Γαλλία: Πιστοποιήθηκε το Rafale F3-R

©Dassault

Την 31η Οκτωβρίου 2018, το πρότυπο F3-R του γαλλικού μαχητικού αεροσκάφους Rafale πιστοποιήθηκε από την γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) . Η εξέλιξη αυτού του νέου προτύπου, που ξεκίνησε το 2013, ολοκληρώθηκε με επιτυχία απο την Dassault Aviation και τους συνεργάτες της σε πλήρη συμμόρφωση με τις συμβατική απόδοση, πρόγραμμα και προϋπολογισμό.

Σεν Κλου, 9 Νοεμβρίου 2018 – Το πρότυπο F3-R ειναι η εξέλιξη του Rafale F3, με την εξαιρετική ευελιξία του να ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Ειναι μέρος της υπό εξέλιξης διαδικασίας για τη συνεχόμενη βελτίωση του αεροσκάφους σε εναρμόνιση με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και την ανατροφοδότηση από τους πιλότους. Επιτρέπει στα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας να μεταφέρουν τους ακόλουθους εξοπλισμούς και όπλα:

-Τον Ευρωπαϊκό πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor που κατασκευάζεται απο την MBDA. Αυτός ο υψηλών επιδόσεων πύραυλος επιτυγχάνει μεγίστη αποτελεσματικότητα χάρις στο ραντάρ “ενεργής δέσμης” το οποίο εξοπλίζει όλα τα Rafale παραγωγής που παραδόθηκαν από τα μέσα του 2013 [1].

-Το νέας γενιάς ατρακτίδιο καταδείκτη λειζερ Thales Talios. Χρησιμοποιείται κυρίως στις προσβολές αέρος-εδάφους, κατά το φως της ημέρας ή το σκοτάδι, αυτό το ατρακτίδιο ενισχύει περαιτέρω τον υψηλό βαθμό ακρίβειας που έχει επιδείξει ως στιγμής το Rafale από τις πρώτες εμπλοκές του (το 2007 στο θέατρο του Αφγανιστάν).

-Την έκδοση ραδιονόστησης λέιζερ του Safran AASM Air-to-Ground Modular Weapon. Αυτη η οικογένεια όπλων, με το GPS ως κύρια καθοδήγηση και έναν επιπρόσθετο προωθητήρα, ειναι ασυναγώνιστη. Επιτρέπει στο Rafale να καταστρέφει στόχους σε αποστάσεις αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων με ακρίβεια μέτρων. Η έκδοση ραδιονόστησης λέιζερ ειναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένη στους κινούμενους στόχους. Το F3 R περιλαμβάνει επίσης αναβαθμίσεις στους αισθητήρες και στα συστήματα του Rafale εξασφαλίζοντας συνολική διαλειτουργικότητα.

Η προσέγγιση της συνεχόμενης βελτίωσης του Rafale τώρα εξετάζει το πρότυπο F4, εξέλιξη η οποία θα αρχίσει σύντομα, μετά την ολοκλήρωση των υπο εξέλιξη μελετών σκοπιμότητας.

Η Dassault Aviation και οι συνεργάτες της που συνδέονται με το Rafale ευχαριστούν το υπουργείο άμυνας της Γαλλίας, την DGA, την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό για την εμπιστοσύνη τους.

[1] Το Rafale ειναι το μοναδικό επιχειρησιακό Ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος που ειναι εξοπλισμένο με ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA): ΤοThales RBE2 AESA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Εξαιρετικό αεροσκάφος με αρκετά περιθώρια εξέλιξης, αλλά εξαιτίας του «περίεργου» μάρκετινγκ της γαλλικής εταιρίας χάνει έδαφος απέναντι στους ανταγωνιστές απο ΗΠΑ.
  Στο θέμα AASM όμως δεν είμαι σίγουρος ότι παίζουν πραγματικά σε ανώτερο η ξεχωριστό επίπεδο, απέναντι στα συστήματα των ανταγωνιστών. Νομίζω ότι εκεί μπορούν να συναγωνιστούν η L/JDAM η μια Al Tariq-LR που προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη εμβέλεια/ακρίβεια.

  [?auto=format%2Ccompress&ch=Width%2CDPR&crop=entropy&fit=crop&h=347&q=60&w=616&s=47282b23fa649fe41cc10bd1f70c25f8]

  https://www.tawazundynamics.ae/#

  Range over 100 km (depending on configuration)
  Accuracy as low as 3 m CEP (laser or IIR)
  Warhead: MK81, MK82 and variants
  Large launch envelope
  Wireless integration capability with the launch aircraft
  Fully autonomous operation once released
  Modular system
  Low maintenance and life-cycle cost
  Minimal logistics equipment
  Ease of use
  Extended Range (ER) module can increase range to 200 km

  http://www.deneldynamics.co.za/products/missiles/stand-off-weapons/al-tariq-

  &hash=7c88ed92abb0368144323fc880ce4f68

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.