Γερμανία: Η φρεγάτα “Σαξονία-Άνχαλτ” άρχισε τις θαλάσσιες δοκιμές

Η τρίτη φρεγάτα κλάσης “125”, η “Σαξονία-Άνχαλτ” (F224), απέπλευσε για πρώτη φορά στην ανοιχτή θάλασσα. Την 22η Φεβρουαρίου 2018, το πλοίο αναχώρησε απο το ναυπηγείο στο Αμβούργο για τις προγραμματισμένες εν πλώ δόκιμες. Θα δοκιμαστούν τα τεχνικά συστήματα και εξοπλισμός του πλοίου, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πρόωσης, της ικανότητας ελιγμών και των τεχνικών λειτουργιών του για μια περίοδο δύο εβδομάδων. Οι δοκιμές θα ταξιδέψουν το πλοίο από το Αμβούργο μέσω του ποταμού Ελβα στην Βόρεια Θάλασσα πριν επιστέψει στο Αμβούργο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δοκιμών.

Επιπλέον με τους ειδικούς τεχνιικούς της γερμανικής υπηρεσίας προμήθειας εξοπλισμών “BAAIBw”, την ομάδα δοκίμων της κοινοπραξίας “ARGE F-125” και υπαλλήλους των υπολοίπων εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επανω στο πλοίο θα ειναι επίσης και μελή του μελλοντικού πληρώματος. Με την “Βάδη-Βυρτεμβέργη” και την “Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία”, η “Σαξονία-Άνχαλτ” (F224) ειναι τώρα η τρίτη φρεγάτα της κλάσης “F-125” που πλέει προς την ανοιχτή θάλασσα.

Η εξ ολοκλήρου ανασχεδιασμένη κλάση πλοίων “F-125” έχει εξαιρετικά μεγάλο βαθμό αυτοματοποίησης με περίπου είκοσι οχτώ (28) χιλιάδες ηλεκτρικές συσκευές, επιτρέποντας το σημαντικά μικρότερου μεγέθους πλήρωμα σε σχέση με τις προηγούμενες κλάσεις φρεγατών. Την ίδια στιγμή, μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή ανάπτυξης τους έως δύο χρόνια. Τα νέας σχεδίασης πλοία ειναι τα πρώτα που θα διαθέτουν την λεγόμενη αρχή της εντατικής χρήσης. Επιπρόσθετα με το υψηλό επίπεδο αυτοματισμού,  μπορεί να εφαρμόσει την στρατηγική των πολλαπλών πληρωμάτων η οποία παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής ολόκληρου του πληρώματος κατά τη διάρκεια του απόπλου του. Με εγκαταστάσεις υγιεινής (συμπεριλαμβανομένων ντουζιέρας) σε κάθε καμπίνα, ένα μικρό γυμναστήριο ακόμα και συνδέσεις στο διαδίκτυο, τα πλοία καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις των μελών του πληρώματος.

Η κοινοπραξία ARGE 125, η οποία ανέβαλε την σύμβαση για την κατασκευή των τεσσάρων πλοίων κλάσης F125 για το Γερμανικό Ναυτικό το 2007, αποτελείται από την “ThyssenKrupp” “Ναυτικά Συστήματα” ως τη διοικούσα βιομηχανία και την “Fr. Lürssen Werft” στην Βρέμη. Τα προ-τοποθετημένα τμήματα των τροπίδων κατασκευάζονται από τα ναυπηγεία “Fr. Lürssen Werft” στην Βρέμη και Βόλγκαστ. Η κατασκευή των τμημάτων της πρύμνης, η ένωση των δύο τμημάτων και η περαιτέρω διαρρύθμιση πραγματοποιείται στα ναυπηγεία “Blohm+Voss” στο Αμβούργο.

Η Γερμανία επέστρεψε πίσω στον κατασκευαστή την πρώτη φρεγάτα “F-125”

Σύμφωνα με δημοσίευση εφημερίδας το “Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr“ (BAAINBw), το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμών, Πληροφορικής και εν συνεχεία Υποστήριξης, επέστρεψε την φρεγάτα «Βάδη-Βυτεμβέργη» («FGS Baden-Württemberg»), το αρχικό πλοίο της νέας κλάσης φρεγατών “F-125” του Γερμανικού Ναυτικού, πίσω στο ναυπηγείο “Blohm+Voss”.

Σύμφωνα με δημοσίευση του γερμανικού εντύπου «Τα Νέα του Κίελου» («Kieler Nachrichten»), το «BAAINBw» ζήτησε από το ναυπηγείο “Blohm+Voss” -το οποίο ειναι τμήμα της κοινοπραξίας “ARGE F125” υπεύθυνης για την παράδοση των τεσσάρων φρεγατών- να επισκευάσει όλα τα ελαττώματα που εντοπίσθηκαν πάνω στο πλοίο κατά τις δοκιμές.

Αυτη ειναι η πρώτη φορά που το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιστρέφει ένα πλοίο πίσω στο ναυπηγείο μετά την παραλαβή του.

Τα ελαττώματα που αναφέρονται στο δελτίο ειδήσεων περιλαμβάνουν θέματα στο λογισμικό και τον εξοπλισμό, πιθανόν να ειναι τα ίδια τα οποία προκάλεσαν την καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα της εισόδου σε υπηρεσία αυτό το καλοκαίρι. Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το “Naval Today”, υπάρχουν προβλήματα με το θάλαμο επιχειρήσεων της φρεγάτας απ’όπου το πληρως αυτοματοποιημένο πλοίο θα διοικείται.

Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα καθώς η εφτά χιλιάδων τόνων φρεγάτα (κοντά στο εκτόπισμα ενός αντιτορπιλικού) θα απαιτεί μόνο το μισό πλήρωμα απ’οτι ειναι αναγκαίο για να επανδρώσει την προκάτοχο κλάση φρεγατών «Βρέμης» (“Bremen”).

Η “FGS Baden-Württemberg” αντιμετωπίζει προβλήματα ήδη από την παράδοση της στο γερμανικό ναυτικό για τη διενέργεια δοκιμών. Επιπρόσθετα με την ενσωμάτωση του λογισμικού και των εξοπλισμών, οι φρεγάτες έχουν πρόβλημα κλίσης. “Γέρνουν” 1,3 μοίρες προς τη δεξιά πλευρά και ειναι υπέρβαρες, ένα θέμα που θα μπορουσε πιθανόν να περιπλέξει τις μελλοντικές επιλογές εκσυγχρονισμού.

Οι φρεγάτες “F125” ειναι μια νέα κλάση πλοίων που προορίζεται να αντικαταστήσει τις οχτώ φρεγάτες κλάσης “Bremen” που αυτή την στιγμή ειναι σε υπηρεσία με το Γερμανικό Ναυτικό.

Θα ειναι οπλισμένες με πυραυλους “HARPOON” και “RAM”, ένα πυροβόλο των εκατόν είκοσι εφτά χιλιοστών, δύο πυροβόλα των είκοσι εφτά χιλ. και πέντε πολυβόλα των 12,7 χιλ. Τα μήκους εκατόν πενήντα μέτρων πλοία θα έχουν χώρους διαβίωσης για εκατόν ενενήντα άτομα και μεγίστη ταχύτητα είκοσι έξι κόμβων.

Βασικά στοιχεία των “F-125”

Μήκος: 149 μέτρα.
Πλάτος: 18 μέτρα.
Μέγιστη ταχύτητα: >26 κόμβοι.
Εκτόπισμα: περίπου 7000 τόνοι.
Πλήρωμα: μέγιστο 190 (εκ του οποίο οι 120 είναι το κανονικό πλήρωμα).

Πηγές: seawaves.com και NavalToday.Com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.