Γερμανικού σχεδιασμού θα είναι τα νέα πλοία γενικής υποστήριξης του Καναδά

Το πλοίο υποστήριξης HMCS Preserver (AOR 510) του Καναδά έχει συμπληρώσει 45 χρόνια στην ενεργό υπηρεσία. (Φωτ: seateamimages)

Ο Καναδάς επιθυμεί να κατασκευάσει πλοία γενική υποστήριξης (ΠΓΥ) για το Πολεμικό Ναυτικό του χρησιμοποιώντας γερμανικό σχεδιασμό, όμως δεν είναι σίγουρο πότε θα αποκτήσει τα σύγχρονα πλοία για την αντικατάσταση των σχεδόν παρωχημένων πλοίων του.

Το πολλών εκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα ναυτικής ανασυγκρότησης έχει βρεθεί στο επίκεντρο των κομματικών αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων. Τα ΠΓΥ που πιθανόν θα κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας γερμανική ναυτική τεχνολογία, είναι ένα μικρό τμήμα του προγράμματος στο οποίο περιλαμβάνονται σύγχρονα πολεμικά πλοία, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία του Καναδά στην Αρκτική, όπου υπάρχει ανταγωνισμός με τη Ρωσία και πολλοί Ευρωπαίοι διεκδικητές.

Λόγω των συχνών επιθέσεων της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ για τις υπερβάσεις στο προϋπολογισμό, τις καθυστερήσεις και την αδιαφάνεια του προγράμματος, κάποια μέρη του Εθνικού Ναυπηγικού προγράμματος του Καναδά βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο γερμανικός σχεδιασμός επιλέχθηκε μετά από διαγωνισμό που εποπτεύτηκε από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων KPMG. Η παροχή συμβουλών κοστολόγησης κατασκευής πλοίων έγινε από την αναγνωρισμένη εταιρεία εμπειρογνωμόνων ναυπηγικής βιομηχανίας First Marine International.

To πλοίο γενικής υποστήριξης του Καναδικού ΠΝ HMCS Protecteur. (Φωτ: Wikipedia)

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η δοκιμασμένη σχεδίαση της ThyssenKrupp Marine Systems Canada, έχει επιλεγεί ως η καλύτερη λύση για το Καναδικό Πολεμικό Ναυτικό και τους Καναδούς φορολογούμενους.

Ο σχεδιασμός θα μεταφερθεί στα ναυπηγεία Vancouver Shipyards προς επιθεώρηση και προετοιμασία για την κατασκευή δύο πλοίων τα οποία θα αντικαταστήσουν τα 45 ετών Preserver και Protecteur.

Αυτό είναι ένα τμήμα μίας μεγάλης διαδικασίας, ωστόσο, ο Καναδάς πρέπει να ολοκληρώσει ένα από τα επόμενα κρίσιμα στάδια, την απόκτηση αδειών για το σχεδιασμό των πλοίων.

Η απόφαση σχετικά με το σχεδιασμό προέκυψε από την επιθυμία του Καναδά να κατασκευάσει, να χρησιμοποιεί και να συντηρεί τα ΠΓΥ στο Καναδά, και να μην εξαρτάται από ξένες χώρες.

Το ακριβές κόστος των πλοίων παραμένει ασαφές. Ο υπουργός Οικονομικών Kenvin Page τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε, πως η αντικατάσταση των δύο υπαρχόντων ΠΓΥ μπορεί να κοστίσει 4,13 δισεκατομμύρια δολ. πολύ περισσότερα από τα 2,6 δισ. που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στο προϋπολογισμό της, δήλωσε η εφημερίδα Ottawa Citizen.

Οι προτάσεις για την αντικατάσταση των παρωχημένων ΠΓΥ κατατέθηκαν στην αμυντική Λευκή Βίβλο του 1994, αλλά η διαδικασία για την αγορά τους δεν ξεκίνησε πριν το 2004.

Οι προτάσεις για την κατασκευή των αντικαταστατών ΠΓΥ από τα καναδικά ναυπηγεία κρίθηκαν το 2008, από τη κυβέρνηση του Χάρπερ πολύ ακριβές.

Οι αντικαταστάτες του Preserver και Protecteur δεν αναμένονται να είναι έτοιμοι πριν το 2018.

To πλοίο γενικής υποστήριξης Berlin (A1411) του Γερμανικού ΠΝ Type 702 Berlin EGV. (Φωτ: Wikipedia)

Ο επιλεγμένος σχεδιασμός βασίζεται στο Einsatzgruppenversorger (EGV) κλάσης Berlin του Γερμανικού Ναυτικού, επίσης σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γερμανική εταιρείας είναι γνωστό και ως δύναμη ΠΓΥ EGV.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Defence News τα ΠΓΥ θεωρούνται απαραίτητα για το Καναδικό ΠΝ δεδομένου ότι αυτά τα πλοία θα χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια με καύσιμα, πυρομαχικά και τρόφιμα στις ναυτικές ομάδες εργασίας. Αυτή τη στιγμή, αυτές τις αποστολές εκτελούν τα ΠΓΥ Protecteur και Preserver.

Τα πλοία κλάσης Berlin ειναι 20200 τόνων, μήκους 180 μέτρα περίπου, η καναδική εκδοσή ΠΓΥ θα μεταφέρει δύο ελικόπτερα σύμφωνα με το Defence News. To Γερμανικό Ναυτικό διαθέτει σε υπηρεσία τρία πλοία γενικής υποστήριξης.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=to2KT4rFIEk]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.