Η Γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) ανακοινωσε την 3η Οκτωβρίου στον ιστότοπο της οτι ξεκίνησε τις μελέτες για την αναβάθμιση του επιθετικού ελικοπτέρου Tiger και την πανοραμική κάμερα Eurofl’eye της έκδοσης ειδικών επιχειρήσεων (SOF) του NH90.

Ο Κοινός Οργανισμός Συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών (OCCAR) ανέθεσε τις συμβάσεις των μελετών την 26η Σεπτεμβρίου για να προετοιμάσει την αναβάθμιση των γαλλικών ελικοπτέρων Tiger στην εκδοσή Mk3 απο τις εταιρείες Airbus Helicopters, Thales και MDBA .

Το Tiger Mk3, σύμφωνα με την DGA, θα διαθέτει ικανότητες δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων με τη διασύνδεση τους στο σύστημα Scorpion του Στρατού και την ικανότητα να επικοινωνούν απευθείας με μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα. Η υπηρεσία δήλωσε οτι τα Tiger μπορουν επίσης να επωφεληθούν απο την χρήση του ευρωπαϊκού συστήματος γεωθεσίας Galileo, επιπρόσθετα με το GPS που, επί του παρόντος, χρησιμοποιεί.

Η DGA ανάθεσε την σύμβαση μελέτης για το NH90 στην Safran ώστε να αναπτύξει την πανοραμική κάμερα Eurofl’eye. Κατασκευασμένη απο αρκετούς αισθητήρες αντί μιας μοναδικής κάμερας, το σύστημα θα διευκολύνει σημαντικά την πτήση των ελικοπτέρων σε ακραίες καιρικές συνθήκες και θα παρέχει στον πιλότο και συγκυβερνήτη ανεξάρτητα οπτικά πεδία, σύμφωνα με την DGA.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει επίγειες και αεροπορικές δοκιμές στους εξομοιωτές της DGA και στα ελικόπτερα δοκιμών (testbeds) στην Ιστρ. Το 4ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας θα συμμετέχει σε κάθε φάση της πιστοποίησης, όπως δήλωσε η υπηρεσία.

Nicholas Fiorenza

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.com” για την Προέλαση.

5 Σχόλια

 1. jim40

  Βλέπω οι Γάλλοι πλησιάζουν ή ακολουθούν τα Αμερικάνικα πρότυπα. Ειδικά αυτή η σύνδεση του ελικοπτέρου στο σύστημα Scorpion του στρατού θα λύσει χέρια. Μετά θέλει Α/Τ πυραύλους και ρουκέτες με λέιζερ και θα είναι ενα πολυεργαλείο. Ενώ αντίθετα τα Γερμανικά θα μοιάζουν σαν τον φτωχό συγγενή

  Απάντηση
 2. Gunslinger32

  Παρακάτω μια απεικόνιση εξαρτημάτων του συστήματος Eurofl’eye(;) για τα ελικόπτερα ΝΗ 90 ειδικών αποστολών, με επιπλέον πληροφορίες. Πάντως στα ελληνικά ΝΗ90 θα χρειαστούν ακόμα αρκετές προσπάθειες και χρήματα για να γίνουν (πραγματικές) πλατφόρμες CSAR η ειδικών αποστολών με όλη την σημασία της λέξεως.

  ?itok=LLBe0E9_

  France prepares NH90 Special Forces variant
  France has awarded a contract for studies of a system to help helicopter pilots fly in degraded conditions. The system is destined for NH90 helicopters to be operated by French Special Forces.

  http://www.aircosmosinternational.com/france-prepares-nh90-special-forces-variant-115763

  Απάντηση
  • Ranger

   Gunslinger32, δεν θα ήταν μια καλή ιδέα τα nh 90 της ΑΣ να δίνονταν στην ΠΑ για csar, με την ΑΣ να κανει προσπάθεια για προμηθεια uh60; Τα super puma θα μεταφέρονταν υπό την ιδιοκτησία μιας νέας πολιτικής υπηρεσίας, μαζί με τα dauphnin του λιμενικού και τα bk 117 του ΠΣ και τα ec135 της αστυνομίας που θα μπορούσε έτσι να εκμεταλλευτεί ευρωπαϊκά κονδύλια και ενιαία fos με την eurocopter.

   Αν και θεωρώ τα nh 90 πολύ καλά ελικόπτερα, ο μικρός τους αριθμός, το κόστος πτήσης και η μικρή πιθανοτητα αγοράς νέων, δεν μου φαίνεται να ταιριάζουν στο προφίλ της ΑΣ, που θα της ταίριαζαν καλύτερα blackhawk. Προσωπική αποψη βέβαια.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Αυτή η μεταφορά νομίζω ότι θα επιβάλει όμως εκπαίδευση του προσωπικού της ΠΑ στο ΝΗ90 με τα ανάλογα έξοδα(αν δεν έχουν σκοπό να τα μεταφέρουν μαζί με το εκπαιδευμένο προσωπικό της ΑΣ στην ΠΑ, που δεν νομίζω να γίνει).
    Ίσως να ήταν πιο εύκολο/οικονομικό να παραμείνουν τα ΝΗ90 εκεί που είναι(αφού μπλέξανε που μπλέξανε με αυτά στην ΑΣ), και να αποκτηθούν(αν υπάρξουν χρήματα στο μέλλον) μερικά Caracal Η225 για την ΠΑ με τον απαραίτητο πλήρες εξοπλισμό για ειδικές αποστολές(εφόσον είναι ένα γνωστό ελικόπτερο για την ΠΑ, με λιγότερες απαιτήσεις στην ένταξη του στον υπάρχον στόλο ελικοπτέρων).
    Ο εξοπλισμός των ελληνικών ΝΗ90 με ένα σύστημα εναέριου ανεφοδιασμού όπως εφαρμόστηκε στα Η225 ισώς να είναι πρόβλημα. Αυτό το εξάρτημα φαίνεται όμως απαραίτητο η επιβεβλημένο στα ελικόπτερα ειδικών αποστολών(με παράδειγμα τα ΜΗ/ΗΗ-60, MH-47, V-22 του AFSOC που είναι όλα εξοπλισμένα με το σύστημα).

    Γενικά θα έλεγα όμως ότι θα ήταν χρήσιμο να εμπλακεί και η ΑΣ στο έργο των ειδικών αποστολών, το λιγότερο όμως στην CSAR(όπως συνηθίζεται και σε άλλες χώρες).

    Μετά την απόφαση/επιλογή της USAF στο πρόγραμμα αντικατάστασης των UH-1N, νομίζω ότι στις μελλοντικές αγορές θα έπρεπε να μελετηθεί και η αντικατάσταση των UH-1 στην Ελλάδα με το μοντέλο AW-139 της Λεονάρντο, εφόσον όπως παρατήρησες ο ίδιος σωστά, η πιθανότητα για αγορά επιπλέον ΝΗ90 είναι μικρή(επειδή είναι ακριβά). Αναφέρω αυτό το μοντέλο επειδή φαίνεται υπεραρκετό για αρκετές εφαρμογές, με σημαντικά χαμηλότερα έξοδα στη αγορά/χρήση. Αλλά αυτό για αργότερα στο μέλλον.

 3. Gunslinger32

  Για μεταφορά ομάδων ειδικών αποστολών, προσφέρονται(σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) και τα μικρότερα ελικόπτερα Η145Μ τα οποία παρουσιάζονται στις παρακάτω φωτογραφίες (αν εμφανιστούν) σε συνεργασία με ΝΗ90 στο ρόλο forward Air medevac που υποστηρίζονται απο άλλα οπλισμένα ΝΗ90 σε άσκηση της γερμανικής KSK, σε μια επίσημη παρουσίαση της μονάδας επιλέκτων.

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” alt=”” width=”700″ height=”” />

  ” rel=”nofollow”>” alt=”” width=”700″ height=”” />

  [http://spartanat.com/2017/06/photo-file-hier-kommt-das-ksk/]

  Παρακάτω ένα ιταλικό ΝΗ90 οπλισμένο με πολυβόλο Minigun

  ” alt=”” width=”700″ height=”” />

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: