Γερμανία και Πολωνία ενώνουν στόλους υποβρυχίων

Πολωνία και Γερμανία συμφωνήσαν να εργαστούν μαζί στο πεδίο των υποβρυχίων με τα ναυτικά των δυο χωρών να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία μιας κοινής αρχής υποβρυχίων επιχειρήσεων.
Το Γερμανικό Ναυτικό ανακοίνωσε την 28η Ιουνίου ότι αυτή η αρχή θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο επι των Γερμανικών και Πολωνικών υποβρυχίων, ενώ η διοίκηση καταρχήν θα παραμείνει στην εθνική δικαιοδοσία.
Δυο αξιωματικοί του Πολωνικού Ναυτικού θα μετασταθμεύουν στον Γερμανικό Κέντρο Ναυτικών Επιχειρήσεων στο Κλοκσμπουργκ, όπου θα δημιουργηθεί η κοινή αρχή. Για να τεθεί σε λειτουργία, το Πολωνικό Ναυτικό θα συνδέσει τα υποβρύχια του με το γερμανικό σύστημα διοίκησης υποβρυχίων.

“Είναι ένα ειδικό βήμα, να μεταβιβάσεις τον έλεγχο ενός σημαντικού μέσου εθνικής στρατηγικής όπως ένα υποβρύχιο σε μια κοινή διοίκηση”, είπε ο αντιναύαρχος Αντρέας Κράους, επιθεωρητής του Γερμανικού Στρατού, κατά την υπογραφή της συμφωνίας με τον Πολωνό ομόλογο του υποναύαρχο Μιροσλαβ Μόρντελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Γερμανικού Στρατού, ο έλεγχος των υποβρυχίων -των οποίων ο εντοπισμός, αφότου καταδυθούν, είναι πολύ δύσκολος- στο παρελθόν ήταν υπό αυστηρή διαχείρισή ως ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, το Γερμανικό Ναυτικό επαινεί την συμφωνία ως “μοναδική στην ιστορία”.

Επιπλέον, ορισμένοι αξιωματικοί του Πολωνικού Ναυτικού θα εκπαιδευτούν στην Γερμανία και θα ταξιδέψουν με Γερμανικά υποβρύχια, είπε ο εκπρόσωπος.
Το Γερμανικό Ναυτικό διαθέτει έξι υποβρύχια κλάσης 212A, ενώ το Πολωνικό Ναυτικό λειτουργεί πέντε υποβρύχια: Ενα της σοβιετικής κλάσης Kilo και τέσσερα σκάση κλάσης Kobben, που αποκτήθηκαν από το Νορβηγικό Ναυτικό.

Ο εκπρόσωπος μπορούσε να φανταστεί ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην κοινή αρχή. Η Γερμανία έχει ήδη προσφέρει ένα υποβρύχιο σε κοινή διοίκηση με την Νορβηγία. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο ελπίζει ότι το Νορβηγικό Ναυτικό θα αντικαταστήσει τα έξι υποβρύχια του κλάσης Ula μέσα στην επόμενη δεκαετία με Γερμανικής κατασκευής υποβρύχια. Η Γερμανία είναι έτοιμη, με την σειρά της, να προμηθευτεί υποβρύχια του ίδιου σχεδίου και να τα λειτουργεί μαζί με τους Σκανδιναβούς, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων. Η Πολωνία θέλει επίσης να ανανεώσει τον δικό της στόλο υποβρυχίων και βρίσκεται σε συνομιλίες με την Νορβηγία σχετικά με την κοινή προμήθεια. Επι του παρόντος, μόνο η DCNS της Γαλλίας και η Γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems παραμένουν στην λίστα επιλογών των Νορβηγών ως οι πιθανοί προμηθευτές.

Η Γερμανο-Πολωνική Αρχή Υποβρυχίων θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως το πρότυπο για την κοινή διοίκηση των Πολεμικών Ναυτικών στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. Το νέο κέντρο επιχειρήσεων του Γερμανικού Ναυτικού -που πρόκειται να χτιστεί στο Ροστοκ έως το 2022- θα μπορούσε να στεγάσει την προτεινόμενη Πολυεθνική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του NATO, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου. Σ’ αυτή την διοίκηση, όλες οι γειτονικές χώρες της Βαλτικής Θάλασσας εκτός της Ρωσίας συν Νορβηγίας θα μπορούσαν, θεωρητικά, να συμμετάσχουν.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τις Βαλτικές χώρες για την Γερμανική πρόταση, είπε ο εκπρόσωπος τύπου. Αναμένει περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το θέμα κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής του NATO στην Βαρσοβία.

Lars Hoffmann

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.