Γιατί το άρμα μάχης χρειάζεται τετραμελές κι όχι τριμελές πλήρωμα

Συνταγματάρχης του στρατού των ΗΠΑ, Ρίτς Κρίντ*

[dropcap size=small]’Ε[/dropcap]χοντας περάσει αρκετό χρόνο στα άρματα μάχης, θα συμφωνήσω ότι η επιδίωξη των τεχνικών λύσεων που δεν λαμβάνουν υπόψιν την ανθρωπινή διάσταση των παρατεταμένων χερσαίων επιχειρήσεων είναι λανθασμένη. Το πλήρωμα των τεσσάρων αρματιστών παρέχει ευελιξία κάτι που δεν έχει το τριμελές.

Η εγκατάσταση τοπικής ασφάλειας είναι μια ουσιαστική απαίτηση μέσα σε μια τακτική περιοχή συγκεντρώσεως. Καθως το πράττεις αυτό, ενω συντηρείς τον οπλισμό, πραγματοποιείς συντήρηση και κοιμάσαι λίγο ειναι ήδη μια σκληρή υπόθεση. Όταν θα υπάρχει σιγή ασυρμάτου, ή όταν δεν θα λειτουργούν οι ασύρματοι λόγω παρεμβολών, χρειάζεσαι έναν αγγελιοφόρο, και κατα τη διάρκεια των τακτικών κινήσεων επί δρομολογίων θα χρειαστείς έναν παρατηρητή αέρος.

Στην πραγματικότητα, οι αρματιστές αποβιβάζονται από τα άρματα τους πολύ πιο συχνά απ’οτι θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Συχνά πρέπει να εκτελέσουν καθήκοντα οδηγού εδάφους στα οχήματα τους κατά τη διέλευση μέσα από στενά μέρη. Κάποιος, πρέπει, να κατεβαίνει συχνά στο έδαφος για μιλάει με το πεζικό ή άλλους, κι όχι από το δίκτυο ασυρμάτου.

Τετραμελές πλήρωμα άρματος “Merkava” του Ισραήλ.

Η συντήρηση είναι μια απαιτητική σωματική ομαδική εργασία, και ο κάθε ένας στο πλήρωμα έχει μια συγκεκριμένη αποστολή. Περισσότερα χέρια κάνουν τη βαριά εργασία πιο εύκολη. Το να διαθέτεις τριμελές πλήρωμα δεν είναι πραγματικά κάτι σπάνιο δεδομένων των ιδιοτροπιών του συστήματος προσωπικού, οπότε τα περισσότερα πληρώματα έχουν έρθει αντιμέτωπα με αυτό το πρόβλημα κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων. Η άποψη τους σχετικά με το τετραμελές και πως είναι καλύτερο από το τριμελές πλήρωμα είναι καλά εμπεριστατωμένη από την προσωπική εμπειρία τους.

Πολλά συστήματα σταματούν να δουλεύουν στα μεγάλα περίπλοκα οχήματα και γενικά πρέπει να εκπαιδευτείς πως να εργάζεσαι μαζί με τις βλάβες στο σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και στην απώλειας ενός αρματιστή. Είναι δύσκολο να φανταστεί κάνεις πως μπορείς να εργαστείς με έναν κατεστραμμένο σύστημα αυτόματης γέμισης. Μπορείς όμως να πολεμήσεις με ένα πυροβόλο χειροκίνητης γέμισης και χωρίς ισχύ στον πύργο ή τον κινητήρα. Λένε ότι η αυτόματη γέμιση απαιτεί ηλεκτρική ενεργεία.

Όταν αντικαθίσταται μια ερπύστρια στο “Abrams” το τετραμελές πλήρωμα μπορεί να τα καταφέρει, άλλα γενικά οι έξυπνοι ουλαμοί λειτουργούν στο πλαίσιο της ομαδικής προσπάθειας. Είναι μια άθλια εμπειρία, ειδικά υπό συνθήκες μάχης με κακές καιρικές συνθήκες. Η περισυλλογή βεβλαμμένων ή κατεστραμμένων οχημάτων είναι επίσης πολύ πιο εύκολη όταν διαθέτεις περισσότερα χέρια. Και όταν η τοπική ασφάλεια παραμένει ως απαίτηση κατά τις επιχειρήσεις περισυλλογής, τότε ο κάθε στρατιώτης έχει σημασία.

Τετραμελές πλήρωμα άρματος μάχης “Leopard 2A4” του Ελληνικού Στρατού.

*Ο συνταγματάρχης Ρίτς Κρίντ είναι διευθυντής της Διεύθυνσης Συνδυασμένων Όπλων του Στράτου των ΗΠΑ στο Φορτ Λέβενγουορθ του Κάνσας. Εκστράτευσε στην Βοσνία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Αυτό το άρθρο αντιπροσωπεύει τις δικές του απόψεις, οι οποίες δεν αντανακλούν υποχρεωτικά αυτές του στρατού ή του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “taskandpurpose.com” για την Προέλαση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.