Για μίζα 3.000.000 € κατηγορείται ο απόστρατος Π. Κατσής

Συνελήφθη απόστρατος αξιωματικός για το σκάνδαλο με τα Leopard 2HEL.
Συνελήφθη απόστρατος αξιωματικός για το σκάνδαλο με τα Leopard 2HEL. Οι δικαστικές αρχές εντόπισαν εμβάσματα ύψους 3 εκατ. ευρώ. Η συνολική μίζα φέρεται να ήταν 6 εκατ. ευρώ.

Για «μίζα» 3.000.000 ευρώ κατηγορείται ο 53χρονος απόστρατος αξιωματικός του στρατού Παναγιώτης Κατσής, συνεργάτης του έμπορου όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, εκπροσώπου των εταιριών στην χώρα μας Rheinmetall και Atlas.

Ο απόστρατος αξιωματικός συνελήφθη σήμερα μετά από ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικές αρχές εντόπισαν εμβάσματα από το 2003 έως το 2011 (ακόμα και όταν ήταν εν ενεργεία δηλαδή μέχρι το 2007) συνολικού ύψους 3.000.000 ευρώ. 
Τα επίμαχα εμβάσματα βρέθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού του Παν. Ευσταθίου από στοιχεία που ήρθαν μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία και αφορούν σύμβαση του 2003 για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ.

Αφορούν συγκεκριμένα έργο που είχε αναλάβει ως υπεργολάβος  η Rheinmetall συνολικού ύψους 120.000.000 ευρώ για το σύστημα διεύθυνσης πυρός και διοίκησης και ελέγχου των Λέοπαρντ.
Για το «κλείσιμο» της συμφωνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν συλλέξει οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, η συνολική μίζα φέρεται να ήταν 6.000.000 ευρώ.

Η εισαγγελική έρευνα

Με παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου διενεργείται από τους Επίκουρους Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αντώνιο Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL, στο πλαίσιο της σύμβασης 016A/03.

Πρόκειται για ένα από τα δαπανηρότερα εξοπλιστικά προγράμματα, δεδομένου ότι το συμβατικό τίμημα ανήλθε σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην πορεία της έρευνας, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία που παρασχέθηκαν από τον Ανακριτή Εγκλημάτων Διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή και αναλύθηκαν από Εμπειρογνώμονες και Αξιωματικούς με ειδικές γνώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι παρέχουν τη συνδρομή τους στο Γραφείο του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, προέκυψαν τα εξής:

Με υπόδειξη του αντιπροσώπου στην Ελλάδα της εταιρίας Rheinmetall Defence Electronics, η οποία είχε την ευθύνη κατασκευής του Συστήματος Ελέγχου Πυρός και του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου των αρμάτων, ποσό της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ εκταμιεύθηκε από τα ταμεία της και αφού μικρό μέρος του παρέμεινε στην Ελλάδα ως αμοιβή του, στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρίας συμφερόντων του στη Μεγάλη Βρετανία, με την οποία υποτίθεται ότι είχε συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών οικονομικού συμβούλου. Στην πραγματικότητα η εν λόγω σύμβαση δεν ανταποκρινόταν στον τίτλο της, δεδομένου ότι η εταιρία με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία δεν απασχολούσε υπαλλήλους, ούτε παρουσίαζε κάποιο παραγωγικό έργο. Ακολούθως, και πάλι με εντολή του ιδίου προσώπου, το ποσό αυτό μεταφέρθηκε σε λογαριασμούς που άλλη εταιρία του, αυτή τη φορά με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, διατηρούσε σε τραπεζικά ιδρύματα της Ελβετίας, και πάλι υπό το πρόσχημα της μεταξύ τους σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλου και στη συνέχεια διοχετεύθηκε σε λογαριασμούς που διατηρούσαν φυσικά και νομικά πρόσωπα στις ίδιες τράπεζες, τα οποία δεν είχαν καμία νόμιμη συνεργασία με την Rheinmetall Defence Electronics και τα οποία είχαν εμπλακεί με την υπηρεσιακή ιδιότητά τους ως Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού στην υλοποίηση του προγράμματος Leopard 2HEL.

Το σχήμα αυτό επινοήθηκε με σκοπό τη διευκόλυνση της διενέργειας και συγκάλυψης παράνομων πληρωμών, περιλαμβάνοντας ιδιαίτερα τεχνάσματα όπως την κατάτμησή τους προς χωριστές εταιρίες με έδρα σε διαφορετικά κράτη, ανήκαν όμως στο ίδιο πρόσωπο, τη μεταφορά τους σε λογαριασμούς εταιριών που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, τη χρήση παραπλανητικών τιμολογήσεων και την επίκληση ψευδών ή ανύπαρκτων συμφωνιών παροχής υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού έλαβαν στην κατοχή τους ποσά από 400.000 έως 3.000.000 ευρώ, ενίοτε μάλιστα πριν την αποστρατεία τους. Ως αποτέλεσμα, ασκήθηκαν σε βάρος του αντιπροσώπου στην Ελλάδα της εταιρίας Rheinmetall Defence Electronics, καθώς και Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, ποινικές διώξεις για ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και η υπόθεση ανατέθηκε σε Ανακριτή Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Στο μεταξύ συνεχίζεται από την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς η έρευνα για την κύρια σύμβαση προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL .

thetoc.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΙΖΑΔΟΡΟΥΣ
    ΠΟΥ ΜΑΣ ΡΗΜΑΞΑΝ (ΕΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.