Γερμανία: Περισσότερα χρήματα για τον αμυντικό προϋπολογισμό

©Army Recognition | Leopard 2A6 των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων

Οι προβλέψεις για τον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό δείχνουν την αύξηση πολλών δισεκατομμυρίων στις αμυντικές δαπάνες του 2019. Για αρκετά χρόνια, ο γερμανικός στρατός αντιμετωπίζει ελλείψεις οπλισμών και εξοπλισμών όπως επίσης και την πίεση των νατοϊκών συμμάχων του, κυρίως από τον πρόεδρο Τράμπ, ο οποίος κατηγορεί την χώρα ότι αθετεί τις δεσμεύσεις της στους στόχους του προϋπολογισμού και το από κοινού συμφωνημένο ποσοστό του 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ).

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της γερμανικής ομοσπονδίας για το 2019, ο οποίος πρόκειται να παρουσιαστεί από τον σοσιαλοδημοκράτη (“SPD”) υπουργό οικονομικών Όλαφ Σολτς, φέρεται να διαθέτει $51,2 δισεκατομμύρια για τον στρατό. Αυτό το ποσό δεν ειναι μόνο κατά $4,7 δισ. μεγαλύτερο απο αυτά που η Γερμανία προόριζε να δαπανήσει στον στρατό το 2018, άλλα, επίσης, υπερβαίνει την προηγούμενη αυξημένη πρόταση για το 2019 κατα $785 εκατομμύρια. Ο Σολτς θέλει να πραγματοποιήσει μια ειδική κυβερνητική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2019 πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Το γερμανικό κοινοβούλιο πρόκειται να αναθεωρήσει και εγκρίνει το προσχέδιο πριν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, καθως οι τελευταίες φορολογικές εκτιμήσεις προβλέπουν πολύ υψηλά δημόσια έσοδα απ’ο,τι αναμένονταν, ο Σόλτζ υποσχέθηκε περισσότερα χρήματα για τον στρατό, ενδίδοντας στην πίεση της Γερμανίδας υπουργού άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν, μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (“CDU”), της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός ήταν μία απο τις κύριες πηγές διαφωνιών μεταξύ του “SPD” και του “CDU/CSU” της Μέρκελ, που αποτελούν τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό στην Γερμανία. Οι προηγούμενοι, λιγότερο γενναιόδωροι αμυντικοί προϋπολογισμοι υπήρξαν αντικείμενο σθεναρής αντίστασης απο την πλευρά της Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν: κατηγόρησε ότι ήταν ανεπαρκείς και επεσήμανε την ελλειπή χρηματοδότηση που προορίζονταν για τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, τις Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις (“Bundeswehr”). Τα τελευταία χρόνια Γερμανία διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες στο 1,2 τοις εκατό του ΑΕΠ. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν ανακοινωσε ότι η χώρα θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό στο 1,5 τοις εκατό μέχρι το 2025, εξακολουθώντας να ειναι 0,5% κάτω από τον κοινό στόχο.

Ενω η Γερμανία αναμένεται να αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης αντίδρασης κρίσεων μέσα το 2019, ο στρατός της αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις στις βασικές στρατιωτικές προμήθειες. “Λιγότερα από τα μισά των 224 αρμάτων μάχης ‘Leopard 2’ ειναι επιχειρησιακά και μόλις πέντε από τις 13 φρεγάτες του ναυτικού ειναι αξιόπλοες”, σύμφωνα με την “έκθεση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των κύριων οπλικών συστημάτων των γερμανικών ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων 2017” του γερμανικού υπουργείου άμυνας. Η λίστα των ελλείψεων περιλαμβάνει επίσης μαχητικά αεροσκάφη που πασχίζουν να επιχειρήσουν την νύχτα, παραιτήσεις πιλότων απο την “Luftwaffe” και μόλις λίγα από τα 128 “Eurofighter Typhoon” ειναι έτοιμα για να πετάξουν σε πολεμικές αποστολές. Η ιδια αναλογία ισχύει και στο νέο μεταφορικό αεροσκάφος “A400M”.

To Βερολίνο δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ), Ντόναλντ Τράμπ, όπως επίσης και απο κάποια αλλα νατοϊκά μέλη, για τις πολύ χαμηλότερες δαπάνες απο την απαίτηση του 2 τοις εκατό του ΑΕΠ, που τα μέλη του “NATO” συμφωνήσαν το 2014. Η εφημερίδα “New York Times” δημοσίευσε την 2α Ιουλίου οτι ο πρόεδρός Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε επιστολές στους ηγέτες κάποιων χωρών μελών του “NATO”, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, Καναδά, Γερμανίας και Νορβηγίας, για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την μη συμμόρφωση των χωρών με τις δεσμεύσεις τους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες. Η Γερμανία έλαβε μια ειδική ειδοποίηση απο τον Τράμπ. “Οπως συζητήσαμε κατά την επίσκεψη σου τον Απρίλιο, υπάρχει η αυξανομένη απογοήτευση στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ορισμένοι σύμμαχοι δεν έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους όπως υποσχέθηκαν… Η συνεχιζόμενη γερμανική μειωμένη εκτέλεση δαπανών στην άμυνα υπονομεύει την ασφάλεια της συμμαχίας και παρέχει επικύρωση στους υπόλοιπους συμμάχους που επίσης δεν σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στις αμυντικές δαπάνες, επειδή οι υπόλοιποι σας βλέπουν ως ένα παράδειγμα προς μίμηση”, έγραψε, συγκεκριμένα, ο Τράμπ στην επιστολή του προς την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.