Γαλλία: Super Étendard Modernisé και ATL2 MPA σε άσκηση ASuW με Exocet AM39

Δύο SEM της Μοίρας 17F εκτοξεύουν ταυτόχρονα από ένα πύραυλο πλεύσης AM39 Exocet εναντίον θαλασσίων εκπαιδευτικών στόχων.

Την 22α Σεπτεμβρίου 2015, δυο αεροσκάφη Super Étendard Modernisés (SEM) του Γαλλικού Ναυτικού (Marine Nationale) που επιχειρούν από αεροπλανοφόρο της Μοίρας 17F και ένα Αεροσκάφος Ναυτικής Περιπολίας (MPA) ATL2 της Μοίρας 21F πραγματοποίησαν βολές αντιπλοικών πυραύλων AM39 εναντίον εκπαιδευτικών στόχων στην θάλασσα. Η εκτόξευσή από τα SEM ήταν ταυτόχρονη όπως μπορείτε να δείτε και στην παραπάνω φωτογραφία.

Η εν λόγω άσκηση ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (ASuW) πιστοποίησε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής που ακολούθησαν τα πληρώματα των Μοιρών και το προσωπικού του Σταθμού Ναυτικής Αεροπορίας. Με εκπαίδευση στους τομείς των αποστολών ελέγχου αέρος-επιφανείας ημέρα και νύχτα, η Μοίρα 17F παρέχει επίσης αποστολές υποστήριξης πυρός για τα παρακτια στρατεύματα με σύγχρονα όπλα όπως τη GBU49 GPS και καθοδηγούμενες με LASER βόμβες.

Μέχρι την μετάβαση του 17F Στολίσκου από το SEM στο Rafale M το 2016, εννιά αεροσκάφη SEM θα συνεχίσουν να εκτελούν πολλαπλές επιχειρησιακές αποστολές από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Από την πλευρά τους, τα πληρώματα του ATL2 εμπλέκονται στην Chammal (ονομασία της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ εναντίον του ISIS) από τον Σεπτέμβριο του 2014 έδειξαν ότι παραμένουν πιστά στις αρχικές τους υπηρεσίες: ASW και ASuW.

Ο αντιπλοικός πύραυλος AM39 είναι σε υπηρεσία με τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα ναυτικά 11 ακόμη χωρών. Τον Ιανουάριο του 2014, η Γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) ανέθεσε σύμβαση στην MBDA που κάλυπτε την εξέλιξη των Exocet AM39 Block2 και Exocet MM40 Block3.
Τον Ιούνιο του 2007, η τελευταία εξέλιξη Mod2 του Exocet AM39 Block2 ολοκλήρωσε την τελική εκτόξευση πιστοποίησης από ένα ναυτικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale F3. Η εκτόξευση χρησίμευσε επίσης και ως εκτόξευση πιστοποίησης για το Rafale στο πρότυπο F3.

Η εξέλιξη του Mod2 είναι η ψηφιοποιημένη εκδοσή του Exocet AM39 Block2, μια προσαρμογή που προέκυψε από τις απαιτήσεις των τελευταίας γενιάς αεροσκαφών περιστροφικής και σταθερής πτέρυγας όπως το Rafale F3.

Ο Exocet έχει ικανότητα εκτόξευσης και εμβέλειας πέραν του ορίζοντα (ΒΤΗ) και άλλα επιχειρησιακά προτερήματα συμπεριλαμβανομένων:

  • Χαμηλή υπογραφή
  • Καθυστερημένη ενεργοποίση ερευνητή.
  • Πτήση στο ανάγλυφο της θάλασσας (Sea skimming) αναλόγως με την κατάσταση της θάλασσας.
  • Αναβαθμισμένη ικανότητα διάκρισης στόχων ECCM.
  • Υψηλή διατρητική ισχύς εναντίον σύγχρονων αεραμυνών ναυτικού.

Ο Exocet AM39 μπορεί να εκτοξευθεί από ένα εύρος πλατφορμών: Μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και μεσαία ή βαρέα ελικόπτερα από μεγάλες αποστάσεις.

Απόδοση απο το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.