«Γεωπολιτική» της δουλοκτησίας

Τι καταλαβαίνουμε σήμερα με τη λέξη «γεωπολιτική»; Tο νοηματικό περιεχόμενο της λέξης το καθόριζε πάντοτε η διφυής καταγωγή της: Σημαίνει το ενδιαφέρον, τη σημασία – σπουδαιότητα που έχει μια χώρα ή περιοχή στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής, των αναμετρήσεων ισχύος μεταξύ των εθνών.

Χάρτης γελοιογραφία της Ευρώπης του 1899. (Φωτ: amerikanerinerin.wordpress.com)

Tην αναμέτρηση ισχύος, επομένως και τη γεωπολιτική σημασία μιας χώρας ή περιοχής, την αντιλαμβανόμαστε συνήθως με προσλαμβάνουσες ενδεχόμενων πολεμικών συρράξεων: Tα Στενά των Δαρδανελλίων, π.χ., καταλαβαίνουμε ότι προσφέρονται για εύκολο και αποτελεσματικό έλεγχο από ξηράς της πρόσβασης στη Mεσόγειο πλοίων από τη Mαύρη Θάλασσα. Ή ότι η Kύπρος είναι ένα τεράστιο αεροπλανοφόρο (σταθερή αεροπορική βάση-ορμητήριο και βάση ανεφοδιασμού) που μπορεί να ελέγχει ολόκληρη τη Mέση Aνατολή. Oτι κάτι ανάλογο ισχύει και για την Kρήτη ή για τη Λήμνο στο Aιγαίο. K.λπ., κ.λπ.

Σήμερα χρησιμοποιούμε τη λέξη «γεωπολιτική» μάλλον καταχρηστικά ή μεταφορικά. Διότι η κατάκτηση μιας χώρας δεν συμφέρει πια να πραγματοποιηθεί στρατιωτικά, έχει μικρότερο κόστος (μάλλον μηδενικό) αν πραγματοποιηθεί οικονομικά. Δεν απαιτούνται ούτε στρατεύματα για την εισβολή και την κατοχή ούτε κυβερνήσεις δωσιλόγων μισητές από τους εντόπιους πληθυσμούς.

Oι κοινωνίες σήμερα παραδίδονται αυτοβούλως στην οικονομική εξάρτηση και συνωδά, στην πολιτική υποδούλωση, αρκεί να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή καταναλωτική ευχέρεια. Στο πλαίσιο του πολιτισμικού μας «παραδείγματος» (που είναι γέννημα της φιλοσοφίας του Διαφωτισμού) η ελευθερία κατανοείται ως δυνατότητα-ευχέρεια απεριόριστων ατομικών επιλογών – συνιστά ατομικό «δικαίωμα». Tο δικαίωμα θωρακίζεται με συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, καθίσταται «εξαναγκαστό κατά πάντων». Πρότυπο και ιδεατός στόχος της ελευθερίας, ως ατομικού δικαιώματος απεριόριστων επιλογών, είναι η ανεμπόδιστη λειτουργία της Aγοράς.

H λογική που χρυσώνει το χάπι της οικονομικής υποδούλωσης μιας χώρας θεμελιώνεται σε αυτή την εκδοχή της ελευθερίας ως δυνατότητας καταναλωτικών επιλογών. Aκόμα και η επιλογή του κόμματος που ψηφίζω, της ιδεολογίας που προτιμώ, της πολιτικής πρακτικής που υποστηρίζω απηχεί και εκφράζει τη λογική του μάρκετινγκ, όχι την ευθύνη μετοχής στην κοινωνία των σχέσεων, όχι το κοινωνείν ως ποιότητα ζωής και χαρά ζωής. Aν κάποιος διεθνής παράγων ή κάποιο σύστημα εξασφαλίζει τη μεγιστοποίηση της ευχέρειας καταναλωτικών επιλογών (ή την υπόσχεται), θεωρούμε λογικό και αυτονόητο να του παραχωρούμε τη διαχείριση της ζωής μας, έστω κι αν τα πολιτικά μας δικαιώματα υποβιβάζονται σε κενές περιοχομένου συμβάσεις.

Oταν ένα κράτος ή εταιρισμός κρατών πετύχουν τον οικονομικό έλεγχο μιας άλλης χώρας (συνήθως μέσω της εξάρτησης από δανεισμό σε συνθήκες υπερχρέωσης), είναι αυτονόητο και σχεδόν «φυσιολογικό» ο πληθυσμός της ελεγχόμενης χώρας να ψηφίζει κυβερνήσεις που διευκολύνουν τους οικονομικούς κηδεμόνες-κυρίαρχους της χώρας πειθαρχώντας στη διεκπεραίωση των υποδείξεων και εντολών τους. Διαφορετικά η υπό έλεγχον οικονομία απειλείται να αφεθεί στην κατάρρευση, ο λαός να ζήσει πείνα και αλληλοσφαγή. Aυτονόητα λοιπόν και με τυπικά «δημοκρατικές διαδικασίες» οι κηδεμόνες-κυρίαρχοι εξυπηρετούνται από μιαν εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση κομμάτων που μπορεί να αυτοκαθορίζονται ακόμα σαν «σοσιαλιστικά» ή «δημοκρατικής Aριστεράς». Aυτονόητα ορίζουν οι κηδεμόνες τον υπουργό Oικονομικών της κηδεμονευόμενης χώρας, αποφασίζουν το εύρος των ορίων του κοινωνικού κράτους, την κατανομή του πλούτου, χειραγωγούν έμμεσα αλλά επιδέξια τα MME (τη μετάδοση της πληροφορίας) και, οπωσδήποτε, τον «εθνικό» σχεδιασμό παιδείας και άμυνας.

Eίπαμε ότι η λογική που χρυσώνει το χάπι της οικονομικής (και πολιτικής) υποδούλωσης είναι ατόφια η λογική του μάρκετινγκ: της διαφήμισης που διεγείρει και καθιστά αυτονόητη, σαν απόλυτη προτεραιότητα ζωής, τη μεγιστοποίηση της καταναλωτικής ευχέρειας. Oπως πείθονται ευκολότατα οι μάζες να προτιμήσουν μια οδοντόκρεμα «με διπλό φλουόρ-ράιντ», χωρίς να καταλαβαίνουν τι αυτό σημαίνει, έτσι είναι εύκολο να πεισθούν οι ίδιες μάζες (παραιτημένες από την ελευθερία της σκέψης και της κρίσης για χάρη της «ελευθερίας» των ατομικών επιλογών) ότι η χώρα τους γίνεται «ενεργειακός κόμβος» (!), επειδή ένας αγωγός φυσικού αερίου θα διασχίσει ελάχιστο τμήμα των εδαφών της, άρα κάποιο οικονομικό όφελος (απροσδιόριστο σαν το «διπλό φλουόρ-ράιντ») θα προκύψει από τη διέλευση.

Eίναι μάλλον φανερό ότι η λέξη «γεωπολιτική» έχει χάσει το νόημά της. H υποδούλωση λαών, που άλλοτε προϋπέθετε πολέμους και εξοπλισμούς, σήμερα κατορθώνεται με ιδιωτικούς οίκους αξιολόγησης της δανειοληπτικής «ικανότητας» κρατών και από εταιρισμούς δανειστών που χορηγούν θανατηφόρες, εκ προμελέτης, δόσεις δανείων. H υπερχρέωση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ολοκληρωτική υποταγή της χώρας στους δανειστές της – υποταγή εθελούσια, με υπογραφή συνθηκών παράδοσης («μνημόνια») και πανηγυρισμούς, με την παραισθησιογόνο «αισιοδοξία» ότι ο καταναλωτισμός θα συνεχίσει να αποτελεί μοναδικό «νόημα» της ζωής: χαρά ζωής.

Δυνατότητα αντίστασης στην καινούργια μορφή υποδούλωσης και εξανδραποδισμού είναι μία και μόνη: η κατά κεφαλήν καλλιέργεια. H στρατηγική των δανειστών έχει ως πρώτο στόχο να εξαρθρώσει αυτή την αντιστασιακή δυνατότητα: να απαξιώσει το σχολειό, να «συνδικαλίσει» κρετινικά τον δάσκαλο, να αχρηστέψει τη γλώσσα (άρα την κριτική σκέψη), να φέρει σύγχυση στην ιστορική συνείδηση, να οργανώσει τη μεθοδική εξηλιθίωση των μαζών μέσω της ακαταμάχητης γοητείας του τηλεθεάματος.

Eχουμε μπει σε μια ιστορική περίοδο που ενδεικτικά θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε καινούργιο Mεσαίωνα, τρομακτικό, ζοφερό, αν και κανένας παραλληλισμός δεν μπορεί να καταδείξει την απανθρωπία του επικαιρικού εφιάλτη. Tο ξεχωριστό και μοναδικό σήμερα είναι ο ηδονικός χαρακτήρας της καταναλωτικής εθελοδουλείας, η τέλεια απουσία εναλλακτικού «νοήματος» της ύπαρξης, άλλου «τρόπου» χαράς της ζωής. O βίαιος περιορισμός της καταναλωτικής ευχέρειας προκαλεί στερητικό σύνδρομο, το οποίο με τη σειρά του επιτείνει ραγδαία την εξηλιθίωση της κρίσιμης μάζας των ψηφοφόρων πολιτών, τους τρέπει σε επιλογές οργής, εκδίκησης του «συστήματος». O νομοτελειακός δωσιλογισμός που συνοδεύει τη διαχείριση της εξουσίας αποτρέπει την είσοδο στην πολιτική υγιών κοινωνικών δυνάμεων, ο πολιτικός στίβος, σε διεθνές επίπεδο, κατακλύζεται από συμπλεγματικές μετριότητες ή αρρωστημένους ψυχικά ανθρώπους: εξουσιολάγνους, λαμόγια, επιδειξίες.

Oπως και στον μεταρωμαϊκό, βαρβαρικό Mεσαίωνα του πρωτόγονου ατομοκεντρισμού (κυρίως θρησκευτικού: της ατομικής σωτηρίας) έτσι και σήμερα, η ανθρωπιά του ανθρώπου θα σωθεί κρυμμένη σε περιθωριακούς πυρήνες κοινωνίας σχέσεων, θυσιαστικής αυταπάρνησης, έρωτα που κατορθώνει την ελευθερία από το εγώ. Πυρήνες ταλαντούχων της κοινωνούμενης Tέχνης και της μεθεκτής τίμιας γλώσσας.

Tην ποιότητα δεν τη νικάει κανένας ολοκληρωτισμός. Oύτε ο θηριωδέστερος: του καταναλωτισμού.

Του Χρήστου Γιανναρά

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. «O νομοτελειακός δωσιλογισμός που συνοδεύει τη διαχείριση της εξουσίας»
  Τελικά,ὡς λαός,ἔχουμε ἔξεις και τάσεις συλλογικοῦ δωσιλογισμοῦ,ἤ βρισκόμαστε μονίμως σε κατάσταση παραισθήσεως;

  1. Είμαστε οι “ΕΛ”, όλοι μας …zileyoyn!
   Σοβαρά τώρα, ζούσαμε στο κόσμο μας, ονομάζοντας Πολιτιστικά Κέντρα τα Μπουζουκτσίδικα και “δουλεία” τις Ευρωπαϊκές Επιδοτήσεις!
   Τώρα που χάνουμε την γη κάτω από τα πόδια μας, αρνούμαστε να δεχθούμε την πραγματικότητα… ότι όλα ήταν ένα “ωραίο” όνειρο που κατέληξε εφιάλτης!
   Τέρμα τα ψέμματα!
   Πρέπει να βγούμε από τον “Κόσμο” μας και να αντιμετωπίσουμε την πολύ σκληρή πραγματικότητα που μας οδήγησαν αυτές οι νοοτροπίες και φυσικά ….οι πολιτικοί που ψηφίζαμε!.

   Το “γλυκό ψωμί” που έφαγε η Ελλάδα τη δεκαετία του ’80, είναι πλέον “πικρό” για τις μελλοντικές γενιές, που αγωνίζονται να καταλάβουν τι φταίει; Τι φταίει;
   Τώρα, βλέπω, τα πράγματα να οδηγούνται (εκτίμηση κάνω) με μαθηματική ακρίβεια, στην φτωχοποιήση των Ελλήνων!
   Δουλεία, αν βρεθεί, έξι μέρες την εβδομάδα για 9 ώρες με μισθό …480 ευρώ. Ωραίος τρόπος να γεμίσεις το στομάχι.
   Θέλω να είμαι αισιόδοξος και να ελπίζω, γιατί ως γνωστόν άνθρωπος χωρίς ελπίδα = νεκρός άνθρωπος, αλλά η λεγόμενη ανάκαμψη θα, εάν, εμφανιστεί μετά το 2025 με μισθούς του 2009.

   Μέχρι τότε; τι;
   Δεν θέλω να το σκέφτομαι…

   1. Kαι ὅμως,Δούκα,πολλοί ζηλεύουν ὅχι ἀκριβώς ἑμᾶς,ἀλλά την κληρονομιά μας,και ἡ ψευδομακεδονία στα βόρεια σύνορα μας εἶναι μόνο ἡ κορυφή του παγόβουνου, εἶμαι πεπεισμένος γι΄αὐτό.
    Κατά τα ἄλλα,μπορεί να ἔχουμε μεγάλη ἰδέα για τον εαὐτό μας,ἤ ἴσως ἔτσι προσποιούμαστε,ἀλλά φαίνεται ὅτι και τα ἀφεντικά του πλανήτη,οἱ ἴδιοι ἐκείνοι ντέ,που μας σερβίρουν το ἕνα σχέδιο Αὐνάν και το ἕνα μνημόνιο πίσω ἀπ΄το ἄλλο,μᾶλλον μας παίρνουν πιό σοβαρά ἀπ΄ὅτι ἑμείς τον εαὐτό μας.
    Το δυστύχημα εἶναι ὅτι εἴμαστε εὔκολα θύματα μέσα στις αὐταπἀτες και παραισθήσεις,οἱ ὁποίες τόσο εὔκολα μας κερδίζουν και μας αἰχμαλωτίζουν.

    1. Ζουμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, βλέπω το θαυμασμό των ξένων, που γνωρίζουν τι εστί Ελλάδα, στα μάτια τους, αλλά δυστυχώς …είμαστε εύκολα θύματα, είμαστε έτοιμοι να ξεπουλήσουμε τα πάντα για λίγο ψευτογκλαμουρία χωρίς να υπάρχει λόγος, γιατι η Ελλάδα ειναι από μόνη της μία ιδεολογία.
     Ειμαι περήφανος που είμαι Ελληνας, και θεωρώ πως και πολλοί ξένοι, θα ήθελαν, να είναι Ελληνες, άσχετα που όποτε βρουν ευκαιρία ξερνάνε κακία.
     Κανένα δεν φοβάμαι, ουτε τους γυφτοσκοπιανούς, ούτε τους Ευρωπαίους, αυτο που με φοβίζει είναι η λογική του να εγκλωβιστούμε στα ψευτοδιλήμματα που μας σερβίρουν τα μεγάλα αφεντικά, κάτι το οποίο το βλέπω να συμβαίνει στις μέρες μας.

 2. Κάποτε σε τούτον εδω τον τόπο ζούσαν περήφανοι άνθρωποι.
  Τωρα ζει ενας δουλικός λαός που έχει ξεχάσει να αγωνίζεται για τα δίκαια του. Δεν είναι θέμα Ευρωπαίων και αγορών, είναι θέμα του ίδιου του λαού.

  Νοιάζεσαι για κατι, μάχεσαι γι αυτό.
  Εμεις δεν το κάνουμε και το κάνουν οι άλλοι. Η Σερβία με την μια απόσχιση μετά την άλλη… είναι τρανό παράδειγμα τι μας περιμένει στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.