Την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, στο πεδίο βολής – ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης, ο στρατός ξηράς, συγκεκριμένα το όπλο των Τεθωρακισμένων, θα διοργανώσει για πρώτη φορά διαγωνισμό ουλαμών αρμάτων μάχης.

Η μελέτη και οργάνωση του αρματικού διαγωνισμού έχει πραγματοποιηθεί απο την XX Τεθωρακισμένη Μεραρχία «Μακεδονία» με έδρα την Καβάλα.

Τα πληρώματα και μέσα θα προέρχονται από τις ακόλουθες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες του ελληνικού στρατού:

  • ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχία «Ταξιαρχία Ιππικού ΠΙΝΔΟΣ» με έδρα την Κομοτηνή,
  • XXIII ΤΘ Ταξιαρχία «3ο Σύνταγμα Ιππικού – Δορύλαιο» με έδρα την Αλεξανδρούπολη,
  • ΧΧΙV ΤΘ Ταξιαρχία «1ο Σύνταγμα Ιππικού – ΦΛΩΡΙΝΑ» με έδρα το Λιτόχωρο
  • και ΧΧV TΘ Ταξιαρχία «2o Σύνταγμα Ιππικού – ΕΦΕΣΣΟΣ» με έδρα την Ξάνθη.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μια εβδομάδα και η βράβευσή του καλύτερου ουλαμού αρμάτων μάχης θα γίνει την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ο διαγωνισμός, με την ονομασία “Σχης (ΤΘ) Σίμος Ανδρέας 2018”, εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, στο οποίο μέσα από μια σειρά δοκιμασιών θα αναδειχθεί ο καλύτερος ουλαμός αρμάτων για το 2018, θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο σκοπός του είναι η αξιολόγηση των αρματιστών, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας και του υγειούς ανταγωνισμού.

Οι τακτικές δοκιμασίες στις όποιες θα συναγωνιστούν τα πληρώματα είναι ειδικά προσαρμοσμένες πάνω στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των τεθωρακισμένων του ελληνικού στρατού.

Συνολικά, στο διαγωνισμό “Σχης (ΤΘ) Σίμος Ανδρέας 2018” θα συμμετέχουν τέσσερις ουλαμοί αρμάτων μάχης (ένας από κάθε ΤΘ Ταξιαρχία), με τρεις τύπους αρμάτων μάχης (Leopard 2HEL, Leopard 2A4 και Leopard 1A5) όμως ο νικητής θα είναι ένας.

Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν:

  • Δυο ουλαμοί Leopard 2HEL απο τις XXIII και XXV ΤΘΤ,
  • ένας ουλαμός Leopard 2A4 απο την XXI ΤΘΤ,
  • και ένας ουλαμός Leopard 1A5 απο την ΧXIV ΤΘΤ.

Λόγω των διαφορετικών τύπων αρμάτων μάχης και κατά συνεπεία των διαφορετικών τεχνικών χαρακτηριστικών, οι δοκιμασίες, που επιλέχθηκαν από την επιτροπή αξιωματικών των τεθωρακισμένων, επικεντρώνονται στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των πληρωμάτων και όχι στα τεχνικά χαρακτηριστικά των αρμάτων μάχης. Γι’αυτό, όπως και στον αρματικο διαγωνισμό του “NATO” “SETC” δεν θα υπάρξουν νυχτερινές επιχειρήσεις ώστε να μην ευνοηθούν τα άρματα που διαθέτουν πιο εξελιγμένα σκοπευτικά και επιπρόσθετες διόπτρες (Leopard 2HEL) από τα υπόλοιπα.

Οι δοκιμασίες που θα περιλαμβάνει ο διαγωνισμός ουλαμών αρμάτων είναι οι κάτωθι:

1. Αμυντικές Επιχειρήσεις

2. Επιθετικές Επιχειρήσεις

3. Βολή Πιστολίου

4. Μηχανοδήγηση Ακρίβειας

5. Αίτηση Πυρών ΠΒ – Καθήκοντα Προκεχωρημένου Αξιωματικού Παρατηρητή (ΠΑΠ)

6. Συλλογή πληροφοριών – Αναφορά εχθρικής επαφής

7. Περισυλλογή Βεβλαμένου Άρματος υπό συνθήκες ΧΒΡΠ

8. Σωματικές Δοκιμασίες

9. Εκτίμηση Απόστασης δίχως Ηλεκτρονικά Μέσα

10. Προσβολή από IED και διακομιδή τραυματία.

Οι παραπάνω δοκιμασίες που έχουν επιλεγεί έχουν προσαρμοστεί ειδικά στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ελληνικών τεθωρακισμένων, διότι ο διαγωνισμός είναι και μια εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να επιτευχθεί σε κάθε δοκιμασία, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις τακτικές επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν είναι και το ζητούμενο.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι ο διαγωνισμός διοργανώνεται για πρώτη φορά στα ελληνικά τεθωρακισμένα και αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός και βήμα προς τα εμπρός, ο κύριος οραματιστής της δημιουργίας ενός αρματικου διαγωνισμού ήταν ο εκλιπών Συνταγματάρχης (ΤΘ) Σίμος Ανδρέας, ο οποίος, ως διοικητής της Σχολής Τεθωρακισμένων μελετούσε την καθιέρωση ενός διαγωνισμού αρμάτων μάχης μεταξύ των Ελλήνων αρματιστών.

Ο διαγωνισμός θα είναι μια σεμνή, λιτή, στρατιωτική διοργάνωση οπού θα αξιολογηθούν αρματιστές με πραγματικά πυρά. Θα αναμένουμε με ανυπομονησία το δελτίο τύπου και τις φωτογραφίες (γιατί όχι και βίντεο) του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τον Σάββα Βλάσση, τον εκδότη του περιοδικού “Δούρειος Ιππος”, η πρώτη επαφή των ελληνικών τεθωρακισμένων με τους αντίστοιχους Δυτικούς διαγωνισμούς αρμάτων μάχης ήταν το 2017 όταν η χώρα μας συμμετείχε με ομάδα παρατηρητών αξιωματικών, η οποίοι κατέγραψαν τη διαδικασία και την εξέλιξη των δοκιμασιών αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές του στον NATOϊκόυ, πολυεθνικού, αρματικού διαγωνισμού Ισχυρή Ευρώπη (“SETC”), που πραγματοποιήθηκε από την 7η Κοινή Πολυεθνική Διοίκηση Στρατιωτικής Εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ, τον Μάιο του 2017, στο πεδίο ασκήσεων Γκράφενβερ (“Grafenwöhr”), στην Γερμανία.

Ο διαγωνισμός αυτός, ίσως, μελλοντικά να αποτελέσει τη διαδικασία επιλογής των καλύτερων πληρωμάτων στο εσωτερικού του ΕΣ που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους διεθνείς αρματικους διαγωνισμούς.

Εδώ, σε αυτό το σημείο, εμείς στην Προέλαση αισθανόμαστε δικαιωμένοι, διότι τούτο το ιστολογίο πότε δεν έπαψε να υποστηρίζει τη διοργάνωση ενός ελληνικού αρματικου διαγωνισμού αλλά και να προβάλλει τις διεθνείς εξελίξεις στους αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες. Είμαστε μαζί τους!

Η “μάχη” αρχίζει…

Αρέσει σε %d bloggers: