Γερμανία: Το ΤΟΜΑ Puma έλαβε έγκριση ανάπτυξης στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας

Το ΤΟΜΑ Puma κατά τις δοκιμές σε υψηλές θερμοκρασίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 17 Οκτωβρίου 2013. (Bundeswehr)

Την 6η Μαΐου 2015 η γερμανική αμυντική βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι ως επακόλουθο των επίπονων εργασιών ανάπτυξης, εντατικών δοκιμών στα τεχνικά κέντρα Wehrtechnische Dienststelle (WTD) της Γερμανίας, εξαντλητικών δοκιμών διάρκειας πολλών μηνών σε συνθήκες ακραίας θερμότητας και κρύου στο εξωτερικό, και πολλαπλών δοκιμών στα πεδία ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από στρατιώτες των Ομοσπονδιακών Δυνάμεων (Bundeswehr), το πρόγραμμα του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) Puma ολοκλήρωσε ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμών, Πληροφορικής και εν συνεχεία Υποστήριξης (BAAINBw) των Bundeswehr της Γερμανίας με έδρα το Koblenz, εξέδωσε την απαραίτητη άδεια «Έγκριση προς υπηρεσιακή χρήση». Τώρα πλέον τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο στην πορεία για την ένταξη σε υπηρεσία του νέου ΤΟΜΑ από τις Bundeswehr. Ένα επιπλέον θετικό είναι πως με την τοποθέτηση πινακίδων κυκλοφορίας στο Puma θα επιτρέπεται η κυκλοφορία του στους δημόσιους δρόμους.

Το Puma πρόκειται να αντικαταστήσει σταδιακά το ΤΟΜΑ Marder των Bundeswehr, του οποίου η αρχική έκδοση εισήλθε σε υπηρεσία με τις μονάδες του γερμανικού μηχανοκίνητου πεζικού πριν από σαράντα χρόνια.

Πολυάριθμες προϋποθέσεις έπρεπε να εκπληρωθούν πριν την χορήγηση της άδειας «Έγκριση προς υπηρεσιακή χρήση». Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών και ελέγχων, αναπτύχθηκαν διάφορες τεχνικές βελτιώσεις, πιστοποιήθηκαν και διαδοχικά ενσωματώθηκαν στα οχήματα παραγωγής. Αυτό που απαιτείτο ήταν η αξιολόγηση από το Γραφείο Στρατιωτικών Οχημάτων των Bundeswehr ώστε να ληφθεί η απαραίτητη πιστοποίηση λειτουργικότητας και καταλληλότητας οδικής κυκλοφορίας.

Την 13η Απριλίου 2015, το Γερμανικό Επιτελείο Στρατού ανήγγειλε επισήμως την αποδοχή του Puma. Η ανακοίνωση αυτή έδωσε στην BAAINBw τη δυνατότητα να εκδώσει την άδεια «Έγκριση προς υπηρεσιακή χρήση» – ένα σημαντικό βήμα για το Puma, του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος του Γερμανικού Στρατού αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι η προπαρασκευαστική εκπαίδευση των εκπαιδευτών μπορεί να ξεκινήσει με τα πρώτα επτά ΤΟΜΑ.

Επιπρόσθετα οχήματα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Η κατάρτιση του εκπαιδευτή θα διεξαχθεί στο εκπαιδευτικό κέντρο Μουνστερ στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ειδικά οργανωμένο για το Puma, δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα διευθύνει την αρχική εκπαίδευση του TOMA Puma με τους μηχανοκίνητους λόχους πεζικού για περίοδο τριών μηνών στο κάθε λόχο, στο εκπαιδευτικό κέντρο Μουνστερ του σώματος των τεθωρακισμένων.

Το εκπαιδευτικό σύστημα παρέλαβε τα οχήματα απευθείας από την κατασκευάστρια εταιρεία, στα οποία πριν την παράδοση για την διεξαγωγή της εκπαίδευσης με τα πληρώματα τοποθετήθηκε ειδικός εξοπλισμός από τις Bundeswehr.

Κατά συνέπεια, στο τέλος της τρίμηνης εκπαιδευτικής περιόδου, οι στρατιώτες των μηχανοκίνητων μονάδων θα μπορούν να επιτρέψουν στις μονάδες τους οδηγώντας τα Puma, και με αυτό τον τρόπο θα δοθεί σε περισσότερους στρατιώτες η δυνατότητα εξοικείωσης με τα νέα οπλικά συστήματα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.