Γαλλία και Βρετανία ξεκινάνε τη δημιουργία UAV για την εξουδετέρωση ναρκών θαλάσσης

Tα υποβρύχια ρομπότ θα ολοκληρώνουν τις αποστολές τους αυτόνομα, λαμβάνοντας οδηγίες από ένα «μητρικό» σκάφος ή κάποια χερσαία βάση και αξιοποιώντας τις δυνατότητες τελευταίας τεχνολογίας σόναρ SAMDIS, με πολλαπλές λειτουργίες

Συμβόλαιο με τη Thales – σε συνεργασία με την BAE Systems και τις ECA, ASV,Wood&Douglas και SAAB- υπέγραψε η OCCar (Organisation for Joint Armaments Cooperation), εκ μέρους της γαλλικής αρμόδιας αρχής DGA και της αντίστοιχης βρετανικής υπηρεσίας του υπουργείου Άμυνας, για το πρόγραμμα Maritime Mine Counter Measures.

Το εν λόγω πρόγραμμα είχε αρχίσει το 2012 στο πλαίσιο αγγλογαλλικής συνεργασίας, με σκοπό την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου αυτόνομου συστήματος για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ναρκών θαλάσσης και αυτοσχέδιων υποβρύχιων εκρηκτικών συσκευών (UWIED).

Το συμβόλαιο MMCM περιλαμβάνει τρία στάδια, περιλαμβάνοντας μια πρώτη φάση για σχεδιασμό. Τα επόμενα θα περιλαμβάνουν την κατασκευή και τη δοκιμή ενός αυτόνομου, τηλεχειριζόμενου ναρκαλιευτικού ρομπότ για τους σκοπούς του γαλλικού ναυτικού και του Βασιλικού Ναυτικού.

Κάθε «πακέτο» θα αποτελείται από ένα USV (Unmanned Surface Vehicle- μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας) εξοπλισμένο με αυτόνομο σύστημα πλοήγησης, σόναρ και δυνατότητες εντοπισμού και εξουδετέρωσης ναρκών, ένα σύστημα T-SAS (Towed Synthetic Aperture Sonar) και αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV).

Tα υποβρύχια αυτά ρομπότ θα ολοκληρώνουν τις αποστολές τους αυτόνομα, λαμβάνοντας οδηγίες από ένα «μητρικό» σκάφος ή κάποια χερσαία βάση και αξιοποιώντας τις δυνατότητες τελευταίας τεχνολογίας σόναρ SAMDIS, με πολλαπλές λειτουργίες.https://www.youtube.com/watch?v=QITH-EJw3GY

naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.