Γαλλία: Παραλήφθηκε η πέμπτη φρεγάτα FREMM, D653 Languedoc

Η φρεγάτα FREMM Languedoc κατά τη διάρκεια ενός συντόμου απόπλου πριν την τελετή παραλαβής. (Φωτογραφία: Γαλλικό Ναυτικό)

Την 16η Μαρτίου 2016, η DCNS παρέδωσε την φρεγάτα FREMM “Languedoc” που προορίζεται για το Ναυτικό της Γαλλίας, επί τη ευκαιρία της τελετής αποδοχής από τον OCCAR (Κοινός Οργανισμός Συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών) για λογαριασμό της Γαλλικής DGA (υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών). Το Navy Recognition ήταν παρών και μας μετέφερε την τηλεοπτική κάλυψη του γεγονότος.

Οι φρεγάτες FREMM είναι ανάμεσα στις υψηλότερων επιδόσεων, τελευταίας γενιάς πολεμικές μονάδες επιφανείας στην αγορά και έχουν ήδη κερδίσει ως πελάτες ήδη τρία Ναυτικά.

Η FREMM “Languedoc” είναι η πέμπτη μονάδα που κατασκευάστηκε από την DCNS και η τρίτη που προορίζεται για το Γαλλικό Ναυτικό. Η φρεγάτα έγινε επισήμως αποδεκτή από τον OCCAR ( Κοινός Οργανισμός Συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών), ένας διεθνής οργανισμός για την εν συνεχεία διαχείριση των συνεργατικών προγραμμάτων αμυντικών εξοπλισμών, ο οποίος έχει το ρόλο της αρχής συμβάσεων για τις FREMM που προορίζονται για την Γαλλία και την Ιταλία. Στην τελετή παρίσταντο ο διευθυντής της OCCAR, Τιμοθι Ρούντρι, ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών, Λωρεντ Σελιερ, διευθυντής της μονάδας διαχείρισης “Εξοπλισμοί Ναυτικών Επιχειρήσεων” της DGA, και ο Πιερ Λεγκρος, διευθυντής προγραμμάτων στην DCNS.

Η επίσημη αποδοχή της FREMM “Languedoc” είναι μια επίδειξη της ικανοποιήσει του προσωπικού που είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα εξαιρετικά στρατιωτικά προτερήματα της σε πολλαπλά θέατρα επιχειρήσεων. Στην αρχή του έτους, οι FREMM “Aquitaine” και “Provence” συμμετείχαν στις δράσεις της Task Force 50 στον Περσικό-Αραβικό Κόλπο, δίπλα στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και συντηρείται από την DCNS.

Οι εν λόγω πρώτης γραμμής φρεγάτες παραδόθηκαν επίσης το 2014 στο Βασιλικό Ναυτικό του Μαρόκου και το 2015 στο Αιγυπτιακό Ναυτικό.

Οι επιχειρησιακές αναπτύξεις και οι διεθνείς επιτυχίες αυτής της τελευταίας γενιάς φρεγάτας επιδεικνύουν την ικανότητα της DCNS να σχεδιάσει, κατασκευάσει και συντηρήσει ανταγωνιστικά, υψηλής τεχνολογίας σκάφη, τα οποία είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του πελάτη.

Οι FREMM είναι τα πρώτα πλοία στην Ευρώπη που διαθέτουν τον ναυτικό πύραυλο κρουζ (MdCN) του οποίου η πρώτη εκτόξευσης έλαβε χώρα την 19η Μαΐου 2015 από την FREMM “Aquitaine”.

“Η παραλαβή της FREMM “Languedoc” αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να υπογραμμίσουμε τα διαδοχικά αποτελέσματα ενός προγράμματος που οι πελάτες της DCNS μπορούν να επωφεληθούν”, τόνισε η Αν Μπιάντσι, διευθυντής του προγράμματος FREMM στην DCNS. “Με την πέμπτη μονάδα, η DCNS έχει βελτιώσει ξανά την βιομηχανική και οικονομική απόδοση της. Η μείωση της διαρκείας των θαλάσσιων δοκιμών αποδοχής για την φρεγάτα “Languedoc” έφτασε στις πέντε εβδομάδες, χάρις στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τις FREMM που έχουν ήδη παραδοθεί. Οι ομάδες της DCNS και οι συνεργάτες μας έχουν, στην πραγματικότητα, φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο ολοκλήρωσης του πλοίου ακόμη πριν την πρώτη θαλάσσια έξοδο,” υπογράμμισε.

Το Navy Recognition πληροφορήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης με την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, η FREMM Provence ανέλαβε την αποστολή του “διοικητή τομέα αεράμυνας” ενώ διέπλεε τα στενά του Ορμουζ. Αυτό δείχνει το πολύ υψηλό επίπεδο ενσωμάτωσης και διαλειτουργικότητας του Γαλλικού Ναυτικού και της τελευταίας μονάδας επιφανείας του, την FREMM, με δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμάχων. Επίσης δείχνει ότι ενώ η αεράμυνα δεν είναι η κύρια αποστολή τους, παρ’ολα αυτά οι FREMM είναι πολύ ικανές πλατφόρμες αεροπορικών επιχειρήσεων, και πραγματικά πλοία πολλαπλών ρόλων.

Μιλώντας στο Navy Recognition κατά την τελετή, ο αντιναύαρχος Ζαν Λουίς Λοζιέρ (επικεφαλής των ναυτικών προγραμμάτων του Γαλλικού Ναυτικού) εξήγησε ότι η εισαγωγή σε υπηρεσία των φρεγατών κλάσης Aquitaine αλλάζει την κατάσταση για το Γαλλικό Ναυτικό παρέχοντας νέες δυνατότητες. Οι FREMM έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αναδυόμενα μέσα στρατηγικών διάφορων πλεγμάτων αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/D2) χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Το Γαλλικό Ναυτικό πρόκειται να ανακηρύξει επισήμως “έτοιμη προς ενεργό υπηρεσία” την FREMM Provence τον Ιούνιο του 2016 και την FREMM Languedoc στο τέλος του έτους έπειτα από μια μεγάλη περίοδο ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα FREMM αντιστοιχεί σήμερα στη ναυπήγηση δέκα πλοίων, εκ των οποίων οχτώ για το Γαλλικό Ναυτικό. Έξι FREMM πρόκειται να παραδοθούν στο Γαλλικό Ναυτικό πριν τα μέσα του 2019, σύμφωνα με το νόμο στρατιωτικού προγραμματισμού 2015-2019.

Αυτή τη στιγμή η DCNS ολοκληρώνει την FREMM “Auvergne”, η οποία καθελκύστηκε την 2α Σεπτεμβρίου 2015, και συνεχίζει την συναρμολόγηση της FREMM Bretagne. Οι εργασίες στην όγδοη FREMM της σειρά, την “Normandie” έχουν ξεκινήσει. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η DCNS ολοκληρώνει τον σχεδιασμό των δύο FREMM με ενισχυμένες αντιαεροπορικές ικανότητας, η παράδοση των οποίων έχει δρομολογηθεί για το 2022.

Επισκόπηση της σειράς FREMM

  • Η Aquitaine, η πρώτη της σειράς παραδόθηκε το 2012.
  • H Mohammed VI, παραδόθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό του Μαρόκου το 2014
  • Η Provence παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2015.
  • H Tahya Misr, παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό τον Ιούνιο του 2015.
  • Η Languedoc παραδόθηκε την 16 Μαρτίου 2016.
  • Οι Auvergne, Bretagne και Normandie πρόκειται να παραδοθούν το 2017, 2018 και 2019.
  • Δύο FREMM με επαυξημένες αντιαεροπορικές ικανότητες πρόκειται να παραδοθούν το 2021 και 2022.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.