Γιγαντώνεται ο τουρκικός στρατός και ετοιμάζεται για πόλεμο!

Τουρκικό F-16 σε πτήση (Φωτογραφία: Theaviationist)

Του Νίκου Χειλαδάκη

Ξέφρενη εξοπλιστική κούρσα από τους “γείτονες” που ρίχνουν δισεκατομμύρια στα… πόδια των στρατηγών. Κάνει… μπαμ ο προϋπολογισμός της Τουρκίας ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται για πόλεμο το 2013. Τουρκική εφημερίδα στοχοποιεί και την Ελλάδα!

Την καταγγελία ότι η Τουρκία έχει καταρτίσει για το 2013 προϋπολογισμό πολυμέτωπου πολέμου, έκανε η κουρδικής καταγωγής Βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος, “BDP”, Gultan Kisanak. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της ίδιας, που έχουν δημοσιευτεί στην κουρδική εφημερίδα “Ozgur Politika” (12/12), στον τουρκικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών είναι στρατιωτικές, ενώ πετσοκόβονται οι κωδικοί που αφορούν σε κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα, τεράστια ποσά διοχετεύονται σε νέα οπλικά συστήματα με τα οποία θα εφοδιαστεί ο τουρκικός στρατό, όπως νέα στρατιωτικά ελικόπτερα, υπερσύγχρονες φρεγάτες και πλοία ακτοφυλακής.

Τουρκική φρεγάτα TCG Salihreis F-246 (Φωτογραφία: militaryphotos)

Γιγάντωση του στρατοκρατικού μηχανισμού

Οι αποκαλύψεις είναι ενδεικτικές της μεγάλης στροφής της Τουρκίας, σύμφωνα με το νέο δόγμα του Νεοοθωμανισμού, στην περαιτέρω ενίσχυση και γιγάντωση του στρατοκρατικού της μηχανισμού, με προφανείς επεκτατικές προθέσεις. χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι πέραν των καθαρά στρατιωτικών δαπανών, μεγάλα ποσά διατίθενται για το 2013 στις μυστικές υπηρεσίες, στις δυνάμεις εσωτερικής καταστολής (εδώ γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο κουρδικό στοιχείο), ενώ απογειώνονται τα περίφημα “μυστικά κονδύλια” που αφορούν κυρίως στη διεξαγωγή ανορθόδοξου πολέμου σε πολλαπλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κουρδική εφημερίδα, οι δαπάνες για το υπουργείο Άμυνας από 18,229 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες που ήταν το 2012, αυξάνονται στα 20,359 δισεκατομμύρια για το 2013. Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας Milliyet (4/11/12) ο προσυλλογισμός του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αυξάνεται κατά 12% για τη νέα χρονιά, ενώ για το 2014 προβλέπεται αύξηση 9,7% και για το 2015 κατά 9%.

Σα να μην έφταναν αυτά, ο προϋπολογισμός της μεγαλύτερης τουρκικής υπηρεσίας, της ΜΙΤ, αυξάνεται κατά 32%, φτάνοντας το ποσό των 995 εκατομμυρίων λιρών. Επίσης, για την Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας προβλέπονται 14,777 δισεκατομμύρια, για τη Γενική Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής (η οποία έχει την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση των εσωτερικών ταραχών και του κουρδικού στοιχείου) 5,843 δισεκατομμύρια, για τη Γενική Διεύθυνση Ακτοφυλακής (υπηρεσία η οποία, μεταξύ των άλλων, έχει και την ευθύνη του Αιγαίου, όπου κάθε δύο και τρεις παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συχνά έχει εμπλακεί με την ελληνική ακτοφυλακή) 432 εκατομμύρια. Όσον αφορά τα λεγόμενα “μυστικά κονδύλια”, αυτά έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Έτσι, ενώ το 2008 τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Άμυνας ήταν 290 εκατομμύρια, το 2009 ανήλθαν σε 341 εκατομμύρια, το 2010 σε 383 εκατομμύρια, το 2011 σε 391 εκατομμύρια ενώ το 2012 είχαμε μια εκρηκτική αύξηση φτάνοντας στα 587 εκατομμύρια μόνο το πρώτο εξάμηνο!

Το βάρος και στη θρησκεία

Εκτός από τη μεγάλη αύξηση των κονδυλίων που αφορούν στις κάθε είδους στρατιωτικές αλλά και “παραστρατιωτικές” δαπάνες, ο προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2013 δίνει μεγάλο βάρος και στο θρησκευτικό τομέα, καθώς το δόγμα του νεοοθωμανισμού προβλέπει ότι η χώρα θα πρέπει αφενός να διαθέτει ισχυρό στρατό, έτοιμο για πόλεμο σε πολλά μέτωπα και αφ’ ετέρου ισχυρό ισλαμικό θρησκευτικό παράγοντα ( οποίος αποτελούσε τον βασικό πυλών και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας). Έτσι οι δαπάνες για τη “Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας” αυξάνονται με το νέο προϋπολογισμό κατά 18,3%. Το θέμα αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς τους τελευταίους μήνες εκδηλώνεται μια κατευθυνόμενη εκστρατεία κατά της μεγάλης θρησκευτικής αίρεσης των Αλεβιτών, που επίσημα πλέον δεν χαρακτηρίζεται καν ως θρησκευτική ομάδα. Η ίδια η τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν κάλεσε επίσημα τους Αλεβίτες να εγκαταλείψουν τους Οίκους Προσευχής τους, τα λεγόμενα Cern Elveri (ναοί των Αλεβιτών) και να πηγαίνουν πλέον στα τζαμιά. Το γεγονός αυτό έριξε λάδι στη φωτιά της μεγάλης εσωτερικής διαμάχης του επίσημου τουρκικού Ισλάμ με τους Αλεβίτες.

Φανερή εξάλλου είναι και η διάκριση που γίνεται σε βάρος του κουρδικού πληθυσμού, καθώς παγώνουν ουσιαστικά όλες οι επενδύσεις στις περιοχές των Κούρδων. Όπως κατήγγειλε η Gultan Kisanak με το νέο προϋπολογισμό της Τουρκίας, οι Κούρδοι καταδικάζονται σε πρωτοφανή ένδεια.

Άνδρας της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ελέγχει ένα τυφέκιο M4 (Φωτογραφία: amc)

“Εύφλεκτες” σχέσεις

Η εξήγηση που δίνεται για τη νέα αυτή ξέφρενη εξοπλιστική κούρσα είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θορυβηθεί τελευταίως από τα μεγάλα αδιέξοδα της εξωτερικής της πολιτικής, τα οποία έχουν προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της με όλες σχεδόν τις γειτονικές της χώρες. Κατόπιν τούτων, η Άγκυρα αποφάσισε ότι η Τουρκία πρέπει να προετοιμάζεται για μεγάλο πόλεμο συγχρόνως σε πολλά μέτωπα και πως επιβάλλεται να ισχυροποιήθουν περαιτέρω οι ένοπλες δυνάμεις ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε εξωτερική, άλλα και εσωτερική απειλή. Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει επικρατήσει στην τουρκική πρωτεύουσα είναι το εκτενές άρθρο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου και τηλεπαρουσιαστή, Murat Birsel, στην τουρκική εβδομαδιαία επιθεώρηση, “Aksyon” (11/12/12)με το τίτλο, “Turkiya komsularla savasa hazir olmali”. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το άρθρο αυτό, εκτός των άλλων, αναφέρεται και στην πιθανότητα πολέμου με την Ελλάδα. Παράλληλα, παρατίθεται το πήρες φάσμα των “εύφλεκτων” σχέσεων της Τουρκίας με σχεδόν όλους του γείτονες της. Στο ίδιο άρθρο, ο Birsel επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια του ΝΑΤΟ και πώς θα πρέπει να ενεργεί μονομερώς όταν απειλούνται τα ζωτικά της συμφέροντα από γειτονικές χώρες!

Ετοιμάζονται! Ακούει κανείς!

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι παράλληλα επιχειρείται και ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα στο επιχειρησιακό επίπεδο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, που έχει σχέση και με την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, άλλα και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα κάνουν λόγο για μία τεράστια επιχείρηση εγκατάστασης οπτικών ινών στις επικοινωνίες του στρατού από την Άγκυρα προς το τρίγωνο Κωνσταντινούπολης – Σμύρνης και Νταλαμάν (νοτιοδυτική Τουρκία, απέναντι από τη Ρόδο). Παράλληλα, σημειώνεται οργασμός συγκέντρωσης αεροπορικών δυνάμεων στο νοτιοδυτικό άκρο της Μικράς Ασίας, απέναντι από τα Δωδεκάνησα, (στρατιωτικό αεροδρόμιο του Νταλαμάν), μία περιοχή που δεν ελέγχεται από το ΝΑΤΟ. Φυσιολογικά, το γεγονός αυτό θα πρέπει να προκαλεί έντονο προβληματισμό και εγρήγορση στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας.

Νέα οπλικά συστήματα

Από την άλλη, σε εξέλιξη βρίσκεται μία νέα εκστρατεία προμήθεια καινούριων οπλικών συστημάτων για το τουρκικό Ναυτικό και την τουρκική Αεροπορία. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν, 12 νέες κορβέτες -που έχουν ναυπηγηθεί σε τουρκικά ναυπηγεία- αναμένεται να εξέλθουν στο Αιγαίο για να ενισχύσουν τον τουρκικό στόλο. Σημειωτέoν, ο τελευταίος διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες αποβατικές δυνάμεις στο κόσμο, απέναντι ακριβώς από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Στις 15 Ιουνίου έγινε γνωστό από την Άγκυρα ότι η τουρκική ΤΑΙ (αεροπορική πολεμική βιομηχανία) έκλεισε σημαντική συμφωνία με την αμερικάνική Northop Grumman, για τη συναρμολόγηση σε τουρκικό έδαφος των νέων υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, F-35, με τα οποία θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, όπως πιστεύουν στη Άγκυρα, τουρκική πολεμική Αεροπορία. Όλο το προαναφερθέν σκηνικό, ασφαλώς συνθέτει ένα τοπίο μέσα στο οποίο η Αθήνα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Οι στόχοι

Όσον αφορά τους στόχους κατά κλάδο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι πληροφορίες μας αναφέρουν το εξής:

Άμεσοι στόχοι για το στρατό ξηράς:

 • Ειδικά ραντάρ
 • E/W με συστήματα ηλεκτρονικών παρενοχλήσεων σε όλες τις συχνότητες
 • Συστήματα ασύρματης κρυπτογράφησης
 • Εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης
 • Συστήματα πολέμου χαμηλού ύψους
 • Ελικόπτερα ειδικά για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις.

Άμεσοι στόχοι για το ναυτικό:

 • Περιπολικά και εποπτικά αεροπλάνα.
 • Πρόγραμμα παραγωγής τουρκικών φρεγατών
 • Ραντάρ άμυνας και προστασίας
 • Σύγχρονα ναρκαλιευτικά υψίστης ασφαλείας
 • Κατασκευή νέου τύπου ακτοπλοϊκών περιπολικών

Άμεσοι στόχοι αεροπορίας:

 • Παραγωγή F-16
 • Εκσυγχρονισμός των F-4 και F-5
 • Αεροπλάνα και ελικόπτερα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου
 • Σύγχρονα βλήματα αέρος αέρος και αέρος εδάφους
 • Αεροπλάνα τάνκερ
 • Παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών
 • Παραγωγή AWACS

Εφημερίδα “Τo ΧΩΝΙ”
Κυριακή 23η Δεκεμβρίου 2012.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.