Γαλλία: Το Ναυτικό παρέλαβε το πρώτο Rafale M αναβαθμισμένο στο πρότυπο F3-R

Το Rafale M F3R κατά την περίοδο αξιολόγησης απο το γαλλικό Ναυτικό

Τον Δεκέμβριο 2018 το γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale) παρέλαβε το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale M αναβαθμισμένο στο πρότυπο F-3R. Η πρώτη πτήση του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε απο την αεροπορική βάση ναυτικής αεροπορίας Λοντιβιζιό την 17η Δεκεμβρίου 2018.

Αρχικά το αεροπλάνο θα επιχειρεί από το Κέντρο Πρακτικής Εξάσκησης της Ναυτικής Αεροπορίας του Γαλλικού Ναυτικού (CEPA-10). Το CEPA-10 θα διενεργήσει σειρά δοκιμών στο αεροπλάνο ώστε η γαλλική Αεροπορία Ναυτικού να ανακηρύξει την επιχειρησιακή ικανότητα του νέου προτύπου F-3R. Η πρώτη μονάδα που θα αναπτύξει το Rafale M νέου προτύπου θα είναι η Flotilla 11F. Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι το πρώτο Rafale M F3-R αναμένονταν να εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία με το γαλλικό Ναυτικό κοντά στο 2020.

Το νέο πρότυπο Rafale F3-R προσφέρει νέες ικανότητες στους τομείς των πληροφοριών, επικοινωνιών, εμπλοκής και διοίκησης. Αν η εγκατάσταση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Meteor και του ατρακτιδίου νέας γενιάς κατάδειξης λέιζερ Talios είναι οι σημαντικότερες καινοτομίες, οι άλλες εξελίξεις (κυρίως στο λογισμικό) μεταφράζονται σε μια περαιτέρω εξέλιξη του αεροπλάνου. Το πρότυπο F-3R περιλαμβάνει επίσης την εγκατάσταση του Αυτομάτου Συστήματος Αποφυγής Σύγκρουσης στο Έδαφος (AGCAS) και διάφορες βελτιώσεις στο ραντάρ RBE2, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Spectra, το ατρακτίδιο Reco NG και το σύστημα αδρανειακής πλοήγησης.

Στο πρότυπο F-3R, το Rafale Marine θα εξοπλιστεί επίσης με ένα επόμενης γενιάς ατρακτίδιο εναέριου ανεφοδιασμού, καθιστώντας το αεροσκάφος ικανό να χρησιμοποιεί την καθοδηγούμενη με λέιζερ έκδοση του AASM (Modular Air-Ground Armament).

Απόδοση/Μετάφραση απο το navalnews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.