Του Μάνου Χαραλαμπάκη, το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο tanea.gr

Με φόντο την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, τα Επιτελεία κρούουν τoν κώδωνα του κινδύνου για τη γήρανση της ραχοκοκαλιάς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γερνάει και μειώνεται ο Ελληνικός Στρατός και γι’ αυτό τα Επιτελεία του «Πενταγώνου» έχουν σημάνει συναγερμό προκειμένου να αναστραφεί η αρνητική εξέλιξη για τις Ενοπλες Δυνάμεις σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι δημόσιες τοποθετήσεις  κυρίως πρώην στρατιωτικών για τη λήψη άμεσων μέτρων όπως η αύξηση της θητείας ώστε να αντιμετωπιστεί η ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Υψηλόβαθμες πηγές του «Πενταγώνου» επισημαίνουν όμως πως το οξύτατο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού του Στρατού – που έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με τις μαζικές αποχωρήσεις στρατιωτικών, την απαγόρευση προσλήψεων μονίμων και το brain drain των νέων – δεν λύνεται μόνο με την αύξηση της θητείας. «Μία επέκταση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς θα συνεισέφερε στην αύξηση του δυναμικού μόλις κατά 8-10%, κι αυτό σε βάθος χρόνου» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Αυτό που απαιτείται, λένε, είναι ένα συνολικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υποχρεωτική θητεία στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών αλλά και προσλήψεις ΕΠΟΠ, έτσι ώστε να ανανεωθεί αλλά και να αυξηθεί σημαντικά το στρατιωτικό προσωπικό.

Στην παρούσα φάση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας – όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν «ΤΑ ΝΕΑ» – δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας ούτε και σε προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), πράγμα που επιτείνει τον προβληματισμό στα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια, μολονότι αυτός δεν εκδηλώνεται ανοιχτά.
Ποια είναι σήμερα η κατάσταση; Ο στρατός της Τουρκίας διαθέτει 510.000 στελέχη (αν και μετά το πραξικόπημα εκτιμάται ότι απομακρύνθηκαν 30.000 αντιφρονούντες), και ο Ελληνικός, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, 133.000 (σε 80.000 υπολογίζονται οι μόνιμοι). Το δυναμικό του ελληνικού Στρατού Ξηράς υπολογίζεται στις 93.000 έναντι περίπου 400.000 του τουρκικού. Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 20.000 στελέχη και άλλα 20.000 η αεροπορία ενώ η Τουρκία 50.000 και 60.000 αντίστοιχα.

Εκτιμάται όμως ότι αυτή η ψαλίδα υπέρ της Τουρκίας μπορεί να διευρυνθεί κι άλλο.

Τα «αγκάθια». Ο  πληθυσμός της γειτονικής χώρας έχει φτάσει τα 80 εκατομμύρια  – το 2017 αυξήθηκε κατά 995.0000 – ενώ ο ελληνικός γερνάει και συρρικνώνεται διαρκώς λόγω της υπογεννητικότητας. Κι αυτό φαίνεται ότι έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην ηλικιακή εικόνα του Στρατού.
Ταυτόχρονα, επιπτώσεις στον αριθμό και την ηλικία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν οι εκατοντάδες αποχωρήσεις μονίμων στρατιωτικών τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το πάγωμα των προσλήψεων ΕΠΟΠ και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των ΕΠΟΠ να είναι γύρω στα 39 έτη και των Εθελοντών Μακράς Θητείας, που υπολογίζονται σε 15.000, να είναι τα 40+ έτη. «Τα 2/3 του προσωπικού είναι γηρασμένο, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο» σημειώνει πηγή του «Πενταγώνου» που γνωρίζει σε βάθος την κατάσταση στο Στράτευμα.
Μείωση στο προσωπικό του Στρατού καταγράφεται εξάλλου και στη μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις «Στρατιωτικές δυνάμεις Ελλάδας – Τουρκίας 2017-2018»: το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μειωμένο κατά 5.850 σε σύγκριση με το 2014 και του Ναυτικού κατά 3.400.

Αύξηση θητείας, προσλήψεις ΕΠΟΠ, αλλά και εθελοντική στράτευση γυναικών

Υπ’  αυτά τα δεδομένα, τα Επιτελεία και των τριών Κλάδων (Στρατός Ξηράς, Ναυτικό, Αεροπορία) προτείνουν μία λύση που δεν θα είναι αποσπασματική και μονόπλευρη αλλά θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα του γερασμένου Στρατεύματος και της αιμορραγίας των στελεχών ριζικά και στο σύνολό του. Στο παρελθόν όσες φορές είχε επιχειρηθεί να προταθεί χωρίς προετοιμασία ένα μεμονωμένο μέτρο, π.χ. η στράτευση των γυναικών, ήταν …τζούφια ντουφεκιά, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Κάτι που στο Πεντάγωνο επ’ ουδενί θα ήθελαν να επαναληφθεί. Οι αλλαγές που εξετάζονται συνδέονται και με την αναδιοργάνωση του στρατεύματος η οποία μεταξύ αλλών περιλαμβάνει το κλείσιμο Κέντρων Νεοσυλλέκτων και τη λειτουργία 23 σημείων Υποδοχής Οπλιτών σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές.
Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του με στόχο να δημιουργήσουν ισχυρό ανάχωμα στη μείωση του προσωπικού του Στρατού αλλά και στη γήρανσή του περιλαμβάνει έξι βασικά σημεία, τα οποία παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».

 1. Υποχρεωτική στράτευση στα 18. Πηγές του Πενταγώνου κρίνουν ότι είναι σκόπιμη, με παράλληλο περιορισμό των αναβολών, καθώς χιλιάδες νέοι στην ηλικία των 18 ετών ή λίγο μεγαλύτεροι φεύγουν στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης (το γνωστό brain drain). Το αποτέλεσμα είναι είτε να μην επιστρέφουν ή όταν επιστρέφουν να είναι πια μεγάλοι για να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Η πρόταση είναι όσοι έχουν εισαχθεί σε ανώτατες σχολές να εκπληρώνουν πρώτα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έπειτα να ξεκινούν τις σπουδές τους.
 2. Αύξηση της θητείας. Η αύξηση της θητείας – ειδικά στον Στρατό Ξηράς που έχει τεράστιες ανάγκες στελέχωσης μονάδων, ακριτικών φυλακίων, περιπόλων, υπηρεσιών – δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Το έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο και πρώην αρχηγοί Επιτελείων. Η στρατιωτική θητεία είχε μειωθεί το 2009 και σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς και από 12 στο Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία. Τώρα προτείνεται η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες, στους 12, για εξομοίωση και στους 3 Κλάδους. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης, ίσως κατά δύο μήνες σε Ναυτικό και Αεροπορία.
 3. Εθελοντική στράτευση γυναικών. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η άμεση θεσμοθέτησή του εκτιμάται ότι θα βοηθούσε στην αριθμητική ενίσχυση του προσωπικού στέλνοντας το μήνυμα ότι η άμυνα αφορά όλη την κοινωνία.
 4. Προσλήψεις ΕΠΟΠ. Προτείνεται η πρόσληψη τουλάχιστον 300-500 Επαγγελματιών Οπλιτών κάθε χρόνο αλλά και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών αλλά και να ανανεωθεί ηλικιακά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πρώτοι ΕΠΟΠ προσελήφθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 θα αντιληφθεί ότι η ηλικία τους τώρα είναι κοντά στα 40 έτη.
 5. Διευθέτηση των ανυπότακτων. Σε 30.000 υπολογίζονται σήμερα οι ανυπότακτοι.
 6. Προετοιμασία της κοινωνίας.

Η σημαντικότερη όλων των προτάσεων – όπως τονίζουν υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές – είναι να προετοιμαστεί η κοινωνία για την αναγκαιότητα των παραπάνω μέτρων. Αν δεν γίνει αυτό «τότε όλα τα άλλα δεν έχουν νόημα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι η άμυνα και η ασφάλεια δεν είναι κάτι παροδικό, πως το πρόβλημα που έχουμε με τους Τούρκους είναι μόνιμο». Γι’ αυτό, συμπληρώνουν, χρειάζονται καμπάνιες ενημέρωσης του κόσμου, των κομμάτων και των πολιτικών νεολαιών. Οι στρατιωτικοί επιτελείς γνωρίζουν πως η υλοποίηση των προτάσεων αυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς κάποιες έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος και ενδεχομένως να υπάρχουν και αντιδράσεις – για παράδειγμα το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετο με την αύξηση της θητείας –, θεωρούν όμως ότι η προετοιμασία της κοινωνίας είναι αναγκαίο να ξεκινήσει.

Ζητούν αξιοποίηση όλων των ηλικιών

Την ώρα πάντως που διατυπώνονται οι παραπάνω προτάσεις από τα Επιτελεία του Πενταγώνου, ειδικοί με άριστη γνώση της κατάστασης στον Ελληνικό Στρατό εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για κάποιες απ’ αυτές.
Υποστηρίζουν για παράδειγμα ότι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας δεν είναι το παν. Το σημαντικό εξηγούν είναι να ενισχυθεί αποφασιστικά η εκπαίδευση ακόμη και στη θητεία των εννέα μηνών. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια για ενίσχυση της ουσιαστικής εκπαίδευσης με παράλληλη μείωση «εκπαίδευσης» που αποσκοπεί σε τελετουργίες και άσκοπες δραστηριότητες.
Αλλοι τονίζουν πως το βάρος της άμυνας της χώρας ή μίας ενδεχόμενης πολεμικής αναμέτρησης δεν θα πρέπει να δοθεί εξ ολοκλήρου σ’ έναν στρατό εφέδρων νεαρών ηλικιών ούτε όμως σ’ έναν επαγγελματικό στρατό. Λένε δηλαδή ότι δεν θα πρέπει να ανατεθεί στη νεολαία το επικίνδυνο και βαρύ καθήκον να αναλάβει να φέρει σε πέρας μια σύγκρουση, με τις μεγαλύτερες ηλικίες απλώς να παρακολουθούν όσα συμβαίνουν. Αντίθετα, η άμυνα, σημειώνουν,  θα πρέπει να βασιστεί σε μεγαλύτερο φάσμα ηλικιών. Μπορούν να αξιοποιηθούν σαραντάρηδες και πενηντάρηδες και να συνεισφέρουν σημαντικά στον αμυντικό σχεδιασμό με τη βοήθεια και των νέων τεχνολογιών, αλλά και οι δυνάμεις της Εθνοφυλακής σε μια λογική παλλαϊκής άμυνας.

13 Σχόλια

 1. Antifa-τικος

  Αυτά τα δημοσιεύματα δεν πρέπει να τα προβάλουμε δημοσίως , είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια της χώρας μας. Χρήστος Ανέστη χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση σε όλους. Να με συγχωρέσετε για το ύφος μου.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Μακάρι η αποσιώπηση αυτών των ειδήσεων να έλυνε και αυτά τα προβλήματα, αλλά, δυστυχώς, δεν γίνεται έτσι.
   Σήμερα, όπως και εχθές, το ίντερνετ έχει κατακλυστεί με αυτή την είδηση.
   Αληθώς Ανέστη, εύχομαι υγεία και επιτυχίες.

   Απάντηση
 2. ΑΧΕΡΩΝ

  «Το σημαντικό εξηγούν είναι να ενισχυθεί αποφασιστικά η εκπαίδευση ακόμη και στη θητεία των εννέα μηνών. »
  Γιατί άραγε δέν μπορεί να αυξηθεί ἡ θητεία πέραν των εννέα μηνών;
  Μήπως θα σταματήσουν να λαλούν τα κοκκόρια;

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @ΑΧΕΡΩΝ

   Χριστός Ανέστη Χρόνια πολλά

   Όταν ένα σύστημα είναι πατάτα στο σύνολό του, μια ζωή να είσαι φαντάρος θα είσαι στο ίδιο χαμηλό επίπεδο γνώσεων/απόδοσης. Επίσης, όταν ο εξοπλισμός στον ΣΞ σε πηγαίνει πίσω σε άλλες εποχές, είναι για εμένα ένδειξη ότι δεν υπάρχει και πολύ ενδιαφέρον απο την ηγεσία για αύξηση της αποτελεσματικότητας του στρατού, όσο η νοοτροπία παραμένει στο χαλί που είναι, νομίζω ότι δεν έχει νόημα να γίνεται αυτή η σκέψη. Ειδικά αν είναι να ξεσκατώνουν οικονομικούς μετανάστες, δεν νομίζω να αλλάξει κάτι οποιαδήποτε αύξηση, με αυτές τις χαζομάρες «καίνε» απλά ακόμα και τους νέους που έχουν ενδιαφέρον να προσφέρουν στον στρατό.

   Επίσης, τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δεν συνέβαλαν στη διατήρηση ή την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, και αυτό στο μέλλον ίσως να αποδειχθεί επιπλέον πρόβλημα. Ειδικά μετά την αρπαγή των παιδιών στα σύνορα, νομίζω ότι αρκετοί γονείς θα έχασαν και αυτή που είχαν και ας μη το λένε ανοιχτά(και δεν έχουν άδικο), εφόσον οι υπεύθυνοι πιάστηκαν ουσιαστικά απο τους γείτονες με τα τσαρούχια στον ύπνο.

   Γενικά νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα που δεν πιστεύω ότι θα λυθούν έτσι, για αυτά είναι υπεύθυνοι οι μεγάλοι(όπως και μερικοί μικρότεροι) που ασχολούνταν/ασχολούνται με άσχετα πράγματα(όπως με τα διάφορα κόμπλεξ που έχουν αρκετοί απο αυτούς), που δεν προσφέρουν στην αύξηση της ποιότητας/απόδοσης του στρατού. Εδώ μιλάω απο προσωπικές μου εμπειρίες. Οι εποχές αλλάζουν, και έτσι η άνθρωποι σήμερα δεν είναι αυτοί που ήταν παλαιότερα, ο στρατός θα πρέπει να προσαρμοστεί στην σημερινή πραγματικότητα.
   Για παράδειγμα, αν θυμάμαι σωστά μια αναφορά ενός στελέχους των αμερικανών ΟΥΚ, οι μισοί που υπηρετούν σήμερα σε αυτή την μονάδα, είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων(χωρίς να είναι αξιοματικοί), αυτό παλιά δεν υπήρχε ούτε ήταν αυτονόητο(με εξαιρέση των αποφοίτων της ναυτικής Ακαδημίας στην Annapolis).

   Υ.Γ.
   Ίσως να έχεις ακουστά για γκρίνιες ακόμα και απο τους γερμανούς επαγγελματίες της επίλεκτης μονάδας στο Αφγανιστάν, ότι δεν τους χρησιμοποιούσαν για το αντικείμενο στο οποίο είχαν εκπαιδευθεί, αλλά σε «ανόητες αποστολές» που δεν ήταν πρόκληση για αυτούς, με συνέπεια να πέσει και το ηθικό της μονάδας.

   Experimentierfeld Afghanistan

   http://imi-online.de/download/afghanistan_2011_web.pdf

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Χρόνια πολλά Πιστολέρο.
    Δέν έχεις άδικο στο ότι ἡ αύξηση της θητείας από μόνη της δέν θα σημάνει πολλά πράγματα,όταν ἡ όλη προσέγγιση/στάση/αντιμετώπιση εκ μέρους της ηγεσίας στο θέμα είναι «άλλα λόγια ν᾿αγαπιόμαστε».
    Όμως,καμμία αξιοποίηση του στρατεύσιμου δυναμικού δέν θα είναι δυνατή ἄν δέν βρίσκονται στρατεύσιμοι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή.
    Αυτές τις μέρες διαδόθηκε ότι 7.000 άνδρες μετακινήθηκαν ανατολικά.
    Δέν ξέρω πού βρέθηκαν,αλλά αυτό απο μόνο του λέει κάτι για την αξία των αριθμών.
    Ακόμα κι᾿ἄν είναι επεικοινωνιακή φούσκα,δείχνει ότι αυτοί που την σκέφτηκαν ποντάρουν σε αναπτέρωση του ηθικού του λαού,και όχι τυχαία.
    Αλλά πέραν αυτών,έχουμε μία περίεργη κατάσταση,όπου κάτι αρνητικό,(ἡ θητεία-ανέκδοτο),αποδίδεται σε ένα άλλο αρνητικό (σοβαρότητα-ανέκδοτο των ηγεσιών),και αφού ούτως ἤ άλλως θεωρούμε ότι το δεύτερο δέν πρόκειται να διορθωθεί,αράζουμε στα κυβικά μας,και ρουφάμε τον φραπέ μας.
    Όμως,με το ένα χέρι στην τσέπη δέν γίνονται σωστές δουλειές,και εδώ απαιτείται πλέον ότι έκανε ὁ Ιωάννης Μεταξάς μεταξύ 1936 και 1940 :βρήκε τον Στρατό να υφίσταται σχεδόν μόνο στα χαρτιά,χωρίς επαρκή δύναμη παρόντων υπό τα όπλα λόγω 12μηνης θητείας (14 μήνες μείον 2 μήνες υποχρεωτική άδεια στο τέλος της),χωρίς επιστρατευτικό υλικό,με 10.000 γηρασμένα υποζύγια,με ελλείψεις σε όλους τους τομείς,αλλά…
    Επανέφερε την θητεία στους 24 μήνες,συμπλήρωσε τα επιστρατευτικά αποθέματα,υπερδεκαπλασίασε τα υποζύγια με νεαρά και ακμαία,αγόρασε οπλισμό,έκτισε οχυρά,και εντατικοποίησε την εκπαίδευση.
    Στις 28-10-1940,υπήρχαν ακόμη ελλείψεις και κενά,ὡστόσο ὁ τότε Στρατός μας ήταν ασύγκριτα πιό ετοιμοπόλεμος απ᾿ότι το 1935-36,και επιτέλεσε το Έπος του ᾿40.
    Δέν ξέρω σήμερα πόσο χρόνο έχουμε στην διάθεση μας,ούτε ἄν μπορούμε να ελπίζουμε σε στιβαρές στρατιωτικές και σοβαρές πολιτικιές ηγεσίες,αλλά άλλος δρόμος δέν υπάρχει.
    Προσδοκώ και απαιτώ από την στρατιωτική ηγεσία να θέσει τουλάχιστον την πολιτικιά πρό των ευθυνών της,πρίν να είναι αργά και μυξοκλαίμε μετά από νέα φιάσκα,που τα Ίμια μπροστά τους θα μοιάζουν με αθώα φάρσα.
    Εν κατακλείδι,για να δοξάσουμε τα κανόνια μας,πρέπει πρώτα να τιμήσουμε τα γαλόνια μας,και προ πάντων,τα παντελόνια μας.

   • Gunslinger32

    Εννοείται ότι ποσότητα δεν σημαίνει αυτομάτως ποιότητα στην εκπαίδευση η και στην απόδοση, για αυτό η αύξηση της θητείας δεν σημαίνει αναγκαστικά αύξηση της αποτελεσματικότητας. Εκτός αν θεωρεί κάποιος ότι με περισσότερη «τροφή για τα κανόνια» θα υπάρξει αποτελεσματικότερη αποτροπή, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει σε κάθε περίπτωση την αριθμητική υπέροχη, αυτό είναι δημογραφικό πρόβλημα. Σε προηγούμενες συζητήσεις επισημάνθηκε αν θυμάμαι σωστά, ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους γείτονες σε αριθμούς(ειδικά όταν αυτοί είναι σε θέση να επιστρατεύσουν, και να εξοπλίσουν ξένους φανατικούς ομόθρησκους πολεμιστές, όπως φαίνεται και στην εμπλοκή τους στην Συρία).

 3. Gunslinger32

  @ΑΧΕΡΩΝ

  Η ηγεσία στην εποχή του Μεταξά έκανε ότι πρόλαβε (στο θέμα του υλικού) μέχρι να ξεκινήσει ο πόλεμος, έπεσε όμως και μπόλικη προπαγάνδα, σύμφωνα με μαρτυρίες στρατιωτών οι οποίοι πολέμησαν ηρωικά εκείνη την εποχή (π.χ. στο ύψωμα 731) που θυμούνται ότι η παροχή σίτισης ήταν άλλο πράμα που λέμε «μια κουραμάνα για τρείς στρατιώτες στις πέντε ημέρες…και ένα κύπελλο φασόλια άβραστα»(όπως αναφέρει ο βετεράνος στο παρακάτω βίντεο στο λεπτό 2.43 έως 3.09), επίσης ο εξοπλισμός και η ενδυμασία είχαν προβλήματα και αυτά είναι σημαντικά επειδή επιρεάζουν άμεσα την ψυχολογία(ηθικό). Ασφαλώς τα όπλα είναι απαραίτητα για την νίκη, αλλά χωρίς ψυχή/ψυχολογία δεν έχουν πραγματική αξία. Απο παλιά θυμάμαι να διάβασα και για έναν αμερικανό στρατηγό ο οποίος έλεγε «ο στρατιώτης που δεν γ.μαει δεν πολεμάει», αλλά δεν θυμάμαι ποιος ήταν.

  Στην αρχή όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με τους Ιταλούς/γερμανούς είχαμε επιτυχίες απέναντι στους εχθρούς, στη συνέχεια όμως, μετά τις αρχικές επιτυχίες του ΕΣ στην απόκρουση των εισβολέων, ακολούθησε συνθηκολόγηση επειδή όπως λένε σε διάφορες ιστορικές παρουσιάσεις, «η στρατιωτική ηγεσία δεν πίστευε στην νίκη», έτσι πήγαν όλες οι προηγούμενες θυσίες και προετοιμασίες χαμένες, επειδή οι μεγάλοι παραδόθηκαν και συνεργάστηκαν στην συνέχεια με τους εχθρούς, παριστάνοντας τον σατράπη στους νέους κατακτητές απο Γερμανία και Ιταλία, οδηγώντας έτσι και ικανότατους στρατιωτικούς όπως έναν Δημήτριο Κασλά, στην αντίσταση με τους πολεμιστές του αντιπάλου πολιτικού/ιδεολογικού στρατοπέδου.

  Όλα αυτά έχουν μια παράξενη επίγευση, ώστε να είμαι επιφυλακτικός σε ότι αφορά γενικά τις ηγεσίες στην πολιτική και στρατιωτική Ελλάδα. Υπάρχουν άξιες εξαιρέσεις, αλλά δεν επαρκούν για να κάνουν την διάφορα στο συνολικό αποτέλεσμα. Σε αυτό η θητεία (ακόμα και όπως είναι σήμερα) νομίζω δεν έχει επιρροή. Η προετοιμασία θα έπρεπε να γίνει σε αλλά σημεία, και εδώ δεν φέρει ευθύνη μόνο το υπουργείο άμυνας, έχουν και άλλα σημαντικό μερίδιο σε αυτή την κατάσταση(οι λεηλασίες στην παιδεία αρχίζουν και εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια σε όλα τα μήκη και πλάτη), θυμάμαι που μου λέγανε οι παλιοί ότι ο στρατός είναι δεύτερο σχολείο, αν δεν γίνει όμως σωστή προεργασία αλλού η αποτυχία θα ειναι εγγυημένη.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Εγώ δέν είπα ότι δέν υπήρχαν ελλείψεις,και ούτε υπήρξαμε ποτέ στρατός πολυτελείας.
   Αλλά για τις συνθήκες σιτίσεως στο Μέτωπο,στην περιοχή και την εποχή εκείνη,κανείς δέν είχε αυταπάτες,και ειδικά οἱ παλαίμαχοι της Μικρασίας,που τρέφονταν με ρέγγες και καταχείμωνο και κατακαλόκαιρο.
   Μήν εστιάζεις στις γνωστές ανεπάρκειες σιτίσεως και ιματισμού,και οἱ Αμερικανοί (ναί,οἰ Αμερικανοί) έκλαιγαν στην Κορέα.
   Ὁ πόλεμος είναι μία δοκιμασία σε όλα τα επίπεδα.
   Για την λεηλασία της παιδείας,έχεις απόλυτο δίκηο,αλλά θα αντιτείνω ότι δέν θα κάνουμε ποτέ στρατό ἄν περιμένουμε να ισιώσει πρώτα ἡ παιδεία,και εξάλλου όσο θυμάμαι τον εαυτό μου,δέν έλεγε μία σε θέματα εθνικής διαπαιδαγωγήσεως,πέρα από γλυκανάλατες κλάψες.
   Ακόμη,με προκάλυψη το μάθημα των θρησκευτικών στην δευτέρα-τρίτη-τετάρτη τάξεις,μας διδασκόταν ἡ ιστορία του λαού του Ισραήλ,σε έκταση που δέν μας διδασκόταν ἡ δική μας.
   Ὁ Μακεδονικός Αγώνας,ἡ Μικρασία,ἡ Κατοχή και ὁ εμφύλιος (συμμοριτοπόλεμος τότε),περνούσαν τελείως «άσφαιρα» σε τρείς σελίδες όλα μαζί.
   Αραιά και πού,μας γινόταν κάποιες ομιλίες για όλες τις τάξεις,που όποιος έπιανε τα λεγόμενα,καλώς,ἄν όχι…
   Δέν ήταν ούτε τότε τα πράγματα ειδυλλιακά.
   Τέλος,σήμερα καλώς ἤ κακώς,ὁ κόσμος δέν έχει μείνει στις πενιχρές ιστορικές γνώσεις του ελλαδικού συστήματος παιδείας,οἱ περισσότεροι με τους οποίους μιλάω,ανήκουν σε δύο γενικές κατηγορίες :σε εκείνους που διψούν για πληροφορία και συζήτηση,και εκείνους που είτε τα «ξέρουν όλα»,είτε κατά δήλωση αγνοούν τα πάντα,αλλά δέν τους ενδιαφέρει τίποτε.
   Εν κατακλείδι,όπως μας έλεγε και ἡ δασκάλα στην πρώτη δημοτικού,«το μάτι δειλό,αλλά το χέρι τολμηρό».
   Ἄς ξεκινήσουμε επιτέλους να φτιάχνουμε Στράτευμα,και βλέποντας και κάνοντας.
   Όχι όμως σταυρώνοντας τα χέρια.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ

    Αυτό που έγραψα σχετικά με τις ελλείψεις και τα επικοινωνιακά εκείνης της εποχής, δεν πηγαίνει σε εσένα ΑΧΕΡΩΝ, ήταν μια γενική αναφορά/παρατήρηση(ασφαλώς και δεν είπες ούτε εννοούσες ότι ήταν όλα εντάξει).

    Είμαι ακόμα μακριά απο την ιδέα στρατού πολυτελείας, νομίζω όμως ότι τα βασικά πρέπει να υπάρχουν(για να μη πω ότι πρέπει να εξασφαλίζονται, εφαρμόζοντας την αρχή «μαγειρεύω πρίν πεινάσω), αυτό είναι μέρος της προετοιμασίας(εγώ πάντως έτσι έχω μάθει).

    Αν περιμένουμε να φτιάξουμε στρατό σήμερα που πρέπει να ζητάμε άδεια απο έξω για οτιδήποτε, μάλλον θα απογοητευτούμε. Εφόσον δεν έγινε σε εποχές που υπήρχαν ευκαιρίες, με την σημερινή οικονομική πραγματικότητα που μας επιτρέπουν να έχουμε οι σύμμαχοι για την άμυνα, δεν είμαι αισιόδοξος. Απο την άλλη, όταν υπήρχαν περισσότερα οικονομικά περιθώρια για αγορές υλικού και εκπαίδευση(και μεγαλύτερη διάρκεια θητείας) μήπως παράχθηκε έργο στο στρατό(εγώ δεν είδα πάντως), αν σου πω για ελλείψεις που είδα ο ίδιος σε εποχή που η θητεία ήταν ακόμα 18 μήνες θα κλάψεις πικρά, και να είσαι σίγουρος ότι δεν μιλάω για μονάδα σε μεγάλη πόλη η περιοχή που λες ότι υπάρχει στρατός για να έχουν οικονόμα οι μαγαζάτορες.

    Για εκπαίδευση δεν θέλω να θύμαμαι, επειδή είχαμε αρκετή απασχόληση για να βγάλουμε εις πέρας τις υπηρεσίες, πράγμα που έφερνε επιπλέον ένταση και απογοήτευση, για τα σπαστικά που υπήρχαν σταθερά παράλληλα στον φόρτο υπηρεσίας, ας μην μιλήσω καλύτερα, επειδή θα ρίξω άγριο μπινελίκι (έχω μαζεμένα για κάτι ηλίθιους, οι οποίοι νόμιζαν ότι είμασαν εκεί για προσωπική τους φροντίδα και ικανοποίηση για να βγάλουν τα κόμπλεξ τους, επειδή προφανώς στο σπίτι δεν τους έπεφτε λόγος). Σε αρκετές περιπτώσεις είχα την εντύπωση ότι περίμεναν στρατιώτες που ήξεραν πέντε πράγματα για να συντηρούν τα στρατόπεδα για επιδείξεις στους στρατηγούς, για να προχωρήσει πιο γρήγορα η καριέρα τους(για όνομα του Θεού), αυτά δεν έχουν θέση σε μάχιμες μονάδες όπως και οι φωνακλάδες που η κάθε τρίτη λέξη που έβγαινε απο το βρωμόστομο τους ήταν μαλ..α (για όσους με θεωρήσουν υπερβολικό η άδικο, να σημειώσω ότι αυτούς τους έβριζαν ακόμα και οι υπαξιωματικοί). Αυτά απο έναν που πήγε να υπηρετήσει με ενθουσιασμό στον ΕΣ, που δεν έβαλε μέσον για να αποφύγει την μετάθεση σε μάχιμες μονάδες παρά που προσφέρθηκε απο την αρχή, αλλά στην τελική το μετάνιωσε επειδή δεν άξιζε όλη η προσπάθεια και η εμπιστοσύνη σε ένα σύστημα που αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Υπήρξαν και θετικές περιπτώσεις αλλά ήταν ελάχιστες και έτσι δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν την συνολική εικόνα. Για αυτό έγραψα στην αρχή, ότι ακόμα και χρόνια να είσαι στρατιώτης θα μείνεις πίσω ποιοτικά αν είναι ακατάλληλο το σύστημα(και η νοοτροπία των υπευθύνων να προσθέσω).

    Είναι και η αφοσίωση των υπευθύνων σε χαζομάρες, ένα είδος σταύρωμα χεριών. Επειδή δεν είμαι απο εκείνους που φωνάζουν χωρίς λόγο, θέλω να ολοκληρώσω επισημαίνοντας ότι, εκεί που κατά την γνώμη μου (και σύμφωνα με την εμπειρία μου) υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις, είναι σε αυτό που λέγεται απο τους ειδικούς «διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού» η αλλιώς «Menschenführung» όπως λένε στο χωριό μας(χωρίς ποιότητα σε αυτό το σημείο, ξεκινώντας απο επάνω, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά).

    http://www.icbs.gr/innet/UsersFiles/students/tutor_notes/postgraduate/Stage_1/Dalakoura/2011-2012/Leadership%20vs.%20Management%20%5BCompatibility%20Mode%5D.pdf

    https://de.m.wikipedia.org/wiki/Menschenführung

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Επειδή και εγώ στον ίδιο στρατό υπηρέτησα,αντιλαμβάνομαι πολύ καλά για ποιές καταστάσεις μιλάς.
    Αλλά για να μήν συνεχίσουμε σε διαφορετική συχνότητα,με εμένα να το θέτω ακαδημαϊκά,και εσένα να θυμάσαι αυτά που είδες,θα κλείσω με μία πρόταση.
    Προτείνω να σκεφθεί ὁ καθένας μας ἄν υπάρχει περίπτωση «αυτός ὁ λαός»,να χτίσει σωστό στρατό.
    Σε τίποτε συλλογικό δέν έχουμε προκόψει στην νεώτερη ιστορία μας,αλλά στον στρατό υπάρχει λόγω δομής και λειτουργίας,ἡ δυνατότητα να επιβληθεί ἡ ποιότητα από επάνω,όπως ακριβώς αναφέρεις.
    Το ιδανικό είναι ακριβώς ἡ Menschenführung (ανθρώπων ηγείσθαι,με την έννοια του χειρισμού του προσωπικού κερδίζοντας την εκτίμηση του).
    Αλλά θα κάνω και μία αναφορά σε έναν στρατό που μας νίκησε χωρίς να διαθέτει καλύτερους στρατιώτες,αλλά διαθέτοντας καλύτερη και αυστηρή ηγεσία,τον στρατό του Κεμάλ.
    Εκείνος ὁ στρατός υστερούσε στα περισσότερα σημεία,δέν είχε κἄν ομοιόμορφες στολές,το συσσίτιο του ήταν σχεδόν αποκλειστικά νερόβραστες πατάτες (μπλούμ),αλλά κρατήθηκε συγκροτημένος μόνο χάρη στην άτεγκτη αυστηρότητα της ηγεσίας του,και αξιώθηκε την νίκη χάρη και πάλι σε εκείνη την ηγεσία που διηύθυνε σωστότερα τις επιχειρήσεις,και έκανε σωστότερα τις επιλογές της.
    Κλασσικό παράδειγμα ποιότητος εκ των άνω.
    Και απ᾿ότι έχω ακούσει από πολλούς Τούρκους (και όχι μόνο Κούρδους),μέχρι πρίν μία δεκαετία τουλάχιστον,οἱ προσωπικές τους εμπειρίες ήταν ακόμη χειρώτερες από τις δικές σου.

 4. Theognostos

  Χριστός Ανέστη

  Η αποσιώπηση αληθειών παράγει ηλιθίους.

  Γνωσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελεφθερωσει υμάς.

  Μονον εκείνοι που εχουν να χασουν φοβουνται την αλήθεια.

  Η Ελλάς ξέφυγε από εκείνο πού ήταν πάντοτε δικό της Έλλην πολίτης οπλίτης

  Αύξηση της θητείας αλλαγή καθεστώτος ώστε άνδρες και γυναίκες υπηρετούν εφόσον γυναίκες κατέχουν επιπλεον έστω και ένα τριάντα η με σαράντα της εκατό των μη μαχιμων θεσεων αυτο θα απελευθερώσει ανδρικό δυναμικό μάχιμο. Οι Ισραηλινοί δεν ειναι χαζοί. Έπειτα καθε άτομο πού υπηρετεί κρατάει οπλο στολη μποτες κτλ κτλ…ωστε σε περίοδο πολεμου απλα παρουσιάζεται. Παράλληλα αφυπνηση του Ελληνικού λαού ωστε να μην υπάρξει πλεον κομματισμός δηλαδη κερματισμος των Ελλήνων για να τους ξεκαθαρισουν τα λαμόγια να εχει καθε σπίτι νομίμως όπλο να ανοίξουν λέσχες για σκοποβολή απο μικρα παιδιά εφηβείας. Αυξηση ασκησεων με εθνοφυλακες οι οποιοι θα αποτελούνται αυτόματα απο τις εφεδρείες.

  Αυτά τα περί να κανετε πως κοιμάστε οταν μπαίνουν κλέφτες και δολοφόνοι να σας σφάξουν στα κρεβάτια σας είναι προδοσία. Οταν δευτερολεπτα μετράνε η αστυνομια ειναι ωρες μακρυά.

  Εναρξη προγράμματος γυμναστικής υπο μορφή αυτοάμυνας σε ολα τα σχολεία

  Έναρξη προγράμματος αρχαίας Ελληνικής σε ολα τα σχολεία ειναι αδιανοητον να μην μπορουν Ελληνοπουλα να ομιλούν και να κατανοούν την Ελληνική

  Άμεση εναρξη προγραμμάτων βιομηχανικών αμυντικης και διπλης χρήσεως ώστε να μποεει η Ελλάς να παραγει βασική βιομηχανία

  Άμεση έναρξη προγραμματων αυτάρκειας παραγωγής τροφίμων στην Ελληνική επικράτεια

  Απάντηση
 5. Theognostos

  @ ΑΧΕΡΩΝ

  ” με προκάλυψη το μάθημα των θρησκευτικών στην δευτέρα-τρίτη-τετάρτη τάξεις,μας διδασκόταν ἡ ιστορία του λαού του Ισραήλ,σε έκταση που δέν μας διδασκόταν ἡ δική μας”

  Εδω κατάφεραν να περάσουν το ψεύδος σε ολη την Ανθρωπότητα οτι ο Ιησούς ήταν “Ιουδαιος” και οχι εξ Ελληνιδος μητρός ο οποίος είπε

  “Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογεννεί, φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον ηκριβωμένον. Λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην”

  Το οτι υπηρχαν οι χρησμοί για τους Έλληνες το εκρυψαν καλά

  «Τοιούδαι μόχθου τέρμα μη τί προσδόκα πριν αν θεός τις διάδοχος των σων πόνων φανή, θελήση τ’ είς αναύγητον μολείν ‘Άιδην, κνέφαια τ’ άμφί Ταρτάρου βάθη»

  ” Εις με βιάζεται ουράνιον φως. και ο παθών θεός εστίν. Και ου θεότης παθέν αυτή. Αμφώ γαρ βροτός όμως και άμβροτος. Αυτός θεός ήδη και ανήρ. Πάντα φέρων παρά Πατρός, έχων τε της μητρός άπαντα. Πατρός μεν έχων ζώον, άλκη μητρός δε, χθίνητοι σταυρόν. Τάφον, ύβριν, ανιάτου, και από βλεφάρων πότε χεύα δάκρυα θερμά. Πέντε δε χιλιάδας εκ πέντε πύρρων κορέσαι. Το γαρ θέλειν, άβροτος ελκει. Χρίστος εμός θεός εστίν. Εν ξύλω τανυσθείς, ως θάνεν εκ ταφής, εις πόλον ελκών.”

  «Όσα μεν προς αρετήν και κόσμον όρωρε ποιείν, ποιείτε. Εγώ δε εφετμεύω τρεις ένα μόνον υψιμέδοντα θεόν, ου λόγος αφ’ εν αδαή κόρη έγκυμος γενόμενος, εν απάντι κόσμω ώσπερ πυρφόρον τόξον διαδραμών αλιεύσει τους ανθρώπους ώσπερ ιχθύας βυθού εκ της απιστίας, ους και ζωγρήσας πατρί προσάξει δώρον. Μαρια δε τούνομα αυτής»

  άρα λοιπόν; τώρα που η γνώση ερχεται καιρός οι Έλληνες να αφυπνιστουν ωστε να προσεξουν παρα πολυ να μην ξαναγινουν έρμαια των κορακων και κοπράνων.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: