έναν στρατιώτη να ξυρίσει τις τρίχες του προσώπου του όταν γίνει αντιληπτό μετά από περίπου έξι εβδομάδες οτι δεν θα μεγαλώσει ενα σωστό “πλήρες πακέτο”.

Το προσωπικό του Ναυτικού, από την στιγμή που θα λάβει έγκριση, μπορεί να διατηρήσει τα γένια του για τουλάχιστον έξι μήνες.

Απο την άλλη πλευρά, το προσωπικό της RAF, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαθέτει γένια (εκτός αν ειναι Σιχ). Όμως μπορουν να διαθέτει μουστάκι, αλλά μόνο υπό τις συνθήκες οτι δεν ξεπερνάει σε μήκος το πάνω χείλος του στόματος -οπότε δεν επιτρέπονται τα “τιμόνια ποδηλάτων”.

Πράγματι, ένας Ιπτάμενος Υποσμηναγός της RAF ήταν τόσο πολύ αποφασισμένος για να μην χάσει το εντυπωσιακό μουστάκι του που δεν υπάκουσε τη διαταγή ενός αμερικανού Στρατηγού για να το κόψει ενώ ήταν αποσπασμένος στην 366 Μοίρα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν.

Από το 1860 μέχρι το 1916, ο κανονισμός στολής στον βρετανικό Στρατό απαιτούσε οι Στρατιώτες να διαθέτουν μουστάκι.

Οι Στρατιώτες μπορούσαν να τιμωρηθούν αν δεν διέθεταν μουστάκι χωρίς ιατρικό λόγο.

Η διαταγή Νο.1,695 της Απόφασης του Βασιλιά γράφει:

Τα μαλλιά της κεφαλής να διατηρούνται κοντά. Τα μάγουλα και το κάτω χείλος να ειναι ξυρισμένα, αλλά όχι το άνω χείλος…

John-Paul Tooth

Απόδοση/Μετάφραση απο το forces.net για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Να προσθέσω με την σειρά μου ότι αυτή η παράδοση υπήρξε και σε παλαιότερες εποχές, στις μονάδες που υπηρετούσαν οι λεγόμενοι Ζουάβοι, ακόμα και στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο στον αμερικανικό στρατό.

    https://el.m.wikipedia.org/wiki/Ζουάβοι

    https://www.aramcoworld.com/getattachment/4b45db51-1647-4341-80fb-94156b91b9f3/America-s-Zouaves?width=1400

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.