Γερμανία: Αγορά τριών “C-130J-30” και τριών “KC-130J” αξίας $1,4 δισ. για την γαλλογερμανική Μοίρα, στην Εβρέ

©theaviationist.com | Ιταλικά Eurofighter ανεφοδιάζονται εν πτήσει από KC-130J.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε τη δυνητική στρατιωτική πώληση εξωτερικού (“FMS”) στην Γερμανία τριών αεροσκαφών C-130J-30 και τριών KC-130J για εκτιμώμενο κόστος $1,4 δισεκατομμυρίων. Η κυβέρνηση της Γερμανίας αιτήθηκε την αγορά τριών αεροσκαφών “C-130-3-” με τέσσερις (εγκατεστημένους) ελικοστροβιλοκινητήρες “Rolls Royce AE-2100D” στο κάθε ένα, τρία αεροσκάφη “KC-130J” με τεσσερις ελικοστροβιλοκινητήρες “Rolls Royce AE-2100D” (εγκατεστημένους) στο κάθε ένα, τεσσερις ελικοστροβιλοκινητήρες “Rolls Royce AE 2100D” (ως εφεδρικούς) και οχτώ τερματικά MIDS Link-16 (ένα ανά αεροσκάφος, συν εφεδρικά).

Επίσης, περιλαμβάνονται οχτώ συστήματα αντιμετώπισης ηλεκτρονικών αντιμέτρων “AN/ALE-4” (ένα ανά αεροσκάφος, συν εφεδρικά), οχτώ συστήματα “AN/AAR-47” προειδοποίησης προσέγγισης πυραύλων (ένα ανά αεροσκάφος, συν εφεδρικά), οχτώ συστήματα προειδοποίησης ραντάρ “AN/ALR-56M” (ενα ανα αεροσκάφος, συν εφεδρικά), οχτώ ηλεκτροοπτικά/υπερύθρων συστήματα παρατήρησης “MX-20” (ένα ανά αεροσκάφος, συν εφεδρικά), σύστημα ταυτοποίησης φίλου-εχθρικού “AN/APX-114/119 Mode 5”, Κοινά Συστήματα Σχεδίασης Αποστολής (“JMPS”), ασφαλείς επικοινωνίες, εξοπλισμό κρυπτογραφημένης και ακριβείας πλοήγησης, συσκευές νυχτερινής παρατήρησης, εξοπλισμό υποστήριξης και ελέγχων, βιβλιογραφία και τεχνικά εγχειρίδια, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό.

Η γερμανική αεροπορία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροσκάφη για τη διενέργεια αποστολών αερομεταφορών, εναερίου ανεφοδιασμού, και ρίψης εφοδίων από αέρος στο πλαίσιο της συμμαχικής γαλλο-γερμανικής Μοίρας που εδρεύει στην Εβρέ, στην Γαλλία.

Οι εν λόγω κοινή Μοίρα αερομεταφορών θα έχει απεριόριστη ανταλλαγή αεροσκαφών, προσωπικού, μηχανικών όπως επίσης και υλικοτεχνική υποστήριξη που θα βασίζεται σε μια κοινή δεξαμενή ανταλλακτικών και μια κοινή σύμβαση υπηρεσιών υποστήριξης.

Οι ανταλλαγές αυτές θα πραγματοποιηθούν βάσει ξεχωριστών εξουσιοδοτήσεων από τις ΗΠΑ. Τα “C-130J” θα παρέχουν κρίσιμη ικανότητα εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου στα γερμανικά και γαλλικά μαχητικά και ελαφρά μεταφορικά αεροσκάφη, όπως επίσης και τα ελικόπτερα. Η Γερμανία αιτήθηκε αυτές τις ικανότητες για να παρέχει υποστήριξη στα στρατεύματα της που βρίσκονται σε εκστρατευτικές αποστολές, στην περιφερειακή ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα με την Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

23 Απαντήσεις

 1. η airbus δεν μπορει να ολοκληρώσει το Α400Μ για αυτο και αγοράζουν C130 οι γαλλογερμανοι

  εδω δεν μπορει να ολοκληρώσει ενα στρατιωτικό μεταφορικό αφος θελει η airbus να αναπτύξει και μαχητικό, που πας ρε ξυπόλυτος στα αγκάθια!!

  1. το Α400Μ δεν μπορει να εκτελέσει αποστολες τάνκερ και δεν μπορει να ρίξει αλεξιπτωτιστές……

   αυτο ΔΕΝ εχει να κανει με το μέγεθος του αεροσκαφους….

   1. Οι επίσημες εξηγήσεις στο επισυναπτόμενο άρθρο (παρακάτω) είναι σαφείς(για όσους ξέρουν να κάνουν ανάγνωση) και αποκλείουν οποιεσδήποτε παρερμηνείες.

    Η συγκεκριμένη απόφαση προμήθειας των αμερικανικών αεροσκαφών C-130J, ουδεμία σχέση έχει με το πρόγραμμα του νέου ευρωπαϊκού μεταφορικού αεροσκάφους. Άλλωστε δεν υπάρχει και αναφορά που εμπλέκει το Α400Μ στην συγκεκριμένη απόφαση στο παρόν άρθρο, οπότε πρόκειται προφανώς για σκέψη που προήλθε απο την φαντασία(ίσως να εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς).

    Αυτού του είδους σοφιστείες και σχόλια, θα ήταν προτιμότερο να τα τσαμπουνάς σε ιστοσελίδες που χαιρετίζουν και προωθούν αυτές τις σαχλαμάρες για να γίνεται τζερτζελές(με την αρνητική έννοια). Σε σελίδες τις οποίες παρακολουθούν όμως επισκέπτες/αναγνώστες που γνωρίζουν δυο πράγματα για τα αμυντικά θέματα, απλά εκτίθεσαι με αυτές τις άστοχες ατάκες.

    Όπως έχει αποδειχθεί σε διάφορες περιπτώσεις, η επιφανειακή έκφραση γνώμης/σκέψης μόνο, με σοβαρότητα δεν μπορεί να έχει σχέση.
    Ή αναφορά που παρέθεσα παρακάτω, μεταφέρει επίσημες ανακοινώσεις και στοιχεία απο επίσημες πηγές, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα(είναι φυσικά περιττό να αναφέρω την πηγή, εφόσον με την πλέον συνηθισμένη μέθοδο θα αμφισβητηθεί οπωσδήποτε, για εγωιστικούς λόγους).

    Έπ όμου άρμ λοιπόν τον φρεντοτσίνο/φραπουτσίνο σου, κλίνατε επί αριστεροδεξιά, και είσαι έτοιμος για άλμα(επιβάλλεται το σφαιροπετάδην) για αναζήτηση σωστών πληροφοριών, πρίν σχολιάσεις ό,τι να ‘ναι δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις.

   2. Δυστυχως πρεπει να εξηγώ πραγματα.

    Λοιπον, Γερμανία Γαλλία εχουν τάνκερ με τούρμπο φαν κινητηρες (πολυ πιο αποδοτικά για ανεφοδιασμό τζετ αεροσκαφων), η κυρία αποστολή τάνκερ για ενα ελικοφορο τάνκερ αεροσκαφος ειναι να ανεφοδιάζει ελικοπτερα. Αυτη η δυνατοτητα απο οτι ξερω ΔΕΝ υπαρχει για το Α400Μ.

    Στο βιντεο το Α400Μ ανεφοδιάζει τζετ, αποστολη με μικρή επιχειρησιακη αξια. Σε τετοια αποστολή ειναι πολυ πιο αποδοτικό να χρησιμοποιήσεις τάνκερ με τούρμπο φαν κινητηρες που τοσο η Γαλλία οσο κι η Γερμανια διαθέτουν. Μηπως να σου εξηγήσω γιατι το τούρμπο φαν ειναι πιο αποδοτικό; εαν θες μπορω να σου μάθω ivychris

    Το Α400Μ δεν μπορει να ρίξει αλεξιπτωτιστές στατικού ιμάντα λογω προβλήματος με την συσσώρευση των σάκων. Το βιντεο με τη χρήση Α400Μ για η ρίψη αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης δεν ειναι σχετικό με αυτο που εννοούσα.

    Με λιγα λόγια το Α400Μ δεν μπορει να εκτελέσει τη βασική αποστολη τάνκερ και δεν μπορει να εκτελέσει ισως την πιο βασική αποστολη ενος στρατιωτικού μεταγωγικού, που ειναι η ρίψη αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα.

    Αυτα τουλαχιστον ίσχυαν μεχρι πέρσι που ενδιαφέρθηκα τελευταία φορα για το Α400Μ

   3. Ο εναέριος ανεφοδιασμός τζετ είναι αποστολή με μικρή επιχειρησιακή αξία (!!!), ζήσαμε να το διαβάσουμε και αυτό!
    Αντίθετα, είναι μεγάλης επιχειρησιακής αξίας ο εναέριος ανεφοδιασμός ελικοπτέρων!!! Φυσικά, οι μεγαλύτεροι χρήστες ε/π παγκοσμίως, όπως ο USArmy εντάσσουν στις δυνάμεις τους δεκάδες τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού, ενώ οι Αεροπορίες όχι!
    Επίσης, οι ναυτικές αεροπορίες χρησιμοποιούν τα ιπτάμενα τάνκερ κυρίως για να ανεφοδιάζουν ε/π και όχι μαχητικά!

    Επίσης, το να στέλνεις αλεξιπτωτιστές στατικού ιμάντα σε αποστολές τύπου Άρνεμ έχει μεγάλη επιχειρησιακή αξία! Όλες οι μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις προβλέπουν τέτοιες επιχειρήσεις!

    Τι περιμένετε βρε παιδιά από τον kostas, ό,τι δεν κατασκευάζει η LM είναι για τα σκουπίδια, ενώ ό,τι κατασκευάζει είναι τέλειο.

    Επειδή δεν θα περιαυτολογήσω περισσότερο σε πράγματα που προσβάλλουν την κοινή λογική στα ζητήματα εναέριου ανεφοδιασμού, θα πω δυο λόγια για τον ρόλο των Αλεξιπτωτιστών σήμερα, γιατί έχει γίνει κουβέντα και αλλού. Στον κλασικό τους ρόλο, δηλαδή ρίψη με στατικό ιμάντα στα πλαίσια επιθετικής επιχείρησης και τακτικής, δηλαδή στο πεδίο της μάχης, είναι ξεπερασμένοι από τον Β΄ ΠΠ και τόσο χρήσιμοι και όσο και το Ιππικό.
    Τα μεταφορικά τους μέσα και οι ίδιοι από την έναρξη της πτώσης, μέχρι την επεμπλοκή τους από ιμάντες στο έδαφος, αλλά και την οργάνωσή τους στα πλαίσια της μονάδας ή του σχηματισμού τους, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι. Στην Κρήτη, με συντριπτική φίλια αεροπορική κυριαρχία του πελέκησαν ακόμα και αγρότες με αξίνες.
    Επίσης, εγγενώς δεν μπορούν να φέρουν βαρέα και ομαδικά όπλα (μόνο μικρούς αριθμούς από τα ελαφρύτερα συστήματα και καθόλου από όλα τα υπόλοιπα), όπως ΑΤ και όλμους, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες πυρομαχικών, βλημάτων, νερού και υλικών κάθε είδους. Στηρίζονται στον εναέριο ανεφοδιασμό και στην έγκαιρη προσέγγιση φίλιων βαρύτερων δυνάμεων (κάτι που ιστορικά δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα επιτευχθεί με κατάληξη την σφαγή των Αλεξιπτωτιστών).
    Ούτε απέναντι σε ξυπόλητους Ταλιμπάν δεν αναπτύχθηκαν Αλεξιπτωτιστές με τον “κλασικό” τρόπο.

    Η μόνη χρησιμότητά τους, τουλάχιστον για τους δυτικούς στρατούς, είναι στο επιχειρησιακό επίπεδο η ταχεία ανάπτυξή τους σε χώρο ενδιαφέροντος (αναμένεται εχθρική επίθεση ή πρέπει να προληφθεί μια κατάσταση), υπό καθεστώς αεροπορικής κυριαρχίας, και προτιμάται η ρίψη με στατικό ιμάντα είτε γιατί δεν υπάρχει εκεί κοντινό αεροδρόμιο (για αποβίβαση) είτε γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά. Και βέβαια, η ανάπτυξή τους είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι δεσμεύονται προκαταβολικά σε συγκεκριμένο χώρο και “απενεργοποιούνται”, ο αντίπαλος μπορεί να επιλέξει άλλο σημείο κρίσης ή να προκύψει νέα ανάγκη.
    Δηλαδή, πρακτικά μιλάμε για περίπτωση σπανιοτάτη.

    Ο κύριος λόγος που διατηρούνται σήμερα Αλεξιπτωτιστές δίπλα σε πάσης φύσεως Καταδρομείς, Αερομεταφερόμενους, ΠΖΝ κι επίλεκτο ή ελαφρύ ΠΖ είναι ότι αποτελούν την δεξαμενή για την στρατολόγηση κι επιλογή Αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης και δυνάμεων ΕιδΕπ.

    1. Σχετικά με την χρήση αλεξιπτωτιστών στους πολέμους του παρελθόντος, θέλω να προσθέσω την αναφορά στην δράση τους στην Ινδοκίνα. Ειδικά στην πολιορκημένη Ντιέν Μπιέν Φού, οι αλεξιπτωτιστές της (γαλλικής) λεγεώνας των ξένων(Légion étrangère) έδρασαν σαν σύντομες ενισχύσεις. Οι ρίψεις γινόταν επάνω απο τις οχυρωμένες θέσεις των Γάλλων στρατιωτών οι οποίες δεχόταν συχνά επιθέσεις των βιετμίνχ, δεν μπόρεσαν όμως να επιρεάσουν το αποτέλεσμα του πολέμου.

     Παρακάτω μερικές σχετικές αναφορές και στιγμιότυπα απο την δράση των Λεγεωνάριων αλεξιπτωτιστών στην Ινδοκίνα.

     Μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου: Η επώδυνη ήττα των γαλλικών αποικιακών δυνάμεων από τους Βιετμίνχ στο Βιετνάμ

     https://www.huffingtonpost.gr/2016/03/13/dien-bien-phu_n_9450220.html

     Γκιαπ. Ο στρατηγός που στο Βιετνάμ συνέτριψε πρώτα τους Γάλλους και μετά τους Αμερικάνους. Ο καθηγητής ιστορίας, που έγινε ο «πρώτος αντάρτης» και ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους στρατηγούς …

     Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/gkiap-o-stratigos-pou-sto-vietnam-sinetripse-prota-tous-gallous-ke-meta-tous-amerikanous-o-kathigitis-istorias-pou-egine-o-protos-antartis-ke-enas-apo-tous-megaliterous-sigchronous-stratigous/

     https://i.pinimg.com/736x/bf/b3/d3/bfb3d3e23cf4ae46fb43e396aea3cdbf–indochine-legion.jpg

     https://i.pinimg.com/originals/24/a9/fa/24a9fa170b0805f9b1e2d9d519705e51.jpg

 2. Εδώ πρόκειται για την υλοποίηση σχεδίου συγκρότησης ενιαίου στόλου αεροσκαφών μεταφορών για την γαλλογερμανική ταξιαρχία, στο οποίο αναζητείται ένα μεταφορικό αεροσκάφος ως αντικατάσταση των C-160, για χρήση σε περιοχές στις οποίες ένα A400M είναι ακατάλληλο/υπερβολικό λόγου μεγέθους. Οποιοδήποτε άλλη ερμηνεία/σκέψη(η φιλοσοφία είναι άσχετη με την πραγματικότητα, σύμφωνα με την παρακάτω επίσημη αναφορά.

  Παρακάτω η σχετική αναφορά για το πρόγραμμα.

  «Deutsch-französische Hercules-Staffel: Bundeswehr-Zugriff auch auf französische Maschinen

  Die Zustimmung des Bundestags-Haushaltsausschusses zu den Vorbereitungen für eine gemeinsame deutsch-französische Hercules-Lufttransportstaffel hatte ich in der Übersicht in der vergangenen Woche bereits erwähnt; wie angekündigt ein paar mehr Einzelheiten dazu: Was jetzt dem Ausschuss vorlag, war ein deutsch-französisches Regierungsabkommen, in dem es zunächst nur um die grundsätzliche Absicht der gemeinsamen Staffel und um Infrastrukturmaßnahmen in Evreux geht, rund 100 Kilometer westlich von Paris. Frankreich hatte darauf gedrängt, dass dieses Abkommen noch vor den französischen Präsidentschaftswahlen unterzeichnet werden sollte.

  Die Absicht, gemeinsam Flugzeuge vom Typ Hercules C-130J des US-Herstellers Lockheed Martin zu betreiben, hatten beide Länder im Oktober vergangenen Jahres angekündigt und im Februar dieses Jahres eine konkretisierte Absichtserklärung (Declaration of Intent) unterzeichnet. Hintergrund ist ein Problem, das Deutschland wie Frankreich gleichermaßen betrifft: Wenn die betagten Transall-Maschinen nicht mehr genutzt werden können (in Deutschland ab 2021), fehlt ein Flugzeug für die Landepisten, für die der neue A400M-Transporter zu groß ist.
  Vor allem für (nationale) Rettungs- und Evakuierungsmaßnahmen, so die Argumentation des Verteidigungsministeriums, müssten jedoch Flugzeuge unterhalb der A400M vorgehalten werden, die so genannte kleine Fläche (das ist der Jargon für kleine Flächenflieger, also Flugzeuge im Unterschied zu Hubschraubern). Frankreich hat bereits kürzlich vier C-130J bestellt, davon zwei als Transporter und zwei in der Version für Luftbetankung – begründet den Bedarf aber vor allem mit Einsätzen in Afrika und dort in der Sahara. Die französischen Transportmaschinen solle 2017 und 2018 geliefert werden, die Tankflugzeuge 2019. Zwei weitere Flugzeuge sind eine Option.

  Aus der Erläuterung des Verteidigungsministeriums für den Haushaltsausschuss:
  Die beschriebene Fähigkeitslücke „Kleine Fläche“ zeigt sich aktuell z.B. darin, dass die derzeit mit C-160 angeflogenen Flugplätze im Einsatzgebiet Mali (Kidal,Tessalit, etc.) mit dem A400M aufgrund der eingeschränkten Flugplatzinfrastruktur selbst unter Inkaufnahme von operationellen Einschränkungen (Luftfahrzeug verbliebe auf der Start-und Landebahn) nicht angeflogen werden können.
  Andere Nationen mit vergleichbarem Streitkräftefähigkeitsprofil (z.B. Frankreich, Großbritannien, Spanien und Italien) betreiben aufgrund ähnlicher Fähigkeitslücken ergänzend zum A400M in einer geringen Stückzahl kleinere taktische Lufttransportflugzeuge, wie z.B. der Typen C-130J und CASA-295.
  Im Rahmen von Gesprächen mit europäischen NATO-Partnern hat sich ergeben, dass z.B. eine Kooperation insbesondere mit Großbritannien, einer der europäischen Nutzernationen der C-130J, nicht in Betrachtkommt, weil ein Einsatz von Luftfahrzeugen mit britischen Hoheitsabzeichen im Rahmen des deutschen Nationalen Risiko- und Krisenmanagements [NatRKM] von britischer Seite aus rechtlichen und auch politischen Gründen ausgeschlossen wird.
  Frankreich hingegen zeigte von Beginn an eine große Kooperationsbereitschaft auch im Bereich NatRKM und SpezOp.
  Schon bevor Deutschland – voraussichtlich – 2019 Maschinen bestellt, die dann zwei Jahre später geliefert werden sollen, stehen die französischen Flugzeuge für nationale deutsche Rettungs- und Evakuierungsmissionen zur Verfügung.
  Eine nationale deutsche Lösung, so erläuterte das Verteidigungsministerium, würde nicht nur länger dauern, sondern auch die Beschaffung von mehr deutschen Flugzeugen bedeuten und damit erheblich teurer werden. In der gemeinsamen Hercules-Staffel könne Deutschland dagegen auf insgesamt zehn Maschinen zugreifen, damit sei der Anteil einsatzklarer Maschinen höher als bei einer eigenen Beschaffung in geringer Stückzahl. Auch sei mit dem gemeinsamen Pool der errechnete Bedarf von 1.300 Flugstunden pro Jahr für die Ausbildung leichter zu decken.
  Die Anfangsbefähigung des binationalen Verbandes soll mit der geplanten Auslieferung der ersten deutschen Hercules 2021 erreicht werden, die Full Operational Capability im Jahr 2024. Interessant ist dabei, dass die Bundeswehr ihre sechs Maschinen ebenso aufteilen will wie die Franzosen: Drei Flugzeuge, also zur Hälfte, als Transporter und drei als Tankflugzeuge – was aus französischer Sicht nötig ist, um die Luftbetankung von Hubschraubern sicherzustellen, was mit dem A400M (bislang?) aus technischen Gründen nicht funktioniert.
  Aufgrund der weitgehend baugleichen Maschinen beider Nationen soll nicht nur die Logistik vereinfacht werden, sondern auch der integrative Flugbetrieb:
  Der Aufbau der gemeinsamen Einheit soll integrativ gestaltet werden, so dass grundsätzlich ein Flugbetrieb mit bi-nationaler Durchmischung sowohl im Bereich der Lfz-Besatzungen als auch des technischen Personals durchgeführt werden kann.»

  1. Συμπληρωματικά, για όσους δεν γνωρίζουν για την γαλλογερμανική στρατιωτική συνεργασία η αλλιώς «Franco-German Brigade», μερικές χρήσιμες αναφορές.

   The French-German brigade that could be the basis of an EU army

   The 30-year-old Franco-German military unit was once seen as a largely symbolic sign of cooperation between the EU’s great powers. But today some view it as the beginning of a new European defense force.

   https://global.handelsblatt.com/politics/franco-german-brigade-884225

   Franco-German brigade to boost Mali security

   http://en.africatime.com/mali/articles/franco-german-brigade-boost-mali-security

   https://global.handelsblatt.com/wp-content/uploads/2018/02/83671577-berets-picturealliance.jpg

   http://ais.badische-zeitung.de/piece/04/7b/1c/33/75177011.jpg

 3. Για όσους αδυνατούν να κατανοήσουν με λόγια(που δεν παίρνουν απο λόγια/ρωμέϊκα, όπως λένε), ένα φωτό-κουίζ σχετικά με τις διαφορές μεγεθών μεταφορικών αεροσκαφών.

  Ή αλλιώς, γιατί οι Γάλλοι και Γερμανοί ζητάνε ένα μικρότερο μεταγωγικό αεροσκάφος, για συμπλήρωμα των μεγαλύτερων Α400Μ(που ήδη παραδίνονται στους πελάτες).

  Εξυπακούεται ότι υπάρχουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για απαιτήσεις μικρότερου αεροσκάφους σαν συμπλήρωμα του στόλου των A400M(παρά την καθυστέρηση ένταξης, η οποία υπήρξε και σε ένα Α380 που σήμερα πετάει σε διάφορες αεροπορικές εταιρίες).

  Οποίος θεωρεί τους Γάλλους/γερμανούς «ανεπρόκοπους» στο θέμα αμυντικών συστημάτων, αγνοεί/προσπερνάει εκ προθέσεως μερικές «ασήμαντες» λεπτομέρειες στην ιστορία σχεδίασης/παραγωγής αεροσκαφών.

  <img src=”» alt=»The Airbus A400M, the RAF’s future transport aircraft» width=»640″ height=»306″ />

 4. Ιστοριούλα

  http://airvectors.net/avc17.html

  Σε γενικές γραμμές C130 C17 C5 εχουν καλύψει ολες τις ανάγκες των ΗΠΑ Εντυπωσιακό οτι ακομη και η Ινδία εχει C-17

  Χρειάζεται πολυ δουλειά και για αυτα τα αεροσκάφη. Θυμάμαι ποση δουλειά χρειάστηκε και για την ράμπα. Δεν είναι τοσο απλά αντε άνοιξε και ας ελθει εξω το άρμα. Χρειάστηκε ερευνα ανάπτυξη δοκιμες κτλ και όλα σε διαφορετικά εδάφη φεριπην άλλο το έδαφος σε χώμα λάσπες χιόνι και άλλο σε αεροδιαδρομο.

  Τώρα εαν δεν ηταν και για γκάφα(;) του μακντονελ η αιρμπας θα ειχε καθυστερησει στην ανάπτυξη της….ομως αυτη άλλη ιστοριούλα.

 5. Είναι απίστευτα αυτά που γράφονται, αμφισβητείται η επιχειρησιακή αξία των αλεξιπτωτιστών από σχολιαστές. Οι σχολιαστές αυτοί ξέρουν καλύτερα από το σύνολο των στρατών όλου του κόσμου.

  Καληνύχτα

  ΥΓ1 κουβέντα για την αδυναμία του Α400Μ να ρίξει αλεξιπτωτιστές.
  ΥΓ2 είναι σαν να λέμε ότι το μαχητικό που ετοιμάζει η Αιρμπας δεν θα μπορεί να ρίξει πυραύλους

  Πραγματικά πολύ το διασκεδάζω

  1. «Είναι απίστευτα αυτά που γράφονται, αμφισβητείται η επιχειρησιακή αξία των αλεξιπτωτιστών από σχολιαστές. Οι σχολιαστές αυτοί ξέρουν καλύτερα από το σύνολο των στρατών όλου του κόσμου.»
   Εξυπνάδες και μαγκιές τύπου Ζήκου στον μπακαλόγατο.
   Η ιστορία των πολέμων λέει τα εξής:

   Μαζική χρήση με «κλασική» ρίψη όπου υπήρχε παρουσία εχθρικής αεροπορίας ή αξιόλογης αεράμυνας δεν συνέβη ποτέ και πουθενά. Παντού έγινε υπό καθεστώς αεροπορικής κυριαρχίας και πάλι με τεράστιες απώλειες και ρίσκο. Ακόμα και σε τέτοιες επιτυχημένες χρήσης δεν αποφεύχθηκε η σφαγή.

   Μάχη της Κρήτης, σφαγή.
   Άρνεμ, σφαγή και ήττα κι αιχμαλωσία.
   Μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου, πολύ λίγοι, πολύ αργά, με τα μισά εφόδια να πέφτουν στους Βιετ-Μινχ.
   Νορμανδία σφαγή μέχρι να έρθουν οι βαρύτερες δυνάμεις. Θυσία που έπιασε τόπο βέβαια, αλλά σφαγή. Το δε ρίσκο τεράστιο, δεν ήταν καν βέβαιο ότι δεν θα ακυρωθεί η απόβαση, ενώ όλα εξαρτήθηκαν από τους Ανιχνευτές-Αλεξιπτωτισές (Ειδ. Επιχ.) που προηγήθηκαν.
   Μια ξαφνική αλλαγή καιρού ή ανέμου και η ήττα θα ήταν ουρανομήκης.

   Παντού, πάντα τους χρησιμοποιούν ως ΚΔ κι επίλεκτο ΠΖ με κύριο μέσο μεταφοράς το ε/π από το οποίο είτε αποβιβάζονται είτε κάνουν fast rope, ή χρησιμοποιούν τα μεταγωγικά α/φη για να αποβιβαστούν σε αεροδρόμιο.

   Υπέδειξέ μου ένα πραγματικά επιτυχημένο παράδειγμα χρήσης με ρίψη στατικού ιμάντα σε μικρή ή μεσσία κλίμακα. Έστω μία σύγχρονη τέτοια επιχείρηση.
   Οι στρατοί του θέλουν λόγω επιθετικού πνεύματος, ιδιότητάς τους ως ΚΔ και ως δεξαμενή στρατολόγησης μονάδων των Ειδ.Επιχ. (και προστάδιο στην εκπαίδευση για ελεύθερη πτώση).

   Σε προκαλώ ανοικτά, πες μου μια επιχείρηση της προκοπής απέναντι σε εχθρό που δεν είναι ξυπόλητος αφροασιάτης (ή λατινομερικάνος) αντάρτης με καλάσνικωφ, μια επιχείρηση απέναντι σε οργανωμένο τακτικό στρατό.

   Το να σχολιάζει κανείς απέναντί σου σαν να κλέβει εκκλησία …

   ΥΓ1 + 2: Σκασίλα απάντων των χρηστών αν μπορεί να ρίξει αλεξιπτωτιστές στατικού ιμάντα. Έχουμε 2018, όχι 1938. Για να μην ξεχαστεί η «κλασική» ρίψη και έχουμε πρόβλημα στην στρατολόγηση Ειδ.Επιχ. υπάρχουν άλλα α/φη μικρότερου μεγέθους. Εδώ ακόμα και τα C130 θεωρούνται υπερβολικά μεγάλα πλέον για αυτό.
   Σιγά μην επαναφέρουμε σε καθημερινή εκπαίδευση μάχης και τη χρήση ξιφολόγχης!

   1. @PROMAXOS

    Εδώ θέλω να παρατηρήσω, ότι (αν θυμάμαι σωστά) και στην νεότερη στρατιωτική ιστορία(στους πολέμους της εποχής μας), ακόμα και οι αλεξιπτωτιστές του γερμανικού στρατού(για παράδειγμα) που ήταν η αιχμή του δόρατος των Γερμανών στην εμπλοκή στον Ινδοκούχο, απέφυγαν οποιαδήποτε διείσδυση σε εχθρικό έδαφος μέσο αλεξίπτωτου, στο πεδίο μάχης. Αυτό ισχύει νομίζω, για όλες τις μονάδες με εκπαίδευση για αεραποβάσεις με χρήση αλεξίπτωτου, που έχουν εμπλακεί στο Αφγανιστάν. Οι δε επίλεκτοι ΚΔ (π.χ. απο το Φόρτ Μπρέγκ NC) έχουν «επιστρατεύσει» άλογα (μέχρι και καμήλες) για την μεταφορά/μετακίνηση τους σε δύσβατες περιοχές, για να μην γίνουν αντιληπτοί απο τον εχθρό, σε μια απόβαση απο αέρος.

    Αν ισχύουν οι πληροφορίες, ακόμα και η μεταφορά με ελικόπτερα σε αρκετές περιοχές, επιτρέπεται μόνο με συνοδεία απο επιθετικά ελικόπτερα η αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης.
    Για χρήση αλεξίπτωτο και ειδικά στατικού ιμάντα, ούτε σκέψη, και εδώ μιλάμε για Αφγανιστάν, όπου η «αντιαεροπορική άμυνα» του εχθρού αποτελείται απο πυροβόλα και ίσως μερικά φορητά όπλα περιορισμένης εμβέλειας.

    21st Century Horse Soldiers – Special Operations Forces and Operation Enduring Freedom

    https://www.defensemedianetwork.com/stories/operation-enduring-freedom-the-first-49-days-4/

    https://i0.wp.com/www.defensemedianetwork.com/wp-content/uploads/2011/05/Horse-Soldiers.jpg?fit=720%2C538&ssl=1

    https://i.pinimg.com/originals/94/56/b6/9456b6a81249f6a17cc74b81277b5f1f.jpg

    https://tuesdayshorse.files.wordpress.com/2012/09/horsesoldierbartdeckerafghanistan.jpg

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/USAF_CCT_Bart_Decker_on_horseback_in_Afghanistan_2001.png

   2. Εξαιρετικός σε όλα, εύστοχη και η παρατήρηση για τη δράση των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών μετά τη Μάχη της Κρήτης! Και στην Αφρική έτσι πολέμησαν, σαν επίλεκτο ΠΖ.
    Εξαιρετικές και οι φωτογραφίες!!!

 6. Πρέπει να εξηγήσω για μια ακόμη φορά ότι τα ελικοφόρα αεροσκάφη τάνκερ έχουν κυρίως αξία για τον ανεφοδιασμό ελικοπτέρων, μια αποστολή που τα Τούρμποφαν τάνκερ δεν μπορούν να εκτελέσουν.
  Αντίθετα για τον ανεφοδιασμό τζετ, τα Τούρμποφαν τάνκερ είναι πολύ πιο αποδοτικά σε σχέση με τα ελικοφόρα τάνκερ.

  Κατα συνέπεια τα βίντεο όπου το Α400Μ ανεφοδιάζει τζετ έχουν μικρή σχέση με την επιχειρησιακή πραγματικότητα.

  Ρωτήστε ένα χειριστή μαχητικού ποτέ ήταν η τελευταία φορά που ανεφοδιάστηκε από ελικοφόρα…..

  1. Το βίντεο είναι η πραγματικότητα. Μια χαρά ανεφοδιασμό κάνει. Όχι λες εσύ, δεν το λέει το «εγχειρίδιο». Μπροστά στα μάτια σου και λες όχι. Διαζύγιο με την πραγματικότητα δηλαδή.

   To KC-130 δηλαδή που ναυπηγήθηκε σε 180 μονάδες και εξήχθη σε 14 χώρες ήταν εντάξει; Ή εκεί επειδή είναι της LM όλα ΟΚ; Για να ανεφοδιάζουν ελικόπτερα το έχουν στην USAAF, γύρω στα 60 κομμάτια;

 7. Α400Μ : Για τους Γάλλους ο εναέριος ανεφοδιασμός ελικοπτέρων είναι πολύ σημαντικός λόγω Αφρικής και φθοράς που προκαλούν στα ελικόπτερα οι τόνοι άμμου κατα τους ανεφοδιασμούς εδάφους. Το Α400Μ μπορεί να ανεφοδιάσει ελικόπτερα αλλά οι προσομοιώσεις δείχνουν αυξημένο κίνδυνο λόγω έντονων αεροδυναμικών τυρβών κοντά στο αεροσκάφος. Η λύση αναζητείται στην κατασκευή μακρύτερης μάνικας ( 120 με 150 πόδια αντί 90) αλλά υπάρχουν δυσκολίες λόγω ταλαντώσεων κλπ.

  Για τους αλεξιπτωτιστές, το πρόβλημα αφορά την ρήψη από τις πλευρικές πόρτες. Υπάρχουν δύο προβλήματα. Το ένα είναι αεροδυναμικό και συμβαίνει όταν πέφτουν δύο αλεξιπτωτιστές ταυτόχρονα απ τις δύο αντικριστές πόρτες. Υπάρχει πιθανότητα να να τους τραβήξει η αερορροή τον ένα προς τον άλλον και να “διασταυρωθούν” δλδ να συγκρουστούν ο ένας με τον άλλον ή να μπλεχτούν τα αλεξίπτωτα. Το αλλο αφορά τις ρίψεις στατικού ιμάντα πάλι, με τους ιμάντες που περισσεύουν εκτός των πορτών. Όταν μαζεύονται πολλοί ιμάντες υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτούν με τον αλεξιπτωτιστή που πέφτει. Προς το παρόν έχουν εκτελέσει ρίψεις με 25 ανα πόρτα. Ο στόχος όμως είναι 58 ανα πόρτα και ταυτόχρονα. Ως λύση και για τα δύο προβλήματα, ψάχνουν για ανασχεδιασμό των πορτών.

  Ρίψεις εφοδίων απ την κεντρική ράμπα απ όσο έψαξα δεν υπάρχει πρόβλημα και οι πιστοποιήσεις διαφορετικών δεμάτων συνεχίζονται.

  http://forcesoperations.com/en/solving-static-lined-bag-interference-problem/

 8. Εάν ενδιαφέρεσαι για περισσότερες τρέχουσες πληροφορίες.
  Παρακάτω ένα σχετικό απόσπασμα(σύντομη περίληψη) απο μια φετινή πρόσφατη επίσημη (αποχαρακτηρισμένη) έκθεση του γερμανικού ΥΠΑΜ, για την χρήση των αεροσκαφών και το στάτους του προγράμματος.

  «Wesentliche Änderung seit der letzten Berichterstattung
  Seit dem Frühjahrsbericht 2017 wurden neun weitere A400M an Deutschland ausgeliefert, damit ist die deutsche A400M Flotte auf siebzehn von insgesamt 53 geplanten Flugzeugen angewachsen. Gemäß derzeitiger Firmenplanung sind für das Jahr 2018 insgesamt acht weitere Flugzeuge ( fünf “taktische” und drei “logistische” A400M) zur Auslieferung an die Luftwaffe vorgesehen. Die laufenden Einsätze der Bundeswehr wurden mit logistischen Transportflügen des A400M unterstützt. Dazu wurden regelmäßig die DEU Einsatzgebiete in Jordanien, im Kosovo und in Mali angeflogen.
  Weiterhin wurden im September 2017, im Rahmen des Karibikeinsatzes (Hurrikane IRMA), die niederländischen Inseln St. Maarten und Curacao angeflogen; hier wurden Evakuierungs- und logistische Flüge durchgeführt.
  Die Auflage des Haushaltsausschusses des Deutschen Bundestages, 13 von den 53 Luftfahrzeugen für die Weitergabe an Dritte vorzusehen, wurde in dessen 109. Sitzung aufgehoben.
  Mit MTU Aero Engines AG wurde ein Rahmenvertrag zur Instandsetzung von Triebwerken (Ebene Modultausch) geschlossen. Somit ist die Instandsetzung beschädigter A400M-Triebwerke außerhalb der Gewährleistung auf dieser Ebene für die kommenden fünf Jahre sichergestellt. Der im Zusammenhang mit diesem Vertrag wesentliche internationale ML3 Vertrag (Ebene Modulreparatur) wurde erstmalig zum 01.01.2017 abgeschlossenen. Aufgrund bestehender vertraglicher Differenzen zwischen den Nationen, OCCAR-EA und EPI war die Laufzeit auf sechs Monate begrenzt. Seitdem wurde dieser Vertrag zweimal mit einer Laufzeit von sechs Monaten verlängert (aktuell bis Juni 2018). Eine Verlängerung um weitere sechs Monate wird derzeit von der OCCAR-EA verhandelt.
  Das DEU/ISR MoU zur Realisierung des bilateralen DIRCM-Projektes wurde am 19.07.2017 unterzeichnet.
  Aufgrund des fortgeschrittenen Entwicklungsstands der Flugzeuge, wurde im Juli 2017 eine Zwischenvereinbarung (sog. Interim Agreement) zwischen AIRBUS und den A400M-Nationen geschlossen, um der Projektrealität auch vertraglich besser Rechnung zu tragen. Anfang Februar 2018 wurde durch die Programmnationen und AIRBUS eine Absichtserklärung mit Eckpunkten zur Neuausrichtung des Programms unterzeichnet.

  Die A400M-Programmnationen haben mit Airbus am 05.02.2018 mit einer Absichtserklärung die Neuausrichtung des Programms vereinbart. Dies beinhaltet insbesondere die Auslieferungs-, Entwicklungs- und Nachrüstplanung. Die prognostizierte Verzögerung basiert auf Angaben von AIRBUS im November 2017. Mit der für Ende 2018 geplanten Vertragsergänzung sollen die relevanten Inhalte fortgeschrieben und vertraglich fixiert werden.»

 9. @npo

  Πολυ σωστα

  @Gunslinger32

  Σχετικα με τον Γκαιπ ας μην ‘θεοποιειται’ σιγουρα ελαβε γνωσεις μαθηματα απο την πλευρα των ΗΠΑ και μετεπειτα αλλαξε στρατοπεδο. Κατα το ιδιον τροπο οι ΗΠΑ καταφεραν να σταματησουν την Σοβιετικη ενωση απο την καθοδο της ακριβως στο Αφγανισταν και εκπαιδευσαν ‘ξυπολητους’ μωαμεθανους και εδωσαν και στινγκερ κτλ κτλ Το σιγουρο ειναι οτι ξυπολυτοι δεν πανε ξεβρακωτοι στα αγκαθια. Το ιδιο επροετοιμασαν την Κροατια ενω ολοι κλαιγοντοσαν για τους κακομοιρους Κροατες για το οτι δεν ειχαν οπλα κτλ κτλ με το που ηλθε η ανοιξη ξαφνιακ ειχχαν και στρατο και οπλα και εκπαιδευση κοκ…τα ιδια και Αραβια, στην Σομαλια και στην Αφρικη οι ξυπολυτοι δεν θα ειχαν μοιρα εαν δεν τους εδιναν οπλα και με εκπαιδευση και φαγητο εκεινοι που τους χρησιμοποιουν ειτε ΗΠΑ ειτε Ρωσια ειτε Κινα Ηνωμενο Βασιλειο Γαλλια κτλ. Οι Ελληνες εφτυσαν αιμα για την ανεξαρτησια τους απο τον βαρβαρο Οθωμανικο ζυγο αλλα παλι με δανεια κτλ επρεπε να εχουν οπλισμο…

  Σχετικα με την διεισδυση ειδικων δυναμεων σε εχθρικο εδαφος αρκετες φορες ηδη εχει προετοιμαστει η ολη δουλεια με ντοπιους εκ των προτερων ειδαλως ουτε αλογα ουτε καμηλες κτλ…Υπαρχουν ομως και περιπτωσεις κατα τις οποιες γινεται η διεισδυση και κανεις δεν γνωριζει ουτε φορανε σηματα κτλ κτλ Η πτωση γινεται μακρυτερα απο τον εναεριο χωρο βραδυ και ειναι η δουλεια ενος η δυο η τριων ατομων να κανουν αυτο που τους εχει ζητηθει. Τοσο απλα.

  Σχετικα με ριψεις αλεξιπτωτιστων σχεδον ολα τα κρατη τα σοβαρα διατηρουν την ικανοτητα για πολλους λογους. Το τι εγινε στην Κρητη και σε αλλες ριψεις ειναι και θεμα προβλημα κατασκοπειας βασει της οποιας εχει ηδη γινει γνωστο το που και πως θα γινει η επιχειρηση. Αρα τους περιμενουν. Σε περιπτωσεις μεγαλων δυναμεων δεν τους πολυ ενδιαφερει εαν σκοτωθουν αλεξιπτωτιστες εφοσον ο τελικος σκοπος εχει την δυνατοτητα επιτυχιας. Οι αλεξιπτωτιστες δεν ριχνονται σε μια περιοχη αλλα σε περισσοτερες και μετεπειτα οι δυναμεις βασει σχεδιου ενωνονται. Επειτα ειναι και θεμα logistics. Επειτα θεμα διαμορφωσεως εδαφους Για ριψη και οχι προσγειωση αυτο ειναι αυτονοητο. Θεμα κυριως χρονου αρα ναμ μην ειναι εκτεθεμενο το αεροχημα.(οποιο και εαν ειναι) Θελει πολυ συζητηση και στρατηγικη δεν ειναι απλο το θεματακι.

  Οσο για το μελλον εαν και εφοσον ελθουν οι εξωσκελετοι με εξελιγμενη τεχνολογια οπου ολες οι δυναμεις αποροφουνται απο τον εξωσκελετον τοτε ισως δουμε κατι οπως δειχνουν σε αυτο το εργο οπου δεν χρειαζονται αλεξιπτωτα αλλα με συρματοσχοινο η ριψη απο ορισμενο υψος δεν ειναι κατι το αδιανοητο. Ο χρονος μειωνεται αλλα υπαρχουν αλλα προβληματα τα οποια ομως μπορουν να λυθουν. Βλεπεις επισης την τεχνολογια τετρακινητηρων quad rotors η οποια ηδη υπαρχει σε ντροουνς .

  Edge of Tomorrow – Official Trailer 1 [HD]

  https://youtu.be/vw61gCe2oqI

 10. @Theognostos

  Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν πως ο Γκιάπ έφερε μόνος την νίκη εναντίον των εισβολέων/αποικιοκρατών (αυτό ήταν στην ουσία και στην πράξη οι Γάλλοι και αμερικάνοι στην Ινδοκίνα), στην πραγματικότητα όμως ήταν μια νίκη του βιετναμέζικου λαού, ο οποίος με επιμονή και μεγάλες θυσίες απελευθέρωσε την πατρίδα του απο τους ξένους. Αυτή ήταν η έννοια της αναφοράς μου στο παραπάνω σχόλιο με την παραπομπή για το άρθρο στην μηχανη του χρόνου, η αγιοποίηση του Γκιάπ λίγη σχέση εχει για εμένα με μια αναφορά σε ιστορικά γεγονότα.

  Ή συνέχεια στην εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών δεν είναι λάθος, η χρήση τους όμως σε μια σύγκριση με παλαιότερους πολέμους, έχει αλλάξει όμως απο την εποχή που εμφανίστηκε το ελικόπτερο στο πεδίο μάχης, αυτό ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Κορέα και επεκτάθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου το ελικόπτερο είχε ωριμάσει σαν ιπτάμενο μέσο μεταφοράς προσωπικού, ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας σε εναέριες μετακινήσεις προσωπικού σε μεγάλη κλίμακα(μεγέθους Συντάγματος αν θυμάμαι σωστά). Η συχνή αναφορά στον πόλεμο του Βιετνάμ ως «Helicopter war», είναι χαρακτηριστική για την σημαντική αλλαγή στην αερομεταφορά/αεροαπόβαση μεγάλου αριθμού οπλιτών σε επιθετικές ενέργειες(εφόδους) στο πεδίο μάχης. Απο τις μαζικές ρίψεις απο αεροσκάφη DC-3(και ρυμουλκούμενα αεροσκάφη ανεμοπορίας) στον Β’ΠΠ επάνω απο την Ευρώπη, πήγανε στις αεροαποβάσεις απο ελικόπτερα, είτε με προσγείωσης είτε με χρήση fast rope, έτσι οι μαζικές ρίψεις μεγάλου αριθμού οπλιτών με χρήση στατικού ιμάντα έχουν γίνει ένα σπάνιο φαινόμενο που συναντάται πιο συχνά στην εκπαίδευση παρά στην μάχη.

  Οι χρήση ελεύθερης πτώσης HALO/HAHO την οποία άφησες να υπονοηθεί, είναι για (πολύ) ειδικές περιπτώσεις, για πολύ ειδικούς ανθρώπους. Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, πρόκειται για άντρες σε ομάδες LRRP/Combined Reconaisence Team για αποστολές οι οποίες έχουν λίγη σχέση με την χρήση των Airbone soldiers της 82ης η 101ης αερομεταφερόμενες μεραρχίες πεζικού των ΗΠΑ. Στην εποχή του Β’ΠΠ, αυτές οι αποστολές αναλαμβάνονταν απο ανθρώπους του OSS και Rangers με ειδική εκπαίδευση(αν θυμάμαι σωστά).

  Σημασία εχει ότι σήμερα οι εποχές των αεροαποβάσεων όπως έγιναν στο μέτωπο στην Ευρώπη, έχουν περάσει. Η εκπαίδευση εννοείται ότι παραμένει γενικά χρήσιμη.

  Αυτό όμως δεν έχει σχέση με τις αναφορές στο άρθρο, έχει όμως σχέση με απόπειρα αποπροσανατολισμού όταν δεν πιάνει μια άστοχη ατάκα, και όταν αυτή αποκαλύπτεται με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ήταν μια μπαρούφα(στην συγκεκριμένη περίπτωση ως συνήθως άσχετη με την πραγματικότητα). Η αλλιώς ψυχοθεραπεία life on Air(η στον αέρα όπως λένε στην Ελλάδα). Φυσικά δεν εννοώ εσένα.

  Έτσι «φτάσαμε» απο την ανακοίνωση για απόφαση αγοράς αεροσκαφών μεταφοράς, για χρήση ανεφοδιασμού σε εκστρατείες/ειρηνευτικές αποστολές της γαλλογερμανικής ταξιαρχίας, στα προβλήματα του «Άτλαντα» και την υποτιθέμενη «ανικανότητα»(όπως ειπώθηκε απο τον ειδικό Φωστήρα) των ευρωπαίων να φτιάξουν ένα αεροσκάφος.

  Εφόσον λοιπόν μπήκαμε(χωρίς να φταίμε) ήδη στο θέμα των ικανοτήτων, να προσθέσω και μια «ασήμαντη» λεπτομέρεια, σχετικά με την ικανότητα σχεδιασμού/κατασκευής αμυντικού υλικού σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

  «Not Just the LCS — EPF, Expeditionary Fast Transport Ships Deficient, As Well
  Posted on May 7, 2018 by Rick Spilman

  The Littoral Combat Ships (LCS) are not the only small new Navy ships with serious operating deficiencies. Recently, the Department of Defense Office of the Inspector General released a report on the shortcomings of a new class of fast, shallow draft, transport ship, the Expeditionary Fast Transport (EPF), ordered by the Navy. In addition to being over budget, the aluminum catamaran vessels are slower and have less range than designed. They also cannot transfer vessels at sea in waves much larger than a ripple. Also, the ships have cybersecurity flaws which could potentially allow hackers to disable or take control of the ship’s systems.»

  http://www.oldsaltblog.com/2018/05/not-just-the-lcs-epf-expeditionary-fast-transport-ships-deficient-as-well/

  «Expeditionary Fast Transport Capabilities»

  https://media.defense.gov/2018/Apr/30/2001910004/-1/-1/1/DODIG-2018-107.PDF

  The Rise of the Helicopter During the Korean War
  http://www.historynet.com/the-rise-of-the-helicopter-during-the-korean-war.htm

 11. Με την παρακάτω πρόσφατη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των δοκιμών για εναέριο εφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών με ένα μαχητικό Rafale απο το νέο ευρωπαϊκό μεταφορικό αεροσκάφος A400M, καταρρίπτεται μια και έξω η λανθασμένη/αναληθής αναφορά στην οποία αμφισβητήθηκε γενικά αυτή η ικανότητα του συγκεκριμένου αεροσκάφους, όπως και ικανότητες των ευρωπαίων να ολοκληρώσουν ένα μεταφορικό αεροσκάφος.

  Προφανώς η παραπάνω παρουσίαση με τα F-18 δεν ήταν ξεχωριστή περίπτωση η ένα σόου της ευρωπαϊκής εταιρίας.

  Εδώ φαίνεται για άλλη μια φορά πόσο αντιπαραγωγική είναι μια σκέψη που στηρίζεται σε προσωπικές προτιμήσεις και προκαταλήψεις(με προφανές σκοπό να «προμοτάρουμε» αυτές τις προτιμήσεις και συμφέροντα μπροστά στο αναγνωστικό κοινό), οι οποίες προφανώς οδηγούν εύκολα σε λανθασμένα συμπεράσματα και συνεπώς στην παραπληροφόρηση/παραπλάνηση του ενδιαφερόμενου αναγνώστη/παρατηρητή ειδήσεων στον χώρο της άμυνας & ασφαλείας.

  Αυτά για να μη «γράφουμε» ότι μας έρχεται αυθόρμητα στην (θολωμένη) σκέψη, επάνω στον υπερβολικό ζήλο να «παρουσιάσουμε» μια χώρα σαν ανώτερη όλων των υπολοίπων.
  Εκτός αν είναι (η θεωρούνται) και οι παρακάτω πηγές άσχετες και αναξιόπιστες σε αυτά τα θέματα.

  French Air Force A400M airlifter concludes aerial refuelling test campaign with Rafale
  Friday, 08 June 2018 12:11

  June 2018

  By Nathan Gain

  The French Air Force A400M strategic airlifter successfully concluded an aerial refuelling test campaign with the Rafale fighter jet, the French Defense Procurement Agency (DGA), stated on June 8, 2018.

  Aerial Refuelling with the A400M is possible through two lateral points via a refueling pod attached to the aircraft – only for fighter aircraft – or by a fuselage-integrated refueling unit (HDU – Hose Drum Unit) – for transport aircraft and fighters. An upcoming version of specific gondola will help refuel the helicopters. After a flight test campaign conducted by the DGA with the support of the French Air Force, the A400M has just reached a new milestone by demonstrating its ability to refuel the Rafale with its pods.

  During these tests, refueling of the Rafale with the A400M in all flight conditions (altitude, speed) including in so-called aircraft degraded modes (simulated failure of an engine and flight controls), has been evaluated. The tests were conducted day and night, including night vision binoculars, in several Rafale configurations (light aircraft, center-back and high drag).

  The “DGA Essais en vol” center conducted, along with the CEAM (the main French aeronautical research and test centre), the achievement of these tests that will in soon allow the DGA to authorize the Rafale to be refueled by the A400M. The French  Air Force, for its part, examines the conditions for deploying this new capacity in an operational context, by setting up the means of its implementation (procedures, technical support, training, etc.). The A400M will then be able to offer a theater refueling capacity.

  Further flight refueling campaigns are planned for 2019, such as the pairing of the Mirage 2000 with pods or other transport aircraft by the central HDU point.

  http://www.airrecognition.com/index.php/archive-world-worldwide-news-air-force-aviation-aerospace-air-military-defence-industry/global-defense-security-news/global-news-2018/june/4325-french-air-force-a400m-airlifter-conclude-aerial-refuelling-test-campaign-with-rafale.html

  A400M completes Rafale refuelling trials
  The A400M airlifter has completed a flight test campaign demonstrating its ability to refuel the Rafale fighter using its underwing nacelles.
  Following a flight test campaign conducted by the French defence procurement agency (DGA) with the support of the French Air Force, the A400M military transport has successfully demonstrated its ability to refuel the Rafale fighter in flight using its underwing nacelles.
  During these tests, the Rafale was refuelled by the A400M throughout its flight envelope (at various altitudes and speeds) including in so-called degraded aircraft modes involving simulated failure of an engine and flight controls.
  The tests were conducted by day and night, including with night vision goggles, in several Rafale configurations (light aircraft, rear-heavy attitude with high drag generation).
  The Air Force is working on procedures, technical support, training, etc. to allow this new capability to be introduced into service in an operational context. The A400M will then be able to offer a theatre refuelling capability.
  Further flight refuelling campaigns are planned for 2019, including refuelling of Mirage 2000s via the nacelles, and of other transport aircraft through the centreline Hose Drum Unit (HDU) refuelling point.
  Refuelling is currently possible through two lateral points via an underwing refuelling pod (for fighters) or by the fuselage-mounted HDU (for transport aircraft and fighters). A specific version of the underwing nacelle will allow refuelling of helicopters.

  http://www.aircosmosinternational.com/a400m-completes-rafale-refuelling-trials-111911

  Το Α400Μ ολοκλήρωσε τις δοκιμές ανεφοδιασμού Rafale
  Ιούνιος 9, 2018

  https://www.ptisidiastima.com/rafale-a400-probe-and-drogue/

  Η Ινδονησία θα αγοράσει 5 C-130J και 2 Α400Μ
  Ιούνιος 8, 2018

  https://www.ptisidiastima.com/indonesia-to-buy-5-c-130j-plus-2-a400m/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.