Η γερμανική εταιρεία “IBD Deisenroth Engineering” αποκάλυψε την εξέλιξη της νέας θωράκισης ενεργής προστασίας που σχεδιάστηκε για την προστασία των κύριων αρμάτων μάχης και μεσαίων και βαρέων πλατφορμών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ενάντιων των απειλών διπλής (“tandem”) πολεμικής κεφαλής.

Τα σύγχρονα αντιαρματικά όπλα -αντιαρματικές ρουκέτες (“ATR”) και αντιαρματικοί καθοδηγούμενοι πύραυλοι (“ATGM”)- παρουσιάζουν διατρητικές ικανότητες στην περιοχή περίπου των 350 με 1400 χιλιοστών θωράκισης ομογενοποιημένης έλασης (“RHA”). Αυτά τα υψηλά επίπεδα καθιστούν αδύνατη την προστασία των μεσαίων πλατφορμών μάχης που ειναι εξοπλισμένες με παθητική θωράκιση εναντίον αυτών των τύπων απειλών. Ακόμα και τα κύρια άρματα μάχης (“ΜΒΤ”) προστατεύονται με δυσκολία στο ανώτερο επίπεδο.

Εξάλλου, από την στιγμή που τα “MBT” πρέπει να προστατευθούν από τα βλήματα κινητικής ενεργείας (“KE”) μεγάλου διαμετρήματος (βλήματα 120mm/125mm), το σχέδιο μιας πολυδύναμης τεχνολογίας που ενσωματώνει αποτελεσματική προστασία εναντίον και των δύο τύπων απειλών, σε αποδεκτό βάρος, έχει φτάσει στα όρια της, δήλωσε ο Μαίκλ Ραστ, επικεφαλής πωλήσεων και εμπορίου της “IBD”.

Αυτη τη στιγμή, δυο τεχνολογίες έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των απειλών κοίλου γεμίσματος: Η εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (“ERA”), μια ολοένα αποδεκτή λύση που εφαρμόζεται στις μεσαίες και βαριές πλατφόρμες μάχης όπου η πρόσκρουση μιας απειλής πάνω σε μια μονάδα “ERA” πυροδοτεί ένα εκρηκτικό γέμισμα που αποβάλει ατσάλινες πλάκες για να καταστρέψει τον κώνο αερίων του βλήματος κοίλου γεμίσματος, και τα συστήματα ενεργής προστασίας (“APS”), τα οποία έχουν σχεδιαστεί σε διάφορες διαμορφώσεις για να καταστρέφουν την απειλή πριν αυτή προσβάλει το όχημα. Αισθητήρες έγκαιρης προειδοποίησης έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά της πλατφόρμας για τον εντοπισμό και παρακολούθηση της εισερχόμενης απειλής, και στην συνέχεια το αντίμετρο που εκτοξεύεται από εκτοξευτή ή άμεσα από το σκάφος για να καταστρέψει την πολεμική κεφαλή.

Και οι δύο τεχνολογίες διαθέτουν τα μειονεκτήματα τους, δήλωσε ο Ράστ. “Τα ‘tandem’ κοίλα γεμίσματα έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την καταστροφή της προστασίας ‘ERA’. Ένα προ-γεμισμα πυροδοτεί την μονάδα ‘ERA’, το υπόλοιπο κύριο γέμισμα προσβάλει την άδεια περιοχή και μπορεί εύκολα να διατρήσει το σκάφος. Η ‘ERA” έχει επίσης υψηλή επιφανειακή πυκνότητα, τα ‘APS’ ειναι πιο περίπλοκα. Όλα τα στοιχεία -αισθητήρες, ελεγκτές, λογισμικό, εκτοξευτές, αντίμετρα (“CM”) και παροχή ισχύος- απαιτούν ενδελεχή ενσωμάτωση με την πλατφόρμα, και εναρμόνιση με τα συστήματα παθητικής προστασίας”, πρόσθεσε.

Το πακέτο θωράκισης “SMART PROtech” αποτελειται από αισθητήρες και προσθαφαιρούμενες πλάκες που περιλαμβάνουν ένα ή δύο αντίμετρα. Το στοιχείο, το οποίο ειναι εγκατεστημένο σε διάφορα σχήματα σύμφωνα με την θέση και το φυσικό σχήμα του στοιχείου, ειναι ενσωματωμένο υπό γωνία 30 μοιρών σε σχέση με το έδαφος. Αυτη η τοποθέτηση της θωράκισης επιτρέπει στα αντίμετρα να εξουδετερώσουν την απειλή πριν αυτή διατρήσει τη θωράκιση. Τα μικρού και μεσαίου διαμετρήματος πυρομαχικά αποτρέπονται από την παθητική θωράκιση στα κάτω στρώματα χωρίς την πυροδότηση του συστήματος. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο σύστημα θωράκισης αυξάνει το επίπεδο προστασίας χωρίς να προκαλέσει κάποια σημαντική αύξηση στο μέγεθος και το βάρος του οχήματος.

Η εταιρεία αναζητεί έναν κατασκευαστή πλατφόρμας για την πλήρη εξέλιξη του συστήματος, και ελπίζει ότι οι πολυάριθμες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην “Eurosatory” θα επιφέρουν μια καρποφόρα συνεργασία.

Robin Hughes

Απόδοση/Μετάφραση απο το “janes.com” για την Προέλαση.

One Response

  1. Theognostos

    Στο σχεδιάγραμμα δείχνουν ότι το χτύπημα είναι σε συγκεκριμενο σημείο όμως αυτο δεν ειναι απαραίτητο. Έπειτα κόκκινο μάλλον για την διαφήμιση ειδαλως το αρμα γίνεται στόχος φαίνεται απο μακρυά με αυτο το χρώμα.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: