Φωτογραφία του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt (CVN 71) να πλέει συνοδεία της Ομάδας Κρούσης (US Navy)

Φωτογραφία του αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt (CVN 71) να πλέει συνοδεία της Ομάδας Κρούσης (US Navy)

Πρόσφατα, σειρά κοινών ασκήσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και τη Γαλλία δεν πήγε όπως, χωρίς αμφιβολία, θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ.

Το εκπαιδευτικό σενάριο ολοκληρώθηκε με το Γαλλικό πυρηνικό υποβρύχιο (SNA) το οποίο προσομοίωνε την εχθρική πλευρά να«βυθίζει» το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο και σχεδόν ολόκληρη τη συνοδεία του.

Η άσκηση που είχε διάρκεια δέκα ημερών ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου στα ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα. Το γαλλικό πυρηνικό επιθετικό, με την ονομασία SNA Saphir (S602), συμμετείχε στην Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρου 12, η οποία αποτελείται από το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt (CVN 71) (με το παρωνύμιο «Μεγάλο Ραβδί»), αρκετά καταδρομικά Ticonderoga ή αντιτορπιλικά Arleigh Burke και ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Los Angeles.https://twitter.com/CliffDavisJax/status/560185476607262720/photo/1

Οι ασκήσεις είχαν ως στόχο την δοκιμή του προσφάτως αναβαθμισμένου αεροπλανοφόρου, το οποίο προσφάτως είχε διέλθει μια τετραετή ανακατασκευή αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν από την ανάπτυξη της Ομάδας Κρούσης.

«Πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πραγματικές συνθήκες επιχειρήσεων σε όλα τα σενάρια, θα υπάρξουν αξιολογήσεις εκπαιδεύσεως από εχθρική νηοψία, επιθέσεις υποβρυχίων, και εχθρικά πλοία ή σκάφη που θα προσπαθούν να επιβληθούν έναντι της Ομάδας Κρούσης,» είπε ο Πλοίαρχος Scott F. Robertson, του USS Normandy σε μια ανακοίνωση σχετικά με τις ασκήσεις.

Καλύτερα φίλιο παρά εχθρικό

Όλες οι ασκήσεις εξελίχθηκαν ομαλά όσο το Saphir ήταν στην πλευρά των ΗΠΑ κατά την εικονική σύγκρουσή, στην οποία εικονικές εχθρικές χώρες επιτίθεντο στα οικονομικά και εδαφικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Το γαλλικό υποβρύχιο υποστήριξε τα αμερικάνικα πλοία σε σενάρια ανθυποβρυχιακής υποστήριξης συνεργαζόμενο με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-8A Poseidon MPA: η αποστολή του ήταν να μοιραστεί όλες τις υποβρύχιες επαφές με τα υπόλοιπα ανθυποβρυχιακά συστήματα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η δεύτερη φάση της άσκησης βρήκε το γαλλικό υποβρύχιο να εξομοιώνει την εχθρική πλευρά, επιφορτισμένο με αποστολή να εντοπίσει και να προσβάλει το Theodore Roosevelt.

Και αυτό έκανε, κρύφτηκε βαθιά στην καρδία της αμυντικής ασπίδα της Ομάδας Κρούσης, αποφεύγοντας τον εντοπισμό των ανθυποβρυχιακών συστημάτων των ΗΠΑ, και, την τελευταία ημέρα της άσκησης, «βύθισε» το Roosevelt και το μεγαλύτερο μέρος της συνοδεία του.https://twitter.com/AmericasNavy/status/543495539292393472/photo/1

Αεροπλανοφόρα φαινομενικοί, αλλά ευάλωτοι, ναυτικοί γίγαντες

Τα αεροπλανοφόρα πλέουν μαζί με αυτές τις συνοδείες, και εκπαιδεύονται με υποβρύχια, συγκεκριμένα επειδή είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε επιθέσεις υποβρυχίων, το USS Theodore Roosevelt (θεωρητικά) δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

«Για κάθε ναύτη που δεν υπηρετεί σε υποβρύχιο, τα υποβρύχια είναι πραγματικά τρομαχτικά,» γραφεί ο David Axe στο Real Clear Defence.

«Αόρατα και βαριά οπλισμένα, τα υποβρύχια είναι μακράν τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία στο κόσμο σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας – και αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος να βυθίσει αυτές τις φαινομενικές εικόνες ναυτικής ισχύος, τα αεροπλανοφόρα.»

Η πραγματική έκθεση των ασκήσεων δημοσιεύτηκε την 4η Μαρτίου στον διαδικτυακό τόπο του Γαλλικού Ναυτικού υπό την επικεφαλίδα, «Le SNA Saphir en entraînement avec l’US Navy au large de la Floride,» αλλά έκτοτε έχει αποσυρθεί. Ένας σύνδεσμος στο tweet των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με την άσκηση, οδηγεί, παρομοίως, σε μία κενή σελίδα. Ωστόσο, τμήματα του άρθρου, αναπαράγονται σε δημοσιεύσεις στην Γαλλική γλώσσα.

Προφανώς, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα υποβρύχιο σημείωσε προσομοιωμένη προσβολή αεροπλανοφόρου με επίθεση τορπιλών.

Για παράδειγμα, το 2007, το HMCS Comer Brook, ένα καναδικό ντιζελοκίνητο υποβρύχιο «βύθισε» το βρετανικό Illustrious κατά τη διάρκεια άσκησης στον Ατλαντικό.

Απόδοση από τα: theaviationist.com και sputniknews.com για την Προέλαση.

47 Σχόλια

 1. mcair

  ηθελα να πω The aim photo that made ​​a US admiral angry
  το αδελφο του Saphir,Casabianca βυθισε εικονικα το Eisenhower και το Anzio
  French submarine Casabianca (S603)
  During the Péan inter-allied maneuvers of 1998, Casabianca managed to “sink” USS Eisenhower and her Ticonderoga class escort cruiser USS Anzio


  http://en.wikipedia.org/wiki/French_submarine_Casabianca_(S603)
  http://www.netmarine.net/bat/smarins/casabian/index.htm

  Απάντηση
 2. mcair

  λαθος,το γερμανικο υποβρυχιο ηταν το Type 206, S173 U24

  Why are submarines untraceable?
  http://marineschepen.nl/waarom-zijn-onderzeeboten-onvindbaar.html
  αλλο περιστατικο
  Gotland managed to penetrate the defensive measures of Carrier Strike Group Seven undetected and snap several pictures of USS Ronald Reagan during the December pre-deployment Joint Task Force Exercise 06-2 (JTFEX 06-2) in the Pacific Ocean (probably in the California Operating Areas), effectively “sinking” the aircraft carrier
  HSwMS Gotland
  http://en.wikipedia.org/wiki/HSwMS_Gotland_%281995%29
  A submarine of German origin, the US aircraft carrier USS George Washington in the picture during an exercise. The carrier is defeated.

  Απάντηση
 3. ΑΧΕΡΩΝ

  Και πρίν χρόνια,ἕνα γερμανικό Τ-206,μᾶλλον το U-18,φωτογράφισε ἀνφάς και προφίλ ἕνα Νίμιτς,αὐτό ὅμως δημοσιεύθηκε στο γερμανικό εἰδησεογραφικό κανάλι Ν24.
  Ἀπό σκόρπιες κουβέντες συμπέρανα ὅτι και δικά μας Τ209 ἔχουν κάνει παρόμοια ἀνδραγαθήματα,ἀλλά ἑμείς ὡς γνωστόν εἴμαστε σεμνοί και ταπεινοί και δέν κομπάζουμε.
  Ὅπως δέν κομπάσαμε για την κατάριψη των τουρκικῶν F-102 το ᾿74,και τρέξαν οἱ Τούρκοι και οἱ κουμπάροι τους οἱ Ἄγγλοι να παρουσιάσουν το ἄσπρο μαῦρο.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Και κάτι ἀκόμη,(τέτοιες ὥρες δέν εἶναι για να σχολιάζεις,ὅπως φαίνεται),το tweet του America`s Navy εἶναι προφανῶς λάθος,δέν μπορεί αὐτή να εἶναι ἡ πλώρη του USS Theodore Roosevelt (CVN 71).
   Φαίνεται ὅτι δέν εἶναι ἑλληνικό προνόμιο ἡ Ἀρπα-Κόλα.

   Απάντηση
   • mcair

    @ΑΧΕΡΩΝ αυτο ειναι USS Roosevelt (DDG-80) απο τον FDR

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ὑπέθεσα ὅτι δέν ὑπήρχε ἄλλος Ρούσβελτ στο USN.
    Πρίν κάποιες μέρες πάντως μπήκα στο MTU online (ἡ ἐταιρεία που κατασκευάζει τους κινητήρες των Λέοπαρντ και ὅχι μόνο),και ἑντόπισα και ἐκεί κάποιες ἀβλεψίες στην παράθεση και περιγραφή των κινητήρων.
    Εἶναι και αὐτή μία παρηγορία.

 4. tsimuha2

  To οτι υπαρχουν φωτο με πλοια στα περισκοπια διαφορων υποβρυχιων σε καμια περιπτωση δεν σημαινει οτι τα πλοια αυτα εχουν βυθιστει,εστω και κατα την διαρκεια μιας ασκησης.Πολυ απλα γιατι κανεις δεν μας λεει ποτε ειναι τραβηγμενη αυτη η φωτο,πχ εγω μπορει να ειμαι το υποβρυχιο και να με εχει βυθισει το αντιστοιχο πλοιο(με ελικοπτερο,με ΑSROC με τορπιλη κλπ)και ετσι αφου με εχει βυθισει και πρακτικα ειμαι πλεον εκτος ασκησης ,τραβαω μια φωτο απο το περισκοπιο μου.Μπορει η φωτο να ειναι στην αρχη της ασκησης,η στο περας της ασκησης.

  Απάντηση
 5. mcair

  ‘Buy a Ford, not Ferrari’
  http://www.naval.com.br/blog/destaque/estrategia/compre-ford-nao-ferrari/
  U.S.N. Ships Theoretically Destroyed or Incapacitated in Exercises as reported by the Media since 1981
  Ship Type Date Attacker
  U.S.S. America Aircraft carrier 1981 Canadian submarine
  U.S.S. Forrestal (?) Aircraft carrier 1981 Submarine
  U.S.S. Constellation Aircraft carrier 1997 Russian submarine
  U.S.S. Theodore Roosevelt Aircraft carrier 1999 Dutch submarine
  U.S.S. Kitty Hawk Aircraft carrier 2000 Russian Air Force
  U.S.S. Abraham Lincoln Aircraft carrier 2000 Australian submarine
  U.S.S. Independence Aircraft carrier 1996 Chilean submarine
  U.S.S. Boise Nuclear submarine 1999 Dutch submarine
  U.S.S. Olympia Nuclear submarine 2002 Australian submarine
  U.S.S. Montpelier Nuclear submarine 2001 Chilean submarine
  U.S.S. City of Corpus Christi Nuclear Submarine 2003 Australian submarine
  U.S.S. Mount Whitney Command ship 1999 Dutch submarine
  Note: This table is based on publicly available English media sources such as newspapers, magazines, books, journals and broadcast media. Only ships that have been named have been included. There have been many others, but unfortunately these ships were not specifically named in the reports.
  http://www.cuttingedge.org/news_updates/nz1839.htm
  http://www.g2mil.com/references1.htm
  http://navlog.org/asw_feb06.html

  Απάντηση
 6. mcair

  HENRY: According to Swedish newspapers, in training exercises the Gotland has sunk our most sophisticated nuclear submarines. But perhaps even more disconcerting, it reportedly sunk our largest aircraft carrier, the U.S.S. Reagan.
  NORMAN POLMAR, NAVAL ANALYST: She’s really run rings around our carrier groups.
  http://www.freerepublic.com/focus/news/1723075/posts
  http://foxtrotalpha.jalopnik.com/sweden-has-a-sub-thats-so-deadly-the-us-navy-hired-it-t-1649695984

  Απάντηση
 7. mcair

  κανοντας search by image βρηκα αυτο το ντοκυμαντερ του ZDF μιλαει ο συγραφεας του secret war against Sweden ,οτι εγγλεζικα και αμερικανικα υποβρυχια παρενοχλουσαν τους σουηδους
  κανοντας να νομιζουν οτι ειναι ρωσικα
  http://zdf-enterprises.de/programmkatalog/international/zdfefactual/history-biographies/in-feindlichen-tiefen-der-geheime-u-boot-krieg-der-supermaechte
  In feindlichen Tiefen
  https://www.youtube.com/watch?v=pXgiVL1RK9o

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: