Γιγάντια παραγγελία CIWS Phalanx για το Τουρκικό Ναυτικό, αξίας 310 εκ Ευρώ (!)

O αριθμός των εκσυγχρονισμένων 17 Phalanx φαντάζει υπερβολικός καθώς το Τουρκικό Ναυτικό δεν διαθέτει τόσα συστήματα. (defencegreece.wordpress.com)

Απο το DefenceGreece

Μια αναπάντεχη ως προς το μέγεθος είδηση ήρθε από την άλλη μεριά του Αιγαίου, το Τουρκικό Ναυτικό (TDK) προχώρησε σε αίτημα στην αμερικανική πλευρά για την προμήθεια 4 νέων συστημάτων CIWS MK 15 Block 1B baseline 2 και την ανακατασκευή, επισκευή και εκσυγχρονισμό 17 ΜΚ 15 Phalanx Block 0 στο επίπεδο Βlock 1B Baseline 2.

Με τον τρόπο αυτό το Τουρκικό Ναυτικό διασφαλίζει την εγγύς αεράμυνα των πολεμικών του πλοίων σε μακροπρόθεσμη βάση. Το Αμερικανικό State Department και η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA) ενέκριναν την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και αναμένεται να ακολουθήσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τους χρόνους παράδοσης. Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει 21 τηλεχειριζόμενους σταθμούς ελέγχου καθώς και εκπαίδευση και ανταλλακτικά για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Επιπλέον παρέχεται τόσο επιπλέον εξοπλισμός δοκιμών όσο και συντήρησης.

Η Τουρκική πλευρά ζήτησε επίσης την υλοποίηση αντισταθμιστικών προγραμμάτων για την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία. Κύριος ανάδοχος του προγράμματος ορίστηκε η κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon. Τα 4 νέα CIWS θα χρησιμοποιηθούν για τα δύο νέα αποβατικά σκάφη (LST) που βαίνουν προς υλοποίηση από το Τουρκικό Ναυτικό. Εξοπλισμένα με δύο συστήματα CIWS το καθένα παρέχεται ικανή προστασία από εισερχόμενα βλήματα SSM σε περίπτωση που υπάρχουν κενά στην Αεράμυνα της Ναυτικής Αρμάδας. Δείχνει επίσης και την μεγάλη σημασία που δίνει το Τουρκικό Ναυτικό στην μαχητική αξία των αποβατικών του σκαφών. Μαζί με την παραγγελία του LHD, σχεδίασης Juan Carlos οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτάνε υπολογίσιμες αποβατικές δυνάμεις που μπορεί να υπερκεράσουν την άμυνα πολλών νησιών του Αιγαίου (όχι μόνο του Ανατολικού).

Δειχνει επίσης την πρόθεση του Τουρκικού Ναυτικού να διατηρήσει τα υπάρχοντα πλοία του σε υπηρεσία μέσα από προγράμματα αλλεπάλληλων εκσυγχρονισμών αυξάνοντας έτσι την συνολική μαχητική ισχύ του. Μαζί με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 8 φρεγατών Perry με το σύστημα μάχης Genesys, από τις οποίες οι 4 είναι εξοπλισμένες με κάθετο πολλαπλό εκτοξευτή MK41 των 8 κελιών και σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του ραντάρ αέρος Smart-S Mk 2 δημιουργείται ένας ισχυρός βασικός κορμός. Συνεπικουρούμενες από 8 φρεγάτες MEKO 200 (4 κλάσης Barbaros και 4 Yavuz) δημιουργούν σε ομάδες σκαφών μπορούν να εκτελέσουν πλήθος αποστολών.

O αριθμός των εκσυγχρονισμένων 17 Phalanx φαντάζει υπερβολικός καθώς το Τουρκικό Ναυτικό δεν διαθέτει τόσα συστήματα. Συγκεκριμένα η κάθε φρεγάτα Perry διαθέτει από ένα Phalanx ενός άλλο 1 χρησιμοποιεί το Αποβατικό πλοίο Osman Gazi. Υπολείπονται 8 συστήματα τα οποία πιθανόν θα εξοπλίσουν τις 8 τουρκικές φρεγάτες MEKO αντικαθιστώντας το σύστημα CIWS Zenith (του οποίου μοναδικός χρήστης είναι το Τουρκικό Ναυτικό)

Τα χαρακτηριστικά της έκδοσης Block 1 Baseline 2 περιλαμβάνουν:

  • Συσκευή FLIR για παθητικό εντοπισμό επερχόμενων βλημάτων, λειτουργώντας έτσι ακόμη και σε περιβάλλον έντονων παρεμβολών
  • Νέα βελτιωμένα πυρομαχικά MK244 Enchanced Lethality Cartidges ELC, με μεγαλύτερο βεληνεκές και αυξημένη φονικότητα
  • Νέες κάνες 20 mm για το εξακανο Phalanx, που παρέχουν μεγαλύτερη αντοχή, χρόνο ζωής και βεληνεκές,
Οι Τούρκοι επιτελείς πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από την υπογραφή τελευταίων συμβάσεων για το Τουρκικό Ναυτικό. (defencegreece.wordpress.com)

ΥΓ Εκείνον τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ πότε σκοπεύει να τον κάνει το ΠΝ (?)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Τα 2 από τα 8 που όπως πολύ σωστά ειπώθηκε περισσεύουν, θα τοποθετηθούν στο νέο ελικοπτεροφόρο (LHD). Μένουν 6 που θα τοποθετηθούν στις TF100 ή αλλιώς MILGEM-G που δε θα φέρουν RAM όπως γνωστοποιήθηκε πρόσφατα και θα κατασκευαστούν προς αντικατάσταση των Yavuz. Οπότε το ΤΝ μένει με 2 μόνο RAM, άγνωστο γιατί. Το Sea Zenith θα παραμείνει στις Barbaros.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.