Γερμανία: Ραντάρ TRS-4D και συστήματα ΕΟ Mirador Mk2 για τις κορβέτες K130 Batch 2

Οι υφιστάμενες κορβέτες K130 είναι εξοπλισμένες με οπτρονικούς αισθητήρες Mirador και το πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ TRS-3D

Οι κορβέτες K130 Batch 2 θα εξοπλιστούν με ραντάρ TRS-4D και συστήματα IFF απο την Hensoldt και ηλεκτροοπτικά (EO) συστήματα Mirador Mk2 απο την Thales Deutschland.

Η γερμανική υπηρεσία αμυντικών προμηθειών (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr – BAAINBw) επέλεξε δύο συστήματα αισθητήρων για τις μελλοντικές κορβέτες K130 Batch 2 του γερμανικού Ναυτικού.

Η Hensoldt ανέλαβε σύμβαση για την παράδοση εφτά ραντάρ TRS-4D και εφτά συστημάτων αναγνωρίσεως φίλων ή εχθρών (IFF). Τα συστήματα θα τοποθετηθούν στις έξι κορβέτες Κ130 της δεύτερης παρτίδας (Batch 2). Tα επιπλέον εφτά συστήματα προορίζονται να τοποθετηθούν σε μια επάκτια εγκατάσταση για δοκιμαστικούς σκοπούς. Η εκτιμώμενη συνολική αξία της παραγγελίας ειναι €85 εκατομμύρια.

To TRS-4D είναι ένα πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ στοχοποίησης.

H Thales Deutschland ανέλαβε σύμβαση για να παραδώσει δώδεκα ηλεκτροοπτικά συστήματα Mirador Mk2 όπως επίσης και τις απαραίτητες υπηρεσίες εγκατάστασης και ενσωμάτωσης συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης. Η σύμβαση περιλαμβάνει μια προαίρεση, την παράδοση 10 επιπλέον συστημάτων για τις υφιστάμενες κορβέτες K130 της πρώτης παρτίδας (Batch 1). Η εκτιμώμενη συνολική αξία ειναι €58,34 εκατ.

Το TRS-4D ειναι το τελευταίο μελος της οικογενείας ναυτικών ραντάρ μπάντας C (NATO G-Band) της Hensoldt Sensors. Ειναι διαθέσιμη με μια μονόπλευρη περιστροφική κεραία (η εκδοσή που επιλέχθηκε για την K130 Batch 2) και έχει επίσης τη διαμόρφωση με τα τέσσερα σταθερά πλαίσια.

Σύμφωνα με την Hensoldt, το ραντάρ βασίζεται στο πιο εξελιγμένη τεχνολογία αισθητήρα νιτριδίου του γαλλίου (“GaN”) ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) με πολλαπλές ψηφιακές σχηματιζόμενες δέσμες, ανοίγοντας μια νέα διάσταση στις ναυτικές επιχειρήσεις.

Ειναι πλήρως ευέλικτο, χρησιμοποιώντας συνδυασμό καινοτόμων και μοναδικών τεχνολογιών ηλεκτρονικής σάρωσης και μηχανικής περιστροφής.

Το μέγιστο βεληνεκές οργάνου του TRS-4D ειναι 250 χιλιόμετρα. Το ραντάρ μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα περισσότερους από 1000 στόχους.

Το Mirador είναι ένας ελαφρύς, συμπαγής, ηλεκτροοπτικός πολλαπλός αισθητήρας.

Το Mirador της Thales ειναι ένα σύστημα ελέγχου πυρός, επιτήρησης και παρακολούθησης με στελθ σχεδίαση, η οποία συνεισφέρει στην προσπάθεια του πλοίου να παραμείνει απαρατήρητο. Το Mirador έχει σχεδιαστεί για χρήση σε μεγάλο εύρος πλατφορμών, από μικρά περιπολικά σκάφη ως τα μεγάλα αεροπλανοφόρα, όπου ενεργεί ως σύστημα επιτήρησης και διαχείρισης πυρός για την απομακρυσμένη οπτική ερεύνα, όπως επίσης και για αντιπλοϊκές και ανθυποβρυχιακές πολεμικές επιχειρήσεις.

Το Mirador παρέχει πολύ ακριβή στοιχεία για όπλα μικρού και μεσαίου διαμετρήματος και συστήματα ελέγχου πυρός πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Το Mirador μπορεί να εκτελέσει αυτόματη πρόσκτηση στόχων χωρίς να επεμβαίνει ο χειριστής κατά τη διάρκεια της αυτόνομης έρευνας της περιοχής για τον καθορισμό ενός εξωτερικού στόχου. Ο περιστροφικός μηχανισμός αμεσης κίνησης παρέχει περιστροφή πολύ μεγάλης ταχύτητας ακόμα και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο συνδυασμός της αυτόματης πρόσκτησης στόχου και του μικρού χρόνου περιστροφής μειώνει σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης, ο οποίος ειναι σημαντικός για την εμπλοκή των στόχων σε σενάρια πολλαπλών στόχων.

Η K130 Batch 2 θα εξοπλιστεί με το Mirador Mk2. Ο εκπρόσωπος της Thales Netherlands, δήλωσε στο Naval News, ότι η έκδοση Mk2 ειναι μια αναβάθμιση που περιλαμβάνει νέες κάμερες, με ψηφιακή διεπαφή και νέα επεξεργασία βίντεο. Το Mirador Mk2 χρησιμοποιεί πλαίσια προερχόμενα από το ελεύθερο εμπόριο (commercial-off-the-shelf – COTS).

Οι υφιστάμενες κορβέτες K130 ειναι εξοπλισμένες με το σύστημα διαχείρισης μάχης Thales Tacticos, τους οπτικοηλεκτρονικούς αισθητήρες Thales Mirador, το πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ TRS-3D, δυο ραντάρ πλοήγησης και την σουίτα μέτρων ηλεκτρονικής υποστήριξης/συστημάτων ηλεκτρονικών παρεμβολών (ESM/ECM) UL 5000 K. Τα όπλα τους περιλαμβάνουν τέσσερις σωλήνες εκτόξευσης των αντιπλοϊκών πυραύλων Saab RBS-15, δύο συστήματα RAM των 21-κελιών, ένα πυροβόλο Oto Melara 76/62 και δύο πυροβόλα Rheinmetall MLG 27.

Η Γερμανία ενέκρινε τον Ιούνιο 2017 την προμήθεια πέντε επιπρόσθετων κορβετών κλάσης Μπράουνσβαϊγκ (K130) για να ανταποκριθεί στις νεες νατοϊκές απαιτήσεις. Οι κορβέτες της δεύτερης παρτίδας (Batch) θα ονομαστούν Κολωνία, Έμντεν, Καρλσρούη, Άουγκσμπουργκ και Λούμπεκ. Οι Atlas Elekronik και Thales Deutschland έχουν συνάψει συμβάσεις για την παράδοση συστημάτων μάχης στις πέντε νέες κορβέτες K130.

Xavier Vavasseur

Απόδοση/Μετάφραση απο το navalnews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Τα ρανταρ των παροπλισμένων Bremen νομίζω είναι όμοια. Πως και δεν τα βάζουν αυτά; Μάλλων είναι large οι Γερμανοί παρά την ¨οικονομική στενότητα¨ στις ένοπλες δυνάμεις τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.