Γερμανία: Πρόστιμο 81,25 εκατ. € στην “Airbus” για το σκάνδαλο πώλησης “Eurofighter” στην Αυστρία

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ύψους 81,25 εκατομμυρίων ευρώ στην αεροναυπηγική εταιρεία Airbus προκειμένου να κλείσει η μία από τις δύο έρευνες σε βάρος της, που αφορά μια υπόθεση διαφθοράς σχετιζόμενη με την πώληση μαχητικών Eurofighter στην Αυστρία το 2003.

Οι εισαγγελείς του Μονάχου ερευνούσαν το αν η Airbus δωροδόκησε αξιωματούχους για να κερδίσει μια σύμβαση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορία που η εταιρεία διέψευδε κατηγορηματικά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελία τονίζεται ότι από την ευρεία έρευνά τους “σε στενή συνεργασία με τις αυστριακές αρχές (…) δεν βρέθηκε καμία απόδειξη για δωροδοκία”. Ωστόσο, η εταιρεία δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί κατέβαλε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε δύο εταιρείες-βιτρίνες.

Η EADS (όπως ήταν την εποχή εκείνη η ονομασία της μητρικής εταιρείας) έστειλε τα ποσά αυτά στις Vector Aerospace LLP και City Chambers Limited. Τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια, χωρίς να περνούν από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, χρησιμοποιήθηκαν για “ασαφείς σκοπούς”, σημείωσαν οι εισαγγελίες, προσθέτοντας όμως ότι τελικά δεν στάθηκε δυνατόν να καθοριστεί σε τι δαπανήθηκαν αυτά τα ποσά.

Στη δική της ανακοίνωση, η Airbus σημειώνει ότι το πρόστιμο που συμφώνησε να πληρώσει σχετίζεται με την «αμέλεια τήρησης των εποπτικών καθηκόντων της» από μη κατονομαζόμενα μέλη της προηγούμενης διοίκησής της. Οι πρώην διευθυντές δεν διασφάλισαν τους κατάλληλους ελέγχους που θα είχαν αποτρέψει τις πληρωμές σε «επιχειρηματικούς εταίρους» χωρίς να λάβει σε αντάλλαγμα τις ανάλογες υπηρεσίες.

Με τη συμφωνία τερματίζεται η έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου, ωστόσο η Airbus και πρώην στελέχη της, όπως ο Τομ Έντερς, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος (2000-2005) έχουν μπει στο στόχαστρο των ανακριτικών αρχών της Αυστρίας για τη σύμβαση των Eurofighter. Το συμβόλαιο αυτό αφορούσε την πώληση 18 μαχητικών στην Αυστρία. Η έρευνα «συνεχίζεται ανεξάρτητα» από την απόφαση της Γερμανίας, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Βιέννης.

in.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

  1. Ὧ,έλα τώρα Κώστα,την τέχνη την ξέρουν όλοι.
   Όσο για την πτωχή πλήν τιμία κορασίδα Λοκχηντ,εκείνη δέν ήταν που λάδωσε τον μισό πλανήτη για να προωθήσει το F-104G;

   1. Σωστά τα γράφεις Αχέροντα. Δεν διαφωνώ καθόλου.

    Σήμερα όμως υπάρχει πολύ πιο εντατικός έλεγχος για τις αμερικανικές εταιρίες και είναι πιο σπάνιο να χρησιμοποιήσουν τέτοιες πρακτικές. Μπορούν να «καρφωθουν» από ανταγωνιστές και το FBI δεν είναι παίξε γέλασε στις έρευνες του.

    Δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις αγορές μας ευρωπαϊκων όπλων μετά το 2000 υπάρχει οσμή σκανδάλου.

    Στην Ευρώπη ποιος θα καρφώσει την κοινοπραξία του ταιφουν όταν έχει κυβερνήσεις να τη στηρίζουν.

    Βέβαια η σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ δεν εμποδίζει τις εταιρίες να βρίσκουν άλλους τρόπους για να πιέζουν.
    Π.χ. η Λοκχιντ μοίρασε την παραγωγή του Φ35 σχεδόν σε όλες τις πολιτείες, προκειμένου να υπάρχει πολιτική πίεση υπέρ του προγράμματος. Ποιος γερουσιαστης θα ψηφίσει εναντίον ενός προγράμματος που δημιουργεί θέσεις εργασίας στην πολιτεία του?

   2. @ΑΧΕΡΩΝ

    Ενδιαφέρον θα είναι πως θα εξελιχθεί στην συνέχεια όλη η υπόθεση με τα αυστριακά Ευρωμαχητικά, και αν θα επιστραφούν χρήματα και αεροσκάφη στις δυο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, αποκλείεται να πάρει η Αυστρία ένα JSF εφόσον δεν έχει αντικείμενο για ένα αεροσκάφος δίωξης-βομβαρδισμού(όταν γίνει), για επιθέσεις αέρους – εδάφους στο εχθρικό έδαφος.

    Μην λες αλήθειες για τους πρωτομάστορες στο λάδωμα, γιατί θα σε αποκαλέσουν άσχετο, εκεί στα γραφιά της ανεπίσημης αντιπροσωπείας.

    Περασμένα ξεχασμένα, πρέπει να λέμε για να είμαστε τα καλά και φρόνιμα παιδιά, που ακολουθούν πίστα(και τυφλά) την γραμμή προπαγάνδας. ?

   3. gunslinger ειμαι απο τους λίγους πολέμιους της αναπαλαίωσης των Ρ3 και του εκτεταμένου εκσυγχρονισμού των Φ16. Μαλλον δεν ειμαι καλός αντιπρόσωπος της Λοκχιντ… δεν νομίζεις;

   4. Οποίος δεν αισθάνεται αντιπρόσωπος (έστω και ανεπίσημος) μιας ΛΜ, δεν θα είχε και λόγο να «αμυνθεί» η να απολογηθεί για μια κατηγορία που δεν απευθύνεται σε αυτόν(εφόσον ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ασχολείται με την προώθηση προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρίας, και επομένως δεν θα έπρεπε να τον αφορά). Οπότε αυτή η αντίδραση δεν θα χρειαζόταν, όταν δεν υπάρχει λόγος.

    Οι άστοχες ατάκες, νομίζω ότι δεν προσφέρονται για αντικειμενικές συζητήσεις, ειδικά όταν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
    Ό σκληρός ανταγωνισμός που υπάρχει στην διεθνής αγορά οπλικών συστημάτων, δεν είναι είδηση(ούτε ήταν μυστικό). Νομίζω επίσης, ότι η μελλοντική παράλληλη χρήση των JSF και EF σε τουλάχιστον 2 αεροπορίες του ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να είναι αρκετή απόδειξη ότι δεν υπάρχει θέμα πραγματικού ανταγωνισμού των δυο συγκεκριμένων τύπων αεροσκαφών(ειδικά στην περίπτωση των αεροποριών που έχουν επιλέξει και τα 2 αεροσκάφη συστήματαγια για ταυτόχρονη/παράλληλη χρήση).

   5. Gunsilinger με τη λογική που χρησιμοποιείς είναι ύποπτος και ο ρόλος σου όπου θες να ισοπεδώνεις τα πάντα και να δημιουργήσεις εντυπώσεις ότι όλοι χρησιμοποιούν παράνομες μεθόδους, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια όλα τα σκάνδαλα αφορούν αποκλειστικά γερμανικές εταιρείες (τουλάχιστον στους ελληνικούς αμυντικούς εξοπλισμούς)

   6. Άστοχη η παρατήρηση, όπως και η (μάταια) προσπάθεια δημιουργείας (λάθος) εντυπώσεων. Αν ήταν έτσι θα αποτυπώνονταν στις αντιδράσεις και στα σχόλια όσων παρακολουθούν τις συζητήσεις στην Προέλαση, και διαβάζουν τα σχόλια μου για το θέμα,οπότε. Αντίθετα παρατηρώ όμως τέτοιες αντιδράσεις στα δικά σου σχόλια υπέρ του JSF(και όχι μόνο), σε διάφορα ιστολόγια που ασχολούνται με το θέμα(νομίζω ότι είναι περιττό να παραθέσω συνδέσμους που αποδεικνύουν τα γεγονότα που αναφέρω, αν χρειαστεί όμως, έχω υπόψην μου αρκετές περιπτώσεις που θα μπορούσα να παραθέσω, για να δούμε ποιός παίζει ποιόν ρόλο).

    Η λέξη «λογική» έχει καταντήσει τόσο ελαστική στην επιθετική ρητορική, ώστε να μην προσφέρεται πλέον για κατηγορία απέναντι σε αυτούς που έχουν διαφορετικές απόψεις.

    Επομένως σταματάω εδώ, το θέμα (και του προσωπικού), επειδή δεν έχει νόημα.

   7. gunslinger:

    για την ταμπακιέρα τιποτα…

    και η μπάλα στην κερκίδα….

    με λιγα λόγια δεν απάντησες τιποτα επι του θέματος και κανεις ελιγμό να αλλάξεις θεμα

    ας ειναι ετσι

  1. Αυτή η απόφαση ήταν μόνο η αρχή νομίζω, με την απόφαση της εισαγγελίας(που αφορά το ποινικό μέρος) για ένα ποσό που έχει περισσότερο συμβολική αξία, θα ανοίξει ο δρόμος για μια αστική αγωγή, η οποία θα αφορά την συμφωνία και τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις απο πλευράς του αγοραστή/πελάτη(στην συγκεκριμένη περίπτωση την Αυστρία). Παράξενο είναι ότι ενώ δεν μπόρεσαν να αποδείξουν (όπως λένε) ότι επρόκειτο για μια παράνομη πράξη, επέβαλαν πρόστιμο. Έτσι όλη αυτή η περίπτωση μυρίζει προστατευτισμό, η Αυστρία φαίνεται όμως αποφασισμένη να συνεχίσει την έρευνα για την υπόθεση, προφανώς για οικονομικούς λόγους.

 1. Έτσι για να μην «λέμε» ότι να’ναι, για να παίζουμε τους γνωστές(πουλώντας εξυπνάδες).

  Kostas Φεβρουάριος 4, 2018 at 12:10 πμ
  Δυστυχώς είμαστε κολλημένοι με τους αριθμούς. Οι αριθμοί μαχητικών περασμένων γενεών (όπως όλες οι εκδόσεις Μιράζ ακόμα και Ραφαλ) έχουν μηδαμινή αξία σε ένα σύγχρονο αεροπορικό πόλεμο.

  Στην εποχή των iPhone προτείνετε να αγοράσουμε Νοκια επειδή έχουν ωραίο πορτακι…

  Όλα αυτά τα Μιράζ θα είναι εκπαιδευτικοί στόχοι για ένα μαχητικό 5ης γενεας

  Φόρτωση…
  Απάντηση
  kkalev Φεβρουάριος 4, 2018 at 9:43 πμ
  Η διαφορά των Nokia με το iPhone (και των εκδόσεων iPhone μεταξύ τους) είναι κυρίως τεχνολογική. Το ίδιο πλέον ισχύει και με τα σύγχρονα αεροσκάφη τα οποία έχουν γίνει τεχνολογικές πλατφόρμες. Το F-16A με το F-16V είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό το ίδιο αεροσκάφος αλλά με εντελώς διαφορετικούς αισθητήρες, υπολογιστές, δικτύωση και επίγνωση τακτικής κατάστασης. Η μεγαλύτερη εξέλιξη που έχει να προσφέρει το F-35 δεν είναι τόσο η χρήση stealth όσο η σύντηξη δεδομένων από ποικιλία αισθητήρων, οι υπέρτεροι αισθητήρες και η δικτύωση.

  Τα σύγχρονα «ψηφιακά» μαχητικά όπως το M-200-5 και το F-16V ΕΧΟΥΝ θέση στο πεδίο μάχης ακόμα και απέναντι σε μαχητικά 5ης γενιάς. Ο λόγος είναι οι αναβαθμισμένοι αισθητήρες τους και η ικανότητα δικτύωσης. Τα μαχητικά 5ης γενιάς δε θα λειτουργούν μόνα τους (γιατί ποτέ δε θα αποκτηθούν σε μεγάλους αριθμούς) αλλά σε συνδυασμό με τα πολυπληθέστερα μαχητικά 3ης++ γενιάς. Τα τελευταία είναι αυτά τα οποία θα μπορούν να πετούν με μεγάλο φορτίο οπλισμού (πχ Meteor/AIM-120D) και να λαμβάνουν δεδομένα από μαχητικά 5ης γενιάς και άλλους αισθητήρες στον αέρα και στο έδαφος.

  Δε θα αντιμετωπίσουν τα μαχητικά 5ης γενιάς κατά μονάς αλλά ως «κόμβοι» ενός δικτύου αισθητήρων/αεροσκαφών κουβαλώντας υπέρτερο φορτίο οπλισμού. Προφανώς για να ισχύουν αυτά απαιτείται σύγχρονο ραντάρ, link-16, εξελιγμένοι πύραυλοι αέρος-αέρος, σκοπευτικό επί κράνους κτλ.

  Φόρτωση…
  Απάντηση
  Kostas Φεβρουάριος 4, 2018 at 4:56 μμ
  Σε ένα πεδίο μάχης με αντίπαλα αεροσκάφη 5ης γενιάς εσυ δεν μπορείς να πας με αεροσκάφη 3ης γενιάς, όσο εκσυγχρονισμένα και αν είναι.

  Εάν διαθέτεις ήδη αεροσκάφη 5ης γενιάς, τότε μπορείς να σκεφτείς ρόλους υποστήριξης για τα αεροσκάφη 3ης γενιάς.

  Τονίζω και πάλι όμως, ότι οι λογικές αριθμητικών αντιπαραθέσεων αεροσκαφών 3ης γενεάς είναι αστείες, τη στιγμή που η κυρία απειλή είναι αεροσκαφος 5ης γενεάς.

  Είναι σαν να είμαστε στο 1986 και αντί για αγορά του αιώνα με Φ16/Μιράζ να προτείνουμε να εκσυγχρονίσουμε τα Φ84

  Φόρτωση…
  Απάντηση
  kkalev Φεβρουάριος 4, 2018 at 10:27 μμ
  Σε ένα πεδίο μάχης πας κατ’ αρχήν με ότι έχεις. Και αν αυτό που έχεις είναι εξοπλισμένο με ραντάρ AESA και πλήρως δικτυωμένο με κάθε διαθέσιμο αισθητήρα (είτε αυτός λέγεται ραντάρ αεροσκαφών, ΑΣΕΠΕ, ραντάρ πλοίων, ραντάρ εδάφους) τότε οι δυνατότητες του εναντίον ενός στόχου stealth του επιπέδου του F-35 (που δεν είναι F-22) είναι σημαντικές. Καιρός να σταματήσουμε να εξετάζουμε την αεροπορική μάχη με όρους F-16V vs F-35, το έγραψα ήδη μια φορά.

  Επίσης, όπως έδειξε το Βέλγιο μία πτέρυγα F-35 κοστίζει 7 δις $ Οδηγός τόσο για τις δυνατότητες ενίσχυσης της ΠΑ όσο και για τον τελικό αριθμό των αεροσκαφών που θα αποκτήσουν οι Τούρκοι. Κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία για το μέγεθος της απειλής, ιδιαίτερα με δεδομένη τη χαμηλή μεταφορική ικανότητα του F-35 σε πυραύλους αέρος – αέρος.

  Το F-84 ή το F-4 δεν είναι ψηφιακά αεροσκάφη, το F-16 και το M-2000-5 είναι παράλληλα με εξαιρετική ευελιξία και μεγάλη ικανότητα μεταφοράς φορτίου.

  Φόρτωση…
  Απάντηση
  Kostas Φεβρουάριος 5, 2018 at 4:10 μμ
  kkalev τα οσα λες περι δικτύωσης (χωρις να ειναι λαθος οσον αφορα τη δικτύωση βραχειασ εμβέλειας με ζεύξεις αυθεντικές σε παρεμβολες) τα εχουμε ξανακούσει στο παρελθόν. Οταν εξέταζαν την αγορα Φ16, υπήρχαν καποιοι που έλεγαν οτι δεν ειναι απαραίτητα τα ρανταρ στα αεροσκαφη, θα καθοδηγούνται απο τους σταθμούς ελέγχου περιοχής.
  Βασικα δηλαδη σκέψου να ειχαμε Φ5 απέναντι στα Φ16. Αυτο βασικα προτεινεις.

  Τα ίδια βασικα ακούμε και τωρα, τα αεροσκαφη τρίτης γενεάς θα κατευθύνονται προς την περιοχη του στοχου 5ης γενεασ καθοδηγούμενα απο καποιο επίγειο ρανταρ χαμηλών συχνοτητων ή μεσω κάποιας μαγικά διασύνδεσης όλου του δικτύου (δεν προσδιορίζεις τον τροπο και μαλλον αγνοείς οτι ολες αυτες οι ζεύξεις ειναι απολύτως γνωστές στον εχθρό ο οποιος εχει δυνατοτητες εγχώριας ανάπτυξης συστημάτων ηλεκτρονικού πολεμου).

  Φόρτωση…
  Απάντηση
  kkalev Φεβρουάριος 5, 2018 at 4:33 μμ
  Το Link-16 δημιουργεί ένα ενιαίο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν ως κόμβοι αεροσκάφη, ραντάρ εδάφους, ΑΣΕΠΕ, ραντάρ πλοίων.

  Τα σύγχρονα ραντάρ AESA έχουν πολλά να προσφέρουν ως (προκεχωρημένοι) κόμβοι αυτού του δικτύου. Ως απάντηση υπενθυμίζω ότι στα βασικά σενάρια επιχειρήσεων των F-35 αυτά θα πραγματοποιούν διείσδυση με τα ραντάρ τους απενεργοποιημένα βασιζόμενα στους παθητικούς αισθητήρες τους και σε καθοδήγηση μέσω ζεύξης δεδομένων από άλλα αεροσκάφη/ΑΣΕΠΕ.

  Φόρτωση…
  Απάντηση
  Kostas Φεβρουάριος 7, 2018 at 5:14 πμ
  “ο Link-16 δημιουργεί ένα ενιαίο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν ως κόμβοι αεροσκάφη, ραντάρ εδάφους, ΑΣΕΠΕ, ραντάρ πλοίων.»
  ναι αλλα ο εχθρός γνωρίζει τα παντα γιαννη ζεύξη και ενδεχομένως να εχει αναπτύξει τεχνικές παρεμβολής της με blanket jamming. Αντίθετα η ζεύξη που χρησιμοποιει το Φ35 ειναι κατευθυντικη, πρακτικώς δηλαδη δεν παρεμβάλλεται

  “Τα σύγχρονα ραντάρ AESA έχουν πολλά να προσφέρουν ως (προκεχωρημένοι) κόμβοι αυτού του δικτύου.”
  το θεμα ειναι ποιος ειναι ο φορέας αυτων των ρανταρ. εαν ο φορέας δεν μπορει να επιβιώσει, τοτε το ρανταρ που θα φέρει δεν εχει αξια

  «Ως απάντηση υπενθυμίζω ότι στα βασικά σενάρια επιχειρήσεων των F-35 αυτά θα πραγματοποιούν διείσδυση με τα ραντάρ τους απενεργοποιημένα βασιζόμενα στους παθητικούς αισθητήρες τους και σε καθοδήγηση μέσω ζεύξης δεδομένων από άλλα αεροσκάφη/ΑΣΕΠΕ.»
  πρωτο λαθος, το Φ35 μεσω του sensor fusion θα μπορει να αντλήσει πληροφοριες γι την πιθανή περιοχη του στοχου και να κανει μια πολυ σύντομη εκπομπή η οποια και λογω των εγγενών LPD χαρακτηριστικών, δεν θα ανιχνευθεί καν απο τα αντίπαλα RWR. Κανεις δεν ειπε οτι θα εχει συνεχώς το ρανταρ κλειστό. μπορει να το ανοίξει επιλεκτικά
  Δεύτερο λαθος οι ζεύξεις δεδομενων του φ35 ειναι κατευθυντικές οποτε πολυ δύσκολα ανιχνεύονται και πρακτικώς δεν παρεμβάλλεται. Αυτο σε αντιθεση με υπάρχουσες ζεύξεις δεδομενων τύπου λινκ 16

  Φόρτωση…
  Απάντηση
  kkalev Φεβρουάριος 7, 2018 at 11:08 πμ
  Νομίζω είναι αρκετά σαφές ότι έχετε προαποφασίσει τι θα πιστεύετε και κανένας αντίλογος δεν πρόκειται να σας μετακινήσει από τις θέσεις σας.

  Το F-35 θα χρησιμοποιεί Link-16 για την επικοινωνία με ΑΣΕΠΕ, F-16, σταθμούς εδάφους, πλοία. To MADL είναι για επικοινωνία εντός του σχηματισμού των F-35.

  Μάθαμε επίσης ότι η επιβιωσιμότητα ενός αεροσκάφους είναι ανεξάρτητη του ραντάρ το οποίο φέρει επειδή «έτσι».

  Δυνατότητα να ανοίγουν το ραντάρ τους για λίγο και να αξιοποιούν άλλους αισθητήρες και ζεύξεις δεδομένων έχουν όλα τα αεροσκάφη

  Φόρτωση…
  Απάντηση
  Kostas Φεβρουάριος 7, 2018 at 4:49 μμ
  ας μείνουμε στα δεδομενα και ας αποφύγουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς που δεν προσφερουν κατι στην επιχειρηματολογία.

  το madl ειναι για επικοινωνία μεταξυ Φ35. Εαν θελήςουν να εκπέμψουν μεσω λινκ 16 , δεν ειναι ανάγκη να το κανει ο σχηματισμός που διεισδύει αλλα ενα οποιοδήποτε Φ35 που βρίσκεται σε αποσταση απο την περιοχη των επιχειρησεων. Επισης να μην ξεχνας οτι το ναυτικό σκέφτεται την εγκατάσταση δεκτών madl και στα πλοία του.

  η επιβιωσιμοτητα του φορέα εξαρτάται απο παρα πολλους παράγοντες, το ρανταρ ειναι μονο ενας απο αυτους

  δυνατοτητες σύντηξης δεδομενων δεν εχουν αλλα αεροσκαφη στο πρωτοποριακό βαθμό που εχει το Φ35. Μην ξεχνας οτι αυτη η τεχνολογια απαίτησε εκατομμύρια γραμμές κώδικα και ηταν απο τους κυρίους λογους καθυστέρησης τπυ προγράμματος. Δεν ειναι κατι εύκολο να γινει εξαρχησ και δεν ειναι κατι ευκολο να αντιγραφεί απο αλλους. Η σύντηξη δεδομενων λοιπον ειναι αποκλειστικό προνόμιο του Φ35 για το ορατό μελλον. Τα περι παρόμοιων δυνατότητων αλλων αεροσκαφων δεν ισχύουν. Σε προκαλώ να μου αναφερεις παραδείγματα εαν εχεις.
  Να δώσω ενα παράδειγμα. Το Φ35 μπορει να παίρνει δεδομενα ESM τα οποια να δημιουργούν υποψία υπαρξης στοχου σε μια δεδομένη κατεύθυνση. Το Φ35 εχει την δυνατοτητα να δωσει αυτόματα αυτη την κατεύθυνση στο ρανταρ και ο χειριστης εαν επιλέξει να κανει μια πολυ σύντομη εκπομπή ρανταρ προκειμένου να εξακριβώσει εαν υπαρχει στόχος και εαν υπαρχει στόχος πρόσθετες πληροφοριες γι αυτον. Αυτη η δυνατοτητα δεν υπαρχει για αλλα αεροσκαφη (τουλαχιστον σε αυτοματοποιημένη μορφή και με σύντηξη δεδομενων απο τόσους αισθητήρες).
  Αυτη η δυνατοτητα ειναι τελείως διαφορετική απο λειτουργειες ερευνης αλλων ρανταρ και απο την σιγή ρανταρ για μείωση των ΗΜ εκπομπών που κανουν αλλα συμβατικά αφη

  Φόρτωση…
  Απάντηση
  kkalev Φεβρουάριος 8, 2018 at 3:37 μμ
  Κοντολογίς τίποτα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35 επειδή.. «δεν είναι F-35».

  Κανένας δεν αμφισβήτησε ότι το F-35 είναι η νεότερη εξέλιξη στα μαχητικά και εισάγει ένα συνδυασμό εξελιγμένων τεχνολογιών. Αμφισβήτησε ότι τα μαχητικά 3ης++ γενιάς θα είναι «εκπαιδευτικοί στόχοι».

  Ιδιαίτερα όταν αυτός ο στόχος θα είναι εξοπλισμένος με ραντάρ AESA, Link-16, μεγάλο φόρτο οπλισμού, σύστημα αυτοπροστασίας, ατρακτίδιο IR και θα επικοινωνεί με ποικιλία άλλων αισθητήρων.

  Η απάντηση κατέληξε να είναι ότι το Link-16 θα παρεμβάλλεται .. σε όλο το εύρος της Ελληνικής επικράτειας και πόσο εξελιγμένη είναι η σύντηξη δεδομένων στο F-35.

  Όλα αυτά ενώ είναι δεδομένο το κόστος του F-35 που συνεπάγεται ότι το μέγεθος της απειλής θα είναι πιθανότατα μικρό σε αριθμό παρά τα 100 μαχητικά που θεωρητικά θα αποκτήσει η Τουρκία. Ας μην καταλήξουμε στο ότι το υπερ-μαχητικό F-35 θα καταρρίψει όλη την αντίπαλη αεροπορία με τους.. ΔΥΟ Amraam που θα φέρει.

  Φόρτωση…
  ΠΡΟΜΑΧΟΣ Φεβρουάριος 9, 2018 at 4:05 μμ
  Αγαπητέ kklaev, joint the club!!!
  Μάθαμε επίσης ότι κανένα άλλο μαχητικό στον πλανήτη δεν κάνει σύντηξη δεδομένων και ότι αν κάποιο κατ’εξαίρεση κάνει, δεν κάνει αυτοματοποιημένα.
  Προφανώς θα κάνει χειροκίνητα, βάλε φλασάκι, γύρνα τη μανιβέλα, βγάλε φλασάκι.

  Μάθαμε ότι το Link 16 θα λειτουργεί στο F35 με τη λογική το είπα στο σκύλο μου κι ο σκύλος στην ουρά του και ότι ενώ στα άλλα μαχητικά θα παρεμβάλλεται, στο F35 αναμεταδότη δεν θα παρεμβάλλεται.

  Μάθαμε ότι το ραντάρ παίζει έναν σχετικό ρόλο στην επιβιωσιμότητα του μαχητικού και ότι το υπέρυθρο ίχνος του ισχυρότερου κινητήρα του πλανήτη για μαχητικό είναι ανάξιο αναφοράς.

  Μάθαμε ότι επειδή το USN ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ να βάλει MALD, αυτό έχει ήδη γίνει πραγματικότητα, αντικατέστησε πλήρως την Link 16 και άλλαξε η φύση του αεροπορικού πολέμου.

  Μάθαμε ότι κάνεις προσωπικούς χαρακτηρισμούς όταν επισημαίνεις στον συνομιλιτή σου ότι έχει απόλυτα προδιαμορφωμένες απόψεις.

  Καλό κουράγιο φίλε μου…

  Thras Φεβρουάριος 5, 2018 at 10:36 πμ
  Όχι δεν είνια το ίδιο. Τα Μ2000/F16 έχουν μπροστά τους 15-20 χρόνια καριέρας αν αναβαθμιστούν τα ηλεκτρονικά τους. Δηλαδή με κόστος προμήθειας 10-15 F35 αναβαθμίζεις 123 F16(σε V ή 52/52+) και αποκτάς/αναβαθμίζεις 50 Μ2000-5. Σύνολο 183 αεροσκάφη.

  Ε, όχι δεν θα τα αφήσουμε να γίνουν όλα παλιατζούρες γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι με 15 F35 έχεις αεροπορία… Έλεος πια!

  https://www.ptisidiastima.com/is-there-any-possibility-for-more-m2000-for-haf/

  1. σε ευχαριστω που παρακολουθεις τα σχολια μου. Σου προτεινω να μελετησεις τα εξης σημεια:

   ναι αλλα ο εχθρός γνωρίζει τα παντα για τη ζεύξη (λινκ 16) και ενδεχομένως να εχει αναπτύξει τεχνικές παρεμβολής της με blanket jamming. Αντίθετα η ζεύξη που χρησιμοποιει το Φ35 ειναι κατευθυντικη, πρακτικώς δηλαδη δεν παρεμβάλλεται

   «Ως απάντηση υπενθυμίζω ότι στα βασικά σενάρια επιχειρήσεων των F-35 αυτά θα πραγματοποιούν διείσδυση με τα ραντάρ τους απενεργοποιημένα βασιζόμενα στους παθητικούς αισθητήρες τους και σε καθοδήγηση μέσω ζεύξης δεδομένων από άλλα αεροσκάφη/ΑΣΕΠΕ.»
   πρωτο λαθος, το Φ35 μεσω του sensor fusion θα μπορει να αντλήσει πληροφοριες για την πιθανή περιοχη του στοχου και να κανει μια πολυ σύντομη εκπομπή η οποια και λογω των εγγενών LPD χαρακτηριστικών, δεν θα ανιχνευθεί καν απο τα αντίπαλα RWR. Κανεις δεν ειπε οτι θα εχει συνεχώς το ρανταρ κλειστό. μπορει να το ανοίξει επιλεκτικά
   Δεύτερο λαθος οι ζεύξεις δεδομενων του φ35 ειναι κατευθυντικές οποτε πολυ δύσκολα ανιχνεύονται και πρακτικώς δεν παρεμβάλλεται. Αυτο σε αντιθεση με υπάρχουσες ζεύξεις δεδομενων τύπου λινκ 16

   Οταν τα μελετησεις θα καταλαβεις γιατι θεωρω μεγαλη απειλη τα Φ35 και γιατι πιστευω πως πρεπει να αποκτησουμε προσβαση στην τεχνολογια τους

   Οτι δεν καταλαβαινεις απο τα ανωτερω ευχαριστως να στα εξηγησω. Ειχα την τυχη να μου εξηγησουν τα ανωτερω ειδικοι του χωρου, ευχαριστως να μοιραστω την γνωση μαζι σου. Οταν εννοω ειδικους, δεν εννοω ανθρωπους που διαβαζουν για αυτα στο ιντερνετ και νομιζουν πως κατεχουν το αντικειμενο…

   1. Αυτά που θεωρείς χαζομάρες είναι θεμελιώδη πράγματα για να κατανοήσεις το παρόν και το μέλλον της αεροπορικής μάχης.

    Ο αεροπορικός πόλεμος είναι δίκτυοκεντρικός και απαιτεί ειδικές γνώσεις, εάν θέλεις να τον παρακολουθήσεις.

    Μην υποτιμάς πράγματα που δεν κατανοείς.

 2. «Austria is thinking about new fighters and backs

  On December 7, Austrian media reported that the government is engaged in a lively discussion about the future of the fleet of combat aircraft operated by the armed forces of this European state.

  The Minister of Defense issued a decision on the review of the preliminary decision on the withdrawal of the Eurofighter Typhoon fighter jets and the schedule of a new (international) competition for the purchase of a new type of combat aircraft. The Chancellor is in favor of leaving the Typhoon in service, while some politicians are ready to purchase new Saab JAS-39E / F Gripen planes. In both cases, the project will cost about $ 2 billion. The final decision will be made before the end of the year, in the first case it will be necessary to carry out the modernization of the «Typhoon».

  Austria was the first export buyer for the Eurofighter Typhoon. In 2003, a contract was signed for 18 cars, and the order was later reduced to 15. In July 2017, the authorities announced a desire to decommission these aircraft and begin the process of acquiring new aircraft of this class.

  The issue of updating the Saab 105 training aircraft fleet is also being considered. Unofficially, the Italian Leonardo M-345 is considered to have the greatest chances.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.