Η Ρωσία πρόκειται να αποκτήσει περισσότερα πλοία ταχείας μεταφοράς -αερόστρωμνα- Zubr (“Bison”), το γιγάντιο αερόστρωμνο 555 τόνων και μήκους 187 ποδών που μπορεί να μεταφέρει τρία άρματα μάχης, δέκα μικρότερα τεθωρακισμένα οχήματα ή πεντακόσιους στρατιώτες.

Η κατασκευή του πρώτου σκάφους προγραμματίστηκε να ξεκινήσει το 2018, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik News, το οποίο δεν προσδιόρισε πόσα πλοία πρόκειται να κατασκευαστούν.

Για λόγους σύγκρισης, το αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) είναι το Αερόστρωμνο Αποβατικό Σκάφος ή LCAC, το οποίο ζυγίζει μόνο 182 τόνους και μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα άρμα μάχης.

Τόσο το Zubr όσο και το LCAC είναι σχεδιασμοί του Ψυχρού Πολέμου. Μέχρι τη στιγμή που η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, το Σοβιετικό Ναυτικό είχε εννιά Zubr. Η Ρωσία κατέληξε με τρία, η Ουκρανία με δυο και η Ελλάδα τελικά κατέληξε με τέσσερα. Τώρα η Κίνα αγοράζει επίσης Zubr.

Γιατί επανέρχεται σε υπηρεσία μια παλιά κλάση αποβατικών πλοίων ταχείας μεταφοράς; Ένα άρθρο του Sputnik News από το 2016 ρίχνει κάποιο φως. Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν αρκετά ρωσικά αποβατικά σκάφη, και αυτά που είναι σε υπηρεσία αντιμετωπίζουν προβλήματα.

“Δεν υπάρχουν αρκετά ρωσικά αποβατικά πλοία των project “Dyugon” και “Gyurza” για να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών”, ανέφερε το Sputnik News.

“Δεν διαθέτουμε ακόμα αξιόπιστους πετρελαιοκινητήρες, οι οποίοι οδήγησαν στα προβλήματα με τα “Dyugongs” είπε ο στρατιωτικός αναλυτής Αντρέϊ Φρόλοφ. “Το Zubr έχει δοκιμαστεί επιτυχώς και είναι ακόμα σε ζήτηση στο εξωτερικό”.

Το Zubr διαθέτει υψηλής θερμοκρασίας αεροστρόβιλους κινητήρες που αποδίδουν μέγιστη ταχύτητα των 60 κόμβων. Το Naval-Technology.Com περιγραφεί τη σχεδίαση Zubr ως “έναν πλωτήρα τετράγωνου σχήματος του σκάφος του οποίου παρέχει μια λαστιχένια, σταθερή και πλώιμη σχεδίαση. Η υπερκατασκευή του πλωτήρα διαιρείται από δύο διαμήκη διαφράγματα σε τρεις λειτουργικούς χώρους. Ο μεσαίος χώρος περιλαμβάνει το διαμέρισμά των τεθωρακισμένων οχημάτων που θα αποβιβαστούν με διαδρόμους τροχοδρόμησης και αναβαθμίδες φορτοεκφόρτωσης. Οι δυο εξωτερικοί τομείς στεγάζουν τις μονάδες βοηθητικής ισχύος, τα διαμερίσματα των στρατιωτών, του χώρους διαβίωσης του πληρώματος και τις εγκαταστάσεις υποστήριξης ζωής και πυρηνικής, βιολογικής, χημικής προστασίας (ΠΒΧ)”.

Το Zubr είναι οπλισμένο με δυο πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, τέσσερις εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων μικρής εμβέλειας Igla-M και δυο πυροβόλα των τριάντα χιλιοστών. Όπως προβλέπεται για τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αμυντικών θεμάτων, υπάρχουν κάποιες μεγάλες αξιώσεις για την ικανότητα του Zubr. “Το πλοίο έχει την ικανότητα να αποβιβάσει στρατιώτες στο 78 τοις εκατό των ακατέργαστων ακτών σε ολόκληρο τον κόσμο”, ισχυρίζεται το Sputnik News. “Επιπλέον, το Zubr είναι αόρατο στους σταθμούς ραντάρ. Αυτό το φαινόμενο επιτυγχάνεται λόγω του γεγονότος οτι κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, το πλοίο πλέει μέσα σε ένα γιγάντιο σύννεφο εκτοξευόμενου ύδατος, το οποίο “θολώνει” τις εξωτερικές επιφάνειες του στις οθόνες του ραντάρ”.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ο ισχυρισμός ότι η αναβίωση της παραγωγής του Zubr είναι μια απάντηση στο διεθνές ενδιαφέρον. Όπως είχε επισημαίνει το 2014 το Foxtrot Alpha, η Ελλάδα ήταν τόσο απογοητευμένη με τα Zubr που πούλησε κάποια από αυτά στην Κίνα. Ένα γιγάντιο αμφίβιο αερόστρωμνο το οποίο μπορεί να μεταφέρει τρία άρματα μάχης θα είναι χρήσιμο για την Κίνα εν μέσω των νησιών και ατολλών της αμφισβητούμενης Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Ωστόσο, αυτό θα ισχύσει αν τα αερόστρωμνα δουλέψουν όπως διαφημίζονται.

Ενώ η Ρωσία επιστρέφει πίσω προς τα αερόστρωμνα του Ψυχρού Πολέμου, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ προσανατολίζονται προς το μέλλον. Το Πλοίο Σύνδεσης με την Ακτή ή SSC, είναι υπό εξέλιξη ως ενα ιδιαίτερα αυτοματοποιήμενο αερόστρωμνο με μεγαλύτερη αξιοπιστία από το LCAC.

Michael Peck

Απόδοση/Μετάφραση απο nationalinterest.org για την Προέλαση.

14 Σχόλια

 1. Theognostos

  Σιγά την ‘απογοήτευση’. Θεμα συμβασεων σωστών και ανταλλακτικών μαζί και απροσεξίας (ξαφνικη φωτιά απο το τίποτα καηκε έλεγαν ). Ειναι καλα συστήματα επρεπε να ειχαν τουλάχιστον αναλάβει τα σχεδια και συντήρηση απο μονοι τους στην Ελλάδα πάντα μισες δουλειές. Τα αφησαν ερμαια οπως και κάθε αλλο οπλικο συστημα . Επρεπε να είχαν οκτώ να επιχειρουν ανα πασα στιγμή. Μαζι με δυνατή αερομεταφορα δυνάμεων σε ολη την επικράτεια Αιγαιον Κύπρο κτλ. Αλλάζουν δεδομένα.

  Απάντηση
 2. ΚΝ

  Μια χαρά ειναι τα zubr άμα τα είχαμε αξιοποιήσει και σωστά θα ήταν ακόμα καλυτερα, το θετικό με το να ανοίξει η γραμμή παραγωγής ξανά ειναι πως θα ειναι ευκολότερο να βρούμε ανταλλακτικά για να τα συντηρήσουμε , ελπίζω στη πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΝ στη Πετρούπολη ολα αυτά να τέθηκαν επι τάπητος. Τα zubr μαζί με τα chinook μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα όσων αφορά την αμυνα των νησιών. Ποτε δεν κατάλαβα γιατι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με τη γεωγραφία που έχει δεν δίναμε κεντρικό ρόλο στις αεροναυτικές μας δυνάμεις και στους πεζοναύτες και ήμασταν επι των πλείστον στρατιωτικό κεντρικοί. Θέλω να πω πως το πιθανότερο ειναι οι μάχες να δωθουν στη θάλασσα και στα νησιά και οχι στις απέραντες πεδιάδες μας.

  Απάντηση
 3. SKYHOOK47

  Όπως είχε επισημαίνει το 2014 το Foxtrot Alpha, η Ελλάδα ήταν τόσο απογοητευμένη με τα Zubr που πούλησε κάποια από αυτά στην Κίνα. 

  Πότε έγινε αυτό;;;Τί αρλούμπες γράφουν πάλι;;;

  Απάντηση
 4. viper3000ad

  Μια χαρά είναι τα πλοία και το πολεμικό ναυτικό τα φροντίζει όσο μπορεί. Στην αναφορά που επισυνάπτεται για το Foxtrot σε μια μικρή παράγραφο μετά την ανάλυση των όπλων του, υπαρχει μια ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ λεπτομέρεια ! Παραθέτω – The Zubr Class, with its sea-skimming ability, was also designed as a mine layer, and they can lay out close to one hundred naval mines, and they can even mine beaches with anti-personnel mines. !!! Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΝ δεν αναφέρονται άλλα δεδομένα, η wiki λέει οτι μπορεί να φέρει ένα σετ με αφαιρούμενο εξοπλισμό για ποντισμό 20-80 ναρκών ! Ισως καλύτερη χρήση από την απόβαση (υπάρχουν και οι αλεξιτωτιστές) Έχει ακούσει κάποιος αναγνώστης ή αρθρογράφος κάτι σχετικό ;

  Απάντηση
 5. Gunner

  Τα zubr έχουν πάρα πολλά προβλήματα στο ελληνικό περιβάλλον. Οι ζημιες που βγάζουν μετά από κάθε ταξίδι είναι δυσανάλογα μεγάλες, κάνοντας τα εξωφρενικά δαπανηρά. Το θέμα των ανταλλακτικών και η συνέπεια των προμηθευτών είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Η βέλτιστη λύση θα ήταν η αντικατάσταση τους από κάποιο πλοίο καταμαράν, όπως αυτά που χρησιμοποιεί το USN και για την αντικατάσταση και μερους των LST που διαθέτουμε.

  Απάντηση
 6. Theognostos

  Τα περι ‘κοστους’ ειναι ολα θεμα αυτοσυντηρησεως ως κρατους
  Επρεπε να ειχαν τουλαχιστον οκτω για την αμεση επεμβαση επιπεδου δυο ανεξαρτητων ταγματων σε δυο διαφορετικες περιοχες ταυτοχρονως.
  Η Ελλας πρεπει να εχει σχεδια για ταυτοχρονες επιχηρησεις σε δυο η παραπανω μετωπα. Παρεχουν την δυνατοτητα μεγαλης επιθετικης ενεργειας στα εχθρικα νωτα.
  -Επιπλεον επρεπε να ειχαν κατοχυρωσει την μεταφορα τεχνοιγνωσιας για την κατασκευη τους στην Ελλαδα τεσσαρων εξ αυτων των σκαφων.
  -Βασει αυτης της τεχνογνωσιας επειτα να σχεδιαζαν και να κατασκευαζαν και επιπλεον σκαφη εγχωριας καασκευης μικροτερου μεγεθους για ειδικες δυναμεις και την εξαγωγη τους σε αλλα κρατη.

  Απάντηση
 7. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει πολλά χόβεκραφτ από αυτά που βγήκαν εκτός από την γραμμή που διέσχιζε την μάγχη σε τιμή πολύ χαμηλή.

  Ειδικά τα 4 ήταν ακόμα μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα ZUBR.

  Απάντηση
  • Theognostos

   Τα χοβερκραφτ τα οποια αναφερεις εφοσον ειναι πολιτικης φυσεως εχουν τις ιδιες προδιαγραφες ως ενα χοβερκραφτ του πολεμικου ναυτικου; Η μηπως τα θεωρεις ως απλα μεταφορικα μεσα για τις μετεπειτα επιχειρησεις και οχι στην εναρξη των εχθροπραξιων

   Απάντηση
 8. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Theognostos έχουν χαμηλό κόστος απόκτησης θα παίρναμε 10+ όσο ένα ZUΒR, μεγάλη ταχύτητα που δυσκολεύει την σκόπευση λόγο του θαλάσσιου νέφους.

  Ναι θα ήταν άοπλα αλλά δεν είπα να τα αγοράσουμε μόνο αυτά αλλά σαν συμπλήρωμα των ZUΒR. Ειδικά τα 4 μεγάλα θα μπορούσαν να πάνε με συνοδεία τα ZUBP και μεταφέρουν τριπλάσιο φορτίο.

  Στα πιο μικρά θα βάζαμε πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών για να τα χρησιμοποιούν οι καταδρομείς.

  Η ταχεία μεταφορά ενισχύσεων θα κρίνει την μάχη στο αιγαίο!

  Η βλακεία που λένε πως θα μεταφέρουν με τα επιβατικά οχηματαγωγά ενισχύσεις στα νησιά που αν ρίξουν εκεί το βάρος τους οι τούρκοι και μας βουλιάξουν 4 από αυτά και χάσουμε 2.000 στρατιώτες χάνοντας και τον πόλεμο από το σοκ της κοινής γνώμης.

  Για χρόνια αναφέρομαι για ταχέα αποβατικά πλοιάρια-πλοία με δικής μου σχεδίασης καρίνα των 37 κόμβων, για μετατροπές καταμαράν σε αποβατικά με ειδικές πατέντες, για μετατροπές πλοίων σε αποβατικά και πολεμικά, για μικρά ταχέα LPD με ειδικό τρόπο του να γεμίζει γρήγορα η δεξαμενή αποβατικών και να φεύγει το πλοίο μόλις κλήσει η πόρτα της δεξαμενής αποβατικών και να αδειάζει το νερό μετά !

  Στην Ελλάδα δεν θέλουν να δουλέψουν τι ψάχνεις να βρεις τώρα!

  Μα είμαι ναυπηγός και δεν τα έχω διαβάσει πουθενά αυτά που μας λέτε δεν γίνονται και μετά έβγαλαν οι Ολλανδοί μετά από χρόνια μικρά ταχέα πλοία αποβάσεων.

  Ένα έτυχε να το βρεις όταν όμως έχεις πάνω από 15 όλα έτυχαν;

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: