Γαλλία: Παρουσιάστηκε το πρώτο πρωτότυπο του 6Χ6 θωρακισμένου “Jaguar”

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογραφικών αποστολών της “Eurosatory 2018”, η γαλλική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε το πρωτότυπο του 6Χ6 θωρακισμένου οχήματος “Jaguar EBRC”, την νέα εξέλιξη για το 6Χ6 θωρακισμένο όχημα αναγνώρισης και μάχης του γαλλικού στρατού στο πλαίσιο του προγράμματος “Scorpion EBMR” (“Engin Blindé Multi-Rôles – Θωρακισμένα Οχήματα Πολλαπλού Ρόλου).

Το πρόγραμμα “Scorpion” (“Synergie du contact renforcée par la polyvalence et l’infovalorisation”) ξεκίνησε με σκοπό να ολοκληρώσει την ταυτοχρονη αντικατάσταση ή ανακατασκευή όλων των οχημάτων πρώτης γραμμής του στρατού και τη διασύνδεση αυτών με ένα νέο ενοποιημένο σύστημα επικοινωνιών και διαχείρισης μάχης (“BMS”).

Οι εργασίες του προγράμματος “Scorpion” ξεκίνησαν το 2000 από το γενικό επιτελείο του γαλλικού στρατού και την γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών “DGA” (“Direction Générale de l’Armement”) με μια μακρά δοκιμαστική περίοδό διάρκειας περίπου δεκαπέντε ετών. Συνολικά περισσότερα απο €200 εκατομμύρια ($224 εκατ.) δαπανήθηκαν για την διενέργεια μελετών και αναλύσεων της επιχειρησιακής εμπειρίας των προδρόμων δικτυωμένων τεχνολογιών που βρίσκονται στο σύστημα στρατιώτη “FELIN” και την ηλεκτρονική αρχιτεκτονική του 8Χ8 τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) “Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie” (“VBCI”).

Το 6Χ6 θωρακισμένο “Jaguar EBRC” ειναι μέρος του προγράμματος “Scorpion” το οποίο θα αντικαταστήσει τα “AMX10RC”, “ERC-90 Sagaie” και “VAB Hot” που ειναι σε υπηρεσία με τον γαλλικό στρατό. Το πρόγραμμα “EBMR” περιλαμβάνει την παράδοση 248 “Jaguar EBMR” στον γαλλικό στρατό η οποία μπορεί να ξεκινήσει το 2020. Συνολικά 110 οχήματα αναμένονται να παραδοθούν ως το 2025.

Το “Jaguar EBRC” θα ειναι εφοδιασμένο με έναν διμελή πύργο “40 CTAS” και ένα πυροβόλο “40mm CTC” με σύστημα διαχείρισης πυρομαχικών (“AHS”). Το πυροβόλο των 40 χιλιοστών θα διαθέτει μέγιστο βεληνεκές 1500 μέτρων. Κάθε πλευρά του πύργου θα εξοπλιστεί με τον πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς “MMP” (“Missile Moyenne Portée”) σχεδιασμένο από την γαλλική εταιρεία “MBDA”. Ο πύραυλος “MMP” είναι ένας “βάλλω-και-ξεχνώ” (“fire-and-forget”) πύραυλος με δυνατότητα “κλειδώματος” στόχου πριν την εκτόξευση και αυτόματη καθοδήγηση ο οποίος διαθέτει μέγιστο βεληνεκές 4000 μέτρων.

Το “Jaguar EBRC” διαθέτει πλήρωμα τριών που περιλαμβάνει τον οδηγό, αρχηγό και πυροβολητή. Η θωράκιση του ειναι επιπέδου 4 της συμφωνίας τυποποίησης (“STANAG”) 4569 που παρέχει προστασία έναντι πυρών από μικρά όπλα 14,5Χ114, θραυσμάτων βλημάτων 155 χιλ. στα 30 μέτρα και προστασία έκρηξης από νάρκες 10 κιλών “TNT” κάτω από τους τροχούς.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Armyrecognition.com” για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.