Ο ιστότοπος CIMSEC (Center for International Maritime Security) παρουσίασε πρόσφατα (σε τρεις αναρτήσεις 1, 2, 3) τη μονογραφία «Reaching Our Army’s Combat Potential in the 21st Century: Insights from the National Training Center’s Opposing Force», που γράφτηκε το 1999 από τον τότε Συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού John D. Rosenberger και εκδόθηκε από το Ινστιτούτο για τον Χερσαίο Πόλεμο της AUSA.

Αν και κατ΄ αρχήν παράδοξο το γεγονός ότι ένας ιστότοπος που ασχολείται με ναυτικά θέματα παρουσιάζει ένα κείμενο για τον χερσαίο πόλεμο, πιθανόν, τα ζητήματα εκπαιδεύσεως που εγείρει να έχουν γενικότερη αξία. Από την πλευρά μου θεωρώ ότι το κείμενο παρουσιάζει με εύγλωττο και συνοπτικό τρόπο τις ικανότητες (warfighting capabilities) που πρέπει να κατέχουν οι μονάδες για να ανταπεξέλθουν στο πεδίο της μάχης.

Ο John D. Rosenberger υπήρξε διοικητής του 11ου Συντάγματος Τεθωρακισμένου Ιππικού, το διάστημα Ιούνιος 1998 – Ιούνιος 2000, το οποίο έχει τον ρόλο της αντίπαλης δύναμης (Opposition Force – OPFOR) στο αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης (National Training Center – NTC) στο Fort Irwin της Καλιφόρνια. Στο κείμενο του εξετάζει τους λόγους για τους οποίους η OPFOR τα καταφέρνει καλύτερα από τους αντιπάλους της στο NTC και καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την επίδραση που έχουν οι λόγοι αυτοί στη μαχητική ισχύ των στρατευμάτων.

Γιατί, λοιπόν, η OPFOR τα καταφέρνει καλύτερα; Ακολουθεί το κείμενο του ιδίου.

Εισαγωγή

Λίγοι στον στρατό μας θα διαφωνούσαν ότι το 11ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένου Ιππικού, η OPFOR στο NTC, είναι πολύ καλό σ΄ αυτό που κάνει. Οι διοικητές και οι στρατιώτες του σπάνια έχουν ηττηθεί σε μάχη. Για χρόνια η μονάδα αυτή έχει υπάρξει α άκμων επί του οποίου έχει σφυρηλατηθεί η μαχητική ισχύς του στρατού μας. Έχετε αναρωτηθεί πως το καταφέρνει αυτό;

Πως η OPFOR έχει αναπτύξει και διατηρεί την ικανότητα της να μάχεται και να επικρατεί επί των αντιπάλων της στο NTC; Πως αυτό το Σύνταγμα με τεχνολογία του 1960-70 μπορεί να κερδίζει ταξιαρχίες με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας; Πως το Σύνταγμα μπορεί και το επιτυγχάνει αυτό με προσωπικό που προέρχεται από τις ίδιες πηγές, όπως και του υπόλοιπου στρατού, με το ίδιο ποσοστό μεταθέσεων (περίπου 40% αλλαγή του προσωπικού κάθε χρόνο), με τα ίδια ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης των διοικητών του και με το παλιότερο υλικό στον ενεργό στρατό;

Οι παραπάνω ερωτήσεις δεν επιδέχονται απλών απαντήσεων, όπως ότι το Σύνταγμα έχει περισσότερο χρόνο και ευκαιρίες για εκπαίδευση ή ότι η OPFOR γνωρίζει το έδαφος. Η βασική υπόθεση στο παρών δοκίμιο είναι ότι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι κρίσιμες για την επίτευξη της μαχητικής ικανότητας του στρατού μας στο μέλλον.

Το συμπέρασμα

Για να πάμε κατευθείαν στο ζουμί της υπόθεσης θα διατυπώσω από την αρχή το συμπέρασμα μου. Αφού πολέμησα εναντίον της, την παρατήρησα για δώδεκα χρόνια και τώρα τη διοικώ, έχω καταλήξει ότι ο θεμελιώδης λόγος για τον οποίο η OPFOR επικρατεί επί των αντιπάλων της είναι ότι έχει επιτύχει να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που ενυπάρχουν στο δόγμα της, στην οργάνωση της, στην εκπαίδευση της, στους διοικητές της, στο προσωπικό της και στο υλικό της. Οι ταξιαρχίες που αντιμετωπίζει δεν το έχουν πετύχει αυτό. Με τη δήλωση αυτή ως βασική υπόθεση της παρούσης εργασίας, θα ξεκινήσουμε την αναζήτηση των απαντήσεων στην ερώτηση «γιατί η OPFOR τα καταφέρνει καλύτερα;» από το πώς η OPFOR είναι οργανωμένη.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην πηγή: https://con-ops.blogspot.com/2018/09/giati-h-opfor-to-kanei-kalytera.html

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Σχόλια

 1. Phoenix

  Το βασικό ερώτημα σ’ αυτό το ενδιαφέρον άρθρο, τίθεται στην εισαγωγή:

  «Πως αυτό το Σύνταγμα με τεχνολογία του 1960-70 μπορεί να κερδίζει ταξιαρχίες με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας;»

  Όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο μέσω της παραπομπής, διαπιστώνει πως η απάντηση συνοψίζεται επιγραμματικά στα εξής: Οργάνωση, εκπαίδευση, κατάκτηση της τέχνης και της επιστήμης της διοίκησης, σχεδιασμός, προετοιμασία, εκτέλεση & έλεγχος των επιχειρήσεων.

  Κι όλα αυτά από μια μονάδα που αντικαθιστά ετησίως το 40% του ανθρωπίνου δυναμικού της. Στεκόμαστε στο γεγονός πως δεν είναι θέμα ούτε των απεριόριστων πόρων, ούτε της τεχνολογικής υπεροχής του Στρατού της συγκεκριμένης χώρας.

  Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, πιστεύετε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον Ε.Σ. στα χρόνια της κρίσης; Εφόσον ναι, με ποιον τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις; Κι αν όχι, για ποιους λόγους;

  Απάντηση
  • Theognostos

   » Θεμελιωδώς, η μαχητική ικανότητα της OPFOR πηγάζει από τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη. Είναι οργανωμένη ως δύναμη συνδυασμένων όπλων. Ζει ως δύναμη συνδυασμένων όπλων, εκπαιδεύεται ως δύναμη συνδυασμένων όπλων και πολεμάει ως δύναμη συνδυασμένων όπλων – πάντα.»

   «Μάθετε πώς να βλέπετε και να χρησιμοποιείτε το έδαφος και δεν θα εξολοθρευτείτε ποτέ.»

   » Π Α Ν Τ Α υπάρχει χρόνος για να συνεχιστεί η εκπαίδευση. »

   Νομιζω ότι αυτό εξηγεί πολλά.

   Συνδυασμένα όπλα είναι στρατος ξηράς ναυτικο αεροπορία και πρεπει να δουλεύουν σαν ενα όργανο χωρίς σπασμωδικές κινήσεις απο ένα σκέλος. Χρειάζονται συνεχείς ασκήσεις των τριων όπλων σε ολη την επικράτεια ωστε να γνωρίζουν τα πατρια εδάφη.

   Απάντηση
   • T.T.

    Theognostos, όπλα, με την έννοια που αναφέρονται στο κείμενο, είναι το πεζικό, τα τεθωρακισμένα, το πυροβολικό, το μηχανικό, οι διαβιβάσεις και η αεροπορία στρατού. Μια δύναμη που έχει απ΄ αυτά είναι δύναμη συνδυασμένων όπλων.

    Ο στρατός, το ναυτικό και η αεροπορία είναι κλάδοι. Μια δύναμη που έχει απ΄ αυτά είναι διακλαδική δύναμη. Δεν θέλω να είμαι σπαστικός με τη στρατιωτική ορολογία, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: