Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία συμφωνήσαν την από κοινού εξέλιξη UAV MALE – Σκοπός η απεξάρτηση από τα UAV των ΗΠΑ και Ισραήλ

Talarion Maritime
Στη φωτογραφία το μη επανδρωμένο αεροχημά μεσαίου ύψους (UAV MALE), Talarion, σχεδιασμένο από την EADS. (airbusgroup.com)

Οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας υπέγραψαν τη Δευτέρα την εκπόνηση μελέτης για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροχημάτων μεσαίου ύψους (UAV MALE), χαιρετίζοντας την ως ένα βήμα προς τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τα UAV των Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

«Ο στόχος του ευρώ-UAV είναι ότι θα μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας στην Ευρώπη που και πώς θα χρησιμοποιήσουμε και που θα αναπτύξουμε το ευρώ-UAV,» είπε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.

«Αυτό μας κάνει, τους Ευρωπαίους, ανεξάρτητους.»

Σύμφωνα με τη δήλωση προθέσεων (DoI) που υπεγράφη από τις κυβερνήσεις των Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, μια μελέτη διάρκειας δύο ετών θα πρέπει να εκπονηθεί, που θα ακολουθηθεί από μία απόφαση για το αν θα αναπτυχθεί και αποκτηθεί το UAV.
Την εργασία θα αναλάβουν οι Dassault, Airbus και Finmeccanica, που πριν δύο χρόνια πίεσαν τις κυβερνήσεις για να ξεκινήσουν το πρόγραμμα. Η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν UAV της Ganeral Atomics.

Περιγράφοντας την νέα συμφωνία, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν, δήλωσε, «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή συνεργασία, μία κρίσιμη συνεργασία που πρέπει να έχουμε στην διάθεση μας σε πολλά θέατρα των επιχειρήσεων.»
Τον Μάρτιο, ο Λε Ντριαν είπε ένα νέο UAV θα είναι έτοιμο μέχρι το 2025, με ικανότητα πτήσης στους ευρωπαϊκούς ουρανούς.

Οι διευθυντές σύμβουλοι των τριών επιχειρήσεων που συμμετέχουν, επίσης, χειροκρότησαν την DoI. «Αυτό το σημαντικό βήμα από την βιομηχανία και τις κυβερνήσεις αναγνωρίζει σαφώς ότι η εθνική κυριαρχία στην ανάπτυξη των νέων συστημάτων, και συγκεκριμένα στην μη επανδρωμένη και αναγνωριστική αεροπορία είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια,» δήλωσε ο Βέρνχαρντ Γκερβετ, διευθύνων σύμβουλος της Airbus Άμυνα και Διάστημα.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναπτύξουν ένα κυρίαρχο, νέας γενιάς οπλισμένο μη επανδρωμένο αερόχημα (UAS) MALE, τόσο για στρατιωτικές όσο και αστυνομικές αποστολές, που απαιτούνται από τις δυνάμεις μας,» δήλωσε ο Έρικ Τράπιερ, διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation.

O Μαουρο Μορέττι, διευθύνων σύμβουλος της Finmeccanica, αποκάλεσε τη συμφωνία «μια μοναδική ευκαιρία να αποκτηθεί κοινή τεχνολογική πορεία κατασκευασμένη υπό την διοίκηση έμπειρων εταιρειών που όλες θα συμβάλουν σε ένα ενιαίο στόχο.»

Σε κοινή ανακοίνωση τους, οι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι είχαν υποβάλει τον Μάιο 2014 μια πρόταση μελέτης «που προβλέπει μια 24 μηνών “φάση καθορισμού”, ακολουθούμενη αμέσως από την πλήρη “φάση ανάπτυξης.” Αυτό θα επιτρέψει την παράδοση των πρώτων συστημάτων στις αρχές της δεκαετίας του 2020.»

Η φάση καθορισμού θα καλύπτει τις συζητήσεις με τις τρεις εθνικές κυβερνήσεις για «βασικά ζητήματα, όπως η ανταγωνιστικότητα, η κυριαρχία, η δυνητική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις κοινές απαιτήσεις ή πιστοποιήσεις.»

Περιγράφοντας το πρόγραμμα, που ονομάζεται MALE 2020, οι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι «θα λάβουν υπόψη την ανάγκη βελτιστοποίησης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης μέσω της συγκέντρωσης της χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη,» προσθέτοντας, «Με μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή ανάπτυξης, οι κρίσιμες απαιτήσεις γύρω από την πιστοποίηση των UAV είναι είναι εγγενώς ενσωματωμένες στο πρόγραμμα από την αρχή.»

Απόδοση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.