Γαλλία: Εγκρίθηκε ο εκσυγχρονισμός των Mirage-2000D

Συνολικά 55 αεροσκάφη θα περάσουν τον MLU, όπου θα βελτιωθούν τα ραντάρ, ηλεκτρονικά πτήσης και ο οπλισμό τους. (Christophe Haentjens/Flickr)

Τα πολλαπλού ρόλου μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000D έλαβαν έγκριση για να διέλθουν τις εργασίες εκσυχρονισμού μέσης ζωής (MLU), μια κίνηση που αναμενόταν για πάρα πολύ καιρό από την Γαλλική Αεροπορία.

Οι προτάσεις για τον MLU του αεροσκάφους είχαν κατατεθεί από από το 2008, αλλά είχαν επανειλημμένως αναβληθεί, ως μέτρο εξοικονόμησης πόρων.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, η έγκριση για τον MLU χορηγήθηκε την 3η Δεκεμβρίου. Συνολικά, 55 αεροσκάφη θα εκσυγχρονιστούν και θα υπηρετήσουν τουλάχιστον έως το 2030. Το πρώτο αεροσκάφος που θα περάσει από την διαδικασία MLU θα πρέπει να παραδοθεί το 2019.

Το Mirage 2000D εισήλθε σε υπηρεσία το 1993, η Γαλλία απέκτησε συνολικά 86 αεροσκάφη. Περίπου 60 από αυτά παραμένουν σήμερα σε υπηρεσία και η κοινότητα των 2000D είναι αυστηρά δεσμευμένη στις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Ο εκσυγχρονισμός του Mirage θεωρείται ως μια απόλυτη αναγκαιότητα για την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Η υπηρεσία θα αγωνίζεται να διατηρήσει ένα σύνολο στόλου 185 μαχητικών αεροσκαφών (225 συνολικά για την Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 40 Rafale του Ναυτικού) στα έτη που έρχονται, με την παραγωγή του Rafale για την Γαλλία να είναι σε κατάσταση αναμονής και τα μέσα να είναι ολοένα και περισσότερο δεσμευμένα για την εκπαίδευση διεθνών αγοραστών του Rafale.

Η διαχείριση της απαξίωσης του ραντάρ και των ηλεκτρονικών θα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο εντός των ορίων του MLU. Σήμερα, σύμφωνα με φήμες, λιγότερο από 30% του στόλου των Mirage 2000D είναι ικανό για «επιχειρήσεις εξωτερικού» και σε κατάσταση«full option», είναι εξοπλισμένα με τον Τηλεχειριζόμενο Δεκτή Εικόνας (ROVER), GBU-49 Enhanced Paveway II, ζεύξη δεδομένων, κρυπτογραφημένες επικοινωνίες και άλλα στοιχεία.

Ο MLU θα περιλαμβάνει επίσης την αλλαγή των πυραύλων του Mirage 2000D αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς Magic-2 R550 της MBDA (οι οποίοι προκειται σύντομα να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία) με τον νεότερο MICA IR επίσης της MBDA για αυτοπροστασία. Ένα ατρακτίδιο πολυβόλου θα ενσωματωθεί για να παρέχει τη δυνατότητα αποστολών εγγύς προστασίας και αέρος-αέρος σε περιβάλλον χαμηλής επικινδυνότητας ή κατά τη διάρκεια αποστολών εναέριας αστυνόμευσης.

Frédéric Lert

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

  1. Δέν ὑπάρχουν εὐκαιρίες με τους Γάλλους,και ἐξ ἄλλου τα -2000D εἶναι πολύ διαφορετικά στα ὑποσυστήματα,ἰδίως στο ραντάρ που δέν εἶναι οὔτε το RDM,οὔτε το RDI,ἀλλά το Antelope-V.και δέν πρόκειται ἀπό ὅτι κατάλαβα να ἀντικατασταθεί,
   Ἀλλά και μήν νομίζεις ὅτι εἶναι προτεραιότητα ἡ ἀναβάθμιση των Μιράζ,οὔτε των F-16 βεβαίως.
   Ἑμείς θέλουμε ἀναπαλαιωμένα Ρ-3Β,για να εἴμαστε παρόντες μεταξύ Μάλτας και Γιβραλτάρ,ἤ μεταξύ Μογκαντίσου και Ἄντεν.

    1. Στο δεύτερο ἡλεκτρονικό περιοδικό του Defencenews.#gr,σελίδα 18,ἀναφέρεται ὅτι στα EGM/BGM ἡ ἀξιοποίηση περιορίζεται ἀπό τον ὑπολογιστή και το ραντάρ του ἀεροσκάφους,ὁπότε πάλι δέν ὑπάρχει κοινός τόπος με τα -D.

     1. Δεν ειπα κατι διαφορετικο, ομως η ενσωματωση του MICA IR σε μιραζ χωρις ρανταρ RDY και συγχρονο υπολογιστη, ειναι κοινη προκληση για τους 2 τυπους . Το κυριο προβλημα ειναι ο υπολογιστης βολης , εαν αλλαζε θα λυνοταν πολλα προβληματα. Εαν οι Γαλλοι δεν μεινουν σε ημιμετρα, θα ενσωματωσουν και νεο υπολογιστη βολης.

     2. Ξαναδιάβασα το ἀρθρο και τα σχόλια (ἔχεις τον τρόπο σου να με κάνεις να ξενυχτάω).
      Μιλώντας για το -2000D,τόσο ὁ ὑπολογιστής βολῆς ὅσο και οἱ ἐπιδόσεις του ραντάρ,εἶναι ἄγνωστο πόσο μποροῦν να ἀνταποκριθοῦν στην ἑνσωμάτωση MICA IIR ὡς ἔχουν.
      Ἀπό την ἄλλη,ἄν ὅντως ἀπαιτηθεί νέος ὑπολογιστής βολῆς,δέν νομίζω ὅτι θα τρέξουμε να τον ἀποκτήσουμε.
      Με ἔχει ἐπανειλημένα ἀπασχολήσει ἡ ἰδέα της ἑνσωματώσεως του Iris-T στα δίλιτρα.
      Προφανῶς δέν θα ἑνθουσίαζε τους Γάλλους,και δέν ξέρω πόσο θα κόστιζε μία πιστοποίηση χωρίς την βοήθεια τους,ἀλλά ἄν ὑπάρχει στην Ἑλλάδα ἡ δυνατότητα,και με ἀνεκτό κόστος,θα πρέπει να την ἀξιοποιήσουμε-ἕστω και ἀθόρυβα.

   1. Γνωριζω πως φερουν διαφορετικα ρανταρ μιας τοσο τα διλιτρα D οσο και τα N ειχαν ως κυριο ρολο την κρουση (συμβατικη και πυρηνικη αντιστοιχα). Προτινω λοιπον να χρησιμοποιηθουν τα Antilope-V απο τα Ν που πλεον εχουν αποσυρθει στην θεση των RDM, πληρη αξιοποιηση του φακελου εμπλοκης του MICA-IR (κατι που φανταζομαι θα το κανουν οι γαλλοι στα D τους), πληρη αξιοποιηση των SCALP για προσβολες στρατηγικων στοχων, των AM39 για αποστολες TASMO και των ατρακτιδιων ASTAC για η/ν αναγνωριση. Ουσιαστικα θα αποκτουσαμε μια δευτερη μοιρα διλιτρων (19) με καθαρα ρολο κρουσης αποδεσμευοντας τα Dash 5 και εχοντας τα καθαρα για εναεριο αγωνα.
    Και μια απορια: Τα διθεσια Dash 5 ειναι κι αυτα πληρως missionised? Αν δεν ειναι θα μπορουσαμε τα ρανταρ τους (RDY) να τα τοποθετησουμε σε μονοθεσια EGM και αντιστοιχα τα 5 διθεσια να εξοπλιστουν με Antilope-V?

    1. Τα Antelope-V των ἀποσυρθέντων(;) Ν ἴσως τα ἔχουν ἤδη ἀξιοποιήσει οἱ Γάλλοι με ἀνακύκλωση στα -D,ἐν πάση περιπτώσει πρόκειται πιθανώτατα για εὐαίσθητο,μή ἐξαγώγιμο ὑλικό,και ἐάν και ἐφόσον καταστεί διαθέσιμο,μᾶλλον θα ἐξελιχθεί σε διαχειριστικό ἐφιάλτη.
     Στο σημείο που φτάσαμε,δέν ὑπάρχουν ἀνώδυνες,και πάντως ὅχι ἀνέξοδες λύσεις για τα -EGM/BGM,ἄν θέλουμε να ἀντιμετωπίσουμε την ἀπαξίωση.
     Ἀλλοιῶς,θα πρέπει να ἀρκεστοῦμε στον περιορισμό της ἀξιοποιήσεως σε μόνο οὐσιαστικά ρόλο την ΤΑΥΝΕ.

     1. Το συνολο των Ν συμφωνα με το global airforces 2014 εχei αποσυρθει και τον ρολο τους ανελαβαν τα Ραφαλ. Εν παση περιπτωση το θεωρω πολυ κριμα τα απαξιωθει μια μοιρα με διλιτρα, οπως παλιοτερα με τα Φ1 (25) που θα μπορουσαν να αναβαθμιστουν στο επιπεδο των γαλλικων CT/CR ή των μαροκινων MF-200 αποκλειστικα για ρολους κρουσης/ΔΒ. Ακομα και ενα ρανταρ επιπεδου μαροκινων Φ1 (RDY-3) θα ηταν ευχης εργο για τα διλιτρα μας.
      Για τα διθεσια Dash5 δεν μου ειπες. Ειναι κι αυτα πληρως missionised?

     2. Τα F-1CG θα μποροῦσαν να ἀκολουθήσουντ το πρότυπο F-1CT (τακτικῆς ὑποστηρίξεως),ἤ ἴσως -CR (ὁπτικῆς/ἡλεκτρονικῆς ἀναγνωρίσεως/πολέμου)χωρίς πολλά-πολλά ἔξτρα,τουλάχιστον στην πρώτη διαμόρφωση,ἀλλά αὐτό θα ἔπρεπε να γίνει ὅταν ἀκόμη εἴχαν σοβαρό ὑπόλοιπο ὡρῶν.
      Ἑννοείται ὅτι για ἀναχαίτιση δέν θα χρησιμοποιόταν πλέον,ἐκτός ἀπροόπτου.
      Τα Exocet θα μποροῦσαν να τα ἀναλάβουν τα ἀναβαθμισμένα,ἤ μᾶλλον ἀναδιαμορφωμένα F-1,ἴσως και τα SCALP-EG.
      Ρητορικά ὅλα αὐτά,πλέον.
      Τα διθέσια δίλιτρα δέν εἶναι missionized ἐξ ὅσων γνωρίζω,οὔτε τα -BGM,οὔτε τα -5MkII.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.