Γαλλία και Ην. Βασίλειο χρηματοδοτούν τον εκσυγχρονισμό του πυραύλου κρουζ Shadow/SCALP

[dropcap size=small]Η[/dropcap] Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν συμβάσεις με την MBDA για τον εκσυχρονισμό των εκτοξευόμενων από αέρος πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους, ανακοινώθηκε την 22η Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η MBDA θα ανακατασκευάσει τα υπολειπόμενα αποθέματα πυραύλων των χωρών, οι οποίοι είναι σε υπηρεσία απο το 2003, με σκοπό να “παραμείνει ο πύραυλος ενεργός έως την προγραμματισμένη ημερομηνία απόσυρσης από την υπηρεσία το 2032”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας (Υπ.Αμ.) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το Υπ.Αμ. “Η ανακατασκευή θα αποτελέσει μια ανακαίνιση μέσης ζωής των σημερινών συστημάτων των πυραύλων, όπως τον στροβιλωθητήρα κινητήρα, την αναβάθμιση του συστήματος πλοήγησης και την αντικατάσταση ίδιου-προς-ίδιου τεμαχίου όπως την καλωδίωση, παρεμβύσματα στεγανοποίησης και καλύμματα”.

Μιλώντας στο Jane’s ο εκπρόσωπος του Υπ.Αμ. του Ην. Βασιλείου είπε ότι η σύμβαση εκσυχρονισμού “είναι η ανακατασκευή των υφιστάμενων ικανοτήτων του Storm Shadow, με εξαίρεση την αναγκαία αναβάθμιση του συστήματος GPS.”

Σύμφωνα με το Γαλλικό Υπ.Αμ., το τμήμα της σύμβασης του Ην. Βασιλείου εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και το γαλλικό μέρος της σύμβασης τον Δεκέμβριο του 2016. Η σύμβαση του Ην. Βασιλείου με την MBDA για την ανακατασκευή μέσης ζωής των πυραύλων Storm Shadow είναι αξίας 146 εκατομμυρίων λιρών. Το Γαλλικό Υπ.Αμ. δεν αποκάλυψε την αξία της σύμβασης με την MBDA. Το Βρετανικό Υπ.Αμ. ανακοίνωσε ότι η κοινή σύμβαση εκσυγχρονισμού θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση 50 εκατομμυρίων λιρών για τις δύο χώρες.

Η σύμβαση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Λονδίνο του Λωρεν Κολετ-Μπιλον, του επικεφαλής της γαλλικής διεύθυνσης αμυντικών προμηθειών, για να συναντηθεί με την Χαριετ Μπολγουιν, την υπουργό Άμυνας των αμυντικών προμηθειών.

Ο Κολετ-Μπιλόν κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε ότι η σύμβαση “αντιπροσωπεύει ένα νέο βήμα στον οδικό χάρτη της γαλλοβρετανικής συνεργασίας και ενισχύει την γαλλοβρετανική στρατηγική συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών.”

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.