ΓΕΣ: Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων, στην Ξάνθη (φωτ)

Από την Δευτέρα 1 έως την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων Μονάδων Τεθωρακισμένων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), με άρματα Leopard 2 (A4 και HEL), με συμμετοχή Ουλαμού Αρμάτων της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), με άρματα Μ1Α1 Abrams, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Οι Ουλαμοί αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες ήταν εστιασμένες σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής της βολής και τεχνικών θεμάτων των αρμάτων.

Η τελική κατάταξη των Ουλαμών, αποτέλεσε συνδυασμό του χρόνου που χρειάστηκε το κάθε πλήρωμα για να ολοκληρώσει τις δοκιμασίες, σε συνάρτηση με επιμέρους βαθμολόγηση των δεξιοτήτων του και ειδικά της ευστοχίας των βολών του.

Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού ιδιαίτερα εμφανής ήταν η προσπάθεια, το πάθος και η γνώση των αντικειμένων από τους διαγωνιζόμενους, καθώς και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους.

Την τελική φάση του διαγωνισμού παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ Col Nathan Mann, καθώς και 14 παρατηρητές από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Κύπρο.

Οι Αρματιστές της 24 ΕΜΑ κατέκτησαν την 1η θέση.
Οι αρματιστές των ΗΠΑ παρέλαβαν το ασημένιο τρόπαιο (2η θέση).
Το χάλκινο βραβείο απονεμήθηκε στους Αρματιστές της 22 ΕΜΑ (3η θέση)


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

 1. Το Ελληνικό Αρματικό Δυναμικό

  • Ο Ελληνικός Στρατός είναι αυτός που θα αποζημιωθεί καταλαμβάνοντας, μεταξύ των άλλων ισχυρών Στρατών, την πρώτη, ισχυρή, μοναδική και αξιοζήλευτη θέση για την μακροχρόνια και βαθιά εμπιστοσύνη που δείχνει στο Αρματικό Δυναμικό της Ελλάδος. Ισχυρή θέση που θα βρεθεί σύντομα και πάντως εντός της επόμενης δεκαετίας. Θέση που θα μπορούσε να διατηρήσει, όχι δύσκολα, μέχρι το 2035, εάν ασκήσει απλά την υπάρχουσα δυνατότητα της διάθεσης της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας για να συμπληρώσει το μεγάλο έλλειμα (υπαρκτό ή φανταστικό) στην Ασφάλεια και της Άμυνα της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Αξιοζήλευτη γιατί κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός, για λόγους που αφορούν την τύχης μας και την ιστορία, ούτε διαθέτει ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοιας ποιότητας και ικανότητας Αρματικό Δυναμικό.

  • Την ικανή αυτή θέση του Ελληνικού Στρατού εκτιμάτε ότι θα τον εξασφαλίζουν οι δύο σημαντικοί παράγοντες.
  • Πρώτον, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις οι αιτίες της συνεχιζόμενης ανασφάλειας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη θα διατηρηθούν στα επόμενα χρόνια, ίσως και μέχρι το 2035.
  • Δεύτερον λόγω της μη αναμενόμενης γραμμικής εξέλιξης στα οπλικά συστήματα και της επιστροφής του Αμερικανικού Στρατού, μετά βέβαια από τα διδάγματα των τελευταίων πολέμων του, στην Ιδέα Ενεργείας για μάχη εκ του σύνεγγυς (closed combat) των μεγάλων Τεθωρακισμένων Σχηματισμών. Εξελίξεων που οδήγησαν στην απόφασης των ΗΠΑ να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για τον εκσυγχρονισμό όλων των υπαρχόντων αρμάτων τους (Μ-1 Έτος παραγωγής 1980). Είναι δε αυτός ο τύπος αυτός του εκσυγχρονισμένου άρματος Μ-1 ABRAMS που δοκιμάσθηκε στο Πεδίο Βολής του Ελληνικού Στρατού (Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης). Πεδίο Βολής που έχει πλέον όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές να δοκιμάζονται οι ουλαμοί αρμάτων για αξιολόγηση σύμφωνα με τον Κανονισμό της Τεχνικής Αρμάτων του Ελληνικού Στρατού. Στην αξιολόγηση αυτή του Ουλαμού Αρμάτων της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF) έλαβαν μέρος, ακριβώς τα εκσυγχρονισμένα από την γραμμή παραγωγής στις ΗΠΑ, άρματα Μ1Α1 ABRAMS τα οποία βέβαια είχαν επιδόσεις αντίστοιχες με τα Ουλαμών Μονάδων Τεθωρακισμένων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), με άρματα LEO2 (A4 και HEL),
  • Δεδομένης της παγκόσμιας εκτίμησης της για την συνεχιζόμενη ανασφάλεια στη Ευρώπη και μέχρι το 2035, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι (στη ΕΕ και το ΝΑΤΟ) θα προσβλέπουν αποκλειστικά στις υπάρχουσες Μάχιμες Τεθωρακισμένες Μονάδες του Ελληνικού Στρατού και ιδιαίτερα και μόνο στην Ελλάδα για τα θέματα της Ασφάλειάς και στης συλλογικής τους Άμυνας. Μονάδες και Σχηματισμούς που ήδη έχουμε και μπορούν εύκολα να ανασυγκροτηθούν με τα υπάρχοντα ήδη στην Ελλάδα οπλικά συστήματα. Οπλικά συστήματα που έχουμε, μόνο εμείς λόγω της Συμφωνίας CFE και ως ‘περίσσευμα’ από την κατάργηση την προηγούμενη δεκαετία των Μ/Κ Ταξιαρχιών Πεζικού και Αρμάτων.
  • Η ΧΧ ΤΘ Μεραρχία θα είναι ο Ελληνικός Μεγάλος Σχηματισμός που όλοι (Αμερικανοί και Ευρωπαίοι) θα προσβλέπουνε με εμπιστοσύνη για να τους εγγυηθεί, τους με νέους όρους, Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα.
  • Η πλήρης ανάπτυξη της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας για να συμπληρώσει το μεγάλο έλλειμα (υπαρκτό ή φανταστικό) στην Ασφάλεια και της Άμυνα της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Η δυνατότητα είναι αυτή που καθιστά την θέση της Ελλάδος αξιοζήλευτη και μοναδική. Μοναδική κυρίως λόγω της αποχώρησης της Αγγλίας από την ΕΕ, χωρίς να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο, επιτείνοντας τους λόγους της υπάρχουσας εγγενούς ανασφάλειας των ευρωπαϊκών λαών. Αξιοζήλευτη γιατί κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός, για λόγους που αφορούν την τύχης μας και την ιστορία, ούτε διαθέτει ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοιας ποιότητας και ικανότητας Αρματικό Δυναμικό.

 2. Tα πυροβόλα λείπουνε και από τα ελληνικά και τα αμερικάνικα άρματα, οπότε βολές με αυτά δεν έγιναν!

  Το κάλυμμα με το κόκκινο γυαλί στο στόμιο της κάννης του ελληνικού HEL, δεν είμαι σίγουρος, αλλά πιστεύω ότι είναι σύστημα προσομοίωσης βολής, όποιος ξέρει ας με διορθώσει.

  1. Βολές πυροβόλων πραγματοποιήθηκαν μόνο κατά τις δοκιμασίες των επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων. Αυτές ήταν, μεταξύ των υπολοίπων, και οι δύο δοκιμασίες με την μεγαλύτερη βαθμολογία.
   Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν φωτογραφίες γιατί αυτές οι βολές πραγματοποιήθηκαν πολύ μακριά από το παρατηρητήριο των επισήμων όπου ήταν και ο φωτογράφος.
   Πιστεύω στο βίντεο που θα κυκλοφορήσει, στο οποίο βίντεο θα υπάρχουν πλάνα και από ντρόουν, θα δούμε και τις βολές.
   Για την ιστορία, η 24 ΕΜΑ βρήκε πρώτη σε όλες τις δοκιμασίες εκτός απο τη δοκιμασία της αναγνώρισης στόχων. Σε αυτήν τη δοκιμασία πρέπει να γίνει ορθή αναγνώριση στόχων και εν συνεχεία ο Ουλαμαγός να αναφέρει τους στόχους στους κριτές. Η 24 ανέφερε σωστά τους αναγνωρισθέντες στόχους όμως καθυστέρησε λίγα δευτερόλεπτα μετά απο τους Αμερικανούς.
   Στις αμυντικές επιχειρήσεις οι στόχοι πυροβόλων είχαν τοποθετηθεί περίπου στα 3,5 χλμ απο τις αμυντικές θέσεις, ωστόσο μετα από αίτημα των Αμερικανών οι στόχοι τοποθετήθηκαν πιο κοντά, περίπου στα 2800 μέτρα.
   Αυτό το κάλυμμα που βλέπουμε στην φωτογραφία αγαπητέ Nikos είναι το κάλυμμα κάννης πυροβόλου των αρμάτων Leo 2 που προστατεύει το πυροβόλο απο την συγκέντρωση υπερβολικής σκόνης. Στην συγκεκριμένη φωτογραφία τα άρματα εκτελούσαν μια τακτική κίνηση, νομίζω φάλαγγα, ειναι η δοκιμασία των Α’ βοηθειών. Σε αυτή τη δοκιμασία οι κριτές πετούσαν μπροστά σε ενα απο τα 4 άρματα του Ουλαμού ενα καπνογόνο, που συμβολίζει την προσβολή του άρματος και τον τραυματισμό του Γεμιστή. Τότε το άρμα σταματούσε και ο Αρχηγός μαζί με τον Πυροβολητή μετέφεραν τον Γεμιστή εκτός άρματος. Ο Οδηγός παρέμενε μεσα στο άρμα. Ο υπόλοιπος Ουλαμός εκτελούσε τυποποιημένη τεχνική διασποράς (νομίζω σχηματισμό ψαροκόκκαλο).
   Σε αυτήν τη δοκιμασία δεν εκτελούνται βολές πυροβόλων, οπότε τα πληρώματα προφύλασσαν το πυροβόλο με κάλυμμα της φωτογραφίας για τις μετέπειτα δοκιμασίες όπου απαιτούνταν οι βολές πυροβόλων.
   Ο στόχος ήταν ο μέγιστος ρεαλισμός με αυτα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα πληρώματα σε πραγματικές συνθήκες.
   Ενας διαγωνισμός ήταν και τίποτα παραπανω.

 3. Ευχαριστώ κύριε Γκαϊτατζή για τον χρόνο σας να μου απαντήσετε. Για το κάλυμμα το είχα ξαναδεί αλλά δεν θυμάμαι που (μάλλον σε άρμα φυλλασόμενο σε υπόστεγο) αλλά ορμώμενος από το κόκκινο σαν γυαλί(Infrared) ,από κοντά μπορεί να είναι και πλαστικό ή μουσαμάς, λέω μπορεί να είναι και κάτι τέτοιο.

  Στις φωτογραφίες των Μ1 λείπουν τα πενηντάρια και το 7,62 mm καθώς και το MG3 από το LEO 2 δεν ξέρω εάν έριξαν και με αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.