Γαλλία: Το ατρακτίδιο TALIOS πιστοποιήθηκε από την γαλλική DGA

Dassault Aviation/Anthony Pecchi

Το οπτοηλεκτρονικό ατρακτίδιο TALIOS πιστοποιήθηκε από την γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement). Η αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC) έκδοση του νέου ατρακτιδίου έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις δοκιμές πιστοποίησης από την υπηρεσία.

Το ατρακτίδιο που αναπτύχθηκε απο την Thales συνδυάζει τις ικανότητες αναγνώρισης και στοχοποίησης με αυτό που ο κατασκευαστής περιγράφει ως “προβολή ολόκληρης της κρίσιμης αλυσίδας αποφάσεων, από την συλλογή πληροφοριών μέχρι την εξουδετέρωση απειλών.”

Το TALIOS (Οπτοηλεκτρονικό Σύστημα Σκόπευσης Ταυτοποίησης Μεγάλου Βεληνεκούς) συνδυάζει τους ηλεκτροοπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες υψηλής ανάλυσης με ικανότητες σταθεροποιημένης σκόπευσης και επεξεργασίας εικόνας. Η Thales δήλωσε οτι το ατρακτίδιο διαθέτει “πρωτοφανή απόδοση αναγνώρισης στόχου” όπως επίσης και την παροχή “μεγάλου βεληνεκούς ικανότητα προσβολής κινούμενων και στατικών στόχων.”

Πιστοποίηση έχει λάβει, επίσης, και το σύστημα διαρκούς υποστήριξης του ατρακτιδίου. Περιλαμβάνει την λύση διαχείρισης και προβλέψεις συντήρησης στόλου SmartFleet, η οποία αποτρέπει τις βλάβες του εξοπλισμού που θα μπορούσαν να διαταράξουν την επιχειρησιακή αποστολή και αυξάνει συνολικά την διαθεσιμότητα του στόλου. Το σύστημα διοικητικής υποστήριξης περιλαμβάνει επίσης μια καινοτόμο λύση μεταφοράς που χρησιμοποιείται για την ενσωμάτωση του ατρακτιδίου στον πυλώνα του αεροσκάφους χωρίς την απαίτηση όποιων εργαλείων.

Το οπτρονικό ατρακτίδιο σκόπευσης TALIOS ειναι ένα από τα κύρια στοιχεία του νέου προτύπου F3R του Rafale για την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι παραδόσεις των πρώτων συστημάτων TALION, μαζικής παραγωγής, στις Γαλλικές δυνάμεις θα αρχίσουν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και θα συνεχιστούν έως το 2022.

TALIOS – Το νέο ατρακτίδιο σκόπευσης

Οι επιχειρησιακοί περιορισμοί του ατρακίδιου Damocles που ειναι στην ενεργό υπηρεσία με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000D έχουν επισημανθεί εδώ και πολύ καιρό. Αυτός ειναι ο λόγος γιατί, το 2012, DGA και Thales υπέγραψαν σύμβαση για την εξέλιξη του ατρακτιδίου σκόπευσης νέας γενιάς TALIOS.

Εν συγκρίσει με το υφιστάμενο Damocles, το TALIOS ειναι εφοδιασμένο με τηλεοπτικό δίαυλο και νέο αισθητήρα υπερύθρων, που αίρουν αρκετές από τις αδυναμίες που επισημάνθηκαν κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν, Μάλι και Μέση Ανατολή. Οι αρχικές δοκιμές εξέλιξης εκτελέσθηκαν με την χρήση ενός Mirage 2000D του Κέντρου Αεροπορικών Δοκιμών DGA EV, στο Κάζο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή προγράμματος: “Οι αεροπορικές δοκιμές του TALIOS ως στιγμή έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες. Η εξέλιξη του TALIOS και των υποσυστημάτων του από την βιομηχανία προχωράει κανονικά, τηρώντας αυστηρά τους όρους της σύμβασης, και οι αρχικές δοκιμές που εκτελεστήκαν απο την DGA αποδείχθηκαν απολύτως ικανοποιητικές. Οι αισθητήρες TV και IR λειτουργούν μαζί εξαιρετικά καλά, προσφέροντας ασύγκριτη ποιότητα εικόνας. Πιστεύω οτι έχουμε ξεπεράσει την απόδοση των ξένων ατρακτιδίων σε όρους ανάλυσης και ευκρίνειας εικόνας. Επίσης, έχουμε επιδείξει οτι η εξαγωγή συντεταγμένων ήταν ιδιαιτέρως ακριβής. Από τις αρχές του 2017, οι αεροπορικές δόκιμες ξεκίνησαν με το Rafale.

Συνολικά, έχουν παραγγελθεί 20 ατρακτίδια TALIOS, και έχει εξασφαλιστεί η έγκριση για την επιπλέον παρτίδα 25 συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου αριθμού για το Γαλλικό Ναυτικό για να αντικαταστήσει τα ατρακτίδια Atlis που αποσύρθηκαν απο την ενεργό υπηρεσία τον Ιουλίο του 2016 όταν το τελευταιο Super Étendard Modernisé στάλθηκε στα παλιοσίδερα. Έχουν υλοποιηθεί αναβαθμίσεις στην μονάδα επεξεργασίας εικόνας για την επαύξηση του βεληνεκούς και της ανάλυσης των παλιότερων Damocles αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι η εμφάνιση του TALIOS έρχεται σε ενα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο.”

Όπως το Damocles, το TALIOS θα τοποθετηθεί κάτω απο το εμπρόσθιο δεξί σημείο ανάρτησης της ατράκτου του Rafale, προσφέροντας εξαιρετικό πεδίο παρατήρησης, ακόμα και όταν κάτω απο τους πτερυγικούς πυλώνες μεταφέρονται όπλα και δεξαμενές καυσίμων.

Jamie Hunter

Απόδοση/Μετάφραση απο το airforcesmonthly.keypublishing.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.